Last news in Fakti

17 Юли, 2022 04:12 4 011 25

17 юли 1393 г. Султан Баязид I превзема Велико Търново

  • султан баязид i-
  • превзема-
  • велико търново-
  • баязид i-
  • султан

Първият проникнал в града турчин бил Адил баба, но бил убит на около 180-200 крачки от Сечената скала

17 юли 1393 г. Султан Баязид I превзема Велико Търново - 1

На 17 юли 1393 г. след дълга обсада войските на султан Баязид I завладяват столицата на Втората българска държава Велико Търново.

Градът бил разположен на хълмовете Царевец, Трапезица и Момина крепост. Царевец и Трапезица поради своите природни дадености са два труднодостъпни хълма, а допълнителното им укрепяване правело изключително трудно превземането им с щурм.

Между двата хълма бил разположен Новия град, който днес се нарича Асенова махала. Този квартал също бил защитен с крепостни стени. Той се разделял от река Янтра, като мостът вероятно също е бил укрепен, както в периода на турското робство. На хълма „Момина крепост” се намирал третия укрепен квартал – Девинград. Склоновете между Царевец и Девинград също представлявали квартал на Търново, но той бил извън градските стени и там живеела най-бедната част от населението.

В участъка между Царевец и извивката на река Янтра бил разположен латинския квартал, наричан в периода на турското робство Френкхисар. Северно от Трапезица се намирал също неукрепения еврейски квартал. Според преданието Търново се е състоял от 4 укрепени квартала: първият бил Трапезица и разположената под хълма Долна махала, вторият бил Царевец, третият бил Френкхисар и четвъртия обхващал района около днешната черква „Успение Богородично”. Последният квартал бил най-слабо укрепен и първо той бил превзет от турците. Пробивът станал в участъка между Сечената скала и Каябаша.

Първият проникнал в града турчин бил Адил баба, но бил убит на около 180-200 крачки от Сечената скала в посока към Каябаша. Мястото, което е било сочено като негов гроб се е намирало при бабукчийската чершия, където имало железен прозорец и каменна глава, обозначаваща мястото, където е бил убит.

Репресиите спрямо населението на Търново, описани от Цамблак и Йоасаф Бдински, а също и в руските летописи показват, че Търново е имал участта на превзет със сила град. Храмовете, намиращи се на Царевец, Трапезица и около нея били или превърнати в джамии или разрушени.След падането на града преговорите с Баязид били водени от патриарх Евтимий.

Църковният глава успял временно и частично да облекчи положението на завзетия град. Но патриархът трябвало да напусне патриаршеския дворец и храм и се настанил в най-голямата от оцелелите черкви – „Свети Петър и Павел”. Градът бил подложен на рушене и разграбване.

Иван Шишман не се примирил с новото си положение и потърсил помощта на унгарския крал Сигизмунд, който започнал да подготвя кръстоносен поход срещу турците. Султанът предприел превантивни мерки и Търново било сполетяно от нова вълна от репресии – патриарх Евтимий, след като бил изведен за публична екзекуция, макар и да бил пощаден, бил заточен в Бачковския манастир, 110 търновски първенци били избити, а част от населението на града било изселено.

Превземането на Търново на 17 юли 1393 г. нанесло съкрушителен удар на Второто българско царство.

Възползвайки се от ситуацията през месец август 1394 г. амбициозният цариградския патриарх Антоний поставил митрополит Йеремия да управлява Търновска епархия. Баязид предприел нов поход срещу Никополския васал Мирчо, който завършил с победа на турците в битката при река Арджеш. На връщане на 3 юни 1395 г . по нареждане на султана цар Иван Шишман бил екзекутиран.

На следващата 1396 година турците разбили кръстоносния поход организиран за тяхното прогонване, след което пленили цар Иван Страцимир и го изпратили в Бурса, а през 1413 г. окончателно завладели българските земи.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 уайтнойз

    9 4 Отговор
    Венци за метадонец на децата да дадеш хонорара

    Коментиран от #24

  • 3 САТЪРА НА ХАНА

    31 5 Отговор
    И ВСИЧКО ТОВА СЕ СЛУЧВА ЗАЩОТО ВТОРАТА ЖЕНА НА ЦАР ИВАН АЛЕКСАНДЪР .. ЕВРЕЙКАТА САРА ПРОБУТВА ТРЕТО-РОДНИЯ МУ СИН ОТ НЕЯ
    ... ИВАН ШИШМАН ЗА ЦАР ...
    ....
  • 4 даваш ли , даваш , Балканджи Йово

    34 8 Отговор
    Днес празнуват ДПС и ГЕРБ , ще има гала вечеря в сараите на Доган . Малко им е помрачено настроението от неуспеха на ГЕРБ да прокара в парламента мечтата на всички помаци , да сменят националния празник , Освобождението на България от османско робство, но те не се отчайват ...надяват се българите съвсем да са обезумяли и на изборите пак да изберат Бойко . Тогава ввече мечтата им ще се сбъдне .

    Коментиран от #6

  • 5 САТЪРА НА ХАНА

    32 5 Отговор
    НЕ ВСИЧКИ ПЪРВЕНЦИ СА БИЛИ ИЗБИТИ
    .... КОЙТО Е ПРИЕЛ АМЕРИКАНСКАТА РЕЛИГИЯ ПАК Е БИЛ ШЕФЧЕ
    ....
    НАПРИМЕР ...
    АЛЕКСАНДЪР ШИШМАН , СИНА НА ИВАН ШИШМАН ПРИЕМА ИСЛЯМА И УМИРА КАТО ИСКАНДЕР БЕГ ЗАЩИТАВАЙКИ МАЙКА АМЕРИКА
    ...
    А БРАТ МУ - НЕЗАКОННИЯ СИН НА ИВАН ШИШМАН
    ... СТАВА АМЕРИКАНСКИ ПОЛИТОЛОГ И ПОД ИМЕТО ЙОСИФ ВТОРИ КОНСТАНТИНОПОЛСКИ ВСЕЛЕНСКИ ПАТРИАРХ, КОЙТО УЧИ РАЯТА ЧЕ ТУРЦИТЕ СА МИЛИ НАТОВСКИ БРАТЯ
    ЙОСИФ
  • 6 САТЪРА НА ХАНА

    25 6 Отговор

    До коментар #4 от "даваш ли , даваш , Балканджи Йово":

    ДА ТЕ ДОПЪЛНЯ .
    ДНЕС ПРАЗНУВАТ РОДООТСТЪПНИЦИТЕ НА РОДА БЪЛГАРСКИ
    ....
    ЗАЩОТО ТУРЦИТЕ ЕДНО ВРЕМЕ СА СЕ ОТКАЗАЛИ
    ОТ ИМЕТО КАРАБОЛГАРИ
    ....
    ВЪПРЕКИ ЧЕ СА ПРИЕЛИ ИСЛЯМА ОТ ВОЛЖКИТЕ БЪЛГАРИ В ГРАД ВЕЛИКИ БОЛГАР И ПЪРВИЯ ИМ ХОДЖА Е ПОГРЕБАН ТАМ .... ПЪРВИЯ КОРАН НА ТУРЦИТЕ Е НА БЪЛГАРСКИ ЕЗИК ...
    ...
    И СЪЩИТЕ ГАДОВЕ ИДВАТ И ПОЧВАТ ДА ИЗБИВАТ И ПОРОБВАТ СЛАВЯНО-БЪЛГАРИТЕ ОТ ДУНАВСКА БЪЛГАРИЯ
    ...
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 12340

    14 10 Отговор
    Военните "експерти" бойко ноев,тодор тагарев и велизар сюлейманоглу,
    нямат ли обяснение,
    че руските диверсанти Петров и Баширов
    са намазали портите на Царевец
    с "Новичок"
    и затуй е станало тъй?!
  • 9 Дипломат Чукча

    12 6 Отговор
    Ужас.Т.Живков да бе го прочел на първа страница в работническо дело и народна младеж
    познайте колко щяха да са интернирани или прибрани в Белене!
  • 10 Помак с Крива глава и плетена шапка

    44 4 Отговор
    От където е минала османската империя,тези държави или народи са спрели с развитието си! Движат 100 г. след цивилизационния свят. Примери много!

    Коментиран от #11

  • 11 Всъщност истината е

    10 33 Отговор

    До коментар #10 от "Помак с Крива глава и плетена шапка":

    Че развитието си са спрели тези народи през които е минало православието.

    Коментиран от #17

  • 12 Херодот Джевдет

    19 1 Отговор
    И мислите ти са като "плетена шапка на Крива глава" ! Златото и военната мощ е "Цивилизацията" на нашата планета...който ги притежава е "Империя и цивилизация"! Кои са най цивилзовани днес ?...Всички които са колонизирали народите и безогледно са експлоатирали всиките им ресурси ! Точно както османците се разширяват и ЕС , НАТО и САЩ в наши дни...гълтат народите,демилитаризират ги и ги подлагат тотална културна и икономическа интеграция ! С туй темпо само след 50-60 години целият свят ще се превърне в една "Содомо-Гоморска империя" !!!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Цеко сифоня

    12 0 Отговор
    Я сега Монито Паси да издекламира
    " Жидов гроб" от Вазов.
  • 16 Херодот Джевдет

    7 0 Отговор
    Днес грее светата свобода,
    свободен е прежния роб,
    но камъне йоще народа
    изпраща въз Жидовий гроб.
  • 17 Асен Милев

    10 3 Отговор

    До коментар #11 от "Всъщност истината е":

    Ами, всъщност истината е, че Православните страни от 1400 години удържат напора на Азия. Когато едната ти ръка не може да изпусне меча с другата работата не върви. Католическа Европа, засегната само в периферията има време и средства за религиозни войни, колонизация и развитие на капитализъм. Дали модел за честна размяна - търговия с индулгенции. И правилото на протестантския трудов и икономически морал - за първия милион не се пита. Най-последователните носители на протестантския морал са били квакерите и тям подобни секти, които са си останали изолирани общини и никога не са заели господстващо положение. Също като най-чистата комуна - израелският кибуц. Просперирали са Юрая Хийповците. (не музикантите)
    Православието в Русия е тъпкано с вносен болшевишки бяс в продължение на 70 години. И не то причини настъпилата след разпада анархия. И не поради православие Русия отказва да се влее в запада, а защото за нея това е икономическо самоубийство.

    Коментиран от #21, #22

  • 18 Роза

    11 2 Отговор
    Били са мрачни времена.И сега Турция е агресивна държава.Не е султанска империя,но манталитета на турците е същия.За съжаление историческото минало винаги оказва въздействие върху съвременната политика и върху личните отношения между хората от различните страни.

    Коментиран от #19, #20

  • 19 Херодот Джевдет

    4 2 Отговор

    До коментар #18 от "Роза":

    Фобията винаги размътва разума ! Затова все ви плашат с нещо и облъчват със страх за да се приютите в скута им и да не прозирате истините !
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Всъщност си доста заблуден

    3 6 Отговор

    До коментар #17 от "Асен Милев":

    И явно не познаваш историята добре. Докато католическа Европа се разкъсва от войни, както религиозни, така и социалноикономически източна Европа се радва на относителен мир в продължение на векове, период известен в историята като Пакс отоманика. Православието е това което дърпа народите назад. Поне там където то се е разпростирало цивилизационното изоставане е видимо.

    Коментиран от #23, #25

  • 22 копи пейст

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "Асен Милев":

    Документалните сведения за българите в Мала Азия през Средновековието са оскъдни. Писмени източници за тях се съдържат в някои летописи и в епически произведения на средновековни поети в Ориента и легенди. Те трябва много внимателно да се използват, тъй като са повече поетически измислици, отколкото документални свидетелства и летопис. Най-известното от тези произведения е Караманското шахнаме на Шикяри Мухлис, написано в стихове. В тази епическа поема -Шахнаме (царственик, или биографии на царе) на много места се говори за българи в Южен Анадол, в полите на планинската верига Торос, в нейното разклонение Булгар-даг (Българска планина). Така се нарича тя и днес от населението, а и от историците, въпреки че е прекръстена на Болкар даг. През периода от XII до XVI в., според Шахнамето, тези българи създавали на два пъти своя държава със ханове и царе, с войска и сечени пари. Споменават се имената на царица Катерина, Яхша хан I, Яхша хан II, Асен, Асеноглу (син на Асен). Те се съюзявали ту с византийците или караманите срещу селджукските и османските турци, ту с турците срещу византийците и караманите, намесвали се в междуособиците в техните държавици (княжества и бейлици). Воювали и с кръстоносците. Описан е походът на султан Селим I в Египет, в който участвали и българи. През 1513-1514 г. войската на царица Катерина била разбита, много от войниците и част от населението били избити в ожесточено сражение с войските на султан Селим I,
  • 23 Асен Милев

    6 1 Отговор

    До коментар #21 от "Всъщност си доста заблуден":

    Големи глупости. Какво е Пакс Отоманика??
    "В историографията Pax Ottomana (буквално „османският мир“) или Pax Ottomanica е термин, отнасящ се до икономическата и социална стабилност, постигната в провинциите, завладени от Османската империя .
    Терминът се използва, особено от историци и писатели, които имат БЛАГОПРИЯТНО мнение за османското владичество, за да подчертаят положителното въздействие на османското владичество върху завладените региони."
    Елементарно е. Т.е. "османският мир" е добър за днешните турци имащи се за наследници на ОИ, но не и за бившите поробени народи.
  • 24 Врачка

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "уайтнойз":

    Да ти се връща!
  • 25 Асен Милев

    8 1 Отговор

    До коментар #21 от "Всъщност си доста заблуден":

    1) Протестантството и католицизма не познават мюсюлмански ярем, а няма православна държава която поне едно столетие да не е яла ятаган в историята си?! Някои и по 7-8 даже.
    Цяла западна Европа не се ли измъкна тихичко по терлици два пъти - един път от арабите, втори път от турците?!

    2) Защо имаме термин Dark ages (времето от 5-15 век) и защо той се отнася за държавите за Западна Европа от този период?
    В същото време държавите в Източната част на Европа са под влиянието на Православните България и/или ИРИ над 1000 години и спомагат ли за цялостен просперитет на региона във всяко едно отношение ( икономическо,културно, стопанско, инфраструктурно...), който се разпростира и в Азия?
    Нещата не се ли обръщат през 15 век, когато Османските турци стъпват на Балканите?!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове