Last news in Fakti

29 Август, 2023 15:32 926 0

Музикаутор ще даде над 160 хил. лева за създаване на нова авторска музика

  • музикаутор-
  • нова музика-
  • музика-
  • българска музика-
  • авторска музика-
  • финансова подкрепа-
  • грант

Организацията ще подкрепи финансово 74 проекта и 131 творци, създаващи нова българска музика

Вече са ясни резултатите от Сесия 2023 на Културния фонд на МУЗИКАУТОР. Организацията на автори и композитори за поредна година ще подкрепи рекорден брой проекти за създаване на нова българска музика. Сумата, която фондът ще отдели е в размер на 161 000 лева. От нея ще бъдат отпуснати грантове за 74 проекта, в които са ангажирани общо 130 български автори на музика, на текст и на аранжимент.

Сесията започна с обявяване на конкурс за подаване на заявления в началото на месец май, като кандидатите трябваше да отговорят на правилата утвърдени от Управителния съвет, за да бъдат допуснати до оценяващата комисия.

„МУЗИКАУТОР винаги е изразявал позицията си на подкрепа към конкурсното начало, тъй като по този начин се опитваме да гарантираме прозрачност към всички наши членове“, коментира изпълнителният директор на дружеството Иван Димитров.

По време на сесията членовете на МУЗИКАУТОР имаха възможност да кандидатстват в четири категории, за всяка от които се проведе самостоятелно класиране: „Популярна музика“, „Класическа музика“, „Музика на фолклорна основа“ и „Млади автори“. Грантовете за всеки проект варират от 2000 до 4000 лева в зависимост от времетраенето на произведението.

Както всяка година, заявленията на кандидатите се оценяват от комисия, чиито членове се избират по време на годишното общо събрание на дружеството. Тазгодишната комисия е в състав, както следва:

• „Популярна музика“ – Методи Кръстев, Милена Славова, Росен Стоев, Прея и Борис Бончев като представител на „Токсити Пъблишинг“ ЕООД и

• „Класическа музика и музика на фолклорна основа“ – Любен Досев, Васил Бележков, Вячеслав Кушев, Юли Дамянов и Орлин Кюркчийски.

Въз основа на оценките и проведеното класиране, финансиране спечелиха:

  • - в категория „Популярна музика“ - 48 проекта,
  • - в „Класическа музика“ – 5 проекта,
  • - в „Музика на фолклорна основа“ – 5 проекта и
  • - в направление „Млади автори“ бяха класирани 16 проекта.

„Културният фонд на Музикаутор е една от малкото възможности за българските автори, чрез която да получат финансова подкрепа за своите музикални проекти. Затова и тази година имаме рекорден брой подадени заявления – 222 броя. През 2021 година съвместно с БНР ние успяхме да реализираме и кампания за тяхното популяризиране в рубриката „Земя на таланти““, изтъкна още директорът на МУЗИКАУТОР Иван Димитров.

Културният фонд на Музикаутор подкрепя българските автори в създаването на музика и насърчава развитието на музикалния бизнес в България. За своите юбилейни 10 сесии от 2011 година насам организацията е подкрепила почти 700 проекта на български творци със сумата от над 2 млн. лева, съобщават от самата организация.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА