Last news in Fakti

27 Септември, 2021 15:46 3 356 17

НАП погна онлайн търговци, събират дължими данъци

  • нап-
  • онлайн търговци

Дължимите данъци са върху близо 96 млн. лв. доходи, реализирани от общо 7000 физически лица, извършвали онлайн търговия

НАП погна онлайн търговци, събират дължими данъци - 1
Илюстративна снимка, Shutterstock

НАП ще търси дължимите данъци върху близо 96 млн. лв. доходи, реализирани от общо 7000 физически лица, извършвали онлайн търговия. Данните за осъществените от тях сделки в интернет и придобитите суми от наложени платежи са предоставени от куриерските фирми.

Към момента приходната агенция се е фокусирала върху интернет търговците с най-големи доходи, като постепенно обхватът ще бъде разширяван. Вече са инициирани 3500 телефонни обаждания, сред които 1300 към лица с особено високи печалби от сделки в интернет пространството.

При анализа на лицата данъчните се натъкнали на любопитни практики с цел прикриване на дейността и доходите от нея. Например – едни лица фигурират като получатели на наложения платеж, а търговският профил, от който е осъществена сделката е на безработни, които твърдят, че носят пратките до определен адрес срещу заплащане от 5 лв. на курс. Не са малко и случаите на лица, починали преди 2 и повече години, които имат търговски профили и реализират значителни продажби.

През септември НАП включи в кампанията още 2000 лица, които са подали годишни данъчни декларации по чл.50 от Закона за данък върху доходите на физически лица, но не са декларирали в тях доходи от наложен платеж. Те ще имат възможността в следващите четири дни, до края на септември, да подадат еднократна коригираща декларация, чрез електронните услуги на приходната агенция, достъпни с персонален идентификационен код (ПИК) на НАП или с електронен подпис.

С данък не се облага само продажбата в интернет на лични и употребявани вещи, уточняват от приходната агенция. Ако продавате старите си ски обувки например или използвано детско столче, не се дължи налог. Ако обаче става дума за регулярни продажби на стоки, които очевидно не са закупени за лична употреба, а с цел търговия и печалба, се дължи и начислява данък, който лицата трябва да декларират в годишната си данъчна декларация за съответната година. Продажбите в интернет, които са с цел печалба, се облагат с данък от 10% или 15% в зависимост от това каква дейност извършват търговците.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 GTR

    19 0 Отговор
    А ескорт обявите нито една не плаща данъци!

    Коментиран от #15

  • 2 XA XA XA

    7 0 Отговор
    мен не могат защото продавам в bazar... продавам ги като лични вещи !

    Коментиран от #6

  • 3 хаберих

    8 1 Отговор
    - Защо блондинките държат в хладилника празни бирени бутилки?
    - За да има с какво да почерпят тези, които не пият.
  • 4 Бойко

    2 1 Отговор
    Светльо Илиев, получи ли обаждане :)
  • 5 Ти да видиш

    9 0 Отговор
    А Спеца кога ще го погнат?
  • 6 хаха

    6 3 Отговор

    До коментар #2 от "XA XA XA":

    какво продаваш 200 чифта чисто нови маратонки като лични вещи, изобщо запознат ли си със закона за онлайн търговия? По закон до 150 обяви може да продаваш без фирма и данъци, дори и в базар ако имаш над 150 обяви директно светваш в системата на нап и те подгонват

    Коментиран от #9, #10

  • 7 Няма проблем

    8 0 Отговор
    Първо да се започне от шефа Спецоф. 1,6 милиона. След това от народа. Добър пример.
  • 8 Спеца

    0 0 Отговор
    Ся ще погнем о али ехспрес

    Коментиран от #13

  • 9 Чичо

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "хаха":

    Продавам с биткойне в клюкарника, никой спец не мой ма фана
  • 10 XA XA XA

    3 0 Отговор

    До коментар #6 от "хаха":

    Mоже! Mоже! 3аобикалят се някой закони!
    Доходите, получени при продажба на стоки/вещи, закупени с цел препродажба или произведени с цел продажба (т.е. за търговска дейност) подлежат на облагане и следва да бъдат декларирани в Приложение № 2.
    Физическо лице продава чрез обяви в интернет старите си мебели, битова техника или стария си смартфон, колело, телевизор, старите си дрехи или обувки и др. В тези случаи става въпрос за продажба на лични вещи и доходът е необлагаем.

    Коментиран от #11

  • 11 хаха

    5 0 Отговор

    До коментар #10 от "XA XA XA":

    абе ти като внесеш 300 часовника от алиекспрес не знам как ще ги минеш за стари лични вещи брато, отделен въпрос ако ги разбиеш на отделни профили и продаваш от различни IP-та, то винаги може да се заобиколи закона, щото законите ни ги пишат тъпанари

    Коментиран от #14

  • 12 Митко

    5 1 Отговор
    дааа всичко искат да задушат , само калашника ще оправи нещата , нищо друго
  • 13 Митко

    3 0 Отговор

    До коментар #8 от "Спеца":

    от 2-3 месеца и него са го погнали , въвели са мита и такси на всички пратки извън EU и като ти дойде пратката ти излиза златна , отделно те викат да пишеш какво е що е и колко струва .
  • 14 XA XA XA

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "хаха":

    Регистрацията в НАП на онлайн магазин може да се заобиколи по няколко начина:
    - магазина се регистрира в чужбина/ Tурция
    - магазина приема поръчки, т.е.работи като сайт визитка/представителство, а продажбата става по друг канал, (тук зависи от спецификата на продуктите)
    - наем на място в действащ маркетплейс или платформа за ваучери, което и решава донякъде проблема с маркетинга и издаването на касови бележки. Не е кой знае кво, но за дребен бизнес помага.
    Вие когато го внасяте в България от алиекспрес дължиш на държавата мито и ддс. A аз мога да внеса стока от Tурция без мито и ДДС а да не говорим за EC. Във РУМЪНИЯ има доста евтини стоки за внасяне и продажба да не говорим за ментета!
  • 15 Ескорта

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "GTR":

    Го ползват нашите хора матахарки барцелонки всичкотуй за нас
  • 16 Анонимен

    3 0 Отговор
    За продажба на авточасти,пак ли трябва да се плаща данък?
  • 17 mdaaaaa

    15 0 Отговор
    Държава чиито БВП се основава на данъци, такси, глоби, толове, зелени зони и жетони и милиарди евро заеми - Що е то?! Държава с убита от гРЕб икономика с убит малък бизнес, средния е приклещен от техните мутренски агенции и поставени лица ...са на един телефонен номер разстояние с викане на ДАНС ако не си платят за да продължат напред. Така действо бойо БУХАЛКАТА, бойо кюлчето. Корпорации продаващи храни-боклуци изнасят парата навън, но иначе убиха животните по селата а тук хората се трепят да платят сметки и да отидат за 3-4 дена на почивка през лятото. Честни фирми плащат данъци за сметка на други ...перящи пари ...и като цяло пипалата на тройния октопод е навсякъде. Радвайте се на градинките - еднодневки, на магистралите като напукани пети и санирани сгради с най-евтините материали (все ако нямаха интерес от точене на пари нямаше и да ги правят) все пак успяха да вменят на народа, че всъщност не евро заемите са допринесли а самите те "ОПИТНИТЕ" "ПОЛИТИЦИ". Жал ми е за идните поколения...ще връщат с лихви, но уви бащи и майки СИМПАТИЗАНТИ, заблудени..пристрастни ще са също толкова виновни. Все пак са успели с подхвърлени трохи да ви накарат да си мислите ,че сте им важни. Тъжно е..колко от малко хората в БГ са доволни и колко лесно манипулеруеми са заради тия - Нещастници! (Също като припозналите се в моя коментар гласуващи не само за гРЕб, но и за дпс и бсп. Сега пляскайте минусите, продължавайте "напред" като коне с капаци и си мислете, че сте на прав
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове