Last news in Fakti

15 Февруари, 2024 20:21 3 720 31

Иван Хиновски и Борислав Сандов спореха дали България има нужда от нови ядрени реактори в АЕЦ "Козлодуй"

  • аец козлодуй-
  • ядрени мощности-
  • ядрена енергетика-
  • ядрена енергия

Mного държави в Европа ще изграждат ядрени мощности

Иван Хиновски и Борислав Сандов спореха дали България има нужда от нови ядрени реактори в АЕЦ "Козлодуй" - 1
Снимка: БГНЕС

Трябва ли България да развива нови ядрени мощности? Темата коментираха енергийният експерт Иван Хиновски и бившият екоминистър Борислав Сандов в студиото на „Челюсти“ по NOVA NEWS.

Сандов посочи, че ядрената енергетика никога не е била обявявана за зелена. Той смята, че става дума за нисководородна енергетика. „Няма нещо, което да е зелено, и да произвежда най-опасния отпадък“, поясни бившият екоминистър.

Хиновски каза, че Европейският парламент готви директива за финансиране на ядрени мощности. Той посочи, че зелената енергия също генерира отпадъци.

Хиновски твърди, че в доклад от ядрен конгрес в Лондон е обяснено, че всички екологични организации подкрепят ядрената енергетика. Сандов отвърна, че тази информация не е вярна.

Енергийният експерт обясни, че много държави в Европа ще изграждат ядрени мощности, а Сандов заяви, че редица държави, с референдум, са забранили такива действия.

Хиновски е на мнение, че България е загубила много със зелената сделка“. Бившият екоминистър пък посочи, че България отдавна не е енергиен център на Балканите.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БАЦЕ ЕООД

    16 2 Отговор
    България сама да си прави електроенергията е спор ... Браво!

    Коментиран от #19

  • 2 Яшар

    11 7 Отговор
    И двамата гос-жа са НЕ специалисти в атома и затова е добре да си малчат ште изглеждат по умни
  • 3 Антифашист

    39 4 Отговор
    България има нужда от лагера на о.Персин до гр. Белене.
  • 4 Гертруд

    39 0 Отговор
    Сандов е измекяр на Пръмова- френската еко- ядрена политика на Балканите чрез Румъния.
  • 5 Мхм

    41 2 Отговор
    "Зелените" екоидиоти нямат свършване.
  • 6 горски

    50 3 Отговор
    А можеше сега и Белене да работи и дори 3 и 4 ти блок на АЕЦ Козлодуй....Но робите са си роби....и особенно когато се цакат един друг...

    Коментиран от #9

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 интересуват го само пари

    2 12 Отговор
    Този "експерт с буквата Х, плаче като вдовица за същото!
  • 9 Търновец

    21 2 Отговор

    До коментар #6 от "горски":

    Белене го спря Хилари Клинтън от една страна а от друга Овчаров подписа празен чек на Атомстрой - без финансова рамка, без прогнозна цена на произвеждания ток, а блоковете в Козлодуй бяха лицензирани до 2030 но бяха конкурент на АЕЦ Черна вода спонсорирана от Парибаз където впоследствие Пръмова стана директор с 40000 евра месечно. А династията Примо станаха Пръмови и се възнесоха до секретариата на ЦК на БКП
  • 10 Знаещ

    19 1 Отговор
    Този Сандов не е никакъв експерт на тая тематика. Не знам защо е поканен да дискутира тая тема. Все едно Бойко Борисов да дискутира математика с Джон вон Нойман
  • 11 Евроатлантик

    18 2 Отговор
    Да бяха построили АЕЦ Белене, сега щяха да спрат тея Марици, дето тровят въздуха в Централна България, ама нали "зелените" не щат чист въздух
  • 12 ТаУмВзе

    22 2 Отговор
    Бе Мъпети! Що Затворихте 3 и 4 Реактора, когато краварчето Заповяда де. За справка Костов де.
  • 13 Ранбо

    3 9 Отговор
    Ако за наоред можем да внасяме електроенергия, по цени като днешните, очевидно повече АЕЦ в България няма да има. Тъй като цента на Белене щеше да бъда около 100 евро за МВт/час, а сегашната с реактор Уестингаус се получава около 200 евро за МВт час. Тези ценине включват разходите, свързани с кражбите. А Румъния продава на 60. И тъй като след две годинивсеки ще може да си избира доставчик на електроенергия, както се с мобилните оператори, то няма да са много хората, предпочели тока от АЕЦ.

    Коментиран от #26

  • 14 Град Симитли

    7 0 Отговор
    "проф, касчиев липсва, за да е резила пълен!
    " експерти" по едене на грантове, мижитурки и мишоци!
  • 15 Толуп BG

    15 2 Отговор
    А, някои от тези специалисти , знаели ,че Рашата пуснаха реактор работещ с отработено ядрено гориво ?
    Защо ли го прибираха безвъзмездно!

    Коментиран от #29

  • 16 Сандо Бориславов, тъпир

    4 3 Отговор
    "Прекалените количества газ, които динозаврите изхвърляли, довели до собствената им гибел. Това твърди професор Греъм Ръкстън и екипът му от университета "Сейнт Андрюс", Шотландия.

    Според него гигантските животни в продължение на години отделяли метан, който довел до насищането на атмосферата с метан и до задушаването им. Главните виновници, според Ръкстън, са били растителноядните завроподи, заради огромните количества растения, които консумирали.... "
  • 17 Ромчо

    1 0 Отговор
    Цццииггганария има нужда от още братчеди
  • 18 Оффф

    2 7 Отговор
    Аец е рисков обект, особено със съсед Руzия
  • 19 Горчо

    8 1 Отговор

    До коментар #1 от "БАЦЕ ЕООД":

    Вносната е по-евтина, заради родни енергийни шмекери
  • 20 Генерал Гъби Гъбев 🍄

    4 3 Отговор
    На България вече нищо не и трябва, тя е покойник. Почина от гъби
  • 21 Ган Йо

    13 1 Отговор
    Скоро ще стигнем и до спорове дали да имаме собствено правителство, тъй като съседите имат техни и ни е по-евтино да ги ползваме наготово
  • 22 2424

    4 7 Отговор
    Тоя Хиновски беше лобист за ТЕЦ сега за АЕЦ мижитурка чакащи само пари
  • 23 Кольо

    8 1 Отговор
    Явно Мартинчо си има заместник. Два хилядника трябваше да работят още в края на миналия век. А ние какво направихме? На два пъти купуваме и след това подаряваме оборудването им. Най доброто доказателство ще е Сандов да отиде във Франция сега и да поиска да им облети и мери радиация над поне една тяхна АЕЦ нали е голям еколог и ще му гледаме сеира!
  • 24 хари потър

    2 6 Отговор
    и защо германците спряха реакторите си ВЕЧЕ има нови екологични начини за добив на енергия включително слънце вятър водород вълни ТОВА е много скъпо и не случайно ив момента внасяме по евтина енергия отколкото произвеждаме ИМАТЕ ЛИ 20 милиарда долара излишни

    Коментиран от #25

  • 25 гост

    1 1 Отговор

    До коментар #24 от "хари потър":

    Няма страшно , те така се пенеха , че кюмура бил евтин и без него сме щели да стоим на тъмно и студено , пък се оказа , че кюмура е най- скъпия ток и точно януари и февруари сме си супер без него , да не говорим за лятото !! Та и с атома така , до 2035 , когато уж ще е готов новия блок , който ще вдигне ОБЩАТА цена на Козлодуй НАД сегашната цена на тецовете , в България ще има фотоволтаици колкото за 10 блока с цена една десета от неговата !! И ще стане същото като с тецовете , ще се продава слънчевия ток , а от АЕЦа ще реват за държавни помощи като тецовете сега !! И ще ги плащат тия дето тука сега много реват за " атом" !!
  • 26 гост

    2 1 Отговор

    До коментар #13 от "Ранбо":

    За напред ще можем да внасяме и да ПРОИЗВЕЖДАМЕ много по- евтина енергия , защото ще я внасяме от цяла Европа , включително Англия и Норвегия , разбирай перките в Северно море !! И когато тук е облачно , в Испания , Португалия и Южна Франция обикновено пече та се къса , дори януари и февруари !! Да не говорим за останалите видове ток !! Да не говорим , че всички големи фирми почнаха да изграждат собствени паркове , а най- големите скоро ще са на " енергото" , тоест точно тези , дето трябва да купуват от АЕЦ , искат и ще си произвеждат собствен ток !!
  • 27 резервист

    2 0 Отговор
    И никога повече няма да бъде, щом спираме старите реактори, а Турция строи нови. Зелена му е главата на Сандов и на такива като него. Какво им е зеленото на електромобилите, например? Цвета на боята? А отпадъчните акумулатори по-малко опасни ли са? А пораженията на екосистемата от ветрогенераторите пренебрежимо малки ли са? А лифтовете по планината по-вредни ли са от десетките джипове, които драскат нагоре-надолу? А парите от таксите за въглеродни емисии да не би да отиват за залесяване?
  • 28 Илия

    0 0 Отговор
    Хвани единия, удари другия
  • 29 Инженер

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "Толуп BG":

    Много си в грешка. Реакторите НЕ работят на отработило гориво. Ползват извлечените от отработеното гориво остатъчен уран и натрупания плутонии. Понеже горивото в България е българска собственост, то и плутония е наш. България плаща за преработка и следва тези материали да се върнат в България. Някои като отпадъци за вечно съхранение, а други като бъдещо гориво. Естествено ние НЕ произвеждаме горивни касети и можем да продадем извлечения уран и плутонии.
  • 30 Стефан

    1 0 Отговор
    Сандов от нищо не разбира, видя се като беше министър. Всичките му решения паднаха в съда
  • 31 Живка

    0 0 Отговор
    Това не са никакви мерки, а само малко популизъм пред хората, за да могат да си вдигнат малко рейтинга. Вижда се, че скоро ще има избори и те няма дори да влязат в парламента. Жалки хора без никакъв опит или поне мисъл за това какво е управление и политика.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове