Новини

БХК призова Радев да се включи в избора на главен прокурор

От комитета изразяват силна тревога относно започналата процедура по избор на нов главен прокурор

Публикувана: 26 Юли, 2019 18:11
23 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 1559
БХК призова Радев да се включи в избора на главен прокурор
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 4.3 от 6 гласа.

Българският хелзински комитет (БХК) изпрати отворено писмо до президента Румен Радев във връзка с номинирането на Иван Гешев за главен прокурор. Ето пълния текст на писмото.

"Българският хелзински комитет (БХК) като най-голямата и най-стара гражданска организация за защита на правата на човека в България изразява силна тревога относно започналата процедура по избор на нов главен прокурор на Република България. Тази процедура крие опасността да повтори пороците на предходната, при която за главен прокурор беше избран Сотир Цацаров. Тогава тази процедура бе посрещната с критика както от представители парламентарната опозиция — Българската социалистическа партия — така и от гражданския сектор.

Припомняме ключовата роля на президента в процедурата по избор на главен прокурор. Тя стана видна при предходната процедура, когато, въпреки сериозните критики, президентът Росен Плевнелиев не само не се възползва от правомощието си да откаже направеното предложение за назначение на г-н Цацаров, но и издаде указ за назначаването му едва ден след избора му от Висшия съдебен съвет (ВСС).В настоящата процедура до момента номинирано за главен прокурор е само едно лице —сегашният заместник на Сотир Цацаров, Иван Гешев. Нещо повече — от страна на изпълнителната власт бяха направени институционални заявки, че именно това ще остане единствената кандидатура.Това е повод за сериозна тревога за бъдещето на правовата държава не само с оглед на саботирането на плурализма и възможността за състезателност и избор в процедурата, но и с оглед на скорошните публични изяви на единствения кандидат. В тези изяви г-н Гешев показа, че не цени правата на човека, както и ролята на гражданското общество в тяхното утвърждаване и защита. Той също така изказа публично твърдения, които са унизителни за достойнството на хората, принадлежащи към малцинствата в България.Фигурата на главен прокурор е натоварена с изключителната отговорност да бъде гарант на върховенството на закона и на правото в държавата, затова следва личността да бъде избирана с изключително внимание. Издигането на една-единствена кандидатура от прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС), при това с пълно единодушие, хвърля сянка на съмнение, че не високите морални и нравствени качества на Гешев или неговите дълбоки юридически познания са мотив за номинирането му. Няма как да бъде по друг начин, тъй като всички прокурори, издигнали тази кандидатура, не са независими, а функционално подчинени на главния прокурор. До тук доведе половинчатата съдебна реформа, материализирана в конституционните промени в уредбата на съдебната власт през 2015 г., която обаче противно на първоначалните цели допълнително освободи главния прокурор от нужното задържане и балансиране в основополагащото за демокрацията равновесие между трите власти.Относно личностните качества на г-н Гешев е важно да се припомнят някои емблематични факти. Неговото „знаково“ дело, делото за фалита на Корпоративна търговска банка, може да се окачестви като най-големият провал на държавното обвинение от последните години с последици - загуба, оценявана в милиарди лева.

Иван Гешев беше длъжностното лице, което наблюдаваше безучастно на улицата публичния арест на бившата кметица на район Младост – Десислава Иванчева и нейната заместничка Биляна Петрова през пролетта на миналата година, извършен при драстично нарушение на правата на задържаните. Поведението му тогава показва или непознаване на материята права на човека, или съзнателното им нарушаване. И двете хипотези са недопустими, а последиците от това предстои да бъдат разгърнати в тяхната цялост след произнасянето на Европейския съд по правата на човека.Неотдавна отново Иван Гешев показа, че не зачита презумпцията за невиновност, основна характеристика на правовата държава и достижение на развитите демокрации. В началото на месец юни той обяви публично името на 16-годишния ученик, който - според службите, е планирал атентат с взривни вещества. След издигане на кандидатурата на Гешев преди броени дни, той даде интервю пред държавната телевизия. В него заместник-главният прокурор демонстрира сериозно непознаване на факти от обществено-политическия живот, като сравни процедурата по издигане на своята кандидатура с тази на Лаура Кьовеши за европейски главен прокурор. В същото интервю г-н Гешев показа ясни политически предпочитания като изрази своята фиксация към личността и кариерата на лидера на парламентарно непредставената политическа партия „Да, България“, Христо Иванов, споменавайки го многократно и отправяйки в ефир скалъпени и смехотворни твърдения, изцяло неподкрепени от факти и доказателства.През юни БХК изпрати годишния си доклад за състоянието на човешките права в България през 2018 г. и до заместник главният прокурор Иван Гешев, който не само върна пратката, но в отговор изпрати "подарък" – две книги от поредицата "Детско-юношеска класика" - "Под игото" на Иван Вазов и "Разкази" на Йордан Йовков със специално отбелязани глава и разказ, които да прочетем - "Батареята на Зли дол" и разказът "Божура". Този жест беше още една подигравка към човешките права отвъд мнението му за правозащитната организация, която е автор на доклада.Изявлението му, че не подкрепя разделението на властите, концепция, лежаща в основата на идеята за демокрация, формулирана в цялост от Монтескьо, буди тревога относно бъдещото развитие на българската държава и дава заявки за пълзящ авторитаризъм, което е особено опасно предвид властта, която е концентрирана в главния прокурор.Властта на главния обвинител на държавата е напълно безконтролна в България, факт, който е критикуван от Европейския съд по правата на човека в решението му от 2009 г. по Колеви срещу България. Делото Колеви остава неизпълнено вече 10 години, въпреки че се намира под засилено наблюдение от Комитета на министрите.

Силно сме обезпокоени от нетърпимостта на високопоставени длъжностни лица и съсловни организации спрямо публичните критики към номинацията на г-н Гешев и смехотворните им квалификации, че това представлявало намеса в независимостта на съдебната власт. Това за пореден път показва, че определени кръгове в българското общество са с твърдото намерение да наложат неговата кандидатура като безалтернативна и да я оградят от критиката, която експерти и граждански организации, занимаващи се от десетилетия с наблюдение на системата на правосъдие в България, съвсем основателно отправят. Главният прокурор е с ключова функция в организацията на дейността на прокуратурата, от която потенциално са засегнати всички български граждани. Поради това те имат интерес, както и право да се изказват и да предприемат всякакви законни граждански инициативи, за да бъде чуто тяхното мнение.Уважаеми г-н президент, молим Ви да вземете предвид всички тези тревожни факти и да се включите активно в обществения дебат и в процедурата по избор на бъдещия главен прокурор на републиката. Президентът на държавата е по дефиниция независим и е призван да брани единството на нацията и именно поради това Ви призоваваме след широко консултиране на заинтересовани представители на гражданското общество да предложите кандидатура за длъжността, която да е алтернативна на издигнатата до момента. Изборът на главен прокурор е от изключителна важност за развитието на всеки сектор от държавно-обществения живот, а към настоящия момент този избор изглежда предрешен, при това от кандидатура, която разделя, а не обединява българското общество. Доверието към тази длъжност е от ключово значение за функционирането и общественото доверие както към прокуратурата, така и към системата на правосъдие в нашата страна като цяло."

България

Поставете оценка на статията:
Оценка 4.3 от 6 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Румбата ако е пич
(гост)

Неутрално
1 Отговор
ще предложи бат Сали.От БХК ще го похвалАт.

Оценка:
-10 +19

отегчен
(гост)

Неутрално
2 Отговор
Тез пък нпо-рки колко са нечовешки нагли, та се бутат навсякъде. Орбан хубаво ги изгони. Путин и той. И няма да са последните.

Коментиран от #22


Оценка:
-12 +26

Философа
(гост)

Неутрално
3 Отговор
Този път са прави от БХК защото това което изреждат касае всички нас и нашите права.утре и вие може да сте на местото на Иванчева и още.....

Оценка:
-11 +32

До БХК
(гост)

Неутрално
4 Отговор
Да ви.......В..........П......... Майката ви......В....... П.....! Не сте от най -интелигентните, но се надявам да ме разбрахте!

Коментиран от #6


Оценка:
-7 +11

Страсбург
(гост)

Неутрално
5 Отговор
БХК просто цитират конвенцията за основните права на човека и констстират че има нарушения!

Оценка:
-10 +15

Страсбург
(гост)

Неутрално
6 Отговор

До коментар #4 от "До БХК":


Ти си роб и не те интересуват правата на човека! Конвенцията за правата на човека не е писана за малцинствста член - 6 гласи че всеки има право на достоен и справедлив процес и адекватна защита! Явно в България член 6 не се зачита!

Коментиран от #19


Оценка:
-7 +10

СссереМ
(гост)

Неутрално
7 Отговор
Лъсна ли ви дирника червени подметки, бхк си е ваше творение,но и вас ще изгоним и бхк и бойци и всяка друга продажна паплач.

Коментиран от #8, #10


Оценка:
-15 +9

Монгола
(гост)

Неутрално
8 Отговор

До коментар #7 от "СссереМ":


Ти клечиш всеки ден пред БХК и се жалваш от българите бре малцинство!

Оценка:
-4 +9

Анти седераст
(гост)

Неутрално
9 Отговор
Щом евреите квичат, знащи това е човекът. Точка.

Оценка:
-14 +7

Анти милиционер
(гост)

Неутрално
10 Отговор

До коментар #7 от "СссереМ":


Сорос е наше творение? Смени си дилъра, главоч!

Оценка:
-4 +6

Анти милиционер
(гост)

Неутрално
11 Отговор
БСП не са били против Цацаров. Еврейското БХК лъже като еврейски циганин. Говори за някакъв "граждански сектор" - КАКВО Е ТОВА??? Сорос ли? Той е гражданин на САЩ дге.

Оценка:
-3 +14

СлаваНаКартофите
(гост)

Неутрално
12 Отговор
А във финландия има ли Финландски софийски комитет и ако няма, защо в България има подобна безмислена НПО структура?

Оценка:
-2 +12

Брат ми
(гост)

Неутрално
13 Отговор
Кор за бхк...

Оценка:
-2 +7

Хайл
(гост)

Неутрално
14 Отговор
ВЪН ОТ БЪЛГАРИЯ НА БХК,РАЗСЛЕДВАНЕ НА ДЕЙНОСТА С ОСЪДИТЕЛНИ ПРИСЪДИ КАТО ЗА ИЗМЕННИЦИ НА БЪЛГАРИЯ

Оценка:
-2 +5

гост
(гост)

Неутрално
15 Отговор
като знаем кой го ръководи от българска страна просто не е за вярване за тия хора няма ли конституция, какъв е тоя зор за намеса и кои права са защитили досега освен на циганите. то не бе дай българия то не бе БХГ спрете се бе хора нали искате правова държава, защо точно вие нарушавате конституцията не че червения президент нема да се намеси - въпрос на време е да наложи -ВЕТО

Оценка:
-1 +2

месара
(гост)

Неутрално
16 Отговор
бхк си плаче за правата на цигани и турци, не за българи!

Коментиран от #18


Оценка:
-3 +5

Ххх
(гост)

Неутрално
17 Отговор
Дано Р. Радев отхвърли Гешев . Последната надежда на България. Този път БХК са прави и само неграмотен идиот няма да го разбере

Оценка:
-2 +7

Све
(гост)

Неутрално
18 Отговор

До коментар #16 от "месара":


Пурко, ти май не можеш да четеш. Или искаш явно слугата на мутрите, ДПС и Турция да блокира правосъдието………

Оценка:
-2 +2

Йххх
(гост)

Неутрално
19 Отговор

До коментар #6 от "Страсбург":


Гхбню

Оценка:
-1 +0

анализатор
(гост)

Неутрално
20 Отговор
Въпреки че в много случаи не съм харесвал и одобрявал изказвания и действия на БХК, в този случай, според мен, те са напълно прави.

Оценка:
-2 +6

Слави Славов
(гост)

Неутрално
21 Отговор
Ина вас да ви е.а майката!

Оценка:
-1 +0

Zodiac
(гост)

Неутрално
22 Отговор

До коментар #2 от "отегчен":


Съгласен съм с казаното.Тези негодници от БХК трябва да бъдат натирени от България.

Оценка:
-0 +1

истинко
(гост)

Неутрално
23 Отговор
ГешефТар!

Оценка:
-0 +0

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.