Last news in Fakti

2 Февруари, 2022 08:08 3 988 67

Проф. Овчаров: Трябва да използваме внимателно термина "фашизъм"

  • проф. николай овчаров-
  • фашизъм-
  • комунизъм

Според него не може да има мултиперспективност, за която настояват македонските историци. Той подчерта, че тя изкривява историята

Проф. Овчаров: Трябва да използваме внимателно термина "фашизъм" - 1
Илюстративна снимка, БГНЕС

Вчера отбелязахме Деня за почит на жертвите на комунизма. На тази дата преди 77 години т.нар. Народен съд осъжда на смърт, без съд и присъда, депутати, министри, офицери и общественици, а присъдите са изпълнени същия ден. Защо е важно да помним миналото?

"Историята трябва да се знае, защото ако не я знаем - няма да знаем и бъдещето. Сега става особено актуално, защото историческото познание в последно време се оказва изключително важно. А категоричното мнение на историческа наука е, че няма фашистки режим в България", каза историкът проф. Николай Овчаров в студиото на "Денят ON AIR".

Той смята, че има фашистки партии и организации, които клонят към него.

"Самият термин "фашизъм" трябва да се използва много внимателно, защото той може да се използва само и единствено за Италия, където има класически фашизъм. В Германия много често се казва "германски фашизъм" - няма такова нещо, казва се "германски нацизъм". Много малко знаят, че във Великобритания е много силно фашисткото движение в годините преди Втората световна война", допълни проф. Овчаров в ефира на Bulgaria ON AIR.

Попитан дали си вадим поуки от миналото, той отговори: "Невинаги го правим, а трябва. Прекланям се пред прекрасното образование, което имат нашите нови министри. Те са икономисти. Харвардските курсове дават огромно образование на много младежи, но би било хубаво да имат и исторически курсове. Нашата история е трудна. Виждаме дори с РСМ колко трудно може да се вземе правилното решение."

Според него не може да има мултиперспективност, за която настояват македонските историци. Той подчерта, че тя изкривява историята.

"Искам да дадем сила и време на тези млади хора. Днес видяхме, че и Радев застана срещу визитата в Скопие. То е малко след дъжд качулка. Засега те не декларират, че ще нарушат историческата истина. Много трябва да се внимава със северномакедонските политици. В един и същи ден те могат да кажат две различни неща", коментира проф. Николай Овчаров.

Историкът призна, че е скептичен дали без да се решат историческите въпроси, ще могат да се решат икономическите.

"Историческата истина е една. Ако отстъпим от позицията си, ние лишаваме хората в РСМ, които искат да бъдат българи, от тяхната основа. Ако ние признаем, че Самуил е македонски цар, те тогава ще се чувстват ли българи?", попита той.

По думите му срещата на президента на Северна Македония Стево Пендаровски с нерегистрираното в България движение ОМО "Илинден" е било провокация.

Проф. Николай Овчаров представи и книга за Перперикон, събираща 16-годишен археологически труд.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 33 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    33 19 Отговор
    Трай бе герберски подлоги!

    Коментиран от #17

  • 2 Последния Софиянец

    39 20 Отговор
    Сега като го няма Тиквата този ще умре от глад.

    Коментиран от #38

  • 3 костов

    30 12 Отговор
    ОХ ИСТОРИК САМО ДАЛАВЕРИ ПО РАЗКОПКИТЕ ПРОВЕРЕТЕ ОБЩИНА ТЪРГОВИЩЕ КОЛКО ХИЛЕДАРКИ САМУ ПРЕВЕЛИ ПО СМЕТКАТА
  • 4 А ПО ЛЕКО

    38 21 Отговор
    ПРОФЕСОРЕ ДА ТЕ ПИТАМ .......БЪЛГАРСКОТО ПРОВИТЕЛСТВО / ЦАРСКОТО/ , БЕШЕ ЛИ СЪЮЗНИК С .....ФАШИСТКА ГЕРМАНИЯ ..............?????????? И НА ВАС ВИ ДАВАТ ТИТЛИТЕ КАТО ДОМАТИТЕ НА ПАЗАРА !!!

    Коментиран от #8, #21, #57, #58

  • 5 Уважаеми

    18 17 Отговор
    Професор Овчаров
    Покланям ви се до земята за вашата ерудиция знания опит и постижения
    Но да твърдите че само в Италия е имало класически фашизъм това няма как да се изтълкува освен че в другите страни от оста фашизмът не е бил класически
  • 6 Де да

    17 7 Отговор
    беше използвал внимателно и правилно стотиците милиони за разни разкопки ?
  • 7 Огнян

    27 9 Отговор
    Преди 77 години в България се провежда местния вариант на серията Нюрнбергкски процеси, случили се във всяка европейска страна.
    Историческите свидетелства са недвусмислени за 2 неща:
    1. Има доста невинни жертви и ненужна жестокост на тези процеси.
    2, Въпреки това тези събития дори не са в топ 10 по кръвопролития и засягат сравнително малък процент от обшеството.
    Да, най-много страда елитът.
    Защо в България има относително повече жертви на тези процеси, отколкото в повечето други европейски страни::
    1. Заради тежката история на многобройни жестоки и садистични насилия от предишната власт, които определено надвишават жестокостта на последвалите нюрнбергски процеси.
    2. Защото България е съюзник на Хитлер. Това води до трета национална катастрофа, до 100 000 убити, до бедност и ьзлаха за самият ни националния интегритет въобще.
    ......

    Когато овчаровци и други пребоядисани турски агенти и гербери ми говорят за това, че историята трябвало да се помни, те показват абсурден гьонсуратлък. Нима темата за терора - 1918-1944 не е забранена вече 30 години?
    Българския народ дава най-много жертви, обеднява в най-голяма степен и губи моралното си прединмство именно през този период 1918-а-1944.
    Това и участието в хитлериската коалиция тласка страната в съветския лагер и тотално дебългаризира загубените в предишните войни територии. Това са серията катастрофи, които почти напъно изтриват постиженията на Възражадането, Освобожедението и Съединението.
    От там

    Коментиран от #64

  • 8 не само съюзник

    26 4 Отговор

    До коментар #4 от "А ПО ЛЕКО":

    Те извършват абсурдното национално предателство да обявят война на целия свят точно когато войната очевдино бива губена от Хитлер.
    Това е една излишна саможертва. Ритуално самоубийство в полза на нацисткия култ.
  • 9 334559

    15 6 Отговор
    Не е професор, представя се за такъв но не е, журналистите може да проверите
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 за съжаление

    20 4 Отговор
    много са такива - турски мекерета, които уж се борят за някаква справедливост, но оправдават всеки удар по нацйоналния ни интерес, по националното ни достойство и по наципналното ни богатство.
    Оправдават мафията, заробванията, грабежите..... с такива "борци за справедливост" загубихме точно половината си демографски и икономически потенциал за само едно поколение и половина.
  • 12 нико

    26 4 Отговор
    Може да се съгласим с професора че у нас е нямало фашизъм , но да каже кои са убийците на жертвите от 1920 г до 1944 г. . По тази негова логика у нас е нямало и комунизъм .

    Коментиран от #15

  • 13 А може би

    19 5 Отговор
    е трябвало да им даат медали за храброст?
    Точно на хората донесли поредната военна разруха на страната, лепнали и петното на хитлерови съюзници и обявили война на САЩ, Великобритания, Франция, СССР и почти целия останал свят?
    Същите убили посредством политически репресии хиляди жени и деца и не само убили ами измъчвали садистично?

    Добре, дайте им медал и ги вкарайте в националния пантеон на героите. Това би бил най-поидходящия епилог, ако целта н ие да се самозатрием скоропостижно.

    Коментиран от #24, #50

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 как да е нямало фашпизъм?

    10 10 Отговор

    До коментар #12 от "нико":

    Има предостатъчно свидетелства, че тези хора са се определяли точно за фашисти.
    Можем да кажем, че не е имало еврейски геноцид - това е вярно. Но как да е нямало фашизъм? Все едно да кажем, че в Италия е нямало фапизъм. Същата работа.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 НЯКОЙ

    3 4 Отговор

    До коментар #1 от "🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️":

    си - Ти предател ли си?
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Тракиец

    10 1 Отговор
    Ако нашите политици и членове на историческата комисия имат топки, ще попитат Урсула фон дер Ляйан, може ли да има мултиперспективен подход към Холокоста!
    Обзалагам се, че същия ден историчарите в Скопие ще бъдат посъветвани да измислят нещо друго!
  • 20 Севда

    14 5 Отговор
    Ласкателят и слугата на мутрата!
  • 21 ми ,

    9 3 Отговор

    До коментар #4 от "А ПО ЛЕКО":

    Той ти го каза , че в Германия е имало НАЦИЗЪМ ... Ама се едно да наливаш от пусто у празно ..
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Скакауец

    26 7 Отговор
    Овчаров, какви ги дрънкаш, бре? "...Народния съд осъжда на смърт, без съд и присъда..."? Що за оксиморон си сътворил тук? Освен това, този Народен съд не е приумица на "комунистите", а е по изискване на всички ония, на които някакви лумпени са решили да обявят война! А сме обявили война на държавите - победителки във войната и съответно сме си понесли последиците, като осъдени виновници за това и плащането на репарации двадесет години след края на войната! И недей да твърдиш, че бил унищожен цветът на нацията! Можеш ли да дадеш едно смислено обяснение защо името на убиеца на ястребинчетата, подпоручик Йорданов, е изтипосано на паметна плоча на жертвите на "комунизма"? А ако се разровим, със сигурност ще намерим още доста имена на престъпници от онези времена, убийци и мародери, "клали народа си както и турчин не го е клал", оказали се незнайно, или знайно, как на тези паметни плочи...И още, нямало фашизъм ли? Тия да ги разправяш на онези, които хабер какво е ставало в България по онези времена...

    Коментиран от #29, #66

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Тако Пеков

    10 11 Отговор
    Правилният термин е тоталитаризъм! Важна е системата на управление, а не как се нарича. Основни черти са : управлява само една партия ( комунисти, социалисти, болшевики, национал-социалисти) или едно семейство като в Куба и С. Корея, противниците се унищожават с различни средства, целият народ работи за жълти стотинки или безплатно в лагери в името на някаква цел в светлото бъдеще, младежта е организирана в подчинени на партията организации (комсомол, хитлерюгенд). В България такава система е имало само от 1944 до 1989 г.

    Коментиран от #51

  • 26 копи пейст

    10 12 Отговор
    През 70-те години на миналия век ЦК на БКП възлага на БАН и на Музея на революционното движение да пресметнат броя на жертвите сред комунистите и левите земеделци между 1923 и 1944 година. Резултатите от извършеното мащабно изследване са публикувани в албум-справочник, озаглавен „Звезди във вековете“. От него излиза, че броят на жертвите е 4 816 души. Така рухва митът на партийната пропаганда за стотици хиляди избити от „монархо-фашистите“, а излязлото по книжарниците издание се оказва неудобно за диктатурата и затова целият му тираж набързо е иззет.

    Коментиран от #34

  • 27 Долу герберасткия фашизъм

    13 8 Отговор
    Да живее Промяната! Кирил Петков е бъдещето, Овчаров е миналото! Да го изчегъртаме от българската история!
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Подкрепяме Кирил Петков

    7 8 Отговор
    като носител на промяната, която трябва да започне с признаването на фашисткия геноцид извършен от българските фашисти над македонския народ.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 не си прав

    11 5 Отговор

    До коментар #26 от "копи пейст":

    През периода реално загиват 1 000 000 българи или повече. По всички причини - войни, глад, болести, репресии.
    Селата остават без мъже и добитък, превръщаме се в маргиналкна бедна и гладна нация, а преди сме имали потенциала да храним държава 7 пъти повече население и затова сме били мащабен износител.
    Най-ленсото сравнение: По време на Конференцията след Априлското въстание, обществото ни има потенциал да създаде евроепсйка велика сила - икономически, демографски,м морално и образоватлено.
    След серията провали до 44-а, вече сме маргинална и балканизирана страна, която и до ден днешен е на европейската опашка - с едно временно изключение между 60-а и 80-а година, когато временно се отлепяме от дъното.
    От 89-а насам обаче губим толкова ресурс, че Гърция и Румъния пред нас изглеждат като велики сили.
    ...
    А как вие герберасите ще се оправдавате и йезуитствате за големите числа няма значение.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 няма нужда да тролиш

    10 2 Отговор

    До коментар #35 от "БЪЛГАРСКИТЕ ФАШИСТИ КАТО ТОЯ":

    Реално този и подобните му с еднква охота накърняват националния ни интерес в полза на вскякви външни сили.
    Дали ще отричат османския геноцид, дали ще разпространяват българофобски опорки ор времето на ссср, дали ще ни унижават п одруг начин - все едно. Това което води цялата им дейност е деградиращия обществото ни процес.
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Дейвид

    15 5 Отговор
    "Народен съд осъжда на смърт, без съд и присъда" - тази "мисъл" кърти мивки! Съд без съд и присъда осъди???? Що за де би ли зъм е това? На 01.02.1945 година - жертви на комунизма!!!!!! Комунистическата партия завладява цялата власт след 1947 г. Дори Никола Петков е бил в правителството през 1945 година. Изопачаването на историята е основен белег за тиранията.
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 овчарино вдлъбнат,

    7 3 Отговор
    "Съда осъдил без съд и присъда...."
  • 48 Мазньо

    5 0 Отговор

    До коментар #46 от "малиии":

    Липсата на собствена история явно е като липсата на пари - опитваш се да откраднеш от някого.Опитаха да крадат от Гърция - ядоха ура,останахме ние!Толкова ли е трудно да се признае очевидното - те са част от нашата история,тръгнала по сръбски акъл.
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Здравей "може би"

    6 3 Отговор

    До коментар #13 от "А може би":

    Без да те нападам или да се напрягам..само ще вметна...1940г. Букурещкия договор.Италия,Германия и СССР връщат на България ДОООБРОДЖА.Приятелю,помисли си пак дали сме взели грешната страна? Другите източно европейски държави да не са по добре от нас,като не са били към Хитлер.Румъния бяха с Англичаните през ВСВ,сега по добре ли живеят?! Приятен ден и ходете редовно на училище

    Коментиран от #52, #55, #63

  • 51 не си напълно прав

    5 1 Отговор

    До коментар #25 от "Тако Пеков":

    Тоталитаризмът е тоталната държавна (или друга) власт, потъпкваща гражданските и човешките права - правото на сдружения, честните избори, свободата на мисълта, правото на собственост и пр.

    Това за което ти говориш, често е предпоставка за тоталитаризъм, но не е същото като тоталитаризъм.
    Например нацисткия тоталитаризъм си се развива в деморкатична среда след спечелени избори...
    От друга страна, напълно е възможно да имаме дори нетоталитарна монархия, еднопартина система и пр.
    Естествено, когато нечий тоталитаръзим се развоие, първата му работа е да елиминира деморкацията. Но последната може да бъде запазена бутафорно и това не е нова идея, а е идея и практика на хиляди години....
    Нещата са малко по-сложни зи трудно биват вденати от вдлъбнати пропагандатори.

    Коментиран от #53

  • 52 А може би

    2 3 Отговор

    До коментар #50 от "Здравей "може би"":

    Защо си мислиш, че не съм наясно с елементарни исторически факти?
    Реално и през ПСВ и през 2СВ ние щяхме да заемем/превземе,м кажи-речи едни и същи чисто български територии, независинмо на чия страна бяхме застанали. Има някои геиографски нюанси, но от днепна гледна точка важно е било не колко ще вземем , а да ги задържим. Българската армия е била много силен коз в преговорите...

    Гермния също можеше да излезе успешна и в двата случая. Нещо повече, можеше въобще да няма 2св. Не и под формата на кървава световен тотален конфликт. За да се поучим от историята, трябва първо да я приемем такава каквато е.
  • 53 Тако Пеков

    2 1 Отговор

    До коментар #51 от "не си напълно прав":

    Напълно си прав, но за прости хора от каменната ера трябва да се пише по елементарно за да разберат!
  • 54 Адолф

    6 4 Отговор
    Добре, как така Народният съд ги осъжда, без съд и присъда. Напротив, издадена е присъда да бъдат разстреляни.
    Решението на съда не се обсъжда!@
  • 55 Мазньо

    7 1 Отговор

    До коментар #50 от "Здравей "може би"":

    Само да уточним за Румъния - участват на страната на Тристранния пакт,даже изпращат войски на Източния фронт.
  • 56 ти що си не ровиш антики

    4 2 Отговор
    Що бре , що да го използваме въобще , имаме си заместител - бойковизъм.
  • 57 Независим

    9 2 Отговор

    До коментар #4 от "А ПО ЛЕКО":

    Човекът е пояснил,че и в Германия е нямало фашизъм,а нацизъм,но трябва да се чете.
  • 58 Део

    7 2 Отговор

    До коментар #4 от "А ПО ЛЕКО":

    Айде пак в училището
    .То вие комунягите бягате от истината.
    Германия има национал-социализъм.
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Бес съд и присъда

    4 2 Отговор
    са убиивани фашисти в цяла Европа след войната, а покрай тях уви и невинни, ние не сме изключение. Историците би следвало да боравят с фактите, а този офчароф е дори проф....есор, пардон проф...ан!
  • 61 Един

    1 3 Отговор
    ФАШИЗЪМ е имало ЕДИНСТВЕНО в ИТАЛИЯ!!! Четете с разбиране!

    Коментиран от #65

  • 62 Иван

    2 0 Отговор
    Този няма думата ! Да си гледа разкопките ! Не е никакъв историк !
  • 63 Йо Несбьо

    1 0 Отговор

    До коментар #50 от "Здравей "може би"":

    Румънците с англетата, а?! Това сънува ли го или те напъна друга мозъчна прденя?

    Личи си кой не е ходил на училище, а поучава останалите.
  • 64 Йо Несбьо

    0 3 Отговор

    До коментар #7 от "Огнян":

    Защо дрънкаш глупости?! В Германия, която ликвидира чрез лагери и война милиони, "Народният съд" отнема 10-20 живота, а в огромното си мнозинство бившите нацисти продължават нормалния си ритъм. Ако не бяха евреите, сигурно никой нямаше и да притеснява нацистите. В България евреите са назначавани за следователи, съдии и какво ли не още, а убитите са над 2000 души.

    Терорът в България тези години се изразява в групи поддръжници на Москва, шумкари, които поемат курс на въоръжена борба, ограбват селяни, стопанства, мандри... Ами, как да се справи властта с въоръжени разбойници?! Правилно! С войници! Селяндурите на Стамболийски са същите наглеци, които смазват всеки опит на интелигенцията с брутален тормоз и побоища, една от причините Стамболийски да бъде нарязан на парчета.

    Ако България не беше влязла в Тристранния пакт, германците щяха да ни прегазят за часове, точно както и гърците. Каква история си учил?!
  • 65 Другар

    0 2 Отговор

    До коментар #61 от "Един":

    Българското Интернет пространство гъмжи от проруски сайтове бълващи фейк и безсмислени новини и подкрепяни финансово от матушката им. Време е българските служби за сигурност да се задействат, да ги установят и да им бъде търсена наказателна отговорност за действия във вреда на България.
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Иначе

    1 0 Отговор
    ММм дааа... прав е Овчарчо. България копираше немския нацизъм ,а не италианския фашизъм - ЗЗД, концлагери,звезди на евреите,интерниране и трудови лагери за евреите,палене на къщи и разстреб без съд на ятаци, 50 000 лева за партизанска глава и съответно хвалипръцковска снимка с отразаните глави,убийства на деца. Иначе фашистки режим нямаше.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове