Last news in Fakti

17 Ноември, 2011 17:32 996 0

Студенти срещу новия кабинет на Италия

  • италия-
  • монти-
  • криза-
  • студенти-
  • протест

Марио Монти планира много промени за изход от кризата

Студенти срещу новия кабинет на Италия - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Новият италиански премиер Марио Монти обяви мерките за решаване на държавните финансови проблеми на фона на размирни студентски протести в няколко града. Бившият европейски комисар увери, че антикризисният план ще е съобразен с икономическия растеж и социалното равенство, предаде Би Би Си.

В същото време хиляди студенти протестираха срещу „банкерското правителство“, чиято гордост е, че е съставено от експерти, а не от политици.

В Милано се стигна до масови арести на младежи, опитали да превземат университета „Бокони“ в града, който се ръководи от самия Монти като финансист.

В Палермо, Сицилия, недоволните хвърляха яйца и димки по банка, докато други замеряха полицията с камъни. В Рим протестната акция се проведе на две места, но мина само под формата на шествие. Младите хора се съмняват, че смяната на управлението ще подобри ситуацията.

Ние сме на улицата, защото искаме да подчертаем противоречието между падането на правителството на Берлускони и идването на това на Монти“, заяви студентът Салваторе Корица.

 

Плановете на „Супер Марио“

„Бъдещето на еврото зависи също така от това, което Италия ще направи в следващите няколко седмици“, подчерта технократът пред сенаторите в Рим. Очаква Сенатът за гласува вот на доверие към новия кабинет.


Промените, целящи финансово оздравяване на Италия, ще се извършат в пенсионната сфера, която страдала от „несправедливи привилегии и определени сектори“, пазара на труда, данъчното законодателство и други.

Ще се насърчава и наемането на младежи и жени на работа.

Промени ще има и по отношение на данъците. Според Монти липсата на местен данък за имоти от първа класа, забранен от Берлускони, показва италианската „аномалност“. Ще бъдат затегнати и мерките срещу данъчните измами. 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА