Last news in Fakti

2 Май, 2021 08:09 3 510 13

Жалбата срещу конкурса за директори на БЕХ е оттеглена

  • бех-
  • конкурс-
  • назначения-
  • жалба

Назначенията в БЕХ са само част от кампанията на ГЕРБ и партньорите й за назначаване и преназначаване на кадри в ключови държавни предприятия в самия край на мандата

Жалбата срещу конкурса за директори на БЕХ е оттеглена - 1
Снимка: БГНЕС

Новите назначения в Български енергиен холдинг в ”12 без пет” изглежда все пак ще се състоят - въпреки опорочения конкурс. Вписването на новия управителен съвет на БЕХ бе блокирано, след като една от кандидатките за пост в управата - Мария Касидова, подаде жалба в съда. Касидова, бивш кадър на НДСВ и бивш зам.-министър в кабинета Сакскобурготски, оспори решението на енергийния министър в борда на БЕХ да влезе човек, който няма нужната квалификация - Александър Църноречки, и съдът спря назначенията. Но на 29 април изненадващо жалбата е била оттеглена, разкрива ”Капитал”.

Касидова трябваше да бъде класирана на второ място като независим член на съвета на директорите, но вместо нея министър Петкова предложи за назначаване Александър Църноречки - бивш пиар на холдинга. Тъжителката беше посочила в жалбата си до съда, че пиар специалистът дори не е участват в конкурса и няма квалификация. Не е ясно по каква причина Касидова внезапно е решила да не създава повече проблеми около процедурата, но оттеглянето на исковата ѝ молба тя на практика означава прекратяване на делото и отпадане на последната пречка пред назначаването на новото ръководство на енергийния мастодонт. В структурата на БЕХ влизат най-големите и най-важните държавни енергийни предприятия - НЕК, ЕСО, "Булгаргаз", АЕЦ "Козлодуй", ТЕЦ "Марица изток 2" и др.

Според подадените по-рано за вписване в Търговския регистър, в ръководството на БЕХ трябва да влязат бившият депутат от ГЕРБ Валентин Николов, Диян Димитров, досега член на борда на ТЕЦ "Марица-изток 2"), Иван Андреев, бивш шеф на АЕЦ "Козлодуй", Стелиян Коев, познат като финансов директор на "Мини Марица-изток, и споменатият вече Църноречки.

Назначенията в БЕХ са само част от кампанията на ГЕРБ и партньорите ѝ за назначаване и преназначаване на кадри в ключови държавни предприятия в самия край на мандата, така че на важните постове да бъдат бетонирани "лоялни наши хора".

Междувременно новото мнозинство в новото Народно събрание успя да наложи мораториум върху назначенията на кабинета "Борисов", който е в оставка. ГЕРБ обаче оспорват това решение на парламента и се надяват Конституционният съд да го отмени.

Бащата на Александър Църноречки - Пламен Църноречки, работи в дружество от структурата на БЕХ - той е директор на "Булгартел". Така синът ще бъде косвен работодател на баща си, което при частни дружества не е проблем, но за държавни създава възможности за корупция поради йерархичната зависимост, коментира "Капитал".


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 цумбрум

    9 6 Отговор
    Марийчето Капон рекла да го ударим на купон и вижте какво стана снощи по чалготеките!
  • 2 зреене

    6 5 Отговор
    За нея ли е изразаПундатанаМара? Или е отварачковски?
  • 3 124

    24 4 Отговор
    Мутрите на тиквата са я притиснали.

    Коментиран от #13

  • 4 Перо

    17 2 Отговор
    Тези лобисти на толупа ще се отчитат за изборите с пари и избиратели! Същото е в другите отрасли и болниците!
  • 5 народ

    12 2 Отговор
    Нема такава държава!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 дежавю

    4 4 Отговор
    Очакваме Касидова да бъде "обезщетена" подобаващо!
  • 8 Вуте

    4 3 Отговор
    Да не участваш в конкурс и да го спечелиш е като да играеш в селски отбор от Северозапада, а да ти датат Златната топка на Франс футбол! И пак кажете, че в България не се случват чудеса!
  • 9 малкия директор

    3 2 Отговор
    и откъде да е познат този охлюв Стелиян Коев, познат като финансов директор на "Мини Марица-изток, от член на АБВ "осъзнал се" и преминал в гербажия, и че успешно продължава делото на шуробаджанащината там където работи ли, то това е ясно....
  • 10 7777

    2 1 Отговор
    ФАКТИ никога не представят новините обективно.Но тук пишещите това не ги интересува -те за това са тук именно заради предубедения начин на представяне
  • 11 Моля

    0 1 Отговор
    Някой да ми каже какви хора пишат тук.99 99%от хората в БГ нямат и няма да имат нищо общо с специализиран съд и прокуратура защото той разследва и съди хора забогатели незаконно и не е нормално тези хора да искат закриването им.Значи тук пишещите са онези оставащи до 100%-0.001%клиенти на този съд и прокуратура.
  • 12 възпитаник

    0 2 Отговор
    това е номерът на гербасите крадливи като в полицията депутати връчват заповедите на директори вонящи сутрин на алкохол през маската и дъртаци на заплата и пенсия след промяната на закона на МВР от толупите
  • 13 123

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "124":

    Много ясно защо е оттеглила молбата си...!Гербаджиите са я заплашили,че ще я...изгорят...!Запазена марка на Борисов...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове