Last news in Fakti

27 Май, 2021 09:23 2 963

По-малко вредни ли са електронните цигари?

  • електронни цигари-
  • евробарометър-
  • данни

Вейпингът успешно помага на хората да се откажат от цигарите показва изследване на британския университет King's College London

По-малко вредни ли са електронните цигари? - 1

Проучване на британския университет King's College London, публикувано през март тази година, потвърди „очевидните ползи“ от преминаването към електронни цигари и показа, че са по-ефективно средство за спиране на пушенето в сравнение с други методи като никотин-заместваща терапия и медикаменти.

„Тези резултати потвърждават резултатите от предишни изследвания, че електронните цигари са по-ефективно средство за спиране от никотин-заместващата терапия и лекарствата, изписвани с рецепта.“ – посочва д-р Мартин Макдърмот, научен сътрудник в Националния център по зависимости към King's College London и водещ автор на проучването. Данните са събрани в пет вълни на проучването в периода 2012 – 2017 г.

„СЗО изразява особена загриженост във връзка с електронните цигари за многократна употреба, тъй като те позволяват на потребителя да добавя вредни вещества или да увеличава съдържанието на никотин. Но ние доказахме, че точно електронните цигари за многократна употреба са много ефективни като средства за отказ от пушене, ако се употребяват ежедневно, и това доказателство трябва да се отчита, когато в бъдеще се разработват насоки за тяхната употреба“ , изтъква Д-р Леони Броуз, преподавател в Националния център по зависимости към Кингс Колидж Лондон.

Правителствата трябва да се застъпват за използването на вейпинга като алтернатива на цигарите

В навечерието на Световния ден без тютюнопушене 31 май Европейската комисия публикува проучване на Евробарометър, представящо отношението на европейските граждани към редица въпроси, свързани с тютюнопушенето.

Докладът на Евробарометър посочва, че вейпингът успешно помага на хората да се откажат от пушенето и че правителствата трябва да се застъпват за използването на вейпинга като алтернатива на цигарите.

Докладът на Евробарометър, който събира мненията на 28 228 души от 27 страни от Европейския съюз и Обединеното кралство, посочва, че броят на пушачите в ЕС и особено във Великобритания е намалял значително, тъй като хората са преминали на електронни цигари.

Констатациите на Евробарометър подкрепят проучването на Агенцията по обществено здраве на Англия - Public Health England, че електронните цигари са около 95% по-малко вредни от горимите и че са помогнали на 50 000 пушачи в Англия да откажат цигарите.