Last news in Fakti

1 Февруари, 2023 07:25 3 764 67

"Музикаутор" иска всички военни оркестри да плащат авторски права

  • музикаутор-
  • авторски права-
  • военни оркестри

Химнът на българската армия "Велик е нашия войник" има композитор - Михаил Шикирджиев. Реално правата дори за това произведение ще бъдат погасени след няколко години, през 28-ма година

"Музикаутор" иска всички военни оркестри да плащат авторски права - 1

"Музикаутор" иска всички военни оркестри да плащат авторски права на музиката, която изпълняват на празници и чествания.

По думите на изпълнителния директор на "Музикаутор" Иван Димитров ако приемем, че бюджетът на събитие е в порядъка на 5000 лв. възнагражденията по произведенията, които биха били изпълнени ще са 150 лв.

Призивът на "Музикаутор" всичко да се плаща, е до Министерството на отбраната.

“Когато Министерството на отбраната, Националната гвардейска част, Изпълнителна агенция "Военни клубове и военно-почивно дело" или друго юридическо лице на пряко подчинение на министъра на отбраната са организатори на концерти, същите като самостоятелни юридически лица следва да сключат договори за отстъпване на права", пишат от министерството.

“Химнът на българската армия "Велик е нашия войник" има композитор - Михаил Шикирджиев. Реално правата дори за това произведение ще бъдат погасени след няколко години, през 28-ма година, каза изпълнителният директор на "Музикаутор".

Според закона авторските права важат до 70 години след смъртта на автора, а парите отиват при неговите наследници.

Софийският духов оркестър е в същата ситуация.

“Изкуството си има цена. Не може така. Както се плаща един билет в театър за известен актьор, така трябва да се плаща и когато се изпълнява авторска музика", добави диригентът на Софийския духов оркестър Васил Делиев пред bTV.

“Представяте ли си българските войници да маршируват под иначе чудесните американски, руски, немски маршове", каза диригентът на строителните войски Доцо Вътков.

Всеки път щом чуем марш, трябва да знаем, че и той имат автор, а в закона няма изключения кой може да го изпълнява.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 37 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Алеко Константинов

    57 5 Отговор
    Ганьо си е Ганьо, написал съм го отдавна.

    Коментиран от #33

  • 2 Аугусто Пиночет

    74 6 Отговор
    Тез сървули кои са да искат пари?Директно в кауша....
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 ФЕЙК

    57 5 Отговор
    Какъв е този марш "Велик е нашият войник" или "Бдинци, лъвове, титани" ? От днес армията ни ще марширува само с марша"Янки дудъл", а какви маршове имаше по времето на Хитлер, да не говорим за времето на Бисмарк! В никакъв случай "Прощаването на славянката" макар и да е писан за нашата Балканска война!

    Коментиран от #7

  • 6 Псевдоним

    67 4 Отговор
    Тия алчници развалиха празнуването на Нова година и едвам изтраяха месец да се покажат пак по телевизията и да искат пари.
  • 7 Ами

    58 4 Отговор

    До коментар #5 от "ФЕЙК":

    То и войници не останаха... Може и нещо на Веселин Маринов да свърши работе.
  • 8 Чичи

    52 5 Отговор
    Па да дойдат да си ги вземат..правата. ше вземат правата лопата ...по гърбо!
  • 9 124

    56 4 Отговор
    Лакомия, ако могат и на майка си ще искат данък, че ги е родила!

    Коментиран от #36

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Питам:

    62 3 Отговор
    Добре е да се плащат пари за авторски права. Но тази измишльотина "Музикаутор" като взема парите колко процента остават за нея и колко се плащат на автори и наследници на автори ? И ако някъде рецитирам стихотворение например на Веселин Ханчев или Ламар, на Радой Ралин, не дай си боже на Вазов или Ботев трябва ли да плащам авторски права?
  • 12 Иван Дочев

    9 12 Отговор
    "Представяте ли си българските войници да маршируват под иначе чудесните американски, руски, немски маршове", каза диригентът на строителните войски Доцо Вътков."
    =====================
    Представям си го и изобщо не ми пука.

    Коментиран от #20, #32

  • 13 Механик

    56 10 Отговор
    В България са се пръкнали едни хора, които искат да затрият всичко българско, по един или друг начин.
    Преди и до 9-ти септември 44-та, пак е имало такива хора. На тия хора сега им казват "интелигенция" и плачат по тях, за това как Съдът на Народа бил лишил Бългрия от нейната интелигенция.
  • 14 музикбалтор

    45 3 Отговор
    Еиии, тая пуста лакомия... Добре, че някой тарикат не се е сетил да патентова азбуката, че тогава ще видите вие как българина на ден ще изрича макс по две думи.... ха ха ха
  • 15 Механик

    58 2 Отговор
    А, и само, че пропуснах.
    "Радетеля" за авторско права, Доцо Вътков, кога ще заплати на държавата, образованието си? Щото той е учил тогава, когато образованието бе безплатно. Но ако тръгнем по неговата логика, че няма безплатни работи, то той трябва да върне на държавата парите, които тя е похарчила тогава по него.

    Коментиран от #23, #28, #29

  • 16 Анонимен

    6 1 Отговор
    Виновни са шофьора и спътницата му по бтв, не и полицаите в случая. Това са хора на пагона. Сега нещата ще се политизират, но полицаите са действали в случая правилно.
  • 17 оня с коня

    21 3 Отговор
    Добре е да се направи справка как стоят нещата с въпросните "авторски права" за изпълнение на Военни маршове по Света и дали има само Еднократно плащане от страна на Държавата при одобряване на Дадена авторска композиция,или това се пренася до 70г. след смъртта на Автора във времето.

    Коментиран от #21, #35

  • 18 Пет пари

    38 2 Отговор
    Накрая ще стане така, че заради авторски права редица произведения ще минат в забвение. Просто никой няма да ги изпълнява. Може да стане и така, че много по-малки творчески колективи да приключат дейност, защото нямат репертоар. Нещо не е съвсем както трябва с този закон.

    Коментиран от #47

  • 19 Деса конят

    15 2 Отговор
    А има ли български войници?
  • 20 Питам:

    24 1 Отговор

    До коментар #12 от "Иван Дочев":

    Строителни войски има ли? Защото Доцо Вътков бил диригент на оркестъра.

    Коментиран от #31

  • 21 Люси Дяковска

    2 14 Отговор

    До коментар #17 от "оня с коня":

    Важното е кой е написал творбата и на него се плаща, а държавата е посредник само! Пробвай да изпълниш нещо от Прокофиев в момента без да платиш да видиш какъв каква глоба ще ти дойде и не само това ами нямаш право да разписваш музиката, а у нас всичко е на ръка писано!
  • 22 Луд

    42 2 Отговор
    А със стихотворенията как стоят нещата ,че сина ми учи сега ,,Аз съм българче" и не знам къде да търся наследниците на Вазов да им платя едни 100 лв ,че другота седмица ще трябва да го казва в училище.

    Коментиран от #25

  • 23 Играч

    9 3 Отговор

    До коментар #15 от "Механик":

    Браво за коментара
  • 24 Люси Дяковска

    15 2 Отговор
    Оркестърът на онези войски, които ги няма на циганите, с диригент Доцо Вътков кой го субсидира?
  • 25 Навалний

    7 2 Отговор

    До коментар #22 от "Луд":

    Поезия и проза се плаща само при издаването и при публични изпълнения!

    Коментиран от #41

  • 26 Бивш военен музикант

    17 2 Отговор
    Чакам ви да дойдете да ви платя :) хахахахахахахаха :)
  • 27 Перо

    22 2 Отговор
    Съответните музикални произведения за празници и официални случаи са направени чрез съответен конкурс и одобрени от комисия! Тогава не е имало никакви закони, договори, клаузи, искания и условия от автора и не се полагат никакви авторски права! Ще духат супата, относно падане на пари от небето! Например химна се изпълнява всекидневно по различни официални, протоколни церемониали, спортни наградни събития, военни поделения и какво иска мутренската фирма, всеки ден да се плаща, в продължение на 70 г.,на наследниците на автора! За чалгаджийските истории и новите закони е друга работа и всичко започва от обнародването на закона, а не за минало време със стара дата!

    Коментиран от #30

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Мунчо

    25 1 Отговор

    До коментар #27 от "Перо":

    Воинският химн „Велик е нашият войник“ е композиран за един ден през 1916 година! Няма как да се дължат права!
  • 31 Перо

    17 1 Отговор

    До коментар #20 от "Питам:":

    Сетила се Мара да се побара! Ако диригента мисли, че е работил безплатно, да се види, дали е имал договор за конкурса и да си плати за безплатното образование по днешните цени и тогава да спори за авторски права! Ако е бил толкова кадърен, нямаше да е бил в строителни воиски!
  • 32 Перо

    9 0 Отговор

    До коментар #12 от "Иван Дочев":

    Ще ни докарат на сила Хорст Весел! Той не е мислил за авторски права с един век давност!
  • 33 Пешо

    15 3 Отговор

    До коментар #1 от "Алеко Константинов":

    Михайл Шикирджиев дали е написал маршовете за пари! Дали е написал "Велик е нашият войник" за пари!!!

    Музикаутор са.... чула жабата, че подковават коня и тя вдигнала крак... някои евроатлантически методи тук не са приложими. Тук не е сащ!!! Престанете вече. А наследниците на тези родолюбиви творци да си зададат въпроса... техните деди дали са търсили печалба, та сега внуците им да търсят такавАаа!! Ако авторът е тъсил печалба е редно и наследниците да имат такава. НОООО, АКО авторът е дарил произведението си на народа - като "Велик е нашоят войник." . тогава наследниците да нямат право върху произведението.... тези законописци нашите са еднинпреписвачи без морал и умисъл в главите си. И защо пък правата да са 70г. След смъръта... и това не е редно!!!!
  • 34 От Несебър

    28 1 Отговор
    Тези Мюзикаутор са най големите мошеници, без никакъв персонал и разходи генерират огромни печалби , вързаха общините да следят дали си плащаме по 2 лева на стол в заведенията по 5 на легло в хотела. , до изпълнители нищо не стига. Опитах се да ги разказвам, оказа се , че да не плащам песните която пускаме в ресторанта трябва преди 100 години да е починал всеки от изпълнители до продуценти .20 човека живеят на гърба ни , карат скъпи коли , огромни възнаграждения.
  • 35 Пешо

    12 2 Отговор

    До коментар #17 от "оня с коня":

    Хайде да престанем да преписваме от СВЕТА!!! Затова сме стигнали до тук.... защотобвсе гледамеждругите!
  • 36 Пешо

    16 0 Отговор

    До коментар #9 от "124":

    Хахаха хахаха, много добро! Всяко дете е произведение на родителите со. Когато някой ползва детето им... трябва да им плаща авторски права... стига с този безплатен обяд :D
  • 37 тогава

    5 0 Отговор
    тогава - Лили Марлен
  • 38 Бгг

    14 5 Отговор
    Авторските права трябва да бъдат забранени, както и неправителствени организации.

    Коментиран от #45

  • 39 дядото

    7 1 Отговор
    спрете ги,те имат здравословен проблем.а колко ще ми струва да слушам химна
  • 40 Навалний

    3 5 Отговор
    Да вземете малко да се ограмотите за конвенцията за авторските права която ние не бяхме подписали заедно със Съветския съюз, но след това е подписана!
  • 41 1020

    13 1 Отговор

    До коментар #25 от "Навалний":

    Ако учител чете на учениците си произведение, това публично изпълнение ли е?

    Коментиран от #54

  • 42 Бербок

    10 4 Отговор
    Направиси сметка падението на държавата , някакви ликета , казват на БА да плащат или да не свирят . Такива при чичя Путин , изчезват безкрайно .
  • 43 По същата

    12 1 Отговор
    логика може би ще искат пари и за изпълнението на Химна на РБ? Нищо, че са минали повече от 70 години! Химн е все пак, т.е. непреходен, а и Цветан Радославов сигурно има роднини...
  • 44 мдаа

    19 1 Отговор
    С някои неща започна да се прекалява. Човешките права се разпростряха дотам, че 10-годишни деца да имат право да си сменят пола без съгласието на родителите. Сега една Армутлиева претендира заплащане на авторски права на Дуванското хоро и Велик е нашият войник. То хубаво, ама ние като плащаме на Армутлиева как да разберем, че наистина плащаме авторски права на техните носители, а не плащаме на Санчето да се чуди какво перо отзад да си сложи? Я да се разприказват тези автори и техните наследници колко пари всъщност получават и защо въпросната организация претендира авторски права от тяхно име? До месец май има време, Санчето и Върви народе възродени ще се сети.
  • 45 Бербок

    17 0 Отговор

    До коментар #38 от "Бгг":

    Правилно. Авторски права за произведения след 89г. Ама то след това само камъните падат ирадкапиратка и мишушамару.
  • 46 опаа

    12 1 Отговор
    Плащаме си демокрацията за да поддържаме националния дух
  • 47 коментатор

    3 1 Отговор

    До коментар #18 от "Пет пари":

    Абселютно както казва " Баш майсторът"
  • 48 ха ха

    3 2 Отговор
    а за цръквата нещо патентен данък няма ли да искат ? щото Дедо Боже е дал мисли на автора да напише нещо , аман от идиократи
  • 49 Варна

    9 2 Отговор
    Много интересно! - Повечето автори са били на държавна работа и за това им се е плащало. - Не за да отглеждат търтеи а музикална продукция.
    Сега едни други търтеи искат пари за вече платен труд!

    Коментиран от #55

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Идън

    3 1 Отговор
    Авторско право не може да бъде погасено. Погасява се нещо дължимо след като се издължи.Авторсите права могат да бъдат продадени или преотстъпени със съответните договорни отношения с авторите или техните наследници. След изтичане на 70 годишният срок от смъртта на автора,авторските права продължават да се наследяват от неговите наследници.

    Коментиран от #52

  • 52 Навалний

    2 1 Отговор

    До коментар #51 от "Идън":

    Но не се плащат публично!

    Коментиран от #66

  • 53 Помак

    2 0 Отговор
    То и Сакатовв иска да пикае пак по паметниците, ама засега се въздържа.
  • 54 Навалний

    1 0 Отговор

    До коментар #41 от "1020":

    Не е, защото няма входни билети!
  • 55 Гошо

    0 0 Отговор

    До коментар #49 от "Варна":

    Наистина си варналия!

    Коментиран от #57

  • 56 Идън

    3 0 Отговор
    Името на композитора е ШЕкерджиев- не ШИкарджиев-и5два от думата шЕкер- захар. Внукът и правнукът на композитора носят същото име. Химнът има освен композитор и ТЕКСТОПИСЕЦ- т. е имаме СЪАВТОРИ!

    Коментиран от #64

  • 57 Тахумба

    2 1 Отговор

    До коментар #55 от "Гошо":

    Гошо, варналия и шумналия са на турски. Казва се варненец.
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Лаком такова такова затрива

    3 2 Отговор
    Руските маршове са без авторски права. Използвайте ги безплатно.
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Гост

    2 1 Отговор
    Aлчността на някои хора ме отвращава, но това едва ли ги смущава.
  • 64 Люси Дяковска

    0 1 Отговор

    До коментар #56 от "Идън":

    Но е създаден преди повече от сто години! Не се дължат права!

    Коментиран от #65

  • 65 Идън

    0 0 Отговор

    До коментар #64 от "Люси Дяковска":

    Но не се и придобиват.Затова много от световните музиканти правят кавъри на класици без да се притесняват, че дължат някому нещо. Другият вариант е да пишат ,, Вдъхновено от,, и името на автора на произведението.
  • 66 Идън

    0 0 Отговор

    До коментар #52 от "Навалний":

    Публично и от публиката са изрази с две различи значения. До 2028 година наследниците могат да се разпореждат с произведението- те имат авторските права и могат да ги продадат, преотстъпят или да се откажат от тях в полза на желаещия да ги придобие. Чак тогава придобилият правата може да има претенции за всяко изпълнение на произведението.
  • 67 Навалний

    1 0 Отговор
    Вие си мислите че този марш може да бъде изпълнен пред публика с билети входни което е условието да се да се оформи авторско право и да се плати? Аз имам позиви за повръщане откакто съм бил войник от това чудо никога не бих отишъл дори да ми дават пари за това да го слушам!