Last news in Fakti

17 Юни, 2024 22:48 4 778 9

Надежда! Години след събарянето ѝ емблематична къща в центъра на София трябва да бъде възстановена

  • сграда-
  • къща-
  • възстановяване-
  • софия-
  • център

Сграда, която архитектите биха определили като типичен представител на българския модернизъм

Надежда! Години след събарянето ѝ емблематична къща в центъра на София трябва да бъде възстановена - 1
Снимка: БНТ

Съборена сграда в центъра на София трябва да бъде възстановена след заповед на Министерството на културата. Става дума за къщата на ъгъла на ул. "Велико Търново" и ул. "Асен Златаров".

Сградата беше със статут на недвижима културна ценност, който е свален през 1993 г. Докато течеше процедурата за връщане на статута ѝ, през 2022 г. сградата беше съборена. Сега макар вече да я няма, тя има статут и трябва да бъде възстановена.

Заповедта е ключова за опазването на културното наследство, но юристи предупреждават, че това може до доведе до даването на статут и на други сгради, които не съществуват от години, разказва БНТ.

Сграда, която архитектите биха определили като типичен представител на българския модернизъм. В съзнанието на тези, които я помнят обаче, ще остане като една от изчезналите къщи, които пазеха духа на София.

Сега на ъгъла на ул. "Велико Търново" и "Асен Златаров" растат бурени, които можем да видим само от прозореца на съседния блок. На мястото на къщата, която трябва да бъде възстановена, е издигната висока и плътна ограда, от която не се вижда нищо.

Статутът на недвижима културна ценност на сградата е премахнат преди 31 години. През 2018 г. е поискано да бъде върнат. Оттогава до събарянето ѝ минават 4 години. През тях Националният институт за недвижимо културно наследство не успява да се произнесе и да внесе документите в Специализирания експертен съвет към Министерството на културата. Така, докато се чака връщане на статута, къщата е съборена.

"Не са предприети и действия, които да осигурят на сградата временен режим на опазване. Тоест, държавните органи не са забранили нейното премахване", посочва адв. Николай Седефов, представител на собственика на имота.

Сега, макар да я няма, къщата има статут, а Министерството на културата е издало заповед за възстановяването ѝ. Собствениците я обжалват, но дори и да бъде възстановена, е твърде вероятно отново да видим ефекта "къща в къщата", защото статутът ѝ е „от ансамблово значение“.

"При категориите от "ансамблово значение" и "за сведение", там е изключително важно да се запазят фасадите или част от фасадите. Няма да цитираме култови обекти в София, които се стремят да ги доведат до този статут, защото инвеститорът вътре може да развие една друга, съвременна функция", коментира арх. Петър Стрясков, експерт по опазване на културното наследство.

Заповедта може да постави началото на подобна практика и за други сгради.

"Обявяването на несъществуващи сгради за недвижими културни ценности представлява освен незаконосъобразен административен акт, в случая нищожен, опасен прецедент, който създава от една страна предпоставки за правен хаос, възможности за злоупотреба с право, защото всеки един гражданин може да поиска сграда, която е разрушена пред 5, или 10 години, или 100 години, да бъде обявена за недвижима културна ценност", казва адв. Николай Седефов, представител на собственика на имота.

От Националния институт за недвижимо културно наследство изпратиха писмен отговор до БНТ, в който обясниха че вече има и други случаи, при които тече процедура за предоставяне на статут на вече съборени сгради. Обяснението за забавянето от 4 години е липсата на достатъчно служители, заради което сроковете са системен проблем, както и мерките по време на ковид-пандемията.

А докато несъществуващата вече къща чака своята съдба, подготвените преди няколко години промени в закона чакат политическата воля, с която да бъдат внесени за разглеждане в Народното събрание.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Винкело

    5 0 Отговор
    Абе, Венце... Това беше преди три месеца бе, пич...
  • 2 Кратуняк

    7 1 Отговор
    Па ли Кокора ше я налапа?
  • 3 WC-то на мечтана EU

    7 0 Отговор
    Цялото застроено ,,нещо" прилича нА бомбандирана дупка
  • 4 Логика

    8 0 Отговор
    Този закон е безумен! Значи на някого дядото или прадядото е проектирал и построил една къща с парите си, след 50-100 години, някой решава, че тази къща е уникална и трябва да се пази, като паметник на културата, но не плаща този, който взема решението, а задължава собственика да има пари и да ги харчи за поддържането на това, което оня е решил, че е паметник, но не е платил нито проектирането му, нито построяването му, нито поддръжката му - пълен абсурд, който съда трябва да премахне. Щом ти е толкова ценно мое, плати ми толкова пари, като за ценност, а после го поддържай с твоите пари, не с моите. Или тоя закон е един чудесен инструмент за извиване на ръце и за изнудване!
  • 5 SDEЧЕВ

    3 10 Отговор
    Поглеждам снимката от статията,замислям се как е възможно да има цял институт на държавна хранилка,който да иска да възстанови някакъв бункер,вместо да ходят да берат царевица тези антиестети. И това ми било паметник. Какъв паметник бе неможачи комунистически? Това е старото Посолство на САЩ.

    Коментиран от #6, #7, #8

  • 6 Наследник

    5 0 Отговор

    До коментар #5 от "SDEЧЕВ":

    Старото посолство на САЩ е доста по-голяма сграда и в друг квартал, не е бутана, а наскоро беше продадена и ще бъде ползване за семеен дом на богат строител.
  • 7 Милчо Мицков

    4 0 Отговор

    До коментар #5 от "SDEЧЕВ":

    От скоро си в София.Това не е резиденцията на американския посланник.Тя е на предишната прека...Друг въпрос е,как са се купували обекти на БОДК? Сега други завистници му пречат да вдигне една хубава,модерна сграда и да изкара два млн.евро(примерно).
  • 8 не е на САЩ

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "SDEЧЕВ":

    Това е старото посолство на Индонезия, което ако не греша после купи зетят на Петър Младенов , бутна къщата и сега иска да строи /и да печелеи/.
    резиденцията на Американския посланик беше на другата пряка, след като се изнесоха оттам в новата сграда в Лозенец, я купи Америка за българия да си правят там сбирките.
  • 9 Пълно

    4 0 Отговор
    Безхаберие,центъра на софия мръсотия пълно с наркомани,просяци,клошари изпочупени плочки в подлеза на университете,навсякъде листа и цветчета от липите,миризмата на липи не се усеща от мръсотия,резил пълен.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове