31 Март, 2023 15:22 1 234 11

Доц. д-р Косьо Стойчев: Преговаряме за нови ядрени мощности, без анализ дали те ще са ни нужни

  • ядрени мощности-
  • чиста енергия

Настъпва сериозна промяна в генерирането и потреблението на електрическа енергия – светът ще се придвижи към генериране на енергия на място, казва преподавателят в СУ

Доц. д-р Косьо Стойчев: Преговаряме за нови ядрени мощности, без анализ дали те ще са ни нужни - 1

България се впуска в преговори за четири нови ядрени мощности с френската EDF, без да има публичен и съдържателен анализ, който да обосновава дали са ни необходими те. Това мнение изрази в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria доц. д-р Косьо Стойчев, ръководител катедра "Регионална и политическа география” към СУ "Св. Климент Охридски".

Не е сигурно по какъв начин електропреносната мрежа на страната ще използва тези нови мощности, кой е крайният потребител, посочи още той.

„Ядрената енергия дава сигурност на системата, но не и ниски цени, и докато България вероятно има нужда от нови ядрени мощности, няма прогноза за развитието на икономиката, на базата на която да се изчисли колко големи трябва да са те“, коментира той.

Стойчев уточни, че на този етап няма документ с прогноза за индустриалното развитие и потреблението на енергия у нас, с който да обоснове необходимостта от създаването на нова икономическа структура.

По думите му през 2022 г. в страната има инсталирани 700 нови мегавата фотоволтаици, а през тази година ще има нови 700-1000 мегавата. „Настъпва сериозна промяна в генерирането и потреблението на електрическа енергия – светът ще се придвижи към генериране на енергия на място, затваряне на малки цикли, независими градове и индустриални зони, почти енергийно пасивни“, посочи Косьо Стойчев.

Според него трябва да се направи сериозен анализ, който да докаже, че България има нужда от тази ядрена енергетика, че „тя ще носи необходимия икономически ръст и ползи, за да може да обосновем причината да носим ядрения риск“.

Стойчев допусна, че най-вероятно България ще се окаже инвеститорът в проекта в лицето на Националната електрическа компания (НЕК), без да се направи анализ за ползите и разходите, както и каква ще е цената на произведената електроенергия. „Има опасност тя да е по-скъпа от ВЕИ в момента на започване на работа и така ще се вкарва енергийна инфлация в икономиката“, предупреди анализаторът.

Той настоява да се програмират цени и количества енергия, които са съпоставими с темповете на растеж на индустриалните зони. Задължителни са анализите за стратегия, с която да се категоризират отделните потребители – каква е нуждата на домакинствата, на отдалечените населени места, на местата с висока концентрация на населението, на нововъзникващите и остаряващите индустриални зони.

„Енергията от нови АЕЦ-мощности ще може да намери пазар в съседните държави, но е съмнително до каква степен това е успешен бизнес модел, тъй като всички те вероятно планират свои енергийни мощности", смята Стойчев. „Ако се окажем с една голяма мощност, най-вероятно ще бъдем играчът, който ще трябва да предлага енергия на толкова ниска печалба, че да изплаща извършените инвестиции с десетилетия“, посочва той.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ами да

    6 14 Отговор
    Абсолютно прав е доцентът! Но за нашето ниво властници е по-важно да се вържем за путин, отколкото всичко друго!

    Коментиран от #5

  • 2 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    3 0 Отговор
    АЕЦ КОЗЛОДУЙ
  • 3 Токайто

    15 2 Отговор
    Без да прочета ми е ясно, че е грантаджийска подлога!Европа отива към липса на енергия. Нова атомна централа ще обезпечи България с енергия за десетилетия. "Зелените енергии" са утопия, 4% е количеството енергия от ВЕИ.
  • 4 Един друг

    3 10 Отговор
    Сърбия се договаря с Унгария за АЕЦ.Турция строи две нови.А Гърция пуска кабел под средиземно мори за ток от Египет.Къде ще продаваме скъпата енергия след време от 4 блока.Но сега сме им паднали на руснаците и на НЕК.
  • 5 Тъщата

    2 4 Отговор

    До коментар #1 от "Ами да":

    Хейтър, преговаряме но не с Путин. Смешник. А че ще ни трябват е ясно и без анализ!
  • 6 Няма бе г-н "Експерте"

    12 1 Отговор
    Няма да са ни нужни!Ч виж на хоризонта се задават не електрически,а коли с животинска тяга!Ще ни трябва трева да пасе "силата на икономиката ни" и такива "експерти" като тебе!
  • 7 Ха ха ха

    4 0 Отговор
    Де ще копаме отработеното гориво у нивата , щото руснаците си прибираха силно активните отпадьци от козлудуй
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Асан

    2 0 Отговор
    Нии моем и без ток,вий обаче ви тре анауиз,за да разберЕте,че не моете...
  • 10 Тиква

    5 0 Отговор
    Факти бг, пак нещо триете. Не Ви е Угодно явно! Иначе преписаните статии са за Оскари всеки ден!
  • 11 Не бе

    1 0 Отговор
    Не бе, не са ни нужни! Нищо, че цял свят има недостиг на енергия! Нищо, че дведесет години ревеме че се прецакахме със затварянето на 1-4 блок! Ама ти умнико за анализи ми говориш!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове