Last news in Fakti

14 Декември, 2021 09:38 3 159 23

Защо КЕВР предлагат поскъпване на тока - коментират Еленко Божков и Мартин Владимиров

  • кевр-
  • поскъпване на тока-
  • експерти

Според Еленко Божков КЕВР е успяла да задържи цената на по-ниски нива от реалните пазарни стойности

Защо КЕВР предлагат поскъпване на тока - коментират Еленко Божков и Мартин Владимиров - 1
Снимка: Нова телевизия

Може ли новият кабинет да намали цените на тока за бита и бизнеса и как планира да го направи? Цената на парното в София да скочи с 30% от първи януари, искат от КЕВР. Защо се стигна до това предложение? По тези въпроси дискутираха в ефира на „Здравей, България” енергийният експерт Еленко Божков и Мартин Владимиров от Центъра за изследване на демокрацията.
„Последното редовно правителство и тогавашния парламент заложиха две бомби в един член – чл. 100 от Закона за енергетиката. Двете бомби са това, че от пазара трябва да се купува всичката енергия. Освен това т.нар. енергия за технологични разходи също трябва да се купува и продава от пазара. Това води до невъзможност да се реагира по някакъв начин, когато на пазара цената на ел. енергията се повишава, както е сега”, обясни Владимиров.

Негов анализ показва, че е напълно възможно цената за бита да не се увеличава, без да се пипа Законът. Според него начинът е да се увеличи енергията за регулирания микс с около 2 млн. мегаватчаса и да се намали същата енергия от двете американски централи, защото тя е по-скъпа. Така щял да се получи микс. Това решение ще бъде предложени на премиера.
„По принцип КЕВР е независим регулатор и нейните решения не бива да се взимат под натиск от властта. От тази гледна точка аргументите за член 100 от ЗЕ са малко странни, защото това е пътя към либерализация за пазара. Ние сме поели ангажимент към ЕК да синхронизираме българското законодателство с европейското, отлагаме тези промени от години. Явно за пореден път ще има намеса на държавата. Трябва да се има предвид, че живеем във времена, в които наблюдаваме повишение на цените на природния газ и електроенергията в цяла Европа. КЕВР донякъде си върши работата като регулира цената нагоре, защото по веригата ще има много губещи предприятия, ако цената не се повиши”, смята Божков.

Според енергийният експерт КЕВР е успяла да задържи цената на по-ниски нива от реалните пазарни стойности. Той е очаквал повишението да е по-високо. За Божков не е ясно защо продължава да се дава субсидия от 4 лв. за мегаватчас на ТЕЦ „Марица - Изток” 2, която можела сама да си компенсира разходите, както и да бъде на печалба.

„Още по-неясно е, защо, въпреки указанията на ЕК, договорите с двете американски централи не са прекратени. Те трябваше да бъдат прекратени още през май”, добави Владимиров.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 11 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Sonya Blayd

    34 10 Отговор
    Искат да клатят новото правителство от,, регулатора" нали са на хранилка при ГЕРБ

    Коментиран от #9

  • 2 Boko

    22 0 Отговор
    какво ви поскъпна та вдигате парното и тока - няма нормална конйуренция 30 год тука
  • 3 Някой

    25 1 Отговор
    Правителството е на ход!Дадоха заявка за справяне със ситуацията!В очакване сме!
  • 4 Иван

    24 2 Отговор
    Защотэ сме роби на САЩ!!!
  • 5 Щоту

    35 2 Отговор
    Искат Държавата, най-накрая и дай боже, да си влезе в ролите на такава и да ги закрие като КЕВР и да стане ДържавнаКЕВР. Тогава всичко, много бързо и точно, ще си дойде на мястото. Даже цената ще се намали
  • 6 123456

    37 3 Отговор
    Абсолютни пердета са тези от КЕВР . Пълен абсурд , държава която произвежда ток и дори изнася , да тормози своите граждани с непосилни сметки .Това аз наричам геноцид срещу собствения си народ и е редно да си понесат последствията .Вече 30 години цената скача и всички си мълчим . Нали искаме да живеем по друг по качествен начин . Как да стане като непрекъснато вдигат ток , вода ,газ и каквото се сетите .
  • 7 Пич

    13 15 Отговор
    Защото започва сексуалната злоупотреба , със всички наивници , кои избраха Кирчо и Кокорчо...
  • 8 хикс

    30 2 Отговор
    Аз пък предлагам намаление на тока и водата и успоредно с това ударно повишаване на стандарта на живот .Това обещаха и от новото правителство . Сега става ясно , че една КЕВР е по-силна от правителството .....смех
  • 9 На тебе

    7 13 Отговор

    До коментар #1 от "Sonya Blayd":

    Разсъжденията са ти като на надплатено... ГЕРБ не да фактор от половин година , алоу...

    Коментиран от #20

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 нео

    18 6 Отговор
    Това си е саботаж срещу новото правителство
  • 12 В ЗАТВОРА ЕНЕРГИЙНАТА МАФИЯ

    22 1 Отговор
    СЪРБИЯ ИМА 4 ПЪТИ ПО-ЕФТИН ТОК ВЪПРЕКИ ,ЧЕ НЯМА АЕЦ !?!?!?!? НИКОЙ НЕ КАЗВА ЗАЩО Е ТАКА??? ДА СЕ ЗАКРИЕ КЕВР, ДА СЕ ЗАКРИЕ СПЕКУЛАТИВНАТА ТОКОВА БОРСА И ДА СЕ ЗАКОВАТ,ФИКСИРАТ ЦЕНИТЕ НА ТОКА С МИНИЛАНА ПЕЧАЛБА ОТ 10-15%. НЕМОЖЕ АЕЦ КОЗЛОДУЙ ДА Е С 200% ПЕЧАЛБА И САЩ ТЕЦОВЕТЕ ДА ИМ Е С ГАРАНТИРАНА ПЕЧАЛБА. ИВАН КОСТОВ В ЗАТВОРА ЗА ФИКСИРАНАТА ПЕЧАЛБА . РУМЕН ОВЧАРОВ СЪЩО!!!!!!!!
    "В Сърбия цената на тока за небитовите потребители е 130 лева, у нас - 408". Това съобщи пред БНР Васил Велев, председател на УС на Асоциацията на индустриалния капитал (АИКБ).
    Бизнесът предлага 217 лева компенсация за мегаватчас за небитовите потребители за месец декември. Предложението е адресирано в писмо до премиера и министрите на финансите, икономиката и енергетиката с копие до КЕВР и е подкрепено от над 140 браншови организации.
    Велев определи овладяването на енергийната криза като най-неотложната и най-спешната задача пред новия кабинет.

    Коментиран от #15

  • 13 pbdan

    22 1 Отговор
    Ceбecтoйнocттa нa тoкa в AEЦ e 50лв/МВтч или 55лв/МВтч c 10% пeчaлбa и тo въпрeки гoлeмитe зaплaти нa пeрcoнaлa и ocoбeнo шeфoвeтe. Cтрoeнa e c изцялo бългaрcки държaвни пaри бeз никaкви зaeми и зaтoвa вcичкaтa eлeнeргия зa битa трябвa дa e тaкaвa нa eдрo. Ocтaнaлaтa трябвa дa ce прoдaвa нa бизнeca чрeз дългoтрaйни дoгoвoри и чaк тoгaвa дa ce изнacя.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 САП

    17 0 Отговор

    До коментар #12 от "В ЗАТВОРА ЕНЕРГИЙНАТА МАФИЯ":

    Сърбия не се е закачила за влака на СО2 емисиите. И няма борсови спекуланти които да печелят от борсови инструменти (деривати-правото да закупиш нещо в определен момент).

    Самата система на свободен пазар се обърна в място за печелене на борсови и банкови компании. Къде си видял на тях да им пука за обикновения човека.
    На такива им пука само за печалбите а хорат кучета ги яли.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 УСА боклук

    5 5 Отговор
    Столичани са богоизбрани. Провансът ще им плаща газа ,както сега борчовете.
  • 18 Ами ...

    13 0 Отговор
    Всичко е много простичко. В така наречения микс, са набутани всички неконкурентни производители, които не биха могли да продадат нищо на един конкурентен пазар. Допълнено е с малко енергия от АЕЦ-а, за цвят и ни е сервирано на нас, обикновените потребители. По този начин вътрешния пазар е затворен за производителите с конкурентни цени и на него се ширят скъпите производители, а ние плащаме сметката. Това е. Бордовите спекулации са отделно. Резултата е, че ни надуват цените, за да подържаме неконкурентти производители, които иначе отдавна трябваше да фалират.
  • 19 БСП на Бунището

    5 5 Отговор
    Еленко Божков ли беше Саботьора,дръпнал шалтера на Метрото и едва не убил десетки невинни Пътници!!?Еленко Божков защо не е в затвора ???
  • 20 Хохохо

    4 0 Отговор

    До коментар #9 от "На тебе":

    Алоу, ами кой ги е назначил тия, алоу?
  • 21 Никой

    9 0 Отговор
    АЕЦ - Козлодуй произвежда най евтин ток в България.ГЕРБ с закон наложиха закупуването на ток от ВЕИ, ТЕЦ, ВЕЦ. с най скъпия ток и да го продават на народа и бизнеса. В същото време зад тези мощности стоят олигарси. Енергийните експерти дето ни ги пробутват по медиите от къде се хранят,защо ни ги пробутват да ни обясняват,че тока поскъпвал в Европа ?Ааааа, тока от Козлодуй ли ? Него го изнасяме на по ниски цени от тези в България. Не , не лъжа.Само си помислете на колко време сменят ядреното " гориво " в АЕЦ-Козлодуй,всеки месец,два,шест,година , пет.

    Коментиран от #23

  • 22 Гост

    4 0 Отговор
    Какъв процент от цената е себестойността на тока? Без печалба, без разходи за директорски заплати и бонуси, без командировъчни.
  • 23 САП

    3 0 Отговор

    До коментар #21 от "Никой":

    Горивото на блок на АЕЦ се сменя около веднъж годишно(в зависимост колко е работил блока).
    То си влиза в цената на тока.

    За изкупуването на тока от ВЕИ е наложено от ЕС.

    Не е виновен за всичко жабока Боко за всичко.

    Стига с тия торбалани от детските приказки Путин, Русия, Боко и др.
    Първо погледнете кой ги използва и какво печели от това пък чак тогава им вярвайте.

    САЩ и западните държави чакаха и побутваха Русия да се разпадне и да заграбят ресурсите и.
    Путин им обърка сметките е ми няма как да го обичат.