Last news in Fakti

7 Февруари, 2022 12:51 1 746 36

Утре Конституционният съд решава дали правосъдният министър може да иска отстраняването на главния прокурор

  • конституционен съд-
  • главен прокурор-
  • министър на правосъдието-
  • отстраняване-
  • всс-
  • конституция-
  • съдебна реформа

Ако Конституционният съд постанови, че правосъдният министър може да иска отстраняването на главния прокурор, настоящият министър на правосъдието Надежда Йорданова ще има възможност да внесе ново искане във ВСС

Утре Конституционният съд решава дали правосъдният министър може да иска отстраняването на главния прокурор - 1

Утре - 8 февруари, Конституционният съд решава по въпроса дали министърът на правосъдието може да иска предсрочното прекратяване на мандата на главния прокурор.

"В правомощията на министъра на правосъдието по чл. 130в, т. 3 от Конституцията на Република България включва ли се възможността да прави предложение за предсрочно освобождаване от длъжност на председателя на Върховния касационен съд, на председателя на Върховния административен съд и на главния прокурор в хипотезата на чл. 129, ал. 3, т. 5 от Конституцията?", гласи пълният въпрос, зададен от служебния министър на правосъдието проф. Янаки Стоилов.

Припомняме, че проф. Стоилов направи предложение към Висшия съдебен съвет мандатът на главния прокурор Иван Гешев да бъде прекратен, като представи мотиви за това. Предложението обаче беше отхвърлено като недопустимо от ВСС, което предизвика и необходимостта на тълкуване на разпоредбата от КС. Разпоредба, която масово според юристите у нас е пределно ясна и категорична - министърът има това правомощие.

"Становищата, които са постъпили по делото до момента, с много редки изключения - тези на прокуратурата и Висшия съдебен съвет, са в посока, че министърът на правосъдието безспорно има правомощие да внесе искане за прекратяването на мандата на главния прокурор”, посочи пред ФАКТИ бившият служебен министър на правосъдието адв. Иван Демерджиев.

"Виждаме как вече близо шест месеца Конституционният съд бавеше произнасянето по един елементарен според мен въпрос - дали министърът на правосъдието може да иска отстраняването на главния прокурор. В прав текст в Конституцията е написано, че може да го направи по отношение на всеки прокурор. Този казус пред конституционните съдии е много по-елементарен от юридическа гледна точка, отколкото казусът с гражданството на Кирил Петков. По предполагаеми за мен причини, за разлика от сръчността, която проявиха в делото срещу Кирил Петков, тук удължаваха агонията и даваха време на Гешев за отдих. Като нищо ще излязат и с някакво глуповато решение, свързано с разделението на властите или други подобни абстракции, че министърът на правосъдието не може да иска отстраняване. Свидетели сме как Конституционният съд буквално си играе с Конституцията", смята обаче адв. Михаил Емиджиев.

Ако Конституционния съд постанови, че правосъдният министър може да иска отстраняването на главния прокурор, настоящият министър на правосъдието Надежда Йорданова ще има възможност да внесе ново искане във ВСС. За подобно нещо намекнаха в интервюта за ФАКТИ както доц. Атанас Славов, народен представител от "Демократична България", така и Милен Матеев, народен представител от "Продължаваме промяната" и председател на постоянната парламентарна Комисия по конституционни и правни въпроси. Самата министър Йорданова също заяви, че подготвя иск за освобождаването на Иван Гешев, като поясни, че материалите за иска са събирани от различни сигнали. Такъв сигнал е този на гражданско сдружение "БОЕЦ" по казуса "Жоси".

"Положително решение на Конституционния съд би дало възможност на министъра на правосъдието да упражни това свое право, като повдигне още веднъж дебата за ефективността в работата на главния прокурор, неговите нарушения на служебните задължения и за действията му, уронващи престижа на съдебната власт, какъвто дебат така и не се състоя във ВСС при предишния опит да се поиска предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор от министър Стоилов", посочи Милен Матеев пред ФАКТИ.

"Разбира се, министърът на правосъдието ще внесе ново искане за предсрочно прекратяване мандата (б.р. след решението на КС). Хипотезите са две. Едната възможност е, че настоящият състав на ВСС ще се произнесе положително по това искане, което не е много оптимистично от гледна точка на състава. Другата възможност е след извършване на необходимите структурни промени или най-малкото след избора на изцяло нов състав на Висшия съдебен съвет, ВСС окончателно да вземе решение, с което освобождава г-н Гешев", обясни доц. Славов пред медията ни.

Докладчик по делото е съдия Филип Димитров. Заседанието ще започне в 10:00 часа. Освен по отношение отстраняването на главния прокурор, решението на съда ще отговори още на въпроса дали министърът на правосъдието може да иска отстраняването на председателите на Върховния административен и Върховния касационен съд.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ако не отговорят с ДА

    27 12 Отговор
    са
    НАРОДНИ ПРЕДАТЕЛИ!
  • 2 Ако отговорят с НЕ

    27 14 Отговор
    Публикувайте списъка им. Имена и адреси. Народът да им благодари за съдействието.

    Коментиран от #31, #34

  • 3 Тиква

    19 8 Отговор
    От мниго време, му е време и след това затвор за шйката и много други! Заради тях сме винаги последните в Европа и не само! Усиехи
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Тези

    23 5 Отговор
    да внимават много. Кьовеши ги гледа внимателно.

    Коментиран от #19

  • 6 мутрафон

    7 15 Отговор
    Знайно е: Не Може!!!

    Коментиран от #15

  • 7 Внимавайте в картинката!

    17 9 Отговор
    Добре да си помислят. Народът помни дълго.
  • 8 Надеждата идва от Кубрат

    10 9 Отговор
    Има информация,че секретарката на Алф от партията собственост на Иво Прокопиев е получила призовка за разпит.Истина или не?
  • 9 Не, не може

    8 0 Отговор
    може по предложение на този, който го е предложил, само за извършено/не е казано изрично, но се излича по тълкувателен път, за тежко престъпление/ престъпление. В процедурата участва и ВСС, а после и НС, но ВСС не може.
  • 10 Хахаха

    13 6 Отговор
    Защо няма срокове за отговор ?????????????? Един въпрос ....за една година ??????????? Смешно и срамно

    Коментиран от #12

  • 11 Стар виц

    10 11 Отговор
    Свалете Гешев защото на снимката е без шапка!Виновен е.

    Коментиран от #36

  • 12 Хахаха

    4 6 Отговор

    До коментар #10 от "Хахаха":

    Или пък НАЙ-НАКРАЯ им се е наложило да прочетат конституцията.... ??????? Хахахахахахаха

    Коментиран от #13

  • 13 Хахо

    9 0 Отговор

    До коментар #12 от "Хахаха":

    Сам ли си говориш?Диагноза?По темата-секретарката от Кубрат е пародия на министър на правосъдието.Както и повечето и "колеги министри".

    Коментиран от #28

  • 14 Трябва да се спре с тия глупости!

    12 12 Отговор
    Иван Гешев има мандат. На практика само той може да се самоосвободи! Какво само давате надежда фалшива на хората ве Променливи!
  • 15 не се карайте

    5 5 Отговор

    До коментар #6 от "мутрафон":

    Може, може!

    Коментиран от #32

  • 16 Последния Софиянец

    5 7 Отговор
    Е що да не може? Надето е мега яката милфарка

    Коментиран от #23

  • 17 ценител

    3 4 Отговор
    Надето ще я излиж@ цялата, ако кажат ДА.
  • 18 Noname

    7 6 Отговор
    И на госпожа секретарката какъв точно и е проблема с Гешев освен че пречи на разни дриндъри и соц генералчета или някой неин братовчед чака за поста.
  • 19 И като гледа какво?

    5 5 Отговор

    До коментар #5 от "Тези":

    Колко присвоявания има от еврофондовете. Тя само гледа...
  • 20 Алооо ТУК Е ЕС , КАКЪВ ТИ гешев бе

    10 7 Отговор
    гешеФ чадър на мафията опг ГРОБ-ДПС колии беси , това го има само в диктаторските страни и от 3-тия сявят

    Коментиран от #27

  • 21 Металург

    8 11 Отговор
    Тая мисирка само може да ми го премести от единия крачол в другия и да ми почеше топките.
  • 22 Тапата

    4 7 Отговор
    Който е на власт трябва да си има свой съд и прокурор, иначе няма да стават заварките.

    Коментиран от #24

  • 23 Психопат

    2 3 Отговор

    До коментар #16 от "Последния Софиянец":

    Така си е. Тяло и поглед само за ценители
  • 24 гражданин

    9 4 Отговор

    До коментар #22 от "Тапата":

    Нов комунизъм не искам.

    Коментиран от #30

  • 25 Алфa Вълкът

    11 14 Отговор
    Тази свинка е новата Комитова, нищо не знае, нищо не разбира, но иска да прави промени и реформи!
  • 26 Това ми

    8 8 Отговор
    Звучи, като пъдаря не харесва кмета и иска смяната му.Ха,ха.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Хахаха

    1 4 Отговор

    До коментар #13 от "Хахо":

    Защо ? Ти импониран ли си от работата на КС ? Признавам...не зная дали са на бюджетна заплата и колко получават за неработене
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Тапата

    1 0 Отговор

    До коментар #24 от "гражданин":

    Аз също.
  • 31 Така е,така е...

    4 2 Отговор

    До коментар #2 от "Ако отговорят с НЕ":

    А не искаш ли да знаеш и къде учат децата им!!?? Искаш ли списъка на ..бачите на м айка ти?
  • 32 Топ юрист

    4 3 Отговор

    До коментар #15 от "не се карайте":

    Не,не може.
  • 33 ПЕНКО

    3 1 Отговор
    КАКВА Е ВРЪЗКАТА С КОНСТИТУЦИЯТА ??? ВСЕКИ ГРАЖДАНИН НА БЪЛГАРИЯ /ПЪЛНОЛЕТЕН / -- МОЖЕ ДА ИСКА НЕЧИЯ ОСТАВКА -КОЛКОТО ПЪТИ СЕ ИСКА !!!!! МИН. НА ПРАВ. Е НАЗНАЧЕНО ГРАЖДАНСКО ЛИЦЕ !!! .... А ПРОЦЕДУРА -НЯМА И НЯМА ДА ИМА !!!!!!!!
  • 34 А,черен кар

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "Ако отговорят с НЕ":

    Искаш ли!?
  • 35 Не може

    2 4 Отговор
    Разбира се. Тя е подчинена на главния прокурор.
  • 36 остави шапката

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Стар виц":

    За мен е нелигитимен. Конкурс с един кандидат не е конкурс.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове