Last news in Fakti

23 Юни, 2021 09:43 2 004

Европейско проучване: Намаляването на риска за здравето е основна причина за преминаването към бездимните продукти

  • ethra-
  • тютюнопушене-
  • проучване

Подходът за намаляване на вредата от тютюнопушенето набира скорост в Европа, посочва проучване на Европейския алианс на поддръжниците за намаляване на вредата от тютюнопушенето ETHRA

Европейско проучване: Намаляването на риска за здравето е основна причина за преминаването към бездимните продукти - 1

Концепцията за намаляване на вредата от тютюна набира популярност в Европа, според ново проучване на Европейския алианс на поддръжниците за намаляване на вредата от тютюнопушенето (ETHRA). Организацията, представляваща правата на потребителите в Европа, публикува на 8-ми юни резултатите от свое Проучване за потреблението на никотин в ЕС от 2020 г.

Алиансът ETHRA стартира проучването през последното тримесечие на 2020 г., като във въпросника са обхванати различни аспекти на употребата на никотин сред европейски потребители. Темите включват тютюнопушене и желание за отказ, употребата на по-малко вредни никотинови продукти и пречките за преминаването към тях, създадени от регулациите на европейско и национално ниво. Над 37 000 души, сред които 35 000 граждани на ЕС, са участвали в проучването.

Според данните на ETHRA над 27 000 от участниците в проучването са спрели напълно да пушат. Най-често използваните продукти за спиране на пушене са електронните цигари, снусът и никотиновите пликчета, показват данните. Подобряване на здравето е основната причина за преминаването към бездимните продукти, според новото европейско проучване. Основните заключения са следните:

В групата на респондентите, които са били пушачи, 83.5% от употребяващите електронни цигари и 73.7% от потребителите на снус са успели да откажат цигарите.

Над три четвърти от бившите пушачи, употребяващи електронни цигари, са пушили в продължение на над 10 години преди да откажат цигарите.

Европейско проучване: Намаляването на риска за здравето е основна причина за преминаването към бездимните продукти

Над 93 на сто от употребяващите електронни цигари и 75% от потребителите на снус посочват намаляването на вредата и подобряването на здравето като причина за преминаване на тези продукти.

97.6% от настоящите потребители на електронни цигари казват, че продължават да употребяват електронни цигари по същата причина, което показва, че те усещат подобряване на здравето си с течение на времето.

Желанието за спиране на пушене или за намаляване на пушенето се определя като много важно от 81.6% от употребяващите електронни цигари и като важно от 8.6%.
В доклада като основни фактори за преминаването на потребителите на продукти с намалена вреда се изтъкват още и намалените разходи в сравнение с пушенето, наличието на аромати, достъпността на продуктите и възможността за настройки на продуктите.

Над 67% от пушачите в Европа искат да откажат цигарите, но виждат пречки за това

Европейско проучване: Намаляването на риска за здравето е основна причина за преминаването към бездимните продукти

Пушенето на горими цигари, обаче, продължава да бъде все още преобладаващият начин за употреба на никотин в Европа. Над 67% от настоящите пълнолетни пушачи, участвали в проучването, заявяват, че искат да откажат цигарите, но се сблъскват с пречки за това, показват данните в доклада.

По-трудният достъп в някои страни до по-малко рискови бездимни продукти с никотин представлява основна пречка за потребителите, които искат да спрат да пушат. Забраната за продажба на снус извън Швеция в ЕС е пример за такава пречка, твърдят от организацията. По техни данни 31 на сто от настоящите пушачи имат интерес да пробват снус, ако той започне да се продава законно в ЕС.

Една четвърт (24.3 процента) от хората, които пушат, но искат да спрат, посочват високата цена на по-малко рисковите алтернативи като пречка за отказа от цигарите. Техният брой нараства до 44.7 процента в държавите, където е въведен висок акциз върху вейпинг продуктите с никотинова течност, като Естония, Финландия и Португалия.

Европейско проучване: Намаляването на риска за здравето е основна причина за преминаването към бездимните продукти

За ETHRA

Европейския алианс на поддръжниците за намаляване на вредата от тютюнопушенето (European Tobacco Harm Reduction Advocates (ETHRA)), представлява алианс от 22 неправителствени организации и групи, защитаващи правата на потребителите в 16 европейски държави, представляващи близо 27 млн. потребители в Европа. Организацията цели провокирането на дискусии, обмяна на информация, идеи, експертиза и потенциални действия с цел намаляване на вредата от тютюнопушенето. Алиансът се подкрепя от редица международни научни експерти в областта на контрол на тютюнопушенето и изследването на ролята на никотина.
Цялото проучване на ETHRA можете да намерите тук: Report_ETHRA_Survey_2020_EN.pdf

Официалното прессъобщение на ETHRA можете да намерите тук: https://ethra.co/news


Платена публикация