Last news in Fakti

20 Април, 2021 08:29 11 784 83

Последното парче от пъзела. Защо ГРУ преследва един българин

  • емилиян гебрев-
  • гру-
  • русия-
  • разузнаване-
  • оръжейни сделки

Защо Гебрев и защо Украйна?

Последното парче от пъзела. Защо ГРУ преследва един българин - 1
Снимка: Архив
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

Ако имаше сериал, в който нарочно да липсва основният епизод от завръзката, той щеше да се казва "29155". Всичко без него е напълно неразбираемо.

29155 не е число, а име. Така се нарича секретен отряд в руското военно разузнаване, известно като ГРУ.

През последния уикенд правителството на Чехия съобщи за участието на този отряд във взривяването на военен склад през 2014 г. Тази новина допълва десетки стари новини, пристигали от други държави и пръснати уж безразборно из различни години. Сега те са събрани на едно място и са подредени в единен сюжет.

Вече можем да разкажем целия филм. Той е за доставки на оръжие за Украйна, която де факто е във война с Русия, и за опита на Русия да спре тези доставки - понякога с експлозии, понякога с Новичок, но винаги в различни държави и винаги с помощта на едни и същи хора.

Пътници в различни самолети
През март 2014 г. в България пристига руски гражданин, който се представя с чужда самоличност. Половин година по-късно в Чехия пристигат двама руснаци, които отново използват фалшиви паспорти. В деня, в който си заминават, зад гърба им се взривява военен склад. Два месеца по-късно складът отново избухва.

През април 2015 г. други трима руснаци идват в България, а веднага щом я напускат, българският оръжеен търговец Емилиян Гебрев изпада в кома след атака с нервнопаралитично вещество.

Три години по-късно, през 2018 г., двамата руснаци, които са посетили Чехия, и единият от тримата, посетили България, се разхождат из Англия. Тогава атака с Новичок поваля бившия руски агент Сергей Скрипал и дъщеря му.

Какво е общото между всички тези събития, за които вече знаем от новините? Общото е, че всички тези мъже са част от специален отряд 29155 на руското военно разузнаване ГРУ.

Последното парче от пъзела беше съобщено от премиера на Чехия Андрей Бабиш, който обяви в събота вечер, че има "еднозначни доказателства", че ГРУ стои зад взривовете на склада, който е съхранявал муниции. Разследващите потвърдиха, че военната продукция е била предназначена за Украйна, а търговец е българинът Емилиян Гебрев.

Серия разследвания на Белингкат разкриха истинската самоличност на всички участници - до един служители на отряд 29155. Двама от тях се издирват от Великобритания за отравянето на Скрипал през 2018 г., други двама се издирват от България за отравянето на Емилиян Гебрев през 2015 г., а петият се издирва от Черна гора за неуспешен опит за преврат през 2016 г.

Защо Гебрев и защо Украйна?
По времето, когато руснак с паспорт на името на "Владимир Попов" идва в София през 2014 г., Русия провежда операцията по анексиране на украинския полуостров Крим, а в източната част на Украйна започват сблъсъци между подкрепяни от Москва сепаратисти и армията на Киев.

Продължаващата вече 7 години необявена война тогава тъкмо започва. Украйна няма достъп до всичките си военни складове, защото някои са блокирани от сепаратистите. Тогава правителството в Киев започва да търси контакти с други страни от бившия Варшавски договор, които имат старо и излишно въоръжение, което е съвместимо с украинската армия.

България е една такава държава, в която има огромни количества въоръжение "с отпаднала необходимост", какъвто е терминът за старите и излишни муниции. Свободна Европа разговаря с няколко висши представители на управлението на България в онези години, които потвърдиха за засилена военно сътрудничество с Украйна, но не пожелаха да бъдат цитирани.

В годините преди 2014-та София разпродава въоръжение с отпаднала необходимост, а сред най-активните купувачи е търговецът Емилиян Гебрев. Доставките не се извършват директно от България към Украйна, а най-подходящото "транзитно депо" се оказва Чехия, обясниха за Радио Свободна Европа представители на службите за сигурност в Киев.

През март 2014 г. вече е известно кой притежава и къде е складирал въоръжението, което търси Украйна. Точно тогава един от агентите на ГРУ идва в България.

На 11 октомври 2014 г. в Чехия пристигат двама руски граждани, които се представят като "Александър Петров" и "Руслан Боширов". Те пътуват до югоизточната част на страната, където се намира малкото селце Врбетице. Там "Военно-техническото ведомство" на Министерството на отбраната на Чехия притежава склад за муниции. Той дългосрочно е нает от фирмата Имекс груп.

Двамата руснаци изпращат по електронна поща искане да посетят военния склад и прилагат копия от паспорти с други две самоличности - съответно на молдовския гражданин Николае Попа и таджикистанеца Руслан Табаров.

На 16 октомври двамата напускат Чехия, а - буквално зад гърба им - складът избухва. Взривени са 50 тона муниции, а останките са разхвърляни на 800 метра наоколо. Загиват двама души, които са работили за Имекс груп.

На 3 декември избухва друга част на склада. Този път са взривени 100 тона муниции. Няма жертви.

Няколко месеца по-късно други руснаци пътуват до България, отново с чужда самоличност. Първи е "Владимир Попов" - още през март 2014 г. Година по-късно идват и други членове на екипа на ГРУ. През февруари 2015 г. това са “Федотов” и “Павлов”. Седмица по-късно са “Кононихин” и “Лебедев”. По същото време в България идва и друг член на екипа - “Никитин”. После “Попов” идва още веднъж.

Малко преди тяхното заминаване - късно вечерта на 27 април 2015 г. - Емилиян Гебрев се почувства зле и изпада в кома. С години българската прокуратура не разследва инцидента. Чак след отравянето на Скрипал в Англия и с помощта на британските служби, прокуратурата обвинява трима руснаци. Те са от същия отряд 29155. Не са задържани и разследването е спряно през август 2020 г.

Какво ново научихме от Чехия
Премиерът Андрей Бабиш каза в събота вечерта, че чешките служби за сигурност имат "еднозначни доказателства", които им дават основание за "обосновано предположение за участието на офицери от руското военно разузнаване ГРУ, отряд 29155, във взривяването на склад за муниции във Врбетице" през 2014 г.

Първо разследващото издание Респект цитира източници от службите, според които складираните муниции е трябвало да бъдат купени от Емилиян Гебрев, който да ги изнесе в Украйна.

По-късно Би Би Си също се позова на свои източници, според които става дума за склад, използван от Гебрев, а крайната дестинация на въоръженията е била Украйна.

"Без да навлизам в подробности, мога да потвърдя, че по този случай сътрудничим с други държави, включително и с България", каза вътрешният министър на Чехия Ян Хамачек по чешката обществена телевизия в неделя.

Полицията в Чехия разпространи снимките на "Александър Петров" и "Руслан Боширов", които вече са идентифицирани като агентите на ГРУ Анатолий Чепига и Александър Мишкин. Точно те са издирвани от властите в Лондон за отравянето на Скрипал.

"Петров" и "Боширов" посочват на влизане в Чехия, че целта им е именно посещение във военния склад във Врбетице.

Чешки медии цитират източници от разследването, според които планът е бил пратката с муниции да се взриви на път за Украйна. Не е известно какво се е случило, за да последва взрив още на място.

След изявлението на чешките власти, покушението срещу българина Емилиян Гебрев и взривяването на военния склад в Чехия вече изглеждат част от една логическа верига, чиято цел е да бъдат предизвикани нарушения в доставките на муниции за Украйна.

Т.нар. българска връзка обаче не е съвсем нова. Радио Свобода припомня, че още през декември 2014 г. Бабиш е споменал сътрудничеството на чешката фирма Имекс груп с български партньори. Тогава той припомня, че по-рано в България също е имало взривове в складове за муниции. По-късно Имекс груп завежда иск срещу Бабиш за незаконно разгласяване на търговска тайна.

Защо Украйна търси българско оръжие
Бившият зам.-директор (2014-2015) на Службата за сигурност на Украйна (СБУ) Виктор Ягун обясни в неделя пред украинската служба на Радио Свободна Европа, че през 2014 г. страната е изпитала трудности за муниции. Тогава са се обърнали към бившите партньори от Варшавския договор за старо въоръжение.

"И една от тези държави, с които постоянно контактуваше нашето Министерство на отбраната и откъдето редовно получавахме муниции, беше България", каза Ягун.

Според него, Емилиян Гебрев е издирвал такова въоръжение в страните от бившия Варшавски договор.

"И най-доброто място за тяхното транзитно складиране се оказа Чехия. И там се складираха муниции, грубо казано, докато се съберат достатъчно количество за един конвой. След това трябваше да заминат за Украйна".

Виктор Ягун каза още, че още през 2014 г. украинските служби са имали подозрения, че взривовете не са случайни. Той допълни, че операциите са били импровизирани и сигурността не е била на достатъчно високо равнище.

"Това ни накара да мислим, че става дума за саботаж. И кой има полза от това - на първо място, това помагаше на Руската федерация", каза Ягун.

Той обясни, че не е имало сътрудничество с българските власти по разследването на тези случаи. По това време складове с муниции избухват мистериозно и в Украйна.

Българският министър на отбраната Красимир Каракачанов (2017-2021) коментира темата пред Свободна Европа в неделя:

"Когато встъпих в длъжност като министър на отбрната, в складовете на Министерството на отбраната имаше още продукция, която Гебрев беше купил, но не беше изнесъл”.

Самият Емилиян Гебрев не отговори на позвъняванията и съобщенията от Свободна Европа. Бившият военен министър и свидетел по делото за отравянето на Гебрев Бойко Ноев (1999-2001) каза, че не би искал да говори от името на търговеца.

"Но последните разкрития в Чехия отново правят актуален въпроса с какви мотиви беше системно възпрепятствано и накрая спряно разследването за отравянето на Емилиян Гебрев“, каза той пред Свободна Европа.

Бившият министър на отбраната (2009-2013) Аню Ангелов каза за Свободна Европа, че и по времето, когато е бил министър на отбраната в първия кабинет на Бойко Борисов, а и след това, не му е попадала информация за доставки на оръжие и боеприпаси с българско участие в Украйна.

Източник на Свободна Европа от Министерството на отбраната, който пожела анонимност, коментира, че в периода от края на 2007 до 2013 г. Емилиян Гебрев е изкупувал всякакъв вид муниции и въоръжение с отпаднала необходимост. Става дума за противотанкови мини, 100 милиметрови снаряди за оръдия и гранати.

Какво ще последва
В понеделник външните министри на страните от Европейския съюз (ЕС) обсъждат по искане на Чехия ситуацията. Полша вече изрази категорична подкрепа за чешкото правителство.

НАТО, САЩ и Великобритания също изразиха солидарност с Прага. Русия отхвърли обвиненията.

Чехия изгони 18 руски дипломати, които са идентифицирани като агенти на цивилното или военното разузнаване. Москва изгони 20 чешки дипломати в отговор.

В Чехия скандалът има две преки последици - плановете за покупка на руски ваксини срещу COVID-19 "Спутник V" отпадат, а руската фирма "Росатом" вероятно няма да бъде допусната до търга да нова ядрена мощност в Дуковани.

В България връщането на темата за недоразследваното отравяне на Гебрев ще постави отново под натиск българските институции. Вероятно е да последват призиви от партньорите от НАТО и ЕС за по-решителни действия.

Засега най-сигурният факт е, че в България никой не иска да говори по тази история, въпреки че тя нямаше да е възможна без участието и знанието на твърде много хора.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 36 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 питам

    69 9 Отговор
    А защо хората на Доган и Боко от прокypатypата , спряха разследването ?

    Коментиран от #23, #78, #83

  • 2 Callahan

    85 7 Отговор
    тоя не изнасяше ли оръжия за ИДИЛ?
  • 3 САТЪРА НА ХАНА

    95 4 Отговор
    УБИЙЦИТЕ НА АМЕРИКАНСКИ ДЕЦА СА ТЕРОРИСТИ ......
    А УБИЙЦИТЕ НА УКРАИНСКИ И СИРИЙСКИ ДЕЦА СА "БОРЦИ ЗА ДЕМОКРАЦИЯ" :))))
  • 4 Callahan

    67 19 Отговор
    "плaнoвeтe зa пoкупкa нa руcки вaкcини cрeщу СОVID-19 "Cпутник V" oтпaдaт, a руcкaтa фирмa "Рocaтoм" вeрoятнo нямa дa бъдe дoпуcнaтa дo търгa дa нoвa ядрeнa мoщнocт в Дукoвaни."

    ---

    от това ще загубят основно чехите, не руснаците

    Коментиран от #14, #19

  • 5 Някой

    61 10 Отговор
    Хайде пак пропаганда. Никой не ви вярва вече!

    Коментиран от #48

  • 6 Челмето

    53 7 Отговор
    Няма мръсотия в която да няма български мръсник

    Коментиран от #15

  • 7 САТЪРА НА ХАНА

    58 15 Отговор
    ТУКА ИМА ДИРЕКТНО ПРОДАВАНЕ НА ОРЪЖИЕ НА
    ФАШИСТИ И ИСЛЯМИСТИ КОИТО ГО ИЗПОЛЗВАТ СРЕЩУ РУСКАТА АРМИЯ И НЕВИННИ ГРАЖДАНИ
    .......................... ............................
  • 8 Псевдомаврикий

    13 31 Отговор
    Другари, вие сте - заставайте бързо на амбразурата.
  • 9 един от многото

    51 9 Отговор
    Защото така са казали кукловодите отвъд океана!
  • 10 Диверсант

    23 3 Отговор
    АГЕНТ ДЖАМБАЗОВ ме трие
  • 11 Москва

    37 5 Отговор
    Не вярва на сълзи. Доста наше оръжие се използва там. Включително свалиха боинга с холандски граждани с “руско ПВО”, което обаче всъщност е българско
  • 12 Адвокат

    47 9 Отговор
    такива статии ме карат да мисля, че ако са взривили умишлено тези складове, това е благородно дело! предотвратена е смъртта на невинни хора в т.ч и деца в Украина. Владимир Попов- почетен гражданин на Пловдив! гебрев е национален срам, време е този агент на белингкат/цру да отиде в затвора или .......
  • 13 Българина

    40 6 Отговор
    Може би защото продава оръжие да убиват руснаци.... Сорос лично се похвали, че платил 5 лрд за майдан, сиреч америакнци да убиват украинци... Ако някой го свитне на никой няма да му пука, напротив, празник ще има
  • 14 хъхъ

    30 5 Отговор

    До коментар #4 от "Callahan":

    Значи активното мероприятие на ЦРУ е успешно.
  • 15 верно е

    39 6 Отговор

    До коментар #6 от "Челмето":

    Така е .Изнасят оръжия за терористи,после реват,че ги ши.бат руснаците.

    Коментиран от #22

  • 16 Гост

    46 8 Отговор
    Ако това е истина, евала на руснаците! Това е разузнаване! Защитават си националния интерес където и както трябва! Между другото и американците действа по същия начин, даже Тръмп утрепа ирански генерал, без да му пука от никой. Само ние се чудим кое дупе да цеюунем.... Руско или американско, ама все е чуждо....
  • 17 Сделано в СССР

    15 7 Отговор
    12. Припомняме също така, че само дни преди терористичния акт с Новичок срещу 3-мата български граждани в края на м. април 2015 г. в България имаше два инцидента, при които бяха взривени складови и производствени мощности на държавното предприятие ВМЗ „Сопот“. Взривовете съответно на 21 март и 15 април 2015 г. бяха характеризирани тогава от официалните власти като „саботаж“. Досега не е известно дали е имало разследване на тези инциденти и докъде са стигнали. Известно е само, че те също са се случили в период, когато оперативните агенти на руските специални служби са действали на територията на България като у дома си.
  • 18 Синдикат на Ало Измамниците

    27 7 Отговор
    Накратко, дядо ти гебрев е нагазил съвсем съзнателно в 💩💩💩. Затънал е до ушите,и ония са решили да го разкарат. Ко толкова!? Жалко че не са успели!
  • 19 Володя

    10 9 Отговор

    До коментар #4 от "Callahan":

    Чехите си гледат интересите , а ти руските

    Коментиран от #26, #28

  • 20 САТЪРА НА ХАНА

    28 6 Отговор
    СИРИЯ Е ОБЯВИЛА 1 МИЛИОН ДОЛАРА НАГРАДА ЗА ЛИКВИДИРАНЕТО НА ВОЕННОПРЕСТЪПНИКА ГАБАРЕВ ...... ПОНЕЖЕ С НЕГОВИ ОРЪЖИЯ БИЛИ УБИТИ 15 000 СИРИЙСКИ ДЕЦА
  • 21 ДА ИЗМЕТЕМ ГЕРБ

    24 3 Отговор
    Това ГРУ много нефелно бе,
    използва едни и същи двама-трима агенти из цяла Европа...

    Коментиран от #32

  • 22 ГРОХОТ

    10 12 Отговор

    До коментар #15 от "верно е":

    Утре туркия като окупира Кърджали,и ти ще си терорист ,като Украйна

    Коментиран от #39

  • 23 САТЪРА НА ХАНА

    13 2 Отговор

    До коментар #1 от "питам":

    ЗАЩООТ ЧАСТ ОТ ОРЪЖИЯТА ОТИВАХА ПРИ БАШИБОЗУКА НА ЕРДОГАН В СИРИЯ ..... - ТЕРОРИСТИТЕ ИСЛЯМИСТИ ОТ АЛ НУСРА

    Коментиран от #75

  • 24 Последния Софиянец

    8 9 Отговор
    Взимаме властта чрез генерал Румен Радев и повече няма да има разследване. Ще помагаме на братска Русия в предстоящата война с каквото можем
  • 25 САТЪРА НА ХАНА

    29 3 Отговор
    2-МА РУСКИ АГЕНТИ ВЗРИВИХА ПОЛОВИН ЕВРОПА ...... А АКО ПУСНАТ 10 ?????
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Госあ

    6 17 Отговор
    Украйна трябва да бъде въоръжена с американско и френско оръжие. Превъоръжена. А на японците да се разреши производството на ядрено оръжие. Ще им трябва по малко от година. И тогава да започнат да водят преговори с путя за териториалните си принадлежности.
  • 30 Сух

    15 3 Отговор
    Майка ви и.. Въпроса е, защо показанията на чешкото правителство и това на този "български работодател" се разминават?! Ви майката на всички мисирки..
  • 31 Behemoth

    12 1 Отговор
    Хихихи приискало му се с мечка дренки да яде на завалията...
  • 32 Анонимен

    6 2 Отговор

    До коментар #21 от "ДА ИЗМЕТЕМ ГЕРБ":

    Медиите ги ползват, не ГРУ. Тези скоро ще ги изкарат виновни и за Големия взрив.
  • 33 Анализатор

    21 2 Отговор
    "Вече можем да разкажем целия филм. Той е за доставки на оръжие за Украйна, която де факто е във война с Русия''
    Това е цитат от статията
    Щом Русия и Украйна са във война тези които въоръжават Украйна на практика воюват също срещу Русия. Какво смятат че могат да очакват В такъв случай това е повече от нормално щом водят война ще я получат и на своя територия

    Коментиран от #79

  • 34 Тодор Христов Живков

    18 3 Отговор
    Всичко което се прочете от радиостанция Свободна Европа е истина равнозначна на тази от американските филми! Сценаристите са от годините когато България беше под "диктата" на СССР и Тодор Живков. Не ми е известно твори ли още в Свободна Европа и българският журналист Владимир Костов? Кореспондент на БНТ в Париж, майор от държавна сигурност, предаващ родината си и поучаваш ни дълги години по това "независимо" радио!

    Коментиран от #50

  • 35 VVVVVVVVV

    18 3 Отговор
    Нещо не е наред. От 2014 до сега са спали в Чехия? И сега се присещат. Това си е активно мероприятие. А и изявлението на чехите е "с голяма вероятност".
    Как да вярваш на всички тези глупости.
  • 36 Българин

    20 5 Отговор
    Няма за какво да ревем за един "български бизнесмен" дето е въоръжавал украински убийци и ислямски терористи с оръжие. Да не говорим, че братушките не са го тровили, а същия само лежа един ден, 'щото имал диария. А даже не помни какви ги е ял преди това.

    Коментиран от #52

  • 37 Шляхтиц

    17 1 Отговор
    Щом авторът на тези писания знае номера на ТАЙНОТО подразделение на ГРУ, щом знае кодовите имена на сътрудниците-изпълнители, ..... щом знае толкова много, работата е наред, всичко е ясно.
  • 38 Мимчят

    14 2 Отговор
    Хайде да не се месим и вде нид да си подлагаме дупето междй атовете.Те да сд опрасят ние настрана от тях.Ама интересно,тия агенти кам ги допускат до складоветд и ще поставят бомби,без да ги разберат.Сигурно са невидими.Нещо тук не се връзва....и ако са ги разкрили ,че са с фалшиви паспорги,защо ги допускат....
  • 39 Наблюдател

    6 3 Отговор

    До коментар #22 от "ГРОХОТ":

    А тогава Русия няма ли да ни защити ?, И ако не, защо.? Какви ги надробиха нашите политици? Май и ти не вярваш на американска защита ?

    Коментиран от #51

  • 40 666

    11 3 Отговор
    Гебрев с руски пари от КТБ купува оръжие и го продава на Украйна да стрелят по руснаци. Затова ГРУ искат да го премахнат. Съвсем логично☠️☠️☠️☠️
  • 41 Българка

    15 1 Отговор
    Борисов беше много активен защитник на Навални и апелираше Радев да се произнесе против отравянето му с Новичок, но за Гебрев и още двама българина, отровени на българска замя има оглушително мълчание. Отказана е международна подкрепа , разследването е прекратено. Защо ли?
  • 42 Гуру

    9 4 Отговор
    А този не го ли е срам да продава оръжие срещу руднаците , което е произведено в заводи построени от тях ?
    Жалко, че не са го светнали !
  • 43 Копипасте

    12 4 Отговор
    Дoри и зa пaднaлитe oтвиcoкo нa глaвa e яcнo, чe тoвa e aктивнo мeрoприятиe нa eврoпeйcкa cцeнa!? Кaквa ли рoля трябвa дa изигрae Бългaрия в тoвa?! C прaвитeлcтвo в ocтaвкa?! Дa ce нaдявaмe, чe миниcтъркaтa нa външнитe рaбoти Зaхaриeвa щe държи уcтaтa cи зaтвoрeнa, зaщoтo aкo ce рaзприкaзвa нeпрeмeрeнo щe рaзcee зa пoрeдeн път вcякo cъмнeниe в глупocттa cи! И зa пoрeдeн път някoй друг щe трябвa дa дaвa oбяcнeния, дa oпрaвя и зaмaзвa нeщaтa!Дoceгa чeхитe рaзкaрaхa китaйцитe, вeрoятнo щe рaзкaрaт и руcнaцитe oт търгa зa двa блoкa пo 1000 Мeгaвaтчaca нa AEЦ-Дукoвaни! Cигурнo и oщe нeщo, зa кoeтo тeпървa щe ce рaзчувa ce e cлучилo или пък ce cлучвa! Щe видим?!
  • 44 СССРБарета

    16 3 Отговор
    Егати смешната история! На това ЦРУ яаааа пардон ГРУ нито НОВИЧОКА му е качествен нито пък дори експлозива и часовника на него дето трябвало да гръмнат в България! ако руските тайни служби имаха намерение да ликвидират такава дребна бълха като Гебрев, щяха отдавна да са го направили! По-скоро сценарият който краварите предлагат на медйте за раздухване е като онзи с Брашното в Сирия представен за химическо оръжие хлор пуснато от Башар Асад с подкрепата на Русия!

    Коментиран от #74

  • 45 Неразбрал

    7 1 Отговор
    Очевидно тези руснаци не са действали сами, а са импомагали и местни "русофили". Осигурявали са им информация, посрещали са ги, помагали са по всеки възможен начин. По идейни или финансови подбуди. Та за тях няма ли да се чуе нещо?!?!!?
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Хахахах

    1 8 Отговор

    До коментар #5 от "Някой":

    Ето гонпримерът когато българин се изправя срещу руснак- тукашноя трол и русофил се застъпва за Расии. Държава със самочувствие на Германия и технологично развитие като ботствана
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Хаххаххах

    4 8 Отговор

    До коментар #34 от "Тодор Христов Живков":

    Голям разбирач, еййй, вервайте на тоя руски Трол където човешкия живот в под 5 копейки жройката. Защитават си путинската администрация и тва е . Но не ходят в расии да работят, само лаят от ниското хахахаха никой не ви вярва тролове, съжалявам ви

    Коментиран от #57

  • 51 ДА ИЗМЕТЕМ ГЕРБ

    8 3 Отговор

    До коментар #39 от "Наблюдател":

    Ще ни защитят хАмериканците,
    колкото защитиха Северен Кипър...

    Коментиран от #60

  • 52 Аххахахах

    5 7 Отговор

    До коментар #36 от "Българин":

    Ето го майце убиеца на България, руския трол! А Казаците не изнасят ли оръжие за Африкански и югоазиатски режими, бе тролей!? Трети след Китай и САЩ са по износ на оръжие. Я кажи защо Русия нямат съюзници, надали ще е заради 5_те милиарда на Сорос или Холивуд. Схемата е че са крадлива администрация със селско мислене

    Коментиран от #56

  • 53 СатаНАТОвън

    6 1 Отговор
    Ако след смъртта съществува врящ казан с катран, такива като другаря Гебрев трябва да заемат достойно отреденото за тях централно място.
  • 54 Малии

    6 1 Отговор
    Тия или много са го закъсали с кадрите или са супермени. Двама човека овършаха за отрицателно време четвърт Европа. Не ми се мисли за последствията, ако бяха пуснали още двама...
  • 55 Перо

    7 1 Отговор
    Само Гебрев нищо не знае какво му е скалъпено от медиите на 112-то място и какви сделки са му сложени в ръцете. Тъпи акции на дългите носове!
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Отговор

    4 2 Отговор

    До коментар #50 от "Хаххаххах":

    А ако не съм трол? Българин съм! Стига делене на сини левскари и червени цесекари. Делене на успял западен свят и неуспяла Русия и мястото на България между тях. Другият днешен български проблем е какво е било през социализма и какво е сега у нас. Най-вероятно не си живял през периода на соца и не си слушал това пропагандно радио. За ваша справка, то има емисии на много езици, главно за страни, които не се развиват по "правия" път! От 1950 г радио свободна Европа и радио Свобода пропагандрат "Кръстоносния поход на свободата". Финансирани са основно от конгреса на САЩ, чрез ЦРУ.
  • 58 Иванов

    5 1 Отговор
    Боже, тези от 29155 за нищо не стават. Опитват се да отровят 5 души и не само, че не могат да изпълнят задачата, но остават толкова следи, че да им разберат не само имената, но и прикритието. на всичко отгоре зареждат взрив, който да избухне не когато трябва. Явно ГРУ е в задънена улица, а?

    Коментиран от #59

  • 59 яко ни лъжат

    9 1 Отговор

    До коментар #58 от "Иванов":

    ТОВА Е НАПЪЛНО ЕСТЕСТВЕНО. СЛЕД ГОЛЕМИЯ ГЕНОЦИД НА ТУРЦИЯ НАД АРМЕНЦИТЕ. АРМЕНСКИ МАЛКИ ГРУПИ ЗАПОЧВАТ ИЗБИВАНЕТО НА ТУРЦИ ВИНОВНИ ЗА ГЕНОЦИДА. ЕДИН ОТ ТЯХ СА ГО НАМЕРИЛИ В ЗАПАДНА ЕВРОПА И Е ЗАКЛАН.ДРУГ В АЗАРБАЙДЖАН И ТАКА СА ИЗБИТИ ПОЧТИ ВСИЧКИ ТУРЦИ РЪКОВОДИЛИ АРМЕНСКИЯ ГЕНОЦИД. ТА ЕТО ВИ И АНАЛОГИЯ . КОГАТО КОСВЕНО УЧАСТВАШ В УБИЙСТВОТО НА МНОГО РУСНАЦИ ИДВА ВЕНДЕТАТА. ПРОШКА НЯМА ДА ИМА ЗА НИКОГО. ПИЛОТА СВАЛИЛ БОИНГА НАД ДОМБАС СЕ ОБЕСИ. ЛИКВИДИРАНИ СА УБИЙЦИТЕ НА МОТОРОЛА.
  • 60 ХИЛЪРИ

    11 2 Отговор

    До коментар #51 от "ДА ИЗМЕТЕМ ГЕРБ":

    ПОМНИТЕ ЛИ АВИО КАТАСТРОФАТА НАД ШВЕЦАРИЯ С РУСКИ ПЪТНИЧЕСКИ САМОЛЕТ С ДЕЦА. 150 РУСКИ ДЕЦА ЗАГИНАХА В НЕБЕТО ПО ВИНА НА АВИОДИСПЕЧЕРА КАТО БЛЪСНА В ТОВАРЕН САМОЛЕТ. АВИОДИСПЕЧЕРА ДАЖЕ НЕ БЕ ОСЪДЕН!!!!! ОСТАНА СИ НА РАБОТА ВЪПРЕКИ ВИНАТА. ТА ЕДИН ОПЕЧЕЛЕН БАЩА ОТ ВЛАДИВОСТОК СЕ ГРАБНА И НАМЕРИ ВИНОВНИКА И ГО ЗАКЛА КАТО АКТ НА ПРАВОСЪДИЕ. ГОСПОД СИЛИ И ЗДРАВЕ ДА РАЗДАВА НА БАЩАТА ИЗПЪЛНИЛ ДЪЛГА СИ! АМИН!
  • 61 Владо

    3 6 Отговор
    Явно много се плащат руснаците от украинската армия,ако им доставят оръжие и край - с Русия е свършено ! Слава Украина ! Велика армия ! Ако може само някой да им достави и оръжие , ти да видиш тогава героизъм. Армия за чудо и приказ.
  • 62 ечи

    3 1 Отговор
    аман от този гебрев, направиха го по-велик от Левски

    Коментиран от #73

  • 63 ели

    6 1 Отговор
    Който нож вади, от нож умира!!! Който с оръжие си играе и търгува, също от някакво оръжие умира!
  • 64 поговорка

    0 1 Отговор
    Който сее ветрове ще жъне бури!
  • 65 поговорка

    0 1 Отговор
    Който сее ветрове ще жъне бури!
  • 66 Вълко Червенков

    2 1 Отговор
    Иронията е в това,че Гебрев е ченге от ДС,русофилистик и комундел "дарен" с куфарче от Партията Майка.Явно бизнеса раздели "другарите" през последните 30 години.Виждаме го в цепенето и люспенето на БСП,а под повърхноста сметките се уреждат по друг начин.
  • 67 ИМПЕРИАЛИСТ

    1 5 Отговор
    Публикувано във факти.бг: ".......в България никой не иска да говори по тази история, въпреки че тя нямаше да е възможна без участието и знанието на твърде много хора."
    -----------------------------------------------------------
    В момента в който се озъбим на "братушките" ние "умиргаме"! Русия няма нужда да ни бомбардира или взривява, достатъчно е да активира своите "спящи клетки". Министър председател на БЪЛГАРИЯ в периода 1950-1956 г. е полковник от НКВД с псевдоним Спартак. Става въпрос за сатрапа - вълко червенков. За бай тошо не знам, но тези преди него, комунистически министър председатели, до един са офицери от Лубянка... Цялата ни държавна структура е окупирана от руските \"спящи клетки\", единствено ген. Б. Борисов успя да пробие ограниченията с хитрост, защото го подцениха интелектуално него, а и БЪЛГАРСКИЯ НАРОД е умен и мъдър. Освен това, честно казано имахме невероятен шанс с Горбачов и Елцин, а може би и Господ е Българин, че хватката се охлаби и бързо България пое глътка въздух....
  • 68 Антимафия

    1 1 Отговор
    Защо Делян Пеевски и Иван Гешев, мачкаха Гебрев ,
    с акцийте му от КТБ?
    Подразбирайте и Ахмед Доган?

    Коментиран от #72

  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Амед Азнавур

    2 1 Отговор
    aйдe и тук плaтeнo
    ocнoвнo гeбрeтo лъжe aмeрикaнцитe му Oтнeхa лицeнзa з a мнoгo cтрaни и тoя врeщи ceгa кaтo пoдлoгa нa цру..
    cпoрeд нeгo 3 пъти трoвeн 4 пъти нaпaдaн 3 изнacилвaн
    Лъжитe бяхa в дocтa мeдии пуcкaни ,Плaтeни oтдeлнo aкo cлужбитe иcкaт някoй мъртъв тo тoвa cтaвa a нe някaкви пceвдo oтрaвяния, a кaтo чeтeм мeдии знaят пo имeннo рaзни aгeнти и тeхнитe мecтoпoлoжeния кaктo и пo мeтри къдe c a били прeди 7гoдини зa тия "знaя" aмa нe знaят кoй нaпaднa кaпитoлия, и кoй cтрeля нa мaйдaнa..aa и у булгa риcтaн кoй мятa бoмби пo пoлицaитe
  • 72 Амед Азнавур

    0 1 Отговор

    До коментар #68 от "Антимафия":

    а пак кажи как делянко е мачкал гебрето? когато той в тоя бизнес няма интереси?
  • 73 Амед Азнавур

    0 1 Отговор

    До коментар #62 от "ечи":

    кунчев не е велик обикновен крадец и убиец
    да нападнеш човек издържащ 20 българи да учат в чужбина за 500 гроша които с а изпукани в кръчмите нее велико.
  • 74 ГРУ

    0 1 Отговор

    До коментар #44 от "СССРБарета":

    Новичока беше с изтекъл срок на годност!
  • 75 А. Хитлер

    0 1 Отговор

    До коментар #23 от "САТЪРА НА ХАНА":

    А ти беше в лагера им и там те онождаха!
  • 76 Истината

    0 1 Отговор
    Подготвят ни за война с Русия.
  • 77 дядо бг

    0 2 Отговор
    нищо ние винаги сме с Русия българите! за това шайката около хитлер са отровила Борис 3! Казал, че никога Бг народа няма да бъде срещу Русия!!!!!!! жалко, че Днес от Русия не казват истината! 100 000 бг армия е помогнала до Берлин да се победи фашизма!!!!!1944 - 45 г
  • 78 Ударил греда

    1 2 Отговор

    До коментар #1 от "питам":

    Хмм... предполагам защото от Москва са им размахали пръст.
  • 79 Ударил греда

    0 1 Отговор

    До коментар #33 от "Анализатор":

    Това е така, но не означава, че българската прокуратура трябва да си замълчи като ПКП и нищо да не разследва.
  • 80 Хахаха

    2 1 Отговор
    БЕЛИНГКАТ СЪТВОРИХА РУСКИЯ ДЖЕЙМС БОНД !!!!!!!!! СУПЕРАгентите, които не успяват В Черна гора, не успяват в Лондон, не успяват в България, плановете в Чехия се объркват.... Чехите казват че боеприпасите са на Гебрев, а самият той казва, че не са...... А СУПЕРАГЕНТИТЕ СЕ СНИМАТ НАВСЯКЪДЕ И СЕ ИЗЖИВЯВАТ КАТО МОДЕЛИ
  • 81 В.В.П.

    0 1 Отговор
    Никой не преследва тоя съсел !!...Вече е на открито..Склад с оръжие,взривен от руснаци...Търговецът ,,,булгар,,снабдява фашистките групировки в Украйна...,,Търговецът,,, отрича яростно..Това е постановка на чехите ...Да замесят всички в ,,тортата,,..
  • 82 ДжафДжаф

    0 1 Отговор
    По време на ВСВ британски разузнавачи гръмнаха практически цялото количество тежка вода, преизведено в окопирана Норвегия, като по този начин забавиха съществено немсата програма по създаване на атомна бомба и нака може би спасиха Европа. Ако действително руски разузнавачи са гръмнали въпросните складово с оръжие подготвено за сирийските джихадисти, то заслужават единствено и само адмирации. Друг е въпроса, че това май въобще не е така и това се разбра пределно ясно, от изявлението на чешкият Президент Земан. Разбра се също, че Гюбрев лъже та се къса. В писмото му до Ню Йорк Таймс се твърди, че оръжието било българско, етикирано за износ в Тайланд за заблуда на българските власти, при което се оказало в Чехия, подготвено за износ в Украйна. В крайна сметка оръжието се оказва всъщност чешко и българските власти не би трябвало да имат абсолютно нищо общо. Да в случая Украйна е много по-удобна, но пък от какъв зор чехите да ползват български посредник при износ за Украйна!??? Чиста проба канал за снабдяване на джихадистите със съветско оръжие. Някак си, обаче е неудобно да се пише изтината. Все пак САЩ твърдяха, че водят война против ИДИЛ и даже поне пет пъти обявиха, че са победили.
  • 83 Бабич клоун

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "питам":

    Какви още ходове ,
    може да измисли Бабич ,
    за да се задържи ,
    на Премиерското място в Чехия ,
    вместо да влезе в затвора ,
    по данни на ЕП за измами,
    за милиарди
    където отдавна го чакат за присъда?

    ВСИЧКИ СА УЧЕНИЦИ НА КГБ,

    и са усвоили занята на антипропаганда ,
    до съвършенство , когато залога ,
    е нищо друго ,освен затвор?
    Та чак и Гебрев замесиха,
    "браво" на Иван Гешев,
    "той отдавна беше, по слените му"?
    Жива Българска ,прокурорска трагедия!