Last news in Fakti

21 Юни, 2021 14:17 1 805 34

Отварят 784 секции в 68 държави за изборите, рекорден е броят в Европа

  • секции-
  • гласуване в чужбина-
  • парламентарни избори-
  • цик-
  • българи в чужбина

За парламентарния вот на 11 юли на Стария континент в 22 държави ще бъдат открити 483 секции

Отварят 784 секции в 68 държави за изборите, рекорден е броят в Европа - 1
Снимка: БГНЕС

За предсрочните парламентарни избори на 11 юли ще бъдат отворени 784 секции в 68 държави, за да могат българите в чужбина да упражнят правото си на вот, съобщиха на редовния си брифинг в МВнР - Иван Кондов, постоянен секретар и председател на РГ „Избори“, и Калин Анастасов - заместник-председател на РГ „Избори“.

ЦИК вече излезе с решение относно местата, където ще се провеждат избори и местата, където ще се отворят секции. Нашите и техните цифри малко се разминават, но това е технически въпрос, който в следващите дни ще бъде изчистен - коментира постоянният секретар и председател на РГ "Избори“ Иван Кондов.

"Преди около месец, когато трябваше да изпратим прогнозен бюджет в Министерски съвет за изборите, ние го направихме точно на база 800 секции. Това изглежда наистина страшно много и това представлява една доста сериозна задача пред нас - логистична, организационна и от всякакво естество. Особено много ни притеснява въпросът за човешките ресурси", каза Кондов.

Той коментира автоматично отваряните секции от последните 5 години. Според него на някои места вече няма български общности. Кондов се надява законодателят да даде гъвкавост, за да може тези секции или да бъдат обединявани, или да не бъдат разкривани.

Вторият въпрос, който засегна, са секциите, които се разкриват на някои курортни места.

"Очевидно нашите граждани, които са планирали своите почивки, са изпратили декларации и са събрани необходимите 40 заявления за гласуване, така че ние ще трябва да отворим секции на места като някои гръцки острови, където пак няма българска общност. Най-екзотичното място е Доминиканската република, където също имаме 40 заявления", коментира Кондов.

Той обясни, че това им създава затруднения, защото трябва да изпратят изцяло членовете на СИК-овете там, и второ: ако там гласуват над 100 избиратели, по сега съществуващия Изборен кодекс, най-вероятно есента, когато има президентски избори, ще трябва автоматично да отворят секции там, сезонът отдавна ще е отминал и вероятно няма да има български граждани там.

По думите му големият брой секции създава проблем и с връщането на изборните книжа. Те по закон трябва да се върнат с дипломатическа поща.

"Ние трябва да изпратим куриер, който да е натоварен с функциите на дипломатически куриер, който трябва да върне тези книжа с ръчния си багаж, тъй като дипломатическата поща се пренася само в ръчен багаж", обясни още Кондов.

Той се надява предложението, което са направили и на предишното НС, за по-далечните дестинации изборните книжа да се връщат с куриерски фирми, да се случи, защото това ще облекчи процедурата и ще спести пари за тази процедура.

Зам-председателят на работна група "Избори" Калин Анастасов предупреди, че до началото на изборния ден остават 465 часа, за да се организира и финализира процесът по подготовка и провеждане на изборите.

Анастасов уточни, че е констатирано разминаване в цифрите и изброяване на секциите от ЦИК, изпратено е писмо за това в ЦИК и от МВнР се надяват, че тази грешка ще бъде коригирана.

Разликата е в секции, които не са отбелязани.Като например две секции във Великобритания, които са организирани, но все още не са влезли в решението на ЦИК. От утре МВнР ще приеме 710 000 бюлетини от БНБ и ще започне получаването на изборните книжа.

Ето и секциите в чужбина по райони:

- в района на Азия, Австралия и Океания ще бъдат разкрити в 7 държави 16 секции.
- в района на Близкия Изток и Африка - в 13 държави ще бъдат организирани 16 секции.
- в района на Източна Европа и Централна Азия - в 7 държави – 17 секции.
- в района на Югоизточна Европа, където е и Турция - в 12 държави – 172 секции.
- в Европа – в 22 държави ще бъдат открити 483 секции – абсолютен рекорд на територията на Европа.
- в Северна и Южна Америка и Карибския басейн – в 7 държави ще бъдат открити 80 секции.

4 пъти са увеличени секциите във Великобритания и Северна Ирландия спрямо изборите през април.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 14 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Браво

    27 5 Отговор
    Явно има най много български граждани в Англия. Да са живи и здрави и да пращат свежа валута към Родината
  • 2 Варненец

    20 9 Отговор
    Та какво ви бил предал Слави? 172 секции в Турция, я вижте останалите колко са и кажете, че от Щатите, или Европа, ще гласуват за ДПС.

    Коментиран от #20

  • 3 Карло

    9 8 Отговор
    Гласувайте съграждани..яко гласувайте всички..
    Аз ще съм за номер 8 да живее България!
  • 4 ЗиС 5

    6 12 Отговор
    Това означава,че ние,българите в Бългерията ограбена и изоставена може и да не гласуваме,има кой да ни замести. Да го ударим на уволнение на 11-ти юли,А?
  • 5 Българка

    20 0 Отговор
    Секциите в Турция са с повече от 300 гласоподаватели. Трябва да има ЕДИНСТВЕНО И САМО МАШИНЕН ВОТ. Във всички тях трябва да има представители от протестните партии, които да не допуснат друг да гласува вместо "български" избирател, който не знае български език и това да е Уж помощ, а всъщност подменен вот! И декларациите да се попълват на място пред комисията.
    Това важи и за другите секции в чужбина, но там няма масово такиви опити и проблеми
  • 6 Смех

    5 9 Отговор
    Бай Ганя прави избори
  • 7 горнооряховка

    1 10 Отговор
    Въобще не им пречи на милюционерите колко секции има в Турция, те и без това бяха ортаци с Доган и Ердоган. Номера беше да се отрежат правата на прогонените ни сънародници на запад.
    Иначе патриоти, пфу.

    Коментиран от #10

  • 8 Тредстоун

    13 7 Отговор
    Цялaтa пaрoдия нa 45 тoтo нaрoднo cъбрaниe дoминирaнo oт нoвитe вaрвaри , cлaвчoвци , мутри и дeкoрaтивнa Бългaрия дoвeдe дo тoвa дпc oтнoвo дa e фaктoр бългaрcкaтa пoлитикa. Финaлнитe цифри пoкaзвaт пo-cлaб интeрec зa глacувaнe oт cтрaнa нa cънaрoдницитe ни зaд грaницa нa прeдcтoящитe избoри в cрaвнeниe c вoтa нa 4 aприл. Ceгa пoдaдeнитe зaявлeния oт чужбинa ca 71 170, кoeтo e c близo 17 000 пo-мaлкo oт прeди три мeceцa. нaй-cилeн e интeрecът в Турция, къдeтo зaявлeниятa ca нaд 24 000. Втoрoтo мяcтo e зa cънaрoдницитe ни в Oбeдинeнoтo Крaлcтвo – нaд 13 000 зaявлeния, cлeдвaни oт Гeрмaния и Иcпaния. В CAЩ дa глacувaт ca пoиcкaли нaд 2600 бългaри.
    Зa кaквo идe рeч , дa нe гoвoрим чe oт кумувa cрaмa нaпрaвихa пoвeчe ceкции в aнглия , нe пo пoдaдeни зaявлeния , щoтo инaчe щeшe дa e мнoгo фрaпирaщo , глупaци.
  • 9 Сатана

    11 1 Отговор
    Интересно е как ще гласуват неграмотните Български “граждани” в Турция?А може би софтуерът на машините ще бъде с избираем език ?
  • 10 Счупи тъпомера

    2 2 Отговор

    До коментар #7 от "горнооряховка":

    И как им отрязват главата, като има 600 машини за гласуване в развитите страни?

    Коментиран от #12

  • 11 ВЪПРОС

    8 1 Отговор
    За секциите в чужбина колко пари ще се изхарчат и защо ? Резултата ще е добър ли за България ? Ясно е кой ще плаща.
  • 12 горнооряховка

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "Счупи тъпомера":

    Визирам орязването на избирателните права на българите в чужбина преди последните промени в изборния кодекс.
    Много хора още недоволстват че имало много секции и Турция.
  • 13 Кую

    3 0 Отговор
    Просто и ясно. Празната глава под каскета за нищо не става.
  • 14 горнооряховка

    6 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Откриват се 121 секции в Турция. Това е национално предателство.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 бачо

    5 2 Отговор
    Най сте ми смешни като почнете да се вайкате колко пари щели да са изборите,ами да по добре да няма и начело да си е боко дорде е жив,после унуката и т.н. да ва ............... вий си знаете ,ей за това ще сме все най назад във всичко

    Коментиран от #18

  • 17 Учено чалгаджииче

    1 1 Отговор
    Мааааалллеееииийййй ся ша видите какъв изборен резултат ша докарамееееее ...маааллллееееиииййй на ДПС , наште братя и коалиционни партньори !

    Коментиран от #19

  • 18 Ми............

    3 2 Отговор

    До коментар #16 от "бачо":

    Нищо ся кат не е БОЙКО ша мръднем няколко места по назад ....от най последното което сме ......ще СА зарадваш ли на туй постижение ?????

    Коментиран от #21

  • 19 Ши докараш

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "Учено чалгаджииче":

    само някоя глупаа платена опорка! 😂
  • 20 2725

    4 1 Отговор

    До коментар #2 от "Варненец":

    Да, обаче всички от Турция ще галсуват само за една партия (знаем коя е), докато в другите държави всеки ще гласува различно.
    Та на кого помогна Слави?

    Коментиран от #22

  • 21 Дали

    2 1 Отговор

    До коментар #18 от "Ми............":

    ши намериш по крадлив и лъжлив от него, та да го бие? 😂
  • 22 И колко

    1 1 Отговор

    До коментар #20 от "2725":

    ще са тия всички? 😃

    Коментиран от #23, #25

  • 23 гост

    2 1 Отговор

    До коментар #22 от "И колко":

    Хората са казали: "Прост народ, слаба дъжава".
    В случая народ и държава няма...
  • 24 Отговори

    6 3 Отговор
    ИТН=ДПС =БКП=Радев

    Коментиран от #26

  • 25 гост

    0 1 Отговор

    До коментар #22 от "И колко":

    Със сигурност повече от тези в Сверна Ирландия и не само.

    Коментиран от #27

  • 26 Липсваше

    0 1 Отговор

    До коментар #24 от "Отговори":

    надписа накрая! ПЛАТЕНА ГЛУПОСТ! 😃
  • 27 Ами

    1 0 Отговор

    До коментар #25 от "гост":

    на предните избори са били 19 000! Сега колко? 30 000! И?

    Коментиран от #28

  • 28 гост

    1 4 Отговор

    До коментар #27 от "Ами":

    И гласувайте за Слави!
    Той ще ви оправи! :)

    Коментиран от #29

  • 29 Ами

    1 4 Отговор

    До коментар #28 от "гост":

    ще гласуваме! Трябва ли да ме е срам, че гласувам за достоен човек, а не за подлец, крадец, продажник, предател на страната си? Няма как да ме е срам! 😃

    Коментиран от #30

  • 30 гост

    0 1 Отговор

    До коментар #29 от "Ами":

    Хората са казали: "Прост народ, слаба дъжава".

    Коментиран от #32

  • 31 Хаджиментов

    3 1 Отговор
    И в клозетите по света да разкрият секции, броят на гласуващите ще е по-нисък отколкото на 4 Апрол 2021.
    Единствено в Турция ще има увеличение и то драстично.
    Това е, което направиха кукувците и "партиите на протеста" за по-малко от месец. Представете си какво ще натворят ако направят правителство и управляват по-дълго.

    Коментиран от #33

  • 32 Така е

    0 1 Отговор

    До коментар #30 от "гост":

    Прост народ слаба държава! виждаме го до ден днешен!
  • 33 Това

    1 0 Отговор

    До коментар #31 от "Хаджиментов":

    не е точно така! Ако се замислиш, сега ги караха с рейсове до секциите, сега просто няма да ги разкарват! Да се вдигнат с 10-15 хил. И това ли е проблема? Един мандато носител! Дпс прави основният процент гласове от гетата! Ако наистина секнат купуването, ще загубят значително повече от 1-2 мандато носителя! Та да ти кажа това повече се ползва за манипулация, отколкото реален ефект! Като цяло, ако няма купени гласове, дпс ще се окаже с по малък резултат от предните избори!

    Коментиран от #34

  • 34 Хаджиментов

    0 1 Отговор

    До коментар #33 от "Това":

    На последните избори не можеха да ги карат с рейсове заради пандемията. На тези също нямаше да могат. Освен това, ЦИК разреши предварително попълване на бюлетините там, което в България няма как да се случи, гласовете се умножават, прибавят се мъртви души, защото там не може да има контрол и т.н. А 10-15 000 гласа изобщо не са малко.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове