Last news in Fakti

2 Май, 2017 02:45 22 351 22

Защо руснаците говорят старобългарски?

  • руснаци-
  • език-
  • българи-
  • старобългарски
Защо руснаците говорят старобългарски? - 1

Преди няколко години бях във Варшава на една конференция по история на класическото образование. Това пише в профила си във Фейсбук Николай Гочев.

На летището се срещнахме с А.К. Гаврилов – професор по старогръцки в Петербург. Не се познавахме, но една млада жена полякиня, която дойде да ни посрещне, ни запозна и ние веднага се заговорихме.

- Извинете, но ние с вас няма да си говорим на руски – каза тя.

- Няма проблем – каза Гаврилов.

- Няма – казах. – Аз не знам полски, така че нищо не пречи да си говорим на английски.

Качихме се на такси. Варшавското летище е далеч от града, а освен това имаше и задръстване, така че сме пътували поне един час. Разбира се, ние с Гаврилов нямаше защо да си говорим на английски и говорихме на руски, а водачката ни мълчеше.

- Аз не говоря много добре – казах му. – Винаги съм учил руски и досега чета много често, но с говоренето се справям слабо. Забравям думи, а освен това никога не съм сигурен, че улучвам добре падежите.

- Е, да – каза той. – В българския падежи няма, нали?

- Няма. В старобългарския е имало, но сега вече – не.

- Така е. Вие българите не говорите старобългарски. Ние руснаците сме тези, които говорят старобългарски...

* Заглавието е на редакцията


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Шляхтиц

    22 38 Отговор
    За най-голямо съжаление българските академици продължават да ИЗПРОСТЯВАТ българския език. Славянски език без падежи е таратор без кисело мляко, т.е. нещо подобно на английски език. Ю мейк ми край, ако това е език в сравнение с РУСКИ, ЧЕХСКИ, ПОЛСКИ ЕЗИЦИ, аз съм трамвай. Българин съм, но много повече харесвам и обичам РУСКИ, ЧЕХСКИ И ПОЛСКИ ЕЗИЦИ, от колкото български. На кой даде парите, правилното е КОМУ ДАДЕ ПАРИТЕ. Имам усещането, че в Българска Академия на Науките са останали академици на интелектуалното ниво на днешните студенти, които получават дипломи само, за да не закрият ВИСШЕТО УЧЕБНО ЗАВЕДЕНИЕ. До колкото разбрах, сега академиците премахват и пълния определителен член на съществителните, който се определеля от граматичното значение на думата в изречението. И тогава БЪЛГАРСКИЯТ МНОГОСТРАДАЛЕН ЕЗИК съвсем ще заприлича на английския, Ю МЕЙК МИ ФИИЛ СОУ ГУУД. ПИЯ ЗА ЗДРАВЕТО НА БЪЛГАРСКИТЕ АКАДЕМИЦИ. НА ЗДРАВЕ!!!!!!!!!!!!

    Коментиран от #3, #14, #22

  • 2 гост

    26 37 Отговор
    Всъщност шопите са тези ,които продължават да ИЗПРОСТЯВАТ българския език. Да казваш млЕко вместо правилното млЯко ,да казваш нЕма вместо нЯма и Я съм вместо Аз съм ,също и стотици дори хиляди други думи си е подигравка с българския език ,както и признак на ниска култура поради факта ,че те самите говорят НЕПРАВИЛНО ! Но да не забравяме ,че там все пак е друга България - надявам се след време да се отделят в собствена държава наречена ШОПАРИЯ въпреки ,че не виждам тогава кой ще ги храни милите ;)

    Коментиран от #4

  • 3 Msux

    25 8 Отговор

    До коментар #1 от "Шляхтиц":

    ЧЕШКИ, НЕ ЧЕХСКИ :)

    Коментиран от #17

  • 4 МАЙНА МАЙНА

    11 8 Отговор

    До коментар #2 от "гост":

    Споко бе граЦки - те нали си имат там бащицата Бойко Борисов той ще ги нахрани с топла баничка с бозичка

    Коментиран от #21

  • 5 Тинтири Минтири

    11 22 Отговор
    До гост : Нали се сещаш че град София спада към шоплука ... Я сега си представи България без град София . Кой кого ще храни сега а ? Малоумен бъчвар , лъхащ на джибре живеейки в кочина в село Левуново .

    Коментиран от #8, #16, #20

  • 6 Иван

    11 2 Отговор
    Е в краен случай статията не отговаря на въпроса в загравието.
  • 7 Киро

    20 7 Отговор
    В София се говори диалектно предимно от селяци - някои мякат, други говорят на КЕ, трети в множествено число, четвърти говпрят на Ъ (топкътъ нъ ЧИРТЪТЪ) и тн.

    Шопите са прекалено малко, за да наложат този стил, дето му викате шопски, всъщност той идва от северозапада основно.

    Спорът чий диалект е по-смотан е безсмислен, говорете чист език, без примеси, който може да се срещне в София, но само при градското население, отърсило се от диалектите.

    Коментиран от #9

  • 8 гост

    17 12 Отговор

    До коментар #5 от "Тинтири Минтири":

    Алоооу "столичанче мамино" ти имаш ли си на идея ,че приходите в София идват ОСНОВНО от общините из страната или от провинцията ,както обичате да казвате ? Айде пак си помисли ДОБРЕ кой кого храни .Имаш ли си и на идея ,че ако община Пловдив например годишно изпраща към София приходи в размер на 1 милиард ,към същия този Пловдив обратно се отпускат едни 100 милиона и до там ! Айде сега сети се къде остават и се използват другите парички пиле .АМАН ОТ НЕГРАМОТНИЦИ !

    Коментиран от #12

  • 9 баце баце

    9 6 Отговор

    До коментар #7 от "Киро":

    Баце аз в София още чист български език не съм срещал - Е НЯМА ТАКОВА ЖИВОТНО ТАМ
  • 10 Еми да

    19 2 Отговор
    Защото 'руснаците' са обединени от религията - християнството - която сме им дали ние. Църковните книги са били на старобългарски ('църковнославяснки' ), защото е бил разбираем за украинците (както сега се казват тогавашните руси). С налагането на религията върху останалите 'руски' племена, старобългарския става общ език, защото повечето от тях нямат нищо общо със славяните, и всяко 'племе' говори собствен език - угри, фини, поляни и т.н.
    Като 'църковен' езика им не се променя (както в нашите църкви) - чак в 18 век Екатерина Велика се усеща, и започва да 'русифицира' езика / както и да фалшифицира историята, за да се заличи българскота следа /.
  • 11 Българин

    14 11 Отговор
    Говорят на Славянски език както и ние, не говорят на старобългарски за това Руски, Полски, Чешки, Словашки, Сръбски и Български си приличат езиците и не е трудно да схване човек какво му говорят. А за английския е калпав език. Това е езика на предателството.
  • 12 Кестена

    2 5 Отговор

    До коментар #8 от "гост":

    Колкото и да се напъваш, няма как да стане - НЕ И СЕГА! Общо взето (или взетото е общо) това е положението и няма да се промени! По цял ден ги гледам на талази ордите на тия миекащите, кекащите, ъ-кащите и т.н.(както казва №7) прииждащи. Свиквай! "Пловдив - визия 2020" не предвижда метро, а марешки няма да може да изкяри за варненци поне един лъч от Възраждане да кажем до морската градина:). Е, има вероятност и да се сбъдне мокрият ти сън и София да се свие дори под милион, респективно БВП да падне, но това ще е доста далеч във времето и ти най вероятно (както и аз) няма да си жив да го видиш и да се порадваш на което, за тъвое голямо съжаление :).
  • 13 Културтрегера от БАН

    5 1 Отговор
    .....-Как защо....?!-Защото са българи но не го признават....!!!
  • 14 Иван

    7 3 Отговор

    До коментар #1 от "Шляхтиц":

    Изобщо пък не съм съгласен или по скоро съвсем малко от това, което си написал. Да наистина славянските езици и в частност руския и българския са в пъти по-красиви от други. Но един език освен да е красив е и хубаво да бъде и удобен за употреба, тако че това де смениш Кой с Кому и да вложиш посока, както унгарците правят, въобще не допринася езика да е красив, а просто го усложнява и затруднява употребата му. Това първо и второ въобще не се пресмивай на английския, защото този език въпреки, че не е сложен, е уникален и гениалиен/гениалните неща са простите неща обикновенно/. Да не говорим, че на английски нещата се усещат от само себе си и и затова е гениален, а е и красив, но просто повечето хора владеят едва до 50-60% от думите и само който не го владее може да прави опростенчски изводи като в твоя пост. Това не значи, че не харесвам руския, просто смятам, че един език освен красив трябва да е лесен за използване и мисля, че българският е много, ама много по-хубав и изразителен и с много голяма гама от възможни интонации като език, от редица европейски.
  • 15 misli posle govori

    3 2 Отговор
    На фона на форумното тролене преди дни почина проф. Иван Стоянов, който е преподавател във Великотърновския университет.
    Лично ми е преподавал по Възрожденска история в периода 2007-2008 г. в Ру Ангел Кънчев.
    Няколко думи няма ли да кажете във фактата бг. за Човека.
    Той е ректор в периода 1995-99г. на Великотърновския университет и американският библиографски институт го включва в изданието си "FIVE THOUSAND PERSONALITIES OF THE WORLD.

    Няма да забравя нещата, които ние учил и забавните случки, когато е ходил на "Света гора". Когато монасите са го карали да целува костите на светци съхранявани в погребални ритуални урни...Да той реално е и т.н "малък хаджия"
  • 16 Светльо Чернев

    5 1 Отговор

    До коментар #5 от "Тинтири Минтири":

    За съжаление тази държава няма да има този късмет. Погледнато назад във времето, струва ми се милата ни родина е имала по-добри периоди на развитие със столици различни от София.
  • 17 Пан

    0 4 Отговор

    До коментар #3 от "Msux":

    Чехите Чехи ли са или Чеши?
  • 18 ЧЕХСКИ

    1 0 Отговор
    Чешки или големи претенции само ?!
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Homo sapiens recens

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Тинтири Минтири":

    То в София по Хасфалта не расте нищо. Пък, самия асфалт, май не става за ядене...
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Николенко

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Шляхтиц":

    Ти си плод на анално сношение .
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове