15 Юли, 2019 07:31 12 399 35

15 юли 1895 г. Стефан Стамболов е съсечен в центъра на София

  • стефан стамболов-
  • атентат-
  • убийство

Атентатът срещу Стефан Стамболов шокира чуждия печат, особено в немскоезичните страни, където се появяват коментари, свързващи убийството с княза и правителството

15 юли 1895 г. Стефан Стамболов е съсечен в центъра на София - 1

Убийството на Стефан Стамболов е атентат, извършен на 15 юли (3 юли стар стил) 1895 г. в София. Няколко дни по-късно умира една от знаковите фигури на Царство България.

Нападението е извършено с негласната подкрепа на правителството на Народната партия и на княз Фердинанд I от група проруски ориентирани българи, начело с Наум Тюфекчиев, извършили няколко терористични акта през предходните години.

Самото убийство е извършено вечерта на 15 юли. Към 19:50 часа Стамболов излиза от Юнион клуб и се качва на файтон, заедно със своя приятел и политически съратник Димитър Петков и с личния си телохранител Гунчо. Файтонджията Мирчо Ацов е замесен в заговора и специално изчаква пред клуба. Малко след потеглянето пред файтона се появяват Боне Георгиев и Халю, а малко след това и Талю, като Георгиев стреля по файтона, а Халю изважда ятаган и бързо се насочва към него. Файтонджията спира файтона, а полицаите, разположени пред Юнион клуб, бързо се отдалечават от мястото. Стамболов скача от файтона, след което Мирчо Ацов потегля, откарвайки Димитър Петков и телохранителя в съседната улица „Стефан Караджа“.

Стамболов побягва по „Раковска“ обратно към Юнион клуб, но Халю го настига. Когато прави опит да стреля по нападателя си, той посича ръката му, след което го събаря на земята и заедно с другите нападатели започват да го удрят по главата, тъй като знаят, че Стамболов обикновено излиза с предпазна ризница под дрехите си. Когато Гунчо и Димитър Петков се връщат на „Раковска“ нападателите се разбягват. Гунчо започва да гони Халю, като го ранява с пистолета си във врата, но е задържан от двама полицаи, които помагат на атентатора да избяга. Халю и Талю побягват по улиците на югоизток и изчезват в Перловец, а Боне Георгиев се оттегля с файтона на Мирчо Ацов.

Междувременно Димитър Петков откарва Стамболов с файтон в дома му. Цялото лице на Стамболов е насечено, двете му ръце са почти напълно отсечени, а дясното му око е извадено. Въпреки това той е в съзнание и обвинява за атентата Халю, Наум Тюфекчиев и княз Фердинанд. Раните са тежки, а състоянието му допълнително се влошава от диабета. След леко подобрение на 16 юли, Стефан Стамболов умира в 3:35 часа на 18 юли 1895 г.

В периода 1887-1894 г. Стефан Стамболов е министър-председател на България, като извежда страната от тежка конституционна криза, утвърждавайки новия княз Фердинанд. Управлението му е съпътствано от множество опити за насилствена смяна на властта, организирани от различни групи, свързани с Русия, която отказва да признае легитимността на правителството и княза.

След отстраняването на Стамболов от правителството княз Фердинанд и новото правителство на Константин Стоилов продължават да се опасяват от влиянието му и търсят начини за неговото компрометиране, припомня в блога си Дани Иванов. На 24 август 1894 г. той е арестуван за кратко заради критики към княза в интервю за германски вестник, а след освобождаването му е замерван с камъни на улицата от привърженици на правителството. Военният министър Рачо Петров организира разследване, опитващо се да докаже, че Стамболов е организирал атентата срещу самия себе си през 1891 г., при който загива финансовият министър Христо Белчев.

След като следствието не открива доказателства за това, то е прекратено в края на годината. Малко по-късно е съставена парламентарна анкетна комисия, оглавявана от Димитър Моллов и включваща други видни противници на Стамболов, която се опитва да докаже престъпна дейност на членове на предходното правителство, но също не постига успех.

Атентатът срещу Стефан Стамболов шокира чуждия печат, особено в немскоезичните страни, къде се появяват коментари, свързващи убийството с княза и правителството. В същото време още в деня след нападението българската делегация, намираща се в Санкт Петербург и поставяща си за цел признаването на княза от Русия, получава покана за дълго отлаганата аудиенция при император Николай II.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 толерантен

    23 10 Отговор
    Ем, то що първата работа на демонократите беше да разсипят армията - щото Костов, например, нямаше да оцелее дълго, с геноцидната си политика. И само той ли. Но щеше да е първия, вероятно, застрелян.
    А, пък нпо-рките изобщо не ги виждам да вирееха, при читава армия.
  • 5 Швеицареца

    38 12 Отговор
    Бойко Борисов е по-велик премиер! По-дълго е управлявал България и повече неща е постигнал. Но ги няма Халю и Талю ...
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Аладар

    31 21 Отговор
    И сега русофилите са платени предатели. Безродници.

    Коментиран от #12

  • 9 СссереМ

    22 44 Отговор
    Стамболов си остава най-големия български политик в новата ни история, Борисов уверено върви по стъпките му,за съжаление ето още едно доказателство как Русия се намесва във вътрешната ни политика и не спира да организира атентати,политически убийства и всевъзможни диверсии до ден днешен.

    Коментиран от #11, #27, #29

  • 10 Незнаещ

    23 16 Отговор
    Незнаейки че Фердинанд е русофил, гнусната Соросня подменя историята по доктовката на задокеанските си господари. Тези безродници са готови и майка България да продадат за няколко цента
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Халю и Талю

    17 9 Отговор

    До коментар #8 от "Аладар":

    Поръчката беше от НПО-тата на Сорос,тези хора винаги са били най-големите Българофоби и продажници
  • 13 СссереМ

    11 3 Отговор
    Искам Тиквата да ме люби навсякъде
  • 14 Условието

    18 7 Отговор
    на руснаците да признаят титлата на Фердинанд е било Стамболов да бъде отстранен. В прекия смисъл на думата. Делегацията молеща за признаването, веднага е била приета след екзекуцията. Такава е съдбата на всички опълчили се срещу руското влияние. Не са насичани с ятагани, по-късно след съдебни процеси /Никола Петков/, парламентарни кризи /Жан Виденов/, медийно обругаване и таксиджийски протести /Иван Костов/, протести за тока /първото правителство на Борисов/ Който си научи урока и сега жонглира.
  • 15 БойкоВИС2

    19 4 Отговор
    при мене няма Халю и Талю, те получават със Сороснята 99 процента от обществените поръчки
  • 16 СоцБоц

    16 18 Отговор
    Един от най-продажните БГ политици и той като Тиквуня продал себе си и България на Западните си господари

    Коментиран от #18

  • 17 Гнусна Соросня

    13 13 Отговор
    Продажник с главно П, както и сега подлогите на Сорос са друго с П
  • 18 СссереМ

    8 13 Отговор

    До коментар #16 от "СоцБоц":

    Много ти мирише продажната уста,някой ден ще ти я затворя за дълъг период от време.

    Коментиран от #19

  • 19 СоцБоц

    14 13 Отговор

    До коментар #18 от "СссереМ":

    Така е истината боли, особено за лъжливата и продажна Соросня
  • 20 България без външни вмешателства

    13 5 Отговор
    Русофилски изяви от време оно, естествено са антибългарски. Никоя руска, хамериканска или евроП(Г)ейска мозъчна промивка не може да разбере, че никой не мисли доброто на нацията, единствено народа.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 психиятъра от лудницата

    3 3 Отговор

    До коментар #11 от "Прекалено късо име":

    Е те това е хубаво пожелание .После да те почерпи за добрата дума
  • 23 joooo

    5 3 Отговор
    toi e ozemlil vsi4ki
    Balgari s sovstvenost zemia i gori zatova e pose4en
  • 24 Хисторик

    18 11 Отговор
    Управкението на Стефан Стамболов се води режим който прескедва русофили хикяди са измъчвани и после убити кап. Петко Войвода го измъчват в продължение на 9 месеца в полицията и затвора. Къде е Стефан Стамболов по време на Априлското въстание и по време на Руско-Турската освободителна война? Дори не е в България, а в Германия на инструктаж. Стефан Стамболов е германски слуга кръволок!

    Коментиран от #25

  • 25 Допълнение

    9 7 Отговор

    До коментар #24 от "Хисторик":

    Точно. Стамболов е германски и турски агент. "Участва" в Старозагорското въстание и в Априлското - въстанниците са избити и избесени, Стамболов с комитетските пари изчезва. По време на войната е във еврейска фирма за снабдяване на армията, организира банда и рекетира турците. Връх в неговата дейност е 1894, когато отива в Истамбул и предлага на султан Абдул-Хамид да окупира България. За да запази многобройните си имоти и чифлици.

    Коментиран от #35

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 хаха

    3 0 Отговор

    До коментар #9 от "СссереМ":

    Ти написа нов виц на деня. хахахахахахах
  • 28 ПЕНКО

    2 2 Отговор
    ТОЗИ ЛИ Е ИЗМЪЧВАЛ КАПИТАН ПЕТКО ВОЙВОДА !?!? КАКВО Е ОБЩОТО МЕЖДУ НЕГО И УБИЕЦА НА РАЗВИТОТО НИ СЕЛСКО СТОПАНСТВА- СТЕФАН САВОВ / В СЪУЧАСТИЕ НА БКП -БОКЛУКА /???
  • 29 Димов

    0 1 Отговор

    До коментар #9 от "СссереМ":

    Стамболов го убиват узунджовските търговци, за това, че е преместил тържището в Пловдив. Халю и Талю са просто наетите палачи.
  • 30 Варна

    3 2 Отговор
    Стамболов е естествено личност от нашата история, но съществуват и доста данни, че не е бил личност със съвсем чисти подбуди винаги. Влиза като депутат в НС с лъжа. Прякорът му "мъглата" не е случаен. Твърди се, че възниква от навикът му когато стане напечено да се изнизва бързичко. Безспорно окозва влияние върху развитието на страната, но ... - Не е ясно да ли и той не е бил като повечето да се възползва от позицията си и да бърка в кацата с меда. През цялото време на новата ни история се натъкваме на тежки злоупотреби с държавни средства, предателства и задколисни игри. Чиновниците са крали зверски, така както се краде и сега. Саво че на времето въпросът се е решавал кардинално. Атентата в Света Неделя години по- късно се твърди, че причините са именно поредното самозабравило се правителство и чиновници
  • 31 Ти да видиш

    1 1 Отговор
    Проруски ориентирани... Русия.. Звучи ми много познато.
  • 32 Така е

    2 1 Отговор
    Да ви кажа истината. Убийството е поръчано от Сорос.
  • 33 Цар Вул

    5 2 Отговор
    Как се става от революционер републиканец до монархист ДИКТАТОР?
    Лесно!И после си носиш последиците!Да избиеш най добрите си приятели заради един т.н.владетел!Ясно!!!Сам си е подписал смъртната присъда!!!Всичко друго е известно!!Лошото е,че днешните джендъри го ВЕЛИЧАЯТ вместо да го изритат на бунището на историята!!!Без негоБългария нямаше да бъде нападната от днешните австрийски ЦИГАНИ НАРИЧАЩИ СЕ ЦАРЕ,ПРЕСТОЛОНАСЛЕДНИЦИ,ЦАРИЦИ,ЦАРКИНИ,а погледнато реално са си обикновени авантаджии и келепирджии!!КАЗАХ!!!!!
  • 34 Гешефтар

    0 0 Отговор
    Стихията му е обаче купуване и продаване на имоти. Дори и сватбите в Мизия се приключват не с песни и хора, а с покупко-продажба на нива, ливада, гора...
    И ето Стамболов проявява тази стихия на мизиец: търгува с места в София (от Търново, с подставени хора), купува цели села от изселващи се турци (с мерите и горите им) и ги прехвърля на лакомите за земя балкански колибари; експлоа¬тира гори, изнася във Виена големи партиди орехови трупи (за индустриални цели)... Разбира се, горко на търговец, който се е полъгал на съдружничество със Стамболов! Човекът е гешефтар само като фокусник в момента. Инак си е неизменен хъш: където дава, не търси, и откъдето взема, - не връща... Свищовският търговец Никола Константинов, който по-къс¬но беше и министър-прогресист, се сдружава със Стамболов по износа на орехови трупи за Виена. И хвърля в работата значителна сума. Търговията успява, макар и след известно затягане: - само за една изнесена партида Стамболов е взел 500 златни наполеона. Но "съдружникът" Константинов не е получил ни сантим. "Обра ме", - викал бедният човек през цял живот. Види се, Константинов не е можел да разбере, че за българските хъшове, които са бездомничели в името на "майка България", не е било за изтърване да заставят и един "честен търговец" да жертвува една-две шепи лири за "общо¬то дело"...
  • 35 22323222

    1 0 Отговор

    До коментар #25 от "Допълнение":

    Не знаеш как се пише ИстаНбул, пък се седнал да разясняваш и да разстягаш мозъчни пр*дни. Смешно течно нещо
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове