8 Октомври, 2024 19:26 460 23

Драгомир Стойнев: Нови ядрени мощности, в това число АЕЦ Белене, е позицията на БСП - ОБЕДИНЕНА ЛЕВИЦА

  • драгомир стойнев-
  • ядрени мощности

Зелената сделка е една огромна несправедливост към българската енергетика, смята социалистът

Драгомир Стойнев: Нови ядрени мощности, в това число АЕЦ Белене, е позицията на БСП - ОБЕДИНЕНА ЛЕВИЦА - 1

"Зелената сделка убива нашите икономики и трябва да се предоговори. Тази сделка засяга всички 27 държави от ЕС. Тя има за първа цел - до 2030 да намалим вредните емисии с 55 процента. Това важи за всичките 27 страни, а не за отделни държави. От 1990 година България е намалила своите емисии с 40 процента, Естония със 75 процента, Литва, Латвия и Румъния са с 55 процента. Обаче една Франция и една Нидерландия са на 18 процента. За миналата година Австрия и Испания пък увеличават своите емисии. По този начин бедните държави плащат сметката на богатите. И ние казваме, че това не може да продължава!"

Това заяви водачът на листите на "БСП - ОБЕДИНЕНА ЛЕВИЦА" в Стара Загора и Разград Драгомир Стойнев по време на предизборен дебат за развитието на енергетиката ни в ефира на БТВ.

Социалистът разясни, че в резултат на политиката на управляващите сега България изнася своите своите въглища за Македония и Сърбия. Там те произвеждат енергия, която ни я продават обратно и замърсяват без ограничение, защото не са държави членки на ЕС.

Драгомир Стойнев призова Европейската комисия да преразгледа цената на вредните емисии, която да стане административна, а не финансов инструмент. Тоест тези, които изпълняват своите квоти за емисии да плащат по-ниска цена спрямо тези, които не полагат усилия да намалят вредните емисии

"В Плана за възстановяване и устойчивост ПП-ДБ заложиха намаляване на емисиите с 40 процента не спрямо 1990 година, а спрямо 2019 година! Това е огромен удар върху въглищната енергетика. Държавите от Югоизточна Европа трябва да дадат сериозен отпор. Без въглищната енергия ще страдаме много. България губи своето производство, хората остават без работа. Нали щяхме да запазим централите, както от ПП-ДБ обещаваха - заедно с Пеевски и Борисов на миньорите, че ще работят. Миньорите за пореден път бяха излъгани ", коментира Стойнев.

Той посочи, че всички експерти прогнозират към 2027 година много голям недостиг на електроенергия в Югоизточна Европа и че цената на тока ще се увеличи:

"Ето какво предлагаме от БСП - ОБЕДИНЕНА ЛЕВИЦА" - либерализацията на цените на тока за битовите потребители да отпадне от пътната карта, заложена в ПВУ. Европейската комисия може да го иска, но няма дата, която да ни задължава. А в министерствата цари пълен хаос. Никой там не знае кой е енергийно беден."

По отношение на ядрената енергетика Стойнев припомни още веднъж, че Европа ще има нужда от енергия и че България трябва да строи нови ядрени блокове, защото това е чиста енергия, с която да задоволим нуждите на България и Европа, особено ако продължи войната. Социалистът призова отново да се замразят преговорите за продажба на ядрените блокове за АЕЦ Белене на Украйна.

"Неслучайно ние сме против да се продава нашето ядрено оборудване на Украйна. То може да ни е нужно, защото третият парогенератор на 6 блок на АЕЦ Козлодуй създава проблеми за бъдещето нормално функциониране на блока. Такива парогенератори има в реакторите от Белене и те могат да бъдат заменени при необходимост. Продажбата на оборудването на АЕЦ Белене ни лишава да заменим дефектният парогенератор с нов. За мен това е национално предателство да подаряваме това оборудване на Украйна. Така че нови мощности са необходими - както 7 и 8 блок на Козлодуй, така и Белене. Това е позицията на БСП - ОБЕДИНЕНА ЛЕВИЦА", каза в заключение Драгомир Стойнев.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пич

    12 2 Отговор
    Бой трябва !!! От народа , за политиците !!! От сърце !!!
  • 2 Сандо

    15 0 Отговор
    Стойнев,докато декларирате позициите си от атомната ни енергетика ще останат само спомени.То и от цялата енергетика май ще е същото.То като че ли и държавата ще е само един мътен и тъжен спомен.

    Коментиран от #8

  • 3 Боко ашладисвача на селски пръчки

    4 1 Отговор
    Да ама Хаитянеца не дава, аз съм плътно пред наште партньори.
  • 4 Иванов

    15 2 Отговор
    Обединени Леваци. Айде у лево.
  • 5 Гориил

    13 2 Отговор
    Няма съмнение, че той е агент на Москва.
  • 6 ЯМБОЛИЯ

    9 5 Отговор
    Белене е до Свищов и е земетръсен район. Не става за АЕЦ.
  • 7 И да се знае

    13 0 Отговор
    2006г БСП затвори 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ Козлодуй. През 2003г 3-ти и 4-ти блок получиха лиценз за експлоатация за 10г
  • 8 Европеец

    6 5 Отговор

    До коментар #2 от "Сандо":

    Напълно си прав..... Имаме два блока до 46 и 49 г.... Тогава ще излезе от строя и ако губим е времето в празни приказки наистина АЕЦ ще бъде минало и един Мираж... Новите братя се намешаха, а досега Белене щеше да е построен и да носи приходи..... Тока е все още поносим заради лошия комунизъм и Тодор Живков ,които построиха Козлодуй.... Ще затварят мариците, зимата потреблението се качва на 4-6 мегавата, Козлодуй може да даде пряко сили най-много 2, та без марицата ще печелят производителите на свещи за осветление, А за топлото не знам....
  • 9 Защо така

    10 2 Отговор
    ФАКТИ каква е тая цензура която прилагате към българските граждани като слагате чадър върху Копейки и гражданите не могат да коментират неговите лъжливи изказвания?!

    Коментиран от #14

  • 10 докал

    5 3 Отговор
    35 г. сте в парламента бре БСП негодник, 35 г.??? Правихте се на опозиция на крадците от ГЕРБ,а в бюфета заедно ядяхте кюфтета и си делихте кои какво да открадне, и сега вече ГЕРБ ви унищожи. Като си играете със крадци, сега крадците ви унищожиха. И за Белене сте същите гайди. Само празни приказки и никакви дела. А повечето от БСП сте от некадърник и нагоре. Не сте забили и един пирон през живота си. Освен Величие и Ивелин Михайлов всички други сте едни празнодумци. Величие има хиляди симпатизанти и единствени са представили 20 годишен план за развитие на България. Всички други само лъжете и гледате какво да откраднете. Няма да гласуваме за БСП милионери за България. Слава Богу идват избори и ГЕРБ, БСП, ПП и ДБ педофили и ДПС е време да ви изритаме от властта, мИрси.
  • 11 пфф

    5 5 Отговор
    АЕЦ "Белене" е последният проблем на избирателите. Затова и не участваха във вашия референдум.

    Коментиран от #12

  • 12 хбуйн

    5 4 Отговор

    До коментар #11 от "пфф":

    КАто ти опунат ушите да плащаш на ГЕРБ крадците зеления ток х4 тогава ще разбереш къде е Белене и трябва ли ти АЕЦ.
  • 13 Защо трябва да гледаме

    5 3 Отговор
    мутрата на Копейкин през половин час в тези платени публикации? При това няма как да изразим огромния си възторг от неговите синилни простотии, тъй като коментарите да забранени. Пфу, гадост.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Кой?

    7 0 Отговор
    Стойнеев, в Ютуба се говори, че са ги окрали двата реактора в Беляне.Бързат да покрият следите, като ги продадат, иначе при бай Ставри.И няма начинда няма замесени от социалната Партия в тая далавера.
  • 16 Факти

    9 1 Отговор
    Не трябват 5 АЕЦ а, а тярбват ПАВЕЦ. Само че основният работещ го унищожиха и 5 години не са си мръднали пръста да го възстановат. Щото ако работи, ще изравни пиковете в цените и "търговците на ток", ще пропуснат печалби за стотици милиони месечно!

    Коментиран от #19

  • 17 Абе Стойнев ти ли ще извадиш милиардите

    6 2 Отговор
    за АЕЦ Белене, които твоите предшественици Георги Първанов и ко ограбиха през 90 години?
  • 18 Далавера

    5 0 Отговор
    Цървулите се сетиха след 35 г. - евала! Като крадохте ви беше през х@я за ядрените мощности! Бегайте на село да копате, ама май и това не можете!
  • 19 нн..ццц

    4 0 Отговор

    До коментар #16 от "Факти":

    Няма място, тема,която да пипнеш и да няма престъпления извършени.Павеца го държат с години неработещ, за да могат след 5 часа да таксуват по 1700лв.И това са ония с перките и соларите, депутати и олигарси.А до 5 часа цената е 170лв.Ей затова няма лидерски дебати, Щото няма има монолози, а ВЪПРОСИ.
  • 20 ТАНАКО

    5 0 Отговор
    Стара плоча. Помня г-н Стойнев пак на едни предизборни срещи 2009 или 2010г беше говореше същото за нови ядрени мощности - за АЕЦ " Беляне".. Предизборни приказки много, но изпълнение никакво. Даже не си и спомням като депутат г-н Стайнев силно да е настоявал , многократно от трибуната на НС за завършване на АЕЦ " Беляне" - даже и подписки бяха направени и нищо. Едно се говори, друго се върши.
  • 21 така де

    2 1 Отговор
    а я кажи защо и ЯПОНИЯ И ГЕРМАЯНИЯ лиоквидираха атомните централи А КАТО произвеждаме само чушки и домати защо ни е ток То и яйцата български са по скъпи от чуждите Тока също е по скъп като си го произвеждаме И колко реки и язовири ВЯТЪР И СЛЪНЦЕ има Да не говорим за тока от черно море дето ще се произвежда от водород
  • 22 Избирател

    2 0 Отговор
    В България време за избори, а националните телевизии с глупави еднотипни риалита! Е затова българина не гласува и политиците купуват гласове. Абе ма…. му има две седмици до избори поканете малките парии, дайте им един час изява на вечер. Няма промяна скоро. Изобщо не ме интересува дали Секулички или които ида е бил ще вземе наградата. Тези телевизии взимат големи субсидии да представят политическата и икономическа обстановка в България!
  • 23 Га-га, за сиренцето, а?

    3 0 Отговор
    35 години с активното съдействие на бесепето се произвеждат масово бедни, сега се сетили за правила.... за производство.
    Много красиво, направо прелестно предизборно говорене. Но вече никой не вярва на предателите, готови да се гушнат с пеевски и борисов за едната си алчна глупост!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове