15 Август, 2022 15:37 4 654 31

15 август 718 г. Хан Тервел спасява Цариград

  • хан тервел-
  • цариграг-
  • византия

Обсадата на Константинопол през 718 г. е вторият мащабен поход на арабите след 674 г. да завладеят столицата на Византия

15 август 718 г. Хан Тервел спасява Цариград - 1

15 август 718 г. арабите свалят обсадата на Константинопол. В резултат на битката Византия е спасена от разгром, а Югоизточна Европа запазена от арабското нашествие. Древните хронисти признават решаващата помощ на българската войска под ръководството на хан Тервел.

Обсадата на Константинопол през 718 г. е вторият мащабен поход на арабите след 674 г. да завладеят столицата на Византия. По онова време, само 95 години от възникването на исляма, арабските територии се простират на три континента - Азия, Африка и Европа. Покорени са бившите византийски провинции Сирия, Палестина, Египет и Северна Африка. В началото на 8 в. е покорено и Вестготското кралство в Испания. Арабите вече реално застрашават Европа чрез втори клин, като превземат ромейската столица Константинопол.

Така през есента на 717 г. огромна арабска армия потегля към Константинопол и го обсажда от всички страни. При това положение новият владетел Лъв III Исавър изпраща пратеници при българския хан Тервел с молба за помощ. Наследникът на Аспарух проявява забележителна държавническа далновидност. Изминали са едва 36 години от основаването на българската държава, през които Византия води непрекъснати войни против младата България. Тервел преценява, че арабското нашествие няма да спре с падането на Константинопол и тази заплаха е много по-страшна от Византия. Поради това той приема молбата на Константинопол за помощ.

Хан Тервел повежда българските отряди и достига в близост до Цариград. Още в началото на военните действия българите разгромяват 4000 арабски отряд, командван лично от арабския предводител Маслама ибн Абдел - Малис.

Впоследствие по заповед на Маслама арабите отсам Босфора изграждат два отбранителни вала - един срещу Константинопол и един западно срещу българите, с което да осигурят тила на 20 000 армия. Валовете обаче не спасяват тази 20-хилядна армия от българските войски.

Блокирани от българите по суша, арабите прекарват изключително тежка зима, като множество от тях умират от болести и глад. През пролетта на 718 г. хан Тервел нанася на арабите поредното поражение. Сухопътната армия на Маслама е разгромена. На 15 август 718 г. арабите вдигат обсадата и се оттеглят от Константинопол. Флотът е настигнат от морски бури и до Сирия достигат само пет кораба.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 30 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Мисирка

    11 17 Отговор
    Аз бях там и лично видях. Даже имам репортаж. Качила съм го в Инстаграм, как арабите бягат. Само дето не знам къде е погребан Левскси и кой уби Ботев 12 века по късно.

    Коментиран от #24

  • 3 Експерт

    39 3 Отговор
    Западняците да се запознаят с българската история и вместо да се опитват да ни затрият да започват да ни целуват краката, защото без нас щяха да са обслужващ персонал на арабите и щяха вместо да проповядват евро атлантически ценности щяха да бъдар строящи джамии роби...

    Коментиран от #6, #8, #9, #17

  • 4 Само питам

    30 3 Отговор
    Тогава имало ли е република РСМ ?

    Коментиран от #5, #23

  • 5 Ама разбира се

    21 5 Отговор

    До коментар #4 от "Само питам":

    Те заедно с Украйна са създателите на вселената.
    🤣🤣🤣
  • 6 Колю

    16 4 Отговор

    До коментар #3 от "Експерт":

    Не западняците а онова племе от столипиново и т.н ще ви затрият
  • 7 Бойко

    12 3 Отговор
    Столичаните от филиповци са докарани тогава
  • 8 ха ха

    6 4 Отговор

    До коментар #3 от "Експерт":

    Дедо ти Тервел сън не го е фащал за западняците. От сутрин до вечер е мислил как нема да са джендъри, а ислямски роби... Ходел угрижен, че нема да му вдигнат паметник... :D
  • 9 Цар Симеон

    17 3 Отговор

    До коментар #3 от "Експерт":

    "щяха да са обслужващ персонал на арабите и щяха вместо да проповядват евро атлантически ценности щяха да бъдар строящи джамии роби...." Ми те сега точно това правят...
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Така така

    7 0 Отговор
    Пак фалшива снимка на хан... АМАН!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Те западняците

    14 1 Отговор

    До коментар #3 от "Експерт":

    очевидно са запознати с нашата история "Популярността на хан Тервел сред хронистите на християнска Европа е много голяма. Още в края на XV век за него пише един от най-важните представители на италианската историография – Марк Антонио Сабелико: „Както се говорело, първият български крал кръстител е Требелиус...” Европейските автори отделят на Тервел достойно внимание, наричат го „спасител на Европа”, защото с българската войска спира арабската инвазия на Стария континент и спасява Източната Римска империя от ислямизация. Исторически и художествени произведения в Европа до ХVІІ век пресъздават с признателност делото на българския хан, канонизиран от християнската църква като свети крал Тривелий. Средновековните хронисти пишат подробно и за най-големия подвиг на цар Тервел, станал причина да бъде канонизиран за християнски светец и споменаван с признателност като Спасител на Европа."

    Въпросът е ние доколко сме запознати със собствената си история?
    Когато аз учих история в учебниците Хан (Кан) Тервел само се споменаваше през кои години е бил владетел и толкова.

    Коментиран от #21, #26

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Измислици премислици

    0 15 Отговор
    Когато ханът пристига в покрайнините на Константинопол арабите отдавна са отплавали като на брега са останали само болни и ранени войни.

    Коментиран от #25

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Експерт

    9 0 Отговор

    До коментар #17 от "Те западняците":

    По мое време не беше така. А сегашните учебници целенасочено прикриват славните ни владетели , за да може ние българите да се чувстваме малки и да бъдем асимилирани/погълнати по-бързо , но не са познали докато има помнещи българи има и България ,но трябва да бъдем предпазливи, че те се опитват да променят и историята по техен вкус и атакуват не нас ,а децата ни /подрастващото поколение/.Длъжни сме да противодействаме , казвайки истината и когато се гаврят с нас да покажем ,че не сме съгласни !
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 така де...

    7 0 Отговор

    До коментар #4 от "Само питам":

    Абе ти хубаво питаш ама не ти е много на място въпроса. Защо не попиташ тези, които пишат учебниците ни по история така:
    Как за само 36 години от основаването на Дунавска България, от някакви шепа пришълци от тюркски, ирански, памирски или не знам какъв произход, още някоя и друга шепа пришълци славяни и трета шепа претопени от римляните траки създали държава, която освен "спойката" между различните етноси, които даже не разбират езика на другите, не само успяват да си създадат държава със завидни порядки, но и успяват да организират такава армия, която е способна да се противопостави на най могъщата в момента сила, с която дори Константинопол не може да се справи самостоятелно и с това да спаси цяла Европа от нашествието на сарацините? Явно нещо сериозно е премълчано, скрито или не е отразено според истинския развой на събитията. И това няма как да е събитията с разгромяване на арабите, защото това е отразено не само в българските документи и се знае от историците по света. Това, което не се казва е, че българи, славяни и траки не произхождат от съвсем различни племена, а са от общ произход и не са пришълци, а завърнали се бежанци от предишни войни на Балканите (Перси, Александър Велики, Римляни и други местни размирици) които са минали отвъд Дунава. Това не е подробно описано никъде, но множество запазена до днес информация от древни гръцки, римски, и други хронисти сочи точно такова развитие на нещата. За съжаление тя не се посочва в учебните заведен

    Коментиран от #28

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Не е вярно!

    4 0 Отговор

    До коментар #19 от "Измислици премислици":

    Били са под блокада и са умирали от глад на корабите си.
  • 26 така де...

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "Те западняците":

    Добре описваш нещата, но забравете тези измислени титли и престанете да "ханосвате и каносвате " българските владетели! Българската титла е Княз и това е отразено пред всеки владетел, отбелязан в " Именник на българските владетели", който тенденциозно и неясно на какво основание беше наречен " Именник на българските ханове", а никъде не става дори и намек за друга титла освен Княз.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Иван

    8 2 Отговор

    До коментар #23 от "така де...":

    И аз смятам, че нашата история трябва да започва от прадревни времена. Защо се отказваме от цялото тракийско наследие? Знае се, че Езоп е роден в Месембрия, днешен Несебър (не ми пука на какъв език е говорел), че най-старото обработено злато в историята на човечеството е намерено във Варна, Дионис е тракиец, Спартак е тракиец, живял някъде близо до днешния град Сандански. Християнството е прието по нашите земи още от апостол Павел. Един от първите преводи на Библията е на езика на тракийското племе беси. Кой ни отне тази част от историята на нашата земя? Били сме дошли от Волга. Я се скрийте! Малка част от нашите прадеди са дошли от Волга, но в основата си ние сме местни хора.

    Коментиран от #30

  • 29 Нане

    3 0 Отговор
    ако така сме били обединени и с кадърни царе селджушките орки от анадола нямаше да ни поробят за 5 века.

    Коментиран от #31

  • 30 хммм,

    4 1 Отговор

    До коментар #28 от "Иван":

    Заблудите и фалшификациите не са разпространени само у нас и това се знае от много хора, но интересите стоят много по високо от истината. Най голямата заблуда, която е разпространена в цял свят е така наречената " Гръцка митология". която дори древните гръцки хронисти Херодот Страбон и още други твърдят, че е божествата в нея са на траките.
  • 31 малка корекция

    0 0 Отговор

    До коментар #29 от "Нане":

    Там нещата са много по различни. По това време Римската империя е в упадък и "поканва" за съюзник срещу българи и сърби войската на един от самопровъзгласилите се няколко селджушки белици на нейна територия в Мала Азия, който е имал най добре организирана войска. Пущат ги неколкократно на Балканите, където за съжаление България и Сърбия също са в упадък, докато в един момент те не искат да напуснат крепостта Цимпе на полуостров Галиполи. На 2 март 1354 г. едно разрушително земетресение разтърсило Балканите, турците се възползвали от това и завладели Галиполи, а след това навлезли в незащитените земи на Тракия. 1364 г. Византийският съюзник граф Амадей VI Савойски (Зеленият граф), братовчед на Йоан V Палеолог превзема градовете и ги предава на Византия. След около 6 години Византия доброволно връща крепостта Цимпе на турците. По ирония на съдбата точно турците по късно унищожават Римската империя.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове