Last news in Fakti

22 Януари, 2021 10:19 2 964

Електронните цигари не причиняват оксидативен стрес като цигарите

  • тютюнопушене-
  • електронни цигари-
  • изследване

Регулярно проучване потвърждава намалената вреда при вейпинга

Електронните цигари не причиняват оксидативен стрес като цигарите - 1
Снимка: Shutterstock

Парите на електронните цигари не причиняват възпаление и оксидативен стрес, показва изследване на риска от употребата на електронни цигари спрямо обикновените цигари, публикувано във водещото медицинско списание Circulation на Американската асоциация по сърдечни заболявания. Зад проучването стои екип от американски учени от Бостънския Университет, Университета Вандербилт в Нашвил, Университета в Луисвил, Университет "Джонс Хопкинс" в Балтимор, Американската Асоциация по сърдечни заболявания и други институции, ангажирани с общественото здраве. Проучването “Оценка на употребата на тютюн и здравето на населението“ (PATH) се провежда в САЩ многократно и регулярно (лонгитудинално) от 2013 г. насам. В началото на януари тази година американските учени публикуваха данни от последната вълна на изследването, както и съвместно писмо относно оценката на нивото на риска от употреба на електронни цигари спрямо тютюнопушенето на обикновените цигари.

В нов анализ на над 7 100 пълнолетни американци, навършили 18 години, изследователите изучават връзката между тютюнопушенето и употребата на електронни цигари и появата на възпаление и оксидативен стрес като биомаркери.

Възпалението и оксидативният стрес са ключови фактори за предизвиканите от тютюнопушенето сърдечно-съдови заболявания. Техните биомаркери са предвестници за инфаркт и сърдечна недостатъчност.

Изследването установява:

* Участниците, които са преминали изцяло на електронни цигари, показват подобен профил на възпалителен и оксидативен стрес като при хората, които не употребяват никакви никотинови продукти – не пушат конвенционални или електронни цигари

* Тези, които употребяват само вейпинг устройства , имат значително по-ниски нива на почти всички биомаркери за възпаление и оксидативен стрес в сравнение с участниците, които пушат основно цигари

* Участниците, които пушат и тези, които използват електронни цигари, имат по-високи нива за всички оценени биомаркери в сравнение с участниците, които не са използвали нито едно от изделията

* Участниците, които са използвали едновременно цигари и електронни цигари, т.е. смесвали са и двата продукта при употребата си, обаче,показват подобни нива на всички биомаркери за възпаление и оксидативен стрес, подобно на тези на пушачите

Следователно пълното преминаване към електронни цигари води до ползи като намаляване на възпалението и оксидативния стрес в сравними нива като тези на непушачите, показват резултатите от изследването.

„Това проучване е сред първите, които използват национално представителни данни за изследване на връзката между употребата на цигари и електронни цигари и биомаркерите за възпаление и оксидативен стрес“, казва д-р Андрю Стоукс, от Бостънския университет и първият автор на изследването. „Имайки предвид времето между излагането от употребата на тютюневи изделия и развитието на симптоматика на заболяванията и диагнозата, идентифицирането на връзката между употребата на електронни цигари и чувствителните биомаркери за сърдечно-съдово увреждане е важно за разбирането на дългосрочните ефекти от употребата на електронните цигари“, допълва д-р Стоукс.

„Резултатите от това изследване могат да послужат при съветването на пациентите за потенциалните рискове от двойната употреба на цигари и електронни цигари“, допълва Стоукс по отношение на важността от пълното преминаване към вейпинг устройствата като средство за отказ на тютюнопушенето. „Някои пушачи започват да използват и електронни цигари, за да намалят честотата, с която пушат. Те, обаче, често стават потребители и на двата вида продукти, вместо да преминат изцяло от единия към другия. Ако електронните цигари се използват като средство за отказ от тютюнопушенето, то цигарите трябва да бъдат напълно спрени и заменени с електронните и на тези хора трябва да се препоръча план за постигането в крайна сметка на пълна свобода от употребата на каквито и да било тютюневи изделия“, допълва Стоукс.

Изследователите са използвали данни от проучването “Оценка на употребата на тютюн и здравето на населението“ (PATH), което се провежда в САЩ многократно и регулярно от 2013 г. насам. Данните от 2013 г. до 2014 г. и включените проби кръв и урина показват, че профилите на възпаление и оксидативен стрес на участниците, които употребяват само електронни цигари, са сходни с тези на хора, които не пушат цигари или не употребяват електронни цигари.

В този нов анализ изследователите анализират пет биомаркера за възпаление и оксидативен стрес. Участниците са разпределени в четири категории в зависимост от това дали са употребявали традиционни или електронни цигари в последните 30 дни:

* неупотребявали цигари и електронни цигари -58,6 %

* употребявали само електронни цигари- 2 %

* употребявали само цигари- 30 %

* употребявали едновременно и цигари, и електронни цигари- 10%

С това изследване учените отново доказват, че ако електронните цигари наистина се използват за средство за отказ от тютюнопушенето и намаляване на вредата, те са ефективни. Но ако пушачите просто продължат да пушат и едновременно да употребяват и електронни цигари, те са изложени на същата опасност, както ако пушат само цигари.

Оксидативния стрес представлява дисбаланс между свободни радикали и антиоксиданти и предизвиква клетъчни увреждания и заболявания. Състояние, при което се наблюдава недостиг на антиоксиданти, чиято функция е да балансират продукцията на оксиданти. Оксиданти най-често са свободните радикали, които се образуват при нормалните биохимични процеси в клетката при стрес, инфекции, радиация, прием на токсични вещества и др. Оксидативният стрес e фактор и за развитието на много заболявания, свързани с тютюнопушенето, като ХОББ и рак на белия дроб.

Тютюнопушенето е по-опасно от употребата на електронни цигари

Според д-р Майкъл Сийгъл, професор в Катедрата по обществени здравни науки в Университетското училище за обществено здраве в Бостън, „има огромни доказателства, че тютюнопушенето е по-опасно от т.нар. вейпинг“.

„Доказателствата в поредица от проучвания показват, че когато пушачите преминат към електронни цигари, те изпитват незабавно и драстично подобрение, както на дихателно, така и на сърдечно-съдовото ниво. Също така, убедителни са доказателствата, че аерозолът от електронните цигари съдържа много по-ниски нива на вредни химикали, включително канцерогенни, в сравнение с цигарения дим и потребителите на електронни цигари имат по-ниски нива на токсични химически биомаркери от пушачите.“

Изследване, публикувано в списанието на Американския колеж по кардиология (JACC), установява, че подобренията в съдовата функция се появяват само месец след преминаването от горими към електронни цигари.

Д-р Константинос Фарсалинос, научен сътрудник в Центъра за сърдечна хирургия Onassis в Атина, Гърция, и в Катедрата по фармация, обобщава: „Подобни подобрения са наблюдавани при тези, които използват електронни цигари с никотин и такива без никотин, развенчавайки един общ мит (който вече е опроверган при изследването на снуса), че никотинът допринася значително за сърдечно-съдовия риск, свързан с тютюнопушенето. Още по-забележителното е, че подобрения в сърдечно-съдовата функция се наблюдават дори при и тези хора, които не са се отказали напълно от пушенето, но значително са намалили консумацията на тютюнопушене“.

Eлектронните цигари са 70% по-ефективни при отказване на цигарите от никотинзаместващата терапия, констатира в доклада си и организацията „Кохрейн“. Прегледите и метаанализи на научната мрежа се приемат като златен стандарт за най-добрите доказателства от научните изследвания за потенциални вреди и ползи от здравни интервенции.


Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове