26 Юли, 2024 22:26 1 780 3

Важните новини във ФАКТИ на 26.07.2024 г.

  • екатерина михайлова-
  • бсп-софия-
  • нап-
  • елин пелин-
  • здравко здравков-
  • атанас атанасов-
  • тошко йорданов-
  • конституция-
  • делян пеевски-
  • доц. петър шишков-
  • иван гешев-
  • конституционен съд-
  • евакуация-
  • кирил петковрешение-
  • васил терзиев-
  • мон

Можеше и да не се стигне до това решение

Важните новини във ФАКТИ на 26.07.2024 г. - 1
Снимка: БГНЕС

Проф. Екатерина Михайлова: Решението на КС ще има тежки последици

Това решение ще има тежки последици за това дали може да се прави някаква реформа в частта за съдебната власт.

БСП – София очаква мотивите на съда и ще облажва решението за избора на Васил Терзиев

Очакваме мотивите на Административен съд София - град (АССГ) за решението да потвърди избора на Васил Терзиев за кмет на София и най-вероятно ще обжалваме.

НАП: Приходната администрация не прави проверки под политически натиск

От Националната агенция за приходите определиха изявлението на Джевдет Чакъров, че има безпрецедентен натиск върху народни представители, нечленуващи в парламентарната група на ДПС, като "груб опит за уронване престижа на една от най-авторитетните държавни институции".

Двойно завишени са били нормите на фини прахови частици във въздуха над Гара Елин Пелин

Двойно завишени са били нормите на фини прахови частици във въздуха над Гара Елин Пелин, съобщават от Министерството на околната среда и водите. Това е отчела мобилната лаборатория на Изпълнителната агенция по околна среда, която е разположена в селото, на около 1 км от взривилия се склад.

София вече е и без главен архитект! Кметът Васил Терзиев е приел оставката на Здравко Здравков

Днес приех оставката на арх. Здравко Здравков като главен архитект на Столична община. Благодаря му за времето, което е посветил на София.

Атанас Атанасов: Решението на КС ни връща в 1990 г.

Това, че имаме институция Конституционен съд, няма нищо общо със съд, това е политически орган, който на практика е второ ниво на българския парламентаризъм, и в мотивите на това решение има смесица между юридически и чисто политически мотиви.

Подробности за фирмата, чиито складове гръмнаха край Елин Пелин

Нямаме представа на какво се дължи пожарът в склада за фойерверки. Това съобщи Емил Йорданов от фирмата-собственик на гръмналите складове до Елин Пелин.

Тошко Йорданов: Най-страшното е, че Конституционният съд е политически орган

Имаме вече доказателства, че Конституционният съд вместо да е независим и равно отдалечен от всички, е политически овладян, защото частта със служебните кабинети остава. Това коментира пред журналисти Тошко Йорданов, председател на парламентарната група на "Има такъв народ" във връзка с решението на Конституционния съд, с което обявява за противоконституционни част от промените в Конституцията.

Адв. Екимджиев: КС завърши цикъла на реставрация

Съдебната реформа беше мъртвородена, защото тя предвиждаше укрепването на съдебната система, а прокорупционните мнозинства от ГЕРБ и ДПС очевидно нямат интерес от такава реформа. Беше ясно, че тяхното участие е имитационно и след това ще използват сенчестото си задкулисно влияние, за да торпилират този процес.

Пеевски дава Джевдет Чакъров на главния прокурор

Председателят на ДПС Делян Пеевски изпрати сигнал до и.ф. Главен прокурор за проверка на твърденията за „масирани проверки”, срещи с представители на Министерство на финансите и КПК, от които е получавана информация за действия, насочени срещу изключените от ПГ на ДПС депутати, които бяха изнесени от Джевдет Чакъров на брифинг в Народното събрание днес.

Часове преди да загине доц. Шишков планирал зарята за Нова година в Пловдив

Доц. Петър Шишков, който загина след огнения ад в складовете за фойерверки в Елин Пелин, е разговарял с пиара на пловдивския кмет Веселина Стоянова. "Изтръпнах, като казаха, че е починал", разказа тя.

След Конституцията КС отхвърли и жалбата на Иван Гешев срещу механизма за разследване на главния прокурор

Веднага след решението, с което отмени почти всички промени в главата "Съдебна власт" в Шестата поправка на Основния закон, Конституционният съд се произнесе и по жалба, внесена от бившия главен прокурор Иван Гешев срещу въведения през май 2023 г. механизъм за разследване на обвинител номер едно и неговите заместници.

Атанас Зафиров: Решението на Конституционния съд беше очаквано

Решението на Конституционния съд беше очаквано. Самата реформа беше направена изключително непрофесионално с изключително спорни моменти. В момента, в който бяха гласувани, беше ясно, че резултатът ще е такъв.

Отмениха частичната евакуация в Елин Пелин

Евакуираните хора в община Елин Пелин могат да се върнат по домовете си, каза пред журналисти в село Гара Елин Пелин главният секретар на МВР Димитър Кангалджиев. Жителите бяха евакуирани заради пожар, който възникна вчера в складове за фойерверки и други пиротехнически средства между град Елин Пелин и село Гара Елин Пелин.

Към този момент ситуацията в община Елин Пелин е овладяна, потвърдиха от пресцентъра на Общината.

Всички представители на институциите са на терен. Токът в северния квартал в град Елин Пелин също е възстановен, а поетапно ще бъде възстановено и газоподаването.

От Регионалната здравна инспекция (РЗИ) на София област информираха, че няма опасност за живота на жителите на общината.

Припомняме, че при инцидента в складовете пострадаха тежко двама души - баща и дъщеря. Впоследствие мъжът почина. Лекарите от „Пирогов“ се борят за живота на 20-годишното момиче. Има засилено полицейско присъствие в района на пожара. На място са пожарни автомобили и военна техника.

Кирил Петков за решението на КС: Справедливост няма, системата работи за превзетата държава

"Има ли справедливост в България? Работят ли прокуратурата и съдебната власт за хората? Аз смятам, че не! Напротив, убеден съм, че сегашната система е създадена така, че да има хора в цялата структура, които не работят за справедливост, а за поддържане на "превзетата държава". Както при избора на Сарафов, целият Висш съдебен съвет гласува в строй, сякаш някой им натисна бутона ENTER. Днес, след решението на Конституционния съд, стана ясно, че системата на "превзетата държава" иска тази липса на справедливост да се запази!".

Апелативният съд потвърди избора на Васил Терзиев за кмет на София

Софийският административен съд потвърди решението на Столичната общинска комисия, с което Васил Терзиев бе за избран за кмет на София след балотажа.

Вторият тур на изборите в столицата беше на 5 ноември 2023 г.

Тогава Терзиев победи кандидатът на БСП Ваня Григорова и за него бяха пуснати 175 044 бюлетини.

Съдът даде ход на делото по жалбата на Ваня Григорова за избора на кмет на София

Това са 46,89% от действителните гласове.

Веднага след вота Григорова обжалва избора в съда, като заяви, че изборите са ѝ били откраднати. „Аз ще бъда първата, която ще поздрави Васил Терзиев, ако съдът реши, че тези резултати и начинът, по който са постигнати, са законосъобразни“, заяви кандидатката на БСП за столичен кмет.

В хода на делото бе назначена и експертиза, която трябваше да сравни данните от машините с проверката на протоколите на всички 1639 избирателни секции в София. Така трябваше да се установи има ли нарушение при протоколите, колко и какви са поправките и има ли разминавания между протоколите и паметите на машините. Резултатите от експертизата показаха, че в крайна сметка избраният кмет Терзиев е бил по-ощетен от основния си опонент при броенето на бюлетините от машинното гласуване. Заключението на експертите беше, че Терзиев е бил ощетен с 832 гласа, а Григорова – с 282.

Решението обаче не е окончателно и подлежи на обжалване пред Върховния административен съд.

МОН предлага: Две по-дълги ваканции за учениците

Две по-дълги ваканции през новата учебна година предлага МОН в графика на учебното време. Той е публикуван за обществено обсъждане на сайта на министерството и е отворен за становища и предложения от всички заинтересовани страни.

В календара са отразени изискванията за точно определен брой учебни дни за отделните випуски. Съгласно зададеното по Закона за предучилищното и училищното образование начало на учебното време, графикът позволява по-дълга зимна ваканция от 13 дни (24.12.2024 г. - 05.01.2025 г. вкл.) за сметка на три дни почивка в началото на ноември (01.11. 2024 г. – 03.11.2024 г.) и един (04.02.2025 г.) между двата учебни срока.

Следваща ваканция от 10 последователни неучебни дни ще могат да ползват учениците от 1. до 11. клас в периода 12 април – 21 април, а дванайсетокласниците ще имат 5 дни почивка – от 17 април до 21 април.

В предложения проект на график на учебното време всяка една от ваканциите включва неучебни и почивни дни, доколкото ваканцията следва да се определя в цялост, а не като отделни дати между, преди и след почивни дни.

Припомняме също, че с промяна в Наредбата за приобщаващо образование МОН даде възможност на учениците да ползват до 15 дни отсъствия от училище по семейни причини, които освен при здравословен проблем могат да се вземат и при неотложни пътувания.

По традиция неучебни ще са дните, в които се провеждат държавните зрелостни изпити и националните външни оценявания за 7. клас. Матурата по български език и литература се предвижда да бъде на 20 май, а тази по профилиращ предмет или професия – на 22 май. МОН предлага изпитите от националното външно оценяване в 7. клас да са на 18 юни (български език и литература) и 20 юни (математика). Както и досега учебни ще са дните, в които се провежда национално външно оценяване в 10. и 4. клас. За десетокласниците изпитите по български език и математика са съответно на 13 и 16 юни, а за четвъртокласниците на 29 и 30 май.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 оказва се

    1 1 Отговор
    че има 12 нормални хора в България
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 ПЕНКО

    0 0 Отговор
    ТЕЖКИ ПОСЛЕДИЦИ -ЗА КОГО ---ЗА ТАКИВА КАТО НЕЯ И СИЕ !!!--- ТЯ ВЕЧЕ Е АУТ ,НО ДРУГИ ОТ НЕЙНИТЕ --ОЩЕ МОГАТ ДА " Г Д " !!!!!!!!!!!!!!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол