Last news in Fakti

28 Април, 2016 16:12 2 388 2

Със страх или без страх, референдум с изборите

  • изборен кодекс-
  • депутати-
  • избори-
  • комисия-
  • слави трифонов

Така парламентът прие промяна и по последното спорно изменение в Изборния кодекс

Със страх или без страх, референдум с изборите - 1

Политиците имат навика да направят всички възможни грешки, за да стигнат до правилните решения. Със страх или без страх, референдум ще има с изборите. Референдум може да се провежда и в деня на вота. Това решиха днес депутатите по време на провеждащо се инфарктно заседание.

Така парламентът прие промяна и по последното спорно изменение в Изборния кодекс.

След като миналата седмица депутатите решиха референдумът да не се провежда задължително с избори, днес си смениха мнението. Тогава те приеха предложението на БСП, което днес бе отхвърлено. В комисия ГЕРБ имаха още по-дрестично предложение само референдумите на гражданите да се провеждат отделно от датата на изборите, но днес запяха друга песен. Всъщност народните представители искаха референдума да бъде в отпускарския сезон с надеждата да гласуват колкото се може по-малко избиратели.

Така на практика остава предишното положение, при което референдумът може да се провежда в деня на вота. За това решение още миналата година имаше обосновка, че така е по-добре, защото ще се спестят едни 50 милиона лева и ще бъде грабната избирателната активност. Между четенията и при гласуванията на поправките на Изборния кодекс, депутатите забравиха за тези аргументи и развиха шизофренията на точно обратно такива. Те изтъкваха, че който си прави референдум ще трябва сам да се грижи за агитацията, за парите и дума не обелваха, а избори и референдум било трудно да се прави в един и същи ден.

С днешното гласуване се запазват правилата, при които, ако референдум се инициира в рамките на година преди национални избори, двата вота се провеждат заедно.

След прегласуването на забраната референдуми и избори да се провеждат в един и същи ден и отпадането ѝ, Цецка Цачева благодари на правната комисия и се извини за това, че този текст е бил първоначално приет в пленарна зала.

Преди това Цачева припомни, че референдумът за електронното гласуване е бил причината за промените в Изборния кодекс. Тя заяви, че в нито един момент на нея или на някой друг от ГЕРБ не им е хрумвало да търсят "служебна победа" от двата референдума, които са внесени за разглеждане в парламента - този на Марешки и този на Трифонов. Но забрави, че премиерът Борисов, пък и други политици като например Валери Симеонов твърдяха, че се бърза с поправките в Изборния кодекс единствено и само заради референдума на Слави.

Цачева обясни, че не е редно при два референдума, които са в започната процедура за произвеждане, да се променя законът за прякото участие на гражданите във властта.

Тя припомни, че премиерът Борисов също е изразил желанието си референдумите да продължат да се произвеждат по старите правила.

Днес в пленарна зала приеха още на следващите избори да има машинно гласуване в най-малко 500 секции, ще има и експериментално машинно броене на хартиените бюлетини.

Малко след отпадането на забраната референдуми и избори да има в един и същи ден, депутатите окончателно приеха промените и Изборния кодекс, които предвиждат задължително гласуване в България. При два пъти негласуване за един и същ вид избор негласувалият се отписва от изборните списъци. Освен това областните управители получиха възможност служебно да "вадят" мъртвите" души. В чужбина бе ограничено гласуването само до дипломатическите мисии и представителства, като дадоха възможност за откриване на до 50 секции и т.н.

Приемането на този Изборен кодекс бе най-голямият тюрлю гювеч, който е съществувал в Народното събрание, пред него бледнеят всякакви предишни предложения на Фидосова, Манолова и какви ли още не. Страхът разтресе депутатите още с появяването на легитимната подписка на референдума на Шоуто на Слави, това ги накара да сътворят куп глупости и приемат безумия изключващи се сами по себе си. След това разбраха, че май не печелят от това.Това стана ясно не само на запознатите с материята, но и на обикновения избирател. Може би и протестите пред Народното събрание, както и публикациите и коментарите в медиите, накараха депутатите да се върнат крачки назад и да запеят друга песен. Сега съдник на есен ще бъде негово Величество суверена.

По темата работи и Калина Петрова


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 999

    1 0 Отговор
    Децата на овчарите домогнали се до парламента искат вечно да останат там.
    Ако няма НС и МВР да пази бандитите държавата ще тръгне напред.
  • 2 Драгой

    1 0 Отговор
    Марешкият "референдум" кога се добра пък до провеждане ?
    .аси и цирка е в тая държава !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове