Last news in Fakti

24 Август, 2020 08:56 3 788 38

Недостиг на учители в цялата страна

  • учители-
  • недостиг

В София се търсят 22-ма преподаватели за децата от 1-ви до 4-и клас

Недостиг на учители в цялата страна - 1
Снимка: БГНЕС/Архив

По-малко от месец преди началото на учебната година, стотици училища в страната търсят учители по различни предмети. В София се търсят 22-ма учители за децата от 1-ви до 4-и клас, в Пловдив – 57, в Монтана – 6. За учениците от 5-и до 12-и клас недостигът е още по-голям. В София търсят 27 преподавателя, в Пловдив  - 134, в Габрово – 31, а в Монтана - 28. Там се търсят предимно преподаватели по математика и предучилищно обучение, съобщава Нова ТВ.

В езиковата гимназия в Монтана през лятото си търсили петима учители. Един от кандидатите, който вече е одобрен и през новата година ще преподава немски език в училището, е Олег Александров. Досега той бил учител в София, специализирал и в чужбина, но решил да се върне в родния си град.

Родителите няма да имат правото да избират дали децата им да учат дистанционно

„Изолацията, която ме хвана първоначално в чужбина, а след това в София не ми се отрази добре. В такива моменти не е хубаво да си сам”, сподели той.

Само в област Монтана 39 училища от общо 60 си търсят учители. А свободните места за учители са 61. Директорите имат още няколко седмици, за да намерят преподаватели.

Един от вариантите е учебните заведения да използват един и същ учител, който да преподава на няколко места.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мечо

    8 13 Отговор
    аз мога дастана учител ако се дават добри пари нат 1500лева щоне

    Коментиран от #4, #5, #6, #7, #19, #27

  • 2 Търсели учители

    27 1 Отговор
    То пък едни деца, пази Боже, все нови българи! Да ги учиш на четмо и писмо а у дома му гледат чужда телевизия, и собствените му родители го възпитават в омраза към белия роб който с данъците си го издържа!
  • 3 въпросче

    12 4 Отговор
    А учителки ще има ли? Палавници-учителки.
  • 4 Респект и Уважение

    21 1 Отговор

    До коментар #1 от "мечо":

    Ти не можеш да пишеш, учител ще ставаш!
  • 5 Тебе може и

    14 0 Отговор

    До коментар #1 от "мечо":

    децата да ти откраднат лаптопа и паричките! Седи си у махалата у Пазарджик, че гол ще те съблекат малките дяволчета! Такова будала, един път се ражда на света!
  • 6 гост

    17 0 Отговор

    До коментар #1 от "мечо":

    С твоя правопис...,по-добре не ставай учител! И 500лв. са ти много ;)
  • 7 456

    12 0 Отговор

    До коментар #1 от "мечо":

    Първо завърши училище.
  • 8 099

    34 4 Отговор
    Учители и лекари, най-нископлатените и необходими за обществото специалисти. Но не, България обича певачките и миските. Тъжна страна сме.

    Коментиран от #11, #35

  • 9 Човек

    25 3 Отговор
    В повечето случаи за едно свободно място кандидатстват по 30- 40, че и повече безработни учители! Недостиг на учители, грънци! Може би само някъде и то по определени специалности- езици, компютри, математика. Специалности, с които в други сфери биха изкарали повече пари... Пък и е пълно все още с пенсионери връзкари, заемащи неправомерно местата на безработни млади с деца.

    Коментиран от #13

  • 10 Гарантирано от ГЕРБ

    19 0 Отговор
    Ето да къде борисоф доведе България! Катастрофа в здравеопазването, Образованието, катастрофи навсякъде! Липса на Лекари и да Мед. Сестри, Липса на Учители, бедност, нищета и Разруха!
  • 11 qwerty

    4 0 Отговор

    До коментар #8 от "099":

    Аз не харесвам нито певачките, нито миските. За мутрите да не говорим. Тях никой не ги харесва.
  • 12 Петър

    7 0 Отговор
    За какво са ни? Нали имаме магистрали.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Крис51

    10 0 Отговор
    Аз имам завършен педагогически профил, защото навремето беше задължителен за филологиите. Не съм работила като учител, тогава беше сериозно психическо изпитание - паралелките бяха по 43 деца. И когато си карах стажа в СМГ, там паралелките бяха до "Ж". Беше 1988 г. и имаше недостиг на учители по английски, но защото децата, желаещи да изучават езика, бяха наистина много. За толкова години закриха куп училища, а демографската обстановка не спира да стопява броя на децата. Сега с тази пандемия ще стане още по-трагично положението.

    Коментиран от #16, #31

  • 15 Лост

    4 0 Отговор
    И кой управлява 10 години? При положение, че и децата намаляват.
  • 16 Лост

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "Крис51":

    Изпреварила си ме и добре си го написала. Не знам дали ще го прочетат цялото.
  • 17 умни родители

    7 2 Отговор
    За какво са ви учители, те за нищо не стават...
  • 18 Мира

    10 0 Отговор
    Никой нищо не търси!
  • 19 дааа

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "мечо":

    Ти и поп и кмет можеш да станеш с този критерий за 1500лв.
  • 20 Хехе

    13 2 Отговор
    Изпуснаха образованието.Неграмотни ни управляват повече от 10 години.Чуйте речта на Борисов, който е уникално скандален и не питайте защо непрекъснато увеличава заплатите на учителите.Майка му като е била учителка, защо го е оставила да е толкова неграмотен.Свикнал е с "връзки "да изкарва училище.После пожарникарски препоръки..И така все по втория начин управлява и държавата.

    Коментиран от #21

  • 21 сложи си очилата

    3 0 Отговор

    До коментар #20 от "Хехе":

    и виж: От 1985 до 1990 година Бойко Борисов е преподавател във Висшия институт за подготовка на офицери и научноизследователска дейност (ВИПОНД) на МВР. Защитава пред ВАК дисертация по темата „Психофизическа подготовка на оперативния състав на Противопожарна охрана за действие в екстремална ситуация на пожар“. През 1990 година му е присъдена научната степен „кандидат на физкултурните науки“, която след 1995 г. се приравнява на „доктор по психология“.

    Коментиран от #23

  • 22 св гъзис бг иконата

    2 0 Отговор
    аз съм най-големия учител у булгаристан - сички само мени слушат няма неккви даскали-маскали
  • 23 Лост

    0 0 Отговор

    До коментар #21 от "сложи си очилата":

    Дай сега и за Гешев и Пеевски.
  • 24 измислили изход

    4 0 Отговор
    хаха, да ви имам мерките , един учител да разнесе из различни училища вируси, толкова ще са ви качествените учители които ще се съгласят да си рискуват живота. Уж щяха да са по-ограничени контактите. От министерството сте тъпи и ограничени, колкото и да ги вдигате тия заплати няма да имате лекари и учители. На калпави управници и народ такива услуги.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 жжжр

    4 0 Отговор
    Пак пропагандата на Такева. Защо се мълчи, че в провинцията се иска разрешение да продължат да съществуват училища със слети паралелки? Има класове с по 3-4 деца при норматив 15 ученици в клас. Има училища с 30-40 деца в цялото училище. Разпределете ги по 7 класа и преценете колко ученици се падат в клас.
  • 27 скоро

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "мечо":

    Като нищо ще станеш, скоро няма да има свестни желаещи, само с двойки ги приемат. И без образование накрая ще стават учители.

    Коментиран от #29

  • 28 жжжр

    9 2 Отговор
    Не се търсят просто учители. Търсят се учители с членство в ГЕРБ. Партийната принадлежност на учителя е критерий за назначаването му. Влезте в сайтовете на РУО по градовете и вижте дали има обявени свободни места! Не гледайте само София. Влезте в сайтовете на РУО на Ловеч, Видин, Ямбол, Разград, Силистра, Търговище... Търсят се чистачки, шофьори...
  • 29 жжжр

    15 0 Отговор

    До коментар #27 от "скоро":

    Пълно е с безработни учители. В провинцията има много кандидати за свободните места. За едно учителско място се явяват по 20-30 учители на конкурс и винаги конкурсът е нагласен. Знае се кого ще изберат.
  • 30 жжжр

    10 0 Отговор
    Който вярва на тези лъжи, да отиде в някое училище в родния си град в деня, когато има конкурс за свободно място и да преброи кандидатите. Ще се убеди има ли учители, или няма учители.

    Коментиран от #32

  • 31 жжжр

    4 0 Отговор

    До коментар #14 от "Крис51":

    Днес в провинцията иа по 1 паралелка само. Едва събират по 15 ученици. Много често паралелките са маломерни или слети. Директорите искат разрешение от общината да позволи училището да не бъде закрито. И така училищата просъществуват година за година.
  • 32 Целта

    6 0 Отговор

    До коментар #30 от "жжжр":

    е само наши хора да се уреждат за да скали и да се държат умишлено незаети места. Така нашите хора правят луди пари от извънреден труд, а децата масово не могат да четат и пишат.
  • 33 Данчо глупака

    3 0 Отговор
    за политици , дали има свободни места
  • 34 chi

    1 0 Отговор
    Що не питате Борисов да видите какъв излишък на учители има, ехе...
  • 35 за учителите е лъжа че няма

    8 0 Отговор

    До коментар #8 от "099":

    Лекарите не ги слагай под един знаменател, защото точно там се оказаха най -скъпо платените кадри с 16000 месечна заплата.
    При учителите положението е трагично. Колкото е да им платят няма да получат образование децата, защото някои от тях са по-неграмотни от самите деца. Жалко е за по възрастното поколоние учители.
  • 36 аман от манипулации

    6 1 Отговор
    Предизборно подмазване на учителите, а статията е поръчкова за да внуши , че това е поради недостиг на учители.
    Има недостиг на учители , но по математика , физика и изобщо по предмети, които изискват истинско образование. За всичко друго , което може да се преподава с телефончето неграмотни учители бол.
  • 37 безработен учител

    3 0 Отговор
    В провинцията няма свободни учителски места.
  • 38 дженко

    0 0 Отговор
    биим телеграма те ще си всчупят краката да се върнат.....
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове