23 Февруари, 2013 09:44 1 037 0

Улицата да си намери своите политици

  • протест-
  • плевнелиев

Преглед на печата

Улицата да си намери своите политици - 1
Снимка: БГНЕС

Президентът: Вървим към служебно правителство, възможни са избори в края на април, обобщава „Труд“

Приключиха консултациите при президента Росен Плевнелиев заради оставката на премиера Бойко Борисов и воденото от него правителство.

На разговорите при държавния глава присъстваха ръководствата на парламентарните групи на ГЕРБ, БСП, ДПС и Синята коалиция. Представителите на "Атака" не дойдоха в президентството.

"В понеделник връчвам мандат на ГЕРБ, следват БСП, следват ДПС", каза президентът Росен Плевнелиев.

Възможен период за провеждане на следващите избори са краят на април до средата на май, съобщи той.

 

Депутатите работят още - ще гласуват края на "Белене", пресмята „24 часа“

Краят на АЕЦ “Белене” ще бъде окончателно гласуван от парламента другата седмица. Депутатите ще заседават поне до четвъртък, стана ясно след извънредна сбирка при Цецка Цачева късно днес. След референдума въпросът за строежа на централата отново се върна в Народното събрание.

Парламентарните шефове се събрали след консултациите при президента, за да изберат приоритетите за последните си заседания. Очаква се държавният глава да издаде указ за разпускането на 41-ото НС следващия четвъртък.

 

Улицата да си намери своите политици, зове „Стандарт“

Това, което можеше да се направи в спешен порядък, няма как да стане, защото няма правителство. Нещата се отлагат за следващия парламент. Сами разбирате, че той първо трябва да се конституира, да се изберат комисии, правителство. Зависи колко и кои партии ще влязат. Надявам се, че няма да има последващи избори. Поне една година не виждам да се гледат сериозни законопроекти. Имаше инициатива на министър Делян Добрев да се промени законът за енергетиката и ДКЕВР да се избира от парламента. Моята идея бе да има и други промени - сред членовете на ДКЕВР да има квота на гражданите. Те и сега трябва да се викат на заседания, но никой не ги кани. Сега бе моментът да се махнат при топлофикациите посредниците топлинни счетоводители, да се махне дяловото разпределение и плащането за сградна инсталация. Хората никога няма да се примирят с това, че дори и при спрени радиатори пак трябва да дават едни пари. Те искат индивидуални договори.

 

Служебният кабинет със съветници от народа, уточнява „Монитор“

Съветници от народа ще следят изкъсо работата на служебния кабинет, който по всяка вероятност ще трябва да назначи президентът Росен Плевнелиев заради заявения отказ на парламентарните групи да довършат мандата на ГЕРБ. В „Обществения съвет” ще влязат легитимни представители на протестиращите синдикалните, работодателските и други граждански организации. Този ангажимент за формата на управление на бъдещото временно  правителство пое държавният глава вчера в първото си изявление по повод подадената от кабинета „Борисов“ оставка. Идеята на президента е в отговор на обещанието му от предния ден във връзка с нестихващите протести в страната, че „гласът на народа ще бъде чут”. Така говорителите на митингите ще могат да участват в набелязването на задачите пред очертаващото се „аварийно правителство“.

 

Парламентът има седмица да реши забатачените проблеми в държавата, предупреждава и „Сега“

41-то Народно събрание получи срок от 7 дни, за да реши наболелите проблеми на държавата. В края на идната седмица мандатът му най-вероятно ще бъде прекратен, съобщи вчера президентът Росен Плевнелиев след 4-часови консултации с парламентарно представените партии. За това време депутатите ще трябва да приемат важни промени в най-малко три закона - за енерегетиката, за енергийната ефективност и за Черноморието.

Първите две изменения ще имат за цел да отстранят пречките за коригиране на цените на тока, които предизвикаха социално напрежение през последните седмици, обясни държавният глава. "Ще се опитаме да развържем ръцете на ДКЕВР, за да може си свърши работата в интерес на гражданите", заяви Плевнелиев. Третата мярка ще е налагането на мораториум на сделките и строителството върху защитените територии, дюни, национални паркове, които също разбуниха духовете. Около тези приоритети са се обединили всички парламентарни партии вчера, с изключение на "Атака", чиито представители бойкотираха консултациите.

 

Плевнелиев: Вървим към служебен кабинет, пише и „Преса“

В рамките на една процедура заедно с експерти от парламента и хора от ЦИК ще уточним точната дата. Чухме ясни позиции на всички парламентарни групи. Вървим към съставяне на служебно правителство, каза президентът Росен Плевнелиев.  В понеделник давам мандат на ГЕРБ, после на БСП и после на ДПС, каза той след края на политическите консултации. При служебно правителство изборите трябва да бъдат до края на април или до средата на май, каза Плевнелиев.

"Дейността на Народното събрание ще продължи до изтичане на неговия мандат вероятно към края на следващата седмица". Ще бъдат предприети много важни мерки, действия, ще бъдат приети и промени, включително законодателни, в последните дни на Народното събрание, за да можем да гарантираме приемането на някои важни и смислени и да дадем възможност на служебното правителство да може да работи спокойно. Такива действия и законопроекти, които трябва да бъдат приети и финализирани са Законът за енергетиката, така че да създадем условия за отстраняване на пречките и коригиране на цените на тока с оглед на социалното напрежение", добави президентът.

 

Политическият кабинет на МВР да си ходи, иска „Дума“

Цялото политическо ръководство на МВР и шефът на ГДБОП Станимир Флоров да бъдат отстранени от служебния кабинет, настоя лидерът на БСП Сергей Станишев на консултациите при президента. Само така може да стане факт постигнатото общо съгласие за провеждане на честни и демократични избори, които ще се проведат между края на април и средата на май.

Цветанов и целият му пряко приближен кръг от МВР не трябва да имат какъвто и да било досег до изборите, категоричен бе лидерът на БСП. Задължително е да има граждански контрол върху шефа на "Информационно обслужване" Михаил Константинов заради заявената му политическа ангажираност с досегашната власт, са заявили социалистите.

 

Плевнелиев призова за експертен кабинет, обобщава „Новинар“

Президентът Росен Плевнелиев подчерта, че ще бъде сформиран експертен и професионален служебен кабинет.

Така държавният глава намекна, че новото правителството ще бъде изцяло програмно, а няма да залага на партийни лица. Все още обаче няма никаква яснота около кандидатура за министър-председател, стана ясно от думите на държавния глава. Същото важи и за членове на самия служебен кабинет. Най-важни ще бъдат приоритетите и програмата на това правителство, заяви Плевнелиев.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове