Last news in Fakti

27 Април, 2016 22:20 1 226 1

Ще можем да гласуваме електронно

  • избори-
  • урна-
  • изборен кодекс

Областните управители ще имат право да заличават имена от избирателните списъци

Ще можем да гласуваме електронно - 1

Народното събрание прие възможността българите да гласуват дистанционно електронно, като одобри окончателно преходните и заключителните разпоредби на Изборния кодекс.

До 1 януари 2018 г. Централната избирателна комисия ще проведе три симулации на дистанционно електронно гласуване, при които се гласува за измислени партии, коалиции или кандидати, за да проиграе всякакви възможни технически гафове.

Избирателите, които искат да гласуват дистанционно, се регистрират на интернет страницата и посочват електронен адрес за контакт. Всеки, който е гласувал експериментално дистанционно, може да гласува на същите избори с хартиена бюлетина или машинно.

Най-важното - избирателят ще има право да променя вота си, като се зачита само последният подаден от него, реши мнозинството в парламента в лицето на ГЕРБ и РБ. Формулировката направи реформаторът Петър Славов. Но цялата група на ГЕРБ бе като юмрук за възможността избирателят да има възможност да променя неограничен брой пъти вота си, което е защита от повлияване от страна на работодател или друг субект, с който той е в отношения на зависимост.

Областният управител също да има право да заличава имена от избирателните списъци, решиха депутатите с окончателни промени в Изборния кодекс. Текстът беше включен заради отказа на кметове да заличават незаконно регистрирани, обясни Цвета Караянчева от ГЕРБ.

Кметовете не пожелаха да отрегистрират тези хора, които бяха регистрирани незаконно и така те останаха в избирателните списъци. Сега обаче има препратка и към областния управител и областният управител, ако до три дена кметът не отретгистрира тези хора, тогава областният управител има за задачата да прочисти списъците. Нашето желание е да ограничим движението на големи групи от хора, предизборно да се регистрират адресно на определени места, където малки групи от хора могат да променят коренно вота, заяви Цвета Караянчева.

Проверката ще се прави половин година преди избори и ще обхваща направените адресни регистрации за последните 12 месеца. Рамадан Аталай от ДПС възрази, че целта на Кодекса е да бъдат създадени правила как и по какъв начин да улесним гражданите да отидат да гласуват, а не как да не гласуват. Колеги, какво правите? Спрете да правите Изборен кодекс против ДПС, спрете да правите изборен кодекс на ГЕРБ и на ПФ.

Когато след произведени последващи избори за народни представители или за членове на Европейския парламент има нови парламентарно представени партии и коалиции или такива, които са излъчили евродепутат, но не влизат в НС, те могат да предложат по един свой член в състава на ЦИК за мандата й 2014-2019 г., решиха депутатите с окончателно приети промени в Изборния кодекс /ИК/.

Предложенията трябва да са до президента. На свой ред държавният глава издава указ за попълване на състава на комисията за срок до приключването на мандата на действащите членове.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ припомни, че в момента неговата партия е ощетена с един представител по-малко в комисията, въпреки че мястото й се полага, като това е станало, по думите му, чрез неправомерните действия на президента. В името на това ЦИК да работи, ДПС направи компромис, каза Карадайъ, но посочи, че със сега приетите текстове относителната тежест на ДПС допълнително се елиминира и партията се ощетява. Правите предложение индиректно да отмените постоянно действащата ЦИК, сменяйки състава, допълни лидерът на Движението.

Председателят на правната комисия Данаил Кирилов отбеляза, че постоянната ЦИК не отговаря на действителността, но от ГЕРБ са предупреждавали още в 42-то НС за дълбоко противоречие в претенцията за постоянна професионална ЦИК и такава, която отразява съотношението на политическото представителство. Ако има претенция за политическо представителство, как ще се осъществи принципът за независимост, и затова след дебати в правната комисия и за да спазим конституцията и да не нарушаваме вече съществуващия мандат, предвидихме новопредставените политически сили да могат да предложат по един свой кандидат, обясни той.

Прагът на преференцията за общински съветници вече ще е 7 на сто от гласовете за съответната кандидатска листа. Това реши парламентът с приемането на второ четене на текстове от промените в Изборния кодекс.

Досега за пренареждане на листата беше необходимо броят на гласовете, получени за кандидата, да е не по-малко от 7 на сто от общинската избирателна квота.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Зор

    0 0 Отговор
    Голям зор видяха някакви хорица да се напъват за електронно гласуване. Дали на никой не му минава през акъла, че напоследък няма сериозна държава или институция, чиято защита хакерите да не са разбили. Е, и в нашата скапана държава, дали ще са сигурни резултатите от каквито и да било избори? Или всяка политическа сила си въобразява, че нейните хакери са най-добри? Ами то вместо да стане състезание между идеи и реални гласове, всичко ще се обърне на мерене на п.шки между компютърни специалисти. С две думи - не мисля, че проблемът е толкова до техническото осигуряване, а най-вече до невъзможността да се гарантира сигурност.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове