Last news in Fakti

13 Декември, 2019 17:00 2 622 27

Шест организации искат оставката на Данаил Кирилов

  • данаил кирилов-
  • антикорупционен фонд-
  • български адвокати за правата на човека

Те призовават премиерът Бойко Борисов незабавно да поиска оставката на Данаил Кирилов

Шест организации искат оставката на Данаил Кирилов - 1
Снимка: БГНЕС

Предложените от правителството промени в Наказателно-процесуалния кодекс за "независим прокурор" са имитация с политически ефект, а не съобразяване с препоръките на Венецианската комисия за въвеждане на работещ механизъм за независимо и ефективно разследване на главния прокурор.

Това се казва в общо отворено писмо на шест специализирани организации в областта на върховенството на закона - "Антикорупционен фонд", "Български адвокати за правата на човека", "Български институт за правни инициативи", "Български хелзинкски комитет", Фондация "Институт за пазарна икономика" и "Програма достъп до информация".

В тази връзка те искат и оставката на автора на предложените промени, правосъдния министър Данаил Кирилов.

Предложеният от министъра законопроект е "не само за правно неиздържан, но и откровено несъответен на отрицателното становище на Венецианската комисия относно първоначално представения ѝ друг законопроект", се казва в общото становище.

От шестте организации припомнят, че в решението на Европейския съд за правата на човека (ЕСПЧ) по делото "Колеви срещу България" се констатира липсата на конституционна и законова процедура за независимо разследване и отстраняване на главния прокурор на Република България в случай на подозрения за извършено престъпление.

"На практика това го превръща в безконтролна и безотчетна институция с неограничена власт, която Венецианската комисия сравни с несменяема монархическа фигура, имунизирана срещу наказателно преследване", заявяват шестте експертни организации.

Както ЕСПЧ, така и Венецианската комисия всякога са изразявали мнение , че независимото разследване на главния прокурор трябва да се извършва от лица или органи, които са не са йерархично и институционално зависими от разследваното лице, подчертават организациите.

Те са категорични, че предложеният на извънредното заседание на Министерски съвет от 7 декември законопроект не отговаря на тези стандарти.

"Венецианската комисия нееднократно е препоръчвала на България и да намали влиянието на главния прокурор над прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС), както и на влиянието на членовете на ВСС с професионален произход от прокуратурата чрез блокиращ глас при разследванията и подаване на предложение до президента за освобождаване от длъжност на главния прокурор.

По повод представения ѝ законопроект, тя изрази безпокойство от рисковете за независимостта на съда, произтичащи от структурата на Висшия съдебен съвет и формирането на неговите решения под силното влияние на главния прокурор. По-рано тази година изборът на Иван Гешев за главен прокурор със 17-те гласа на прокурорите и членовете на ВСС, избрани от парламентарно представените партии, демонстрира ясно това влияние.", посочват още в позицията си шестте експертни организации.

Те призовават премиерът Бойко Борисов незабавно да поиска оставката на Данаил Кирилов като автор на обсъжданите законопроекти и отговорен за провеждането на съдебна реформа и настояват за съдебна реформа, която да осигури независимостта на съда, както и отчетност, вкл. наказателната отговорност на българския главен прокурор в съответствие с препоръките на Комитета на министрите на Съвета на Европа и Венецианската комисия за осигуряване на върховенство на закона.

Те са категорични, че новият законопроект не е обсъждан на национално равнище и пренебрегва както националните правила на законотворческия процес, така и резолюцията на Комитета на министрите и препоръки на Венецианската комисия.

По думите им този законопроект е опит за подмяна на предмета на обсъждане от Венецианската комисия.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ал та фанах Атаопънах

    46 1 Отговор
    Шест организации... и целият народ, ама къде се е чуло и видяло народа да е недоволен в "демократична" държава?

    Коментиран от #3

  • 2 Све

    50 1 Отговор
    Този и Боко са най-простите в правителството. Пълна излагация. Неграмотници

    Коментиран от #21

  • 3 Све

    18 1 Отговор

    До коментар #1 от "Ал та фанах Атаопънах":

    МНОГО МАЛКО БЪЛГАРИ ВИЖДАТ КОЯ ПАРТИЯ ЗАЩИТАВА И ПРЕДСТАВЛЯВА ИНТЕРЕСА ИМ !!!!!! Леви, десни, демократи... антикомунисти..... 90% инфантилна маса
  • 4 Гост

    35 2 Отговор
    Присъствието на карикатурен образ изобщо в публичното пространство е абсурдно, но делигирането му на постта превосъден министър е апотеоз на наглостта на ГЕРБ- директна обида за всички юристи. Префесията на юриста е една от най- старите, престижни и сериозни професии. И именно човек, с визия и поведение на зле нарисуван анимационен герой и по- конкретно Барни от Фред Флинстоун, позволяващ си да използва думи като "джуркане" по време на медийна изява е тотална гротеска.
  • 5 Гост

    26 0 Отговор
    Шест организации и ЦЕЛИЯТ НАРОД
  • 6 Биде

    32 1 Отговор
    Мисър Бийн ряпа да яде пред нашия ненадминат капацитет Данаилчо! Ама такива си ги харесва бат Бойко-за чий са му можещи и адекватни хора????
  • 7 fuse

    15 2 Отговор
    За какво им е оставката на един бушон?

    Коментиран от #10

  • 8 за Киров

    19 1 Отговор
    Поръчково човече - срам ,че се е родил!
  • 9 ПЕНКО

    23 0 Отговор
    ЗАЩО ИСКАТ ОСТАВКАТА НА НЯКОЙ ,КОЙТО Е В ПЕРМАНЕНТНА ОСТАВКА !!! ТОЗИ НИКОЙ НЕ ГО "БРЪСНЕ ЗА СЛИВА" ОТ КРАЙ ВРЕМЕ !!! НЕ МОЖЕ ДА СИ ЗАПЕЛТЕКОБАЛАМУРНЯК И ДА РЪКОВОДИШ !!! НО МОЖЕШ ДЯА СИ УДОБЕН КАТО ПРОСТИТУТКА !!!!!
  • 10 Опа

    20 0 Отговор

    До коментар #7 от "fuse":

    Бушон, Бушон ама дава предложение за тъпи поправки на закона. Да гърми, веднага
  • 11 Q6k0

    25 1 Отговор
    Трябва да се свика Велико Народно събрание и да се промени конституцията. Прокуратурата да мине в изпълнителната власт и такива комици като Барни Ръбъл да работят най - много като секретари на някой адвокат.

    Коментиран от #25

  • 12 Оставка

    13 1 Отговор
    За това, че покани Полфрийман на гости.
  • 13 бургазлия

    17 0 Отговор
    И аз !!!Това недоразумение,което явно е най-удобното от всички останали от стадото.Министър на правосъдието не може да бъде само политическо лице,а ерудит от много висока класа,каквито обаче в т.н."народно"събрание няма.Послушната мишка,която заради сиренцето ще стои на задни лапички и ще се ослушва каква беля трябва да направи /какъв удобен на който трябва закон да предложи на другите послушковци/.
  • 14 Баце

    19 0 Отговор
    Аз съм прост, но с голямо его, така че няма как да назнача министри които може да ме засенчат. Ръбъла си е ОК
  • 15 министър ракия и туршия

    14 0 Отговор
    Само велиликия демократ,негово султанско величество бат Боко може да му я поиска.Всичко друго е гъдел по коремчето на мафията.
  • 16 Лекар БГ

    20 0 Отговор
    КОЙ да му вземе оставката на Барни?!Тупанбаши,който го въдвори в пост"Министър."такова жалко подобие на правист...Този ли,който вежливо понечи да целува ръчицата на Вожда....А за водевила с рецензиращият прокурор,няма подобно невежество и пунта мара.Превърнаха България в жалко подобие на Държава,като цяло.
    Барни.
  • 17 Гост

    18 0 Отговор
    данитуу кирилов - супер неадекватен, некадърен и абсолютно непотребен човечец. Слуга!
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 СссереМ

    1 12 Отговор
    Щом НПО-тата и БХК му искат оставката значи е на прав път,дерзай Кирилов,лъснаха вече червените хелзинкари!

    Коментиран от #23

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Пламен

    10 0 Отговор
    Некадърен,комплексиран,некомпетентен индивид.Съмнения и за ментален дефицит.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Коня

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Q6k0":

    Секретар на гадния кон , не прислужница по добре 9
  • 26 факт

    1 0 Отговор
    гейберасти
  • 27 3ба4а

    0 0 Отговор
    БОРИСОВ ВСИЧКИ ЗНАЕМ ЧЕ ТИ КАЗВАШ КОЙ КЪДЕ ЩЕ РАБОТИ, НО НА ТОВА ЧУЧАЛО НЕ МУ ВЗИМАЙ ОСТАВКАТА, СЛЕД ТЕБ ТОЯ Е НАЙ ГОЛЕМИЯ КУМИК В БЪЛГАРИЯ
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове