Last news in Fakti

22 Февруари, 2013 17:22 2 391 15

Плевнелиев: Следващи избори април-май

  • плевнелиев-
  • избори-
  • април-май-
  • консултации

Очевидно вървим към съставяне на служебно правителство, заяви президентът

Плевнелиев: Следващи избори април-май - 1
Снимка: БГНЕС

Проведохме конструктивен, честен и открит диалог на всички парламентарни групи. Очевидно вървим към съставяне на служебно правителство. Това заяви президентът Росен Плевнелиев след проведените политически консултации с парламентарно представените партии без присъствието на Атака.

Ще бъде трудно почти невъзможно да се направи компромис. Вървим към завършване на работата на 41-ото Народното събрание.
В понеделник връчвам мандат на ГЕРБ, следват БСП , ДПС.
Възможните дати за избори са в края на април до средата на май.

Конкретната дата ще бъде уточнена допълнително.

Дейността на НС ще продължи вероятно до края на следващата седмица. Ще бъдат предприети някои важни действия, за да може служебното правителство при евентуално негово съставяне да работи ефективно.

Президентът говори за промени в някои закони като Закона за енергетиката, Закона за енергийната ефективност и за Мораториум върху строежите по Черноморието.

До понеделник ще уточним и други важни промени, съобщи Плевнелиев.

Обърнахме специално внимание на обществения ред, за ролята на МВР, посочи още президентът. Той си пожела идващите избори да бъдат едно почтено състезание на политически платформи.

Служебното правителство ще посочи своите приоритети навреме. Най-важната му задача ще бъде овладяване на кризата. То трябва да осигури работата на институциите, провеждането на изборите, финасовата стабилност.

Служебното правителство ще се обърне към проблемите на гражданите и техните искания. Посочих конкретни мерки – професионално, експертно, ще работи за стабилност и доверие, ясни и категорични приоритети.

Всички партии осъзнават, че са необходими промени за въвеждане на ефективни механизми за граждански контрол и ще адресират тези промени.

Хората искат промяна, техният глас трябва да бъде чут. Всички се обединихме около това, че решението за Велико народно събрание трябва да бъде подготвено добре.

Като президент посочих че правителствата идват и си отиват, държавата не е за един ден, институциите ще продължат да работят. Днес демократичното общество в България под всичките му форми е в светлината на прожекторите, но имаме и голямата заплаха, ще се покаже в следващите устои колко са силни устоите на демокрацията в България.

Честна демократична кампания българите ще имат възможност кой да подкрепят. Нека да покажем на света, който ни гледа, че сме демократични.

Държавата ще остане стабилна, институциите ще работят нормално. Очаквам отговорно от всички от граждани и партии. И ще работим максимално бързо, за да може народът да посочи едно лигитимно правителство.

Няма още никаква ясна кандидатура нито за министър-председател, нито за министри, посочи президентът. По думите му най-важни ще бъдат приоритетите, които първи ще станат ясно, а след това ще станат ясни личностите, които ще оглавят министерствата.

Към края на следващата седмица е възможно да се разпусне парламента, ако нещата се движат достатъчно бързо, смята Плевнелиев.

Подкрепям гражданската енергия и се надявам политиците да се възползват от нея. Служебното правителство ще работи заедно с представители на протестиращите, обеща президентът.

Президентът Плевнелиев е сигурен, че ще има много срещи с представители на протестиращите. Търсим максималната прозрачност, но и искаме ефективност. Със сигурност служебното правителство ще бъде шанс за гражданите.

Държавата не е една кола, която протестиращите да бутнат в пропастта и да гледат как пада. Всички сме в тази кола, затова трябва да вдигнем капака и да започнем ремонта, подчерта президентът.

Искаме да работим за доверие. Затова министрите и премиерът на служебното правителство трябва да вдигнат нивото на доверие.

В отговор на въпрос как президента Плевнелиев ще подбере хората в служебното правителство, той отговори: „Служебното правителство ще има ясни приоритети и ясна програма. Ако ще правим честни избори то служебното правителство трябва да има възможността да ги направи. Да изчакаме приоритетите и тогава ще дойдат хората. Няма да преговарям с хора просто, защото са ми симпатични, но със сигурност ще разговарям с хората, които ще изпълнят приоритетите на правителството.

Запитан защо предоставя  третия мандат на ДПС и ще дадете  ли достъп на г-н Местан  до документите, които касаят атентата, готвен от Доган срещу  Борисов, което бе обявено вчера от премиера в оставка? Лютви Местан е изпратил писмо до президента с подобно искане. Плевнелиев заяви: „Много искам институциите в България да работят добре за всички. От тази гледна точка не е необходимо едно писмо да се връчи лично на президента, за да може той да задвижи нещо, но това писмо е предоставено на президентската институция. То ще бъде обработено по каналния ред и разбира се  ще бъде дадена информация по реда, по който се дава.  Аз държа да се върна към приоритета, който посочих от първия ден като президент, а именно работещи институции. По това писмо ще докажем че институциите работят в рамките на правилата.

Защо посочих ДПС, виждате, че търся максималната публичност и максимална прозрачност на това, което правим в тази ситуация в България, това за мен е важно, защото считам, че работим за прогнозируемост, следователно за стабилност. Конституцията посочва много ясно – първият вторият, третият.

Защо е било необходимо да има такива допълнителни наблюдатели на изборите, Плевнелиев заяви, че представителите на всички парламентарни групи са постигнали консенсус по тази тема за мисия на ОССЕ и ПАСЕ.

Дали президента ще изиска ревизия за управление на ГЕРБ, Плевнелиев заяви, че

служебният  кабинет ще влезе с летящ старт, да гарантира работещи институции. Кабинетът трябва да знае къде има проблеми, къде трябва да се надгради. Всяко едно от решенията на служебното правителство ще е максимално публично и прозрачно, заяви Плевнелиев.

 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 The Big Boss

    0 0 Отговор
    МАЖОРИТАРНИ ИЗБОРИ или пак да ГО Д...Т БЕДНИТЕ?

    Коментиран от #5

  • 2 Бай хой

    0 1 Отговор
    Това нещо да си подава оставката с другите гробари. Всички знаем кой купи м...лите и талибаните за да го изберат.
    При мажоритарният вот купените хс пари депутатски места са по евтини и затова мафиотите прилъгват народа.
  • 3 Илхан Халид

    0 0 Отговор
  • 4 Трибал

    0 1 Отговор
    А бе тоя мишок от ВИС2, мутра,самонарекла се президентче,не разбра ли че народа иска Велико народно събрание,какви правителства ще ми съставя,и какви пет лева!Мажоритарното избиране също крие рискове,и ако тези рискове не бъдат избегнати в нова конституция за какви избори говорим!Да изберем мажоритарно поредната мутра която си купи по голям брой гласове това ли ми казва тоя ?Е да ама не "другарю"!
  • 5 Георги Иванов

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "The Big Boss":

    Ние сме свикна ли на това и за това ще си ГО ДУ..МЕ отново бедните
  • 6 Бай хой

    0 1 Отговор
    Тоя комсомолски секретар още ли не си е подал оставката.
  • 7 Трибал

    0 1 Отговор
    Време е протестите да се прехвърлят пред президентството!
  • 8 испанец

    0 1 Отговор
    Купеният ни президент глух ли е че не чува какво иска народа!Какви правителства ще ми съставя аз не разбирам.Хората искат смяна на модела,комсомолецо!Скоро ще ти поискат и на тебе оставката ако продължаваш да слушаш вожда си и съветниците му
  • 9 ПЕЧАЛНО

    0 1 Отговор
    И АЗ СЪМ НА ТВОЕТО МНЕНИЕ
  • 10 Трибал

    3 1 Отговор
    Да се маха и да идват военните!Велико народно събрание или да го д....т!
  • 11 ОГИ

    0 1 Отговор
    БОИКО И ЦЯЛАТА ШАИКА НА СЪД.
  • 12 гост

    0 1 Отговор
    смешник, вижте го на какво прилича
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 атака

    0 1 Отговор
    Как може да имаме такова нодоразумение за президенд. И то от такъв велик град като ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове