ФАКТИ.БГ

Тома Белев в схема за бетониране на морския бряг

Изграждането на новия курорт трябва да бъде върху 240 хектара земи, които в момента са земеделски

Публикувана: 26 Юни, 2019 15:51
11 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 3099
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.

В схема за строителството на нов морски курорт в землището на Каварненското село Българево участва бившият директор на Природен парк „Витоша“ Тома Белев, показа разследване на в. „Труд“.

За целта в Общинския съвет (ОбС) се правят маневри за заобикаляне на законодателството, в които са забъркани и няколко от съветниците, начело с председателя Красимир Кръстев от „Ред, законност и справедливост“.

Историята

Изграждането на новия курорт трябва да бъде върху 240 хектара земи, които в момента са земеделски. За да проработи схемата е необходимо те да бъдат обявени за урабнизирана територия, което може да се случи с Общия устройствен план (ОУП) на община Каварна.

В момента ОУП е в процес на изработване от изпълнителя – Национален център за териториално развитие (НЦТР). Неговият представител архитект Иван Димчев присъства на повечето заседания на ОбС-Каварна.

През юни миналата година Димчев обявява, че проектът е получил отрицателна оценка от институциите заради неспазване на изискването да не се допуска строителство върху територии, включени в защитена зона „Комплекс Калиакра“.

От обяснението на архитекта се разбира, че екипът на НЦТР е изправен пред абсурдна ситуация – в община Каварна има пет защитени зони от мрежата Натура 2000. В две от тях - „Комплекс Калиакра“ и „Калиакра“ има урегулирани 2500 имота, над 95% от които са на частни собственици. Повечето от тях се намират в селищно образувание „Божурец“, което още от 80-те години на миналия век се води урабнизирана територия и има влязъл в сила Подробен устройствен план (ПУП). Тоест строителството там е напълно законно, местните са изградили постройки, за които повече от 30 години плащат данъци. Но преди няколко години тяхната собственост е вкарана в Натура 2000 и попада под редица рестрикции. На практика законните собственици вече не могат да се разпореждат пълноценно със земята и сградите си, тъй като може да увредят някое защитено местообитание.

Както в. „Труд“ е писал многократно, в България Натура 2000 е картирана от неправителствените организации от „За да остане природа в България“ в периода 2005-2007. За това „зелените“ получават 9 милиона лева. Вестникът доказа, че „еколозите“ не са стъпвали на терен, а са чертали защитените зони от бюрата си в София. Казусът в община Каварна е поредното потвърждение – ако „природозащитниците“ са били в Каварненско, са щели да видят, че вкарват в Натура 2000 урбанизираната територия „Божурец“. По същия начин в защитени зони са вкарани военното летище в Балчик и мюсюлманското гробище на с. Топола.

Заради този абсурд преди 2 години собствениците на земи в защитените зони в община Каварна излязоха на протест и се стигна до гражданско неподчинение. Така хората успяха да спрат общественото обсъждане за изработването на Интегриран план за управление (ИПУ) на три от защитените територии - „Комплекс Калиакра“, „Калиакра“ и „Белите скали“.

ИПУ бе възложен от Министерството на околната среда и водите (МОСВ) на Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания (ИБЕИ) към БАН, за да бъде изпълнени изискванията на Европейската комисия всяка защитена зона да има План. Заради общественото недоволство изпълнението на ИПУ е спряно, а договорът с ИБЕИ е прекратен.

Две години след протеста този Интегриран план става основа за вкарването на Тома Белев в схемата за изграждане на нов курорт.

Оплетени в интереси

От няколко месеца в ОбС-Каварна се наблюдава усилена кампания за изработването на ИПУ на трите защитени зони.

Разследването на в. „Труд“ показа, че тя е подета от председателя на Съвета Красимир Кръстев, който работи с „Асоциация на парковете в България“ (АПБ), оглавявано нелегитимно от Тома Белев (това е потвърдено от българския съд – б.а.). АПБ е част от „За да остане природа в България“.

На 10 юни Кръстев входира докладна записка в ОбС, в която прокарва няколко решения, които бяха гласувани на заседанието на съветниците днес. Засега те проявиха здрав разум и отхвърлиха искането, което не дава гаранция, че то няма да бъде леко коригирано и предложено отново. Какви са предложенията?

Първото е ОбС да поиска от МОСВ да възложи на Община Каварна доработването на ИПУ на трите защитени зони. Второто е тази задача да бъде дадена без конкурс на Асоциация на парковете в България, тоест на Тома Белев, който да я изпълни за 3 месеца.

Сред изискванията към Асоциацията на парковете е да бъде поставена основата за компенсиране на собствениците, чийто имоти са в Натура 2000, както и урбанизацията да бъде релокирана (преместена – б.а.). Какво значи това – земите на собствениците с терени в защитени зони трябва да бъдат изкупени, въпреки че в момента урбанизирано е именно селищното образувание Божурец и за имотите си хората от години плащат данъци на държавата.

След като Тома Белев приключи с доработването ма ИПУ, ще бъде направена и препоръка за бъдеща урбранизирана територия (позволена за строителство – б.а.) да бъдат посочени земеделските земи в землището на с. Българево, където ще може да се развива „устойчив туризъм“ - неофициално плановете са върху тамошните 240 хектара да изникне новият курорт. По сметките на арх. Иван Димчев, ако цялата площ бъде използвана за курорт, той ще е с капацитет за 30 000 души. А самият Белев пише до ОбС, че АПБ подкрепя развитието на землището на Българево, чийто жители наброяват малко над 1100 души. Позицията на „еколога“ е точно обратната на тази, която заема в публичните си изяви, където е върл противник на застрояването на Черноморието.

Самата докладна записка поражда редица въпроси. Основният е - наясно ли е Красимир Кръстев, че договорът за изработването на ИПУ за трите защитени зони е бил между МОСВ и ИБЕИ, тоест община Каварна никога не е била страна по споразумението. Това означава, че няма законов начин местната управа изведнъж да стане страна и на всичкото отгоре автоматично да посочи изпълнител на доработването на Интегрирания план за управление. Така че предложението на Кръстев е заобикаляне на закона.

Има и още много важен факт, до който разследването на „Труд“ стигна – до ОбС Каварна има изпратено положително становище за релокирането от Стелиан Томов от Инициативен комитет „За туризма на Калиакра“. Източници на „Труд“ от общината са категорични, че Томов е сред собствениците на земеделските земи, които ще бъдат посочени за урбанизирана територия – така че той има пряк интерес там да може да се строи. Отделно публично е известно, че Стелиан Томов и Тома Белев са в приятелски отношения. Излиза, че Белев ще направи препоръка за изграждане на голям курорт край Българево, където неговият приятел има земеделски парцели. След като бъдат урбанизирани, те ще покачат стойността си десетки, дори стотици пъти.

Каква е ролята на Красимир Кръстев и останалите общинари, лобиращи за Белев и новия курорт, тепърва ще се разбере. Факт е, че в писмата на Асоциацията на парковете до общината ясно се вижда, че цели пасажи от тях са буквално преписани в докладната на председателя на ОбС Кръстев. Той се аргументира, че АПБ напълно безвъзмездно ще доработи Интегрирания план на трите защитени територии. Но колко ще е безплатно, след като близък до Тома Белев човек ще бъде облагодетелстван от препоръчаната от „еколога“ урбанизация на земеделски земи, където ще изникне чисто нов морски курорт, който ще повиши стойността на имотите в пъти.

България

Поставете оценка на статията:
Оценка 5 от 3 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
ЕКОТО
1 Отговор
Боли ги пеевските хора че Тома им стопира втория лифт на Банско и сега медииката,, Труд" се чудят как да го окалят!

Оценка:
-6 +11

Верчето
2 Отговор
Този човек всичко иска да съсипе заради пари. То пък бива алчност, но неговото минава всякакви граници.

Оценка:
-5 +20

ЪРП
3 Отговор
ШИБАНА ПСЕВДО-ЕКО-ФАШКИЯ!!!!!
ГЕРБЕРАСОПИТЕК ЖАЛЪК!!!!

Оценка:
-7 +13

ЪРП
4 Отговор
КЪДЕ ДСТЕ БЕ, СМЕХОТВОРНИ ПСЕВДО-ЕКО-СМЕШКОВЦИ??????
ОТ КОИ ДУПКИ ЦЪРКАТЕ, КОГАТО ОТ ЦЯЛО ДЕСЕТИЛЕТИЕ И ПОВЕЧЕ ГЕРБЕРАСОПИТЕЦИТЕ НЕ СА СПИРАЛИ ДА УНИЩОЖАВАТ ВАРВАРСКИ, ДИВАШК И БРУГАЛНО ГИГАНТСКИ ТЕРИТОРИИ ОТ БЪЛГАРСКИ ГОРИ В ГОЛЯМАТА СИ СТЕПЕН, ВЕКОВНИ?!?!?!!!!!!
И В МОМЕНТА СЕ ИЗВЪРШВА ДИВАШКА СЕЧ И ПРОДАВАНЕ НА ТУРЦИЯ И ГЪРЦИЯ НА НАШИТЕ ГОРИ КОИТО ДОРИ ГИ ИЗНАСЯТ ВЕЧЕ В ЗАКРИТИ РЕМАРКЕТА НА КАМИОНИТЕ ЗА ДА НЕ БИЯТ НА ОЧИ!!!!...., ДО КОГА БЕ???...,ДОКАТО ПОЧВИТЕ ВЗЕМАТ ТОТАЛНО ДА ЕРОЗИРАТ И СЕ ПРЕВЪРНЕМ В ПУСТИНЯ КАТО ТУРЦИЯ И ГЪРЦИЯ??!!!!!!!!
КЪДЕ СТЕ БЕ ПСЕВДО -ЕКО ПАЛЯЧОВЦИ????????????

Оценка:
-6 +15

Калин
5 Отговор
Белев стана милионер покрай зеления монопол, който упражнява, и явно е наредил поредната схема.

Оценка:
-1 +20

ДОКО
6 Отговор
БЕТОНОМОРИЕ..УКРЕПВАНЕ НА БРЕГА И ХОТЕЛ ДО ХОТЕЛ..А СЪЩНОСТ ИНВЕСТИРАМЕ ПАРАТА КРАДЕНА ОТ НАС..И ПАК ЩЕ ПЛАЩАМЕ..ЗАЩОТО КАКВОТО И ДА СТАНЕ БУГАРИНА КЕ ПЛАТИ..

Оценка:
-0 +2

Мартин
7 Отговор
Има ли схема и пари, значи са замесени и Тома Белев, и неговия шеф Иво Прокопиев - Фараона!

Коментиран от #9


Оценка:
-1 +5

Борил
8 Отговор
Тома Белев и страшен измамник и схемаджия. Надявам се, че компетентните органи ще се заемат сериозно с предотвратяването на поредното изливане на бетон по родното ни Черноморие.

Оценка:
-1 +1

Мартинка
9 Отговор

До коментар #7 от "Мартин":


Като си толкова компетентен по схемите нещо да кажеш за участието на пееФски и доган в схемите. Или са ти платили да плюеш по Тома Белев и Прокопиев.

Оценка:
-1 +1

531
10 Отговор
Ооох, щом парцала ТРУП го пише значи няма нищо вярно. Тази турска подлога труп не става и за г...з бършене.

Оценка:
-0 +1

Веска
11 Отговор
Само платени драскачи коментират платената дрисня на пеевския боклук. Боклуци продажни, за които е важно да вземат жълтите стотинки и не им пука, че България остана без природа. Плюят по всеки дръзнал да се противопостави на съсипването на всичко зелено в страната ни.

Оценка:
-0 +1

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.