Last news in Fakti

6 Юни, 2019 07:07 3 779 4

Българският опит по отношение защитата на личните данни

  • книга-
  • лични данни-
  • защита-
  • целков

Цялата информация е събрана в книгата посветена на еврорегламента – „Защита на данните – принципи и практики”

Българският опит по отношение защитата на личните данни - 1
Снимки: М. Богданова ©

Точно една година след влизането в сила на регламента за защита на личните данни беше представена книгата „Защита на данните – принципи и практики”. В нея освен, че ясно е описано какво точно представлява регламента и преглед на основните базови принципи и неприкосновеността на данните, е събрана и уникална трактовка, която е 100% българска.

„На базата на общия модел сме създали уникални неща, които са обобщение на нашия и на европейския опит, на световните и европейски стандарти и добри практики. Създали сме модел на съответствие, начин за приложение на съответствието. Създали сме методика от правила и процедури”, каза по време на представянето на книгата проф. д-р Веселин Целков, който заедно с Деян Петков, Георги Средков и Пламен Геориев са автори на книгата.

Книгата е ценна най-вече с това, че в нея са събрани добрите български практики. Също така читателите могат да се запознаят и с опита в тази сфера на Холандия, Великобритания, Франция и Испания.

„Представили сме и набор от контролни методики за информационна сигурност, за управление на архивите, за споделяне, за маркетинг. Всяка контролна методика е дефинирана по алгоритми”, допълва проф. Целков.

„Личните данни са изключително интересна тема, защото сме много зависими от тях. Това, което ме завладя да се занимавам с тази тема е свързано с факта, че защитата на личните данни е нов слой, който се налага от различни гледни точки”, казва Георги Средков.

През първата година от влизането в сила на регламента в администрациите за защита на личните данни са подадени 144 376 запитвания и оплаквания от граждани на ЕС, сочат данни на Европейската комисия. Най-честите са свързани с жалвания от телемаркетинг, промоционални имейли и видеонаблюдение. Най-голямата санкция е наложена на Google - 50 млн. EUR от ирландския регулатор за защита на личните данни. Причината е неполучаване на съгласие, свързано с изпращане на рекламно съдържание. Компанията обжалва санкцията.

Що се отнася до България, то в Комисията за защита на личните данни през 2018 г. са получени 780 жалби, подадени от граждани с твърдения за нарушения на правата им при обработване на лични данни. Комисията се е произнесла по 51 от тях след влизането в сила на GDPR, 37 са приключили с административно наказание, като по тях са наложени санкции и глоби за 365 300 лв.. Издадени са 12 задължителни предписания, а по 42 жалби КЗЛД е упражнила новите си правомощия по GDPR да отправя предупреждения или да разпорежда.

Българският опит по отношение защитата на личните данни


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 у нас е пожелание

    8 1 Отговор
    У нас нищо не се промени за тази година. Продължават да ни снимат личните карти и да ни искат всякакви данни, без да са им нужни. Шофьорската книжка беше змислена навремето като заместваща личната карта - нищо подобно. Навсякъд искат лична карта и ни карат да попълваме декларации, че им разрешаваме да ползват данните ни!
  • 2 Гербераст

    4 0 Отговор
    Цял свят гледа и завижда, че не може да гласува за ББ.
  • 3 Димов

    5 1 Отговор
    Откак има закон за защита на личните данни, те вече са тотално незащитени. Навсякъде ме карат да подписвам декларация, че могат да ги ползват и да оперират с тях, че и да ги предоставят на трети лица при нужда. Не подпиша ли - не ми вършат никаква услуга.
  • 4 ddd

    3 0 Отговор
    Навсякъде съм си дал данните и не ме е страх,че ще ги изпозлват.Някакво тъпо законче няма да ме защити.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове