Last news in Fakti

18 Януари, 2022 22:42 6 331 22

Адв. Иван Демерджиев за ФАКТИ: Ако прокуратурата започне да работи активно, очаквам да завалят обвинителни актове

  • адв. иван демерджиев-
  • сотир цацаров-
  • иван гешев-
  • прокуратура-
  • всс-
  • галина захарова-
  • правосъдие-
  • реформа-
  • иван демерджиев

“Г-н Гешев създава впечатлението за един праволинеен, но не в добрия смисъл, човек, който не се влияе от процесите около себе си", коментира бившият правосъден министър

Адв. Иван Демерджиев за ФАКТИ: Ако прокуратурата започне да работи активно, очаквам да завалят обвинителни актове - 1
Снимка: ФАКТИ

“Становищата, които са постъпили по делото до момента, с много редки изключения - тези на прокуратурата и Висшия съдебен съвет, са в посока, че министърът на правосъдието безспорно има правомощие да внесе искане за прекратяването на мандата на главния прокурор”.

Това каза пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ адв. Иван Демерджиев, служебен заместник-министър на правосъдието, а след това и министър на правосъдието във втория служебен кабинета на президента Радев. Повод за думите му беше решението на Конституционния съд по въпроса може ли правосъдният министър да внесе във ВСС искане за отстраняване от длъжност на главния прокурор, което се очаква на 8 февруари.

“Това, което може да направи Конституционният съд и което юридическата гилдия очаква от него, е да даде повече разяснения на самата процедура, за да не се окажем изправени пред някакво друго процедурно препятствие, което ВСС ще види, след като се убеди, че министърът на правосъдието има правомощията да внесе такова искане”, уточни той.

“Мисля, че министърът на правосъдието има това правомощие. То много ясно е разписано както в конституционната, така и в законовата уредба. Вярвам, че това правомощие ще бъде признато чрез тълкуването на Конституционния съд”, коментира бившият правосъден министър.

Той коментира и поведението на ВСС, който избра съдия Галина Захарова за председател на Върховния касационен съд: “Явно под натиска на общественото недоволство, ВСС започва да коригира поведението си”.

“Наблюдаваме някакъв катарзис във ВСС, но за мен той беше очакван. Рано или късно, колкото и един такъв орган да се откъсне от действителността, няма как да стои прекалено дълго време откъснат от обществените процеси и да не бъде засегнат от случващото се в обществото”, посочи юристът.

Разговорът премина към оставката на Сотир Цацаров. “Когато хората се сраснат с властта, понякога забравят къде е границата и започват да вършат неща, които са странни за всички други, но не и за тези, които са се сраснали с властта и ги намират за естествени. Много често тези проявления засягат както спазването на закона, така и човешки съдби. Вредното проявление на срастването с властта е да не знаеш къде е границата, която законът ти поставя, да не знаеш къде трябва да спреш”, коментира адв. Демерджиев.

“Бях потресен от мащабите на това, което видях в качеството си на министър на правосъдието и заместник-министър на правосъдието. Като граждани на държавата, всички знаем, че се извършват злоупотреби с обществени средства. Това, което видях да се случва, надмина очакванията ми. Визирам различни начини за усвояване на средства, свързани с обществени поръчки и най-вече с европейското финансиране.

Аз лично, както и в министерството положихме много усилия да се борим с тези практики, но тяхното изкореняване предполага много по-интензивни средства в много по-дълъг период от време. С това трябва да се заеме едно редовно правителство с много ясно разписани антикорупционни стъпки и програма. Общественият ресурс, който се отклонява от предназначението си, пречи на икономическото развитие на цялата държава, а негова функция е състоянието на всеки български гражданин”, посочи Иван Демерджиев.

Според него злоупотребата с обществен ресурс започва от централната власт и се пренася на терена на местната власт. “Порочните практики започват от централната власт и трябва да приключат от централната власт, която ясно да покаже нулев толеранс към подобни практики. Мисля, че така те ще изчезнат и по места”, коментира той.

Адв. Демерджиев изрази скептицизъм по тезата, че не е ясно къде са отивали големите порции от схемата “Хемус”. “Да си зададем въпроса кой отпуска средствата, платени авансово преди първата копка на работата по автомагистрала “Хемус”. Кой позволява да се строи магистрала без строителни книжа, надлежно одобрени? Една незаконна тераса стана повод за изключително вълнение в държавата. Тук говорим за една незаконна магистрала, а кой допуска да се строи незаконна магистрала и да се усвояват обществени средства по този начин?”, попита той.

“Правителството е изправено пред дилема дали да търси начин да узакони незаконно построеното, което е морален проблем, или да го премахне, което ще бъде изключителен икономически проблем. Това са парите на българския данъкоплатец”, допълни юристът и уточни, че такова законодателство би придало търпимост на вече построените лотове от магистралата.

“Има и 1 милиард, платен авансово без да е построено още нищо. Тези фирми не са незаменими, те са подредени там, за да се случи една точно определена схема, през която да се усвоят парите”, посочи още адв. Демерджиев и обясни, че законът за търпимост към построеното няма общо с тези средства.

“Трябва да се разследва първо, защо тези средства са платени авансово, без да е ясно кога ще започнат работите. Второ, защо са платени, по силата на какви договори, действащи ли са тези договори, сключени ли са съобразно правилата на закона. И трето, къде са отишли платените средства. Това са въпроси, които трябва да се изследват най-вече от прокуратурата”, категоричен е адв. Демерджиев.

“Нямам поглед къде са отивали средствата, но по пътя на логиката, когато авансово се плащат такива огромни по размер суми, това създава предпоставки за корупционни практики. Обикновено в тези практики участват органите, които имат правомощия да разрешават плащането на тези огромни по размер суми. Отговорите на тези въпроси са много лесни и без да се търсят конкретните факти до детайли. Ясно е, че този, който е могъл да одобри тези плащания, е имал контрол над самите плащания и контрол върху средствата, които са разходени по този начин - за мен, не с грижата на добър стопанин на държавата, която плаща без да знае кога ще започнат и дали ще започнат строителни работи, дали тези дружества ще имат възможност да извършват строителните работи или ще похарчат средствата преждевременно”, посочи бившият правосъден министър.

“Ако прокуратурата си отвори очите, а тя трябва да ги отвори, много скоро ще започнат да се внасят обвинителни актове срещу всички хора, отговорни за тези безчинства. Подадени са много сигнали, включително от служебния кабинет. За много малко от тях чухме развитие. Ако прокуратурата започне да работи активно, очаквам да завалят обвинителни актове”, смята той.

“Създаваше се впечатление, че чрез прокуратурата или КПКОНПИ се разчистват сметки. Държавата няма сметки за разчистване, държавата трябва да прилага закона стриктно и еднакво спрямо всички. Когато държавата започне да заема страна в едни или други междуличностни спорове или спорове между формални и неформални групировки, имаме сериозен проблем”, категоричен беше адв. Демерджиев.

“За мен между оставката на г-н Цацаров и отнемането достъпа му до класифицирана информация безспорно има връзка”, посочи още той. Попитан дали според него Цацаров е бил информиран, юристът отговори: “За мен, да. Такова поразително съвпадение… Юристите сме свикнали да гледаме по-внимателно на съвпаденията и да не ги приемаме с лекота. Поразително е той да декларира намерението си да подаде оставка в късния следобед на дадения ден, а в следващата сутрин да се оповести, че му е отнет достъпът до класифицирана информация”.

“Нормално е, редно е този, който си подава оставката, да я обоснове пред обществото - дали ще бъде по лични, дали по други причини. Смисълът на този акт според мен е да се изпреварят критиките по отношение дейността на г-н Цацаров, които се зараждаха в среди на парламентарното мнозинство”, коментира той.

В края на разговора, на въпроса дали според него Цацаров ще “прелее” оставката си на Гешев, адв. Демерджиев отговори: “Г-н Гешев създава впечатлението за един праволинеен, но не в добрия смисъл, човек, който не се влияе от процесите около себе си, не взима поуки от случилото се по пътя, който се движи. Един интелигентен човек, който заема тази длъжност, за мен трябва да получава обратната връзка. Тоест, ако обществото не е доволно от резултатите от моята работа, очевидно има проблем - това трябва да е мотото, което да го води и да търси проблем в работата си като главен прокурор, а не да заема позиция “аз съм независим, аз работя изключително принципно, затова обществото не ме харесва”. Няма такава връзка - обратното е”.

Целия разговор можете да гледате във видеото:


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 44 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    8 7 Отговор
    Това няма как да стане. Пак си е Фантастика, какво ще ни се случи, но в некво Бъдеще. Което естествено не същестува за нас. Ако - Ако - Ако!
  • 2 Црн Ваню

    10 8 Отговор
    Пак глюпости. Казано е гарван гарвано, око не вади.
  • 3 Пич

    18 16 Отговор
    30 години минаха ! Няма кой да ви търпи още 30 ! Или решавате проблема с инфлацията и доходите , или си отивате ! От прокурори и съдии се интересуват само такива като Ристе тъпото ! Все едно е от някаква секта , е която не се мисли !!! Народа се интересува от това , какво да яде , и как да си плати сметките !!!

    Коментиран от #10

  • 4 Doko

    11 8 Отговор
    "Иван Демерджиев за ФАКТИ: Ако прокуратурата започне да работи активно". Aко заработи? Досега какво чакаше? Много предположения и никакви факти...
  • 5 Мнение

    20 5 Отговор
    Ако вие като юрист и професионалист не можете да се справите с казуса Гешев ! Как си представяте обикновения гражданин да го стори?
    Реда за разрешаване на този въпрос ще бъде или чрез професионален подход или чрез революционален подход, но ще има развитие по въпроса!
  • 6 Трябва

    8 3 Отговор
    Поме 10 за чекмежиню председатела
  • 7 vinety$

    8 5 Отговор
    Ама тайна ли е, че сайтчето е на Цвъц? Щото ме триете истерично като напиша Цецоу Цвинокио... Иначе ватата е ясна.
  • 8 user

    11 10 Отговор
    Гледам колко елементарно манипулират простолюдието и ми се плаче :(. Поне радващото е, че това простолюдие вече си плаща за тъпотията!
  • 9 мдааа

    19 5 Отговор
    В Германия главният прокурор е под наблюдение на министъра на правосъдието. Тук нашия си разрява байряка както си иска, пълно бездействие и чадър над престъпници от класа. Колко такива пуснаха да избягат, кой в Дубай, кой в Сърбия, кой в ЮАР.
  • 10 хмхгтпх

    16 4 Отговор

    До коментар #3 от "Пич":

    Инфлация винаги ще има, само при комунизма няма инфлация.
  • 11 реалист

    18 3 Отговор
    Ще им тълкуват Конституцията. Че тя как е написана тази наша Конституция, че да им я тълкуват? Толкова ли са тъпи или тя е написана на неразбираем език? Ами да я напишат точно и ясно. Що за конституция е това, щом е неразбираема❓❔❓

    Коментиран от #14

  • 12 Гъдю Гъдев

    3 2 Отговор
    Ако..
  • 13 Обществото

    12 5 Отговор
    очаква да има резултати от делото КТБ.Очакваме министър Нанков да бъде разследван за големите схеми и грабежи и сикаджията Борисов вероятния поръчител.И парите да бъдат върнати,след като има фирми взели пари авансово и нищо не свършили.И как така Беличев бившия шеф на АПИ не е върнал държавната кола още???,ДРОН и се прави на УДАРЕН??????Това правят и така правят разбойковите дерибеи,които като вожда си се помислиха за велики и недосегаеми,като гушнаха държавни милиони и си купуват спокойствие.ЧАКАМЕ ЗАКОНЪТ ДА ГИ ПРЕСЛЕДВА И ПОСТАВИ ТАМ КЪДЕТО ИМ Е МЯСТОТО.АМИ НАГЛИТЕ ЗАЩО ЩЕ ИЗЛИЗАТ ПРЕДСРОЧНОКАТО 1лев НЕ СА ВЪРНАЛИ ОТ ОТКУПИТЕ ВЗЕТИ ПО ЖЕСТОК НАЧИН ОТ ОТВЛЕЧЕНИТЕ.ДА ГНИЯТ В ЗАТВОРА,ДОКАТО ВЪРНАТ ПАРИТЕ.ИЛИ СЕГА ЩЕ ИЗВАДЯТ ТЕЗИ ПАРИ ОТ СКРИВАЛИЩАТА И ЩЕ ГО ИГРАЯТ БИЗНЕСМЕНИ КАТО МН€ДРУГИ ТАКИВА КРАДЦИ.ПОЗОР ЗА ДЕМОКРАЦИЯТА..

    Коментиран от #15, #16

  • 14 ДЯДО

    6 3 Отговор

    До коментар #11 от "реалист":

    Господин Адвокат ! Как ще коментирате един провинциален СЪД съди като СОМАЛЙСКИ съд.Който плати повече на СЪДИЯТА и доведе повече лъжливи свидетели.ТОЙ печели делото.Пиша за дело от юли миналата година.За каква съдебна система говорим.? Докажи че това което пиша е така ищете призная.С поздрав ДЯДО.
  • 15 Един от обществото

    9 6 Отговор

    До коментар #13 от "Обществото":

    Опитват се да заграбят цялата власт. Прокуратурата им пречи. Затова искат да я яхнат и нея. За да няма контрол. Тиквата го направи внимателно и бавно. Тези бъразат да напълнят торбите и да бягат. Народа свива уши от цените. Тези се чудят как да налапат цялата власт.
  • 16 ДЯДО

    12 1 Отговор

    До коментар #13 от "Обществото":

    Там кадето има КОРУПЦИЯ няма ДЕМОКРАЦИЯ.
  • 17 Гандалф

    6 0 Отговор
    И 70 % от политиците би трябвало да влязат в затвора...въпроса се пита, дали самите политици го искат наистина,прокуратурата и съдът деиствителнода работят..
  • 18 жннтк

    6 3 Отговор
    Затвор за Борисов ,Пеевски и Доган.
  • 19 НаУчен Ръководитель

    4 0 Отговор
    Ще вали ли обвинение за уволненените шефове на ТОТО от Мургавия Министър Руди? С тази си абсурдна постъпка ще бъдат платени над 800 000 лв. от нашите пари ОБЕЗЩЕТЕНИЯ ПО ТРУДОВИТЕ ДОГОВОРИ НА УВОЛНЕНИТЕ! Същия Мургав Министър Руди прави комбина със "своя имот" в Борисовата градина в София, като даде право на Гриша Ганчев да строи нов стадион, МОЛ, паркинги и заведения?! Кога ще валят обвинения? След 3-4 г. като се сети някой, че Мургавия Министър Руди е прибрал тлъсти суми за себе си и за ДПС? Това не е ПРОМЯНА, а "още от същото" на ГЕРБ, ДПС, Борисов, Шиши и бандитите...
  • 20 Комбина

    0 0 Отговор
    Кога ще има разследване за този?
    "АЗ БЯХ ТОЧЕН С ПАРИТЕ"!
  • 21 Антикомунисt 1

    0 1 Отговор
    КОМУНИЗМА ДОКОГА ЩЕ Е НА СВОБОДА!
  • 22 Ана

    1 0 Отговор
    Демерджиев е достойния юрист за Министър на правосъдието . Йорданова много говори и нищо не прави!