Last news in Fakti

15 Октомври, 2011 15:09 1 072 0

Искаме да станем натовски център за управление на кризи

  • център-
  • кризи-
  • кристалина-
  • аню ангелов
Искаме да станем натовски център за управление на кризи - 1
Снимка: БГНЕС

Европейският комисар по “Международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи” Кристалина Георгиева и министърът на отбраната Аню Ангелов откриха днес, 15 октомври, Център “Обучение при извънредни ситуации” във Военна академия „Г.С. Раковски”, съобщиха от пресцентъра на военното министерство.

 „За мен е висока чест, съвместно с  Вашия изключително сериозен и много уважаван в Европа министър на отбраната, да открием този център, който дава възможност Академията да се включи в обучението на кадри в нашата администрация, поставяйки заедно капацитета на гражданската защита, службите на пожарната и капацитета на нашата армия”, каза европейският комисар Кристалина Георгиева в своето приветствие.

 „Случилото се през 2011 г. ни показа, че развитите страни не са имунизирани срещу силата на природата. Те още веднъж ни припомниха, че подготовката, особено на лидерството на една страна, на правителствените органи е изключително важна”, каза още комисар Георгиева и допълни, че икономическите изследвания показват, че всеки лев, който се инвестира в подготовка и оценка на риска има възвращаемост от 400 до 700 процента.

„Това, което правим ние днес, е да пестим пари на българския, на европейския данъкоплатец с подготовката на кадри. Вие, г-н министър, като предприемате тази крачка, правите това за България, за Европа като лидерство в света, за да може да сме сигурни, че тези, които взимат правителствени решения, са готови за решения, които спасяват човешки животи и намаляват щетите, които бедствията ни носят”, подчерта европейски комисар Георгиева.

„Това, което правим тук е идеален образец на интегрирания сектор за сигурност. Центърът е създаден с национални средства, с малкото средства, които икономическата криза позволява да бъдат отделени за сектора на отбрана и за МВР”, каза министърът на отбраната Аню Ангелов.

Центърът за обучение е елемент от една по-обща система. Кризите не са само природни бедствия, кризи могат да се създадат и при много други поводи и държавното ръководство трябва да бъде готово да реагира”, каза още министърът на отбраната. Той допълни, че има разработена концепция, подкрепена от Съюзното командване по трансформацията на НАТО, и са предприети първите стъпки за сертификация на Център за изследване, изграждане и развитие на способности на НАТО за управление на кризи и оказване на помощ при бедствия (Center of Excellence), разположен в България. Той допълни, че в рамките на този проект Националният военно-учебен комплекс „Чаралица” може да бъде използван от ЕС и НАТО като регионален център. „Ние правим всичко възможно държавното ръководство и населението да бъдат подготвени за извънредни ситуации”, изтъкна министър Ангелов.

 

 Центърът за  обучение при извънредни ситуации във Военна академия „Г.С. Раковски” е предназначен за подготовката на специалисти в областта на управлението при извънредни ситуации.

Центърът поставя акцент върху подготовката на хора, екипи и организационни единици за поддържане на способности за ранно предупреждение за потенциални рискове и заплахи, провеждане на операции по сдържане и неутрализиране на терористични, екстремистки и престъпни групи, защита на застрашени стратегически обекти, защита и подпомагане на населението при бедствия, аварии и екологични катастрофи.

Работата с експертите ще е насочена към осигуряване на необходимите знания и развиване на способности за идентифициране на опасностите и заплахите, подготовка на органите за управление и изготвяне на планове за защита на населението и критичната инфраструктура.  

Изграждането му е в сътрудничество с Главна дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” към Министерството на вътрешните работи, със средства в рамките на бюджетите на двете ведомства, като за поддържането му ще се използва наличния преподавателски и експертен екип, без увеличаване на щата.

Със създаването му се осигурява ефективно използване на ресурсите за превенция  и готовност за реакция при бедствия, което е гаранция за спасяване на повече хора, като всяка инвестиция има възвръщаемост от четири до седем пъти под формата на спестени разходи за ликвидиране на последствията.

 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА