Last news in Fakti

15 Май, 2023 09:52 1 069 6

Николай Кръстев: Гласовете за Ердоган идват от чужбина и от Мала Азия, опозицията е силна в големите градове

  • избори-
  • турция

Тези избори са като референдум накъде тръгва Турция днес – 100 години след обявяването на републиката, казва журналистът

Николай Кръстев: Гласовете за Ердоган идват от чужбина и от Мала Азия, опозицията е силна в големите градове - 1

Не споделях този безкраен оптимизъм на турската опозиция, че от първи тур ще бъде свален Ердоган. Реалността е тази – една част от Турция продължава да вярва на президента и да харесва неговата политика.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria журналистът Николай Кръстев.

Очаквам ситуацията с балотажа да се запази, защото на тези избори за пръв път виждаме пропукване в подкрепата за Ердоган. Това означава, че избирателите в Турция започват да мислят за промяна. Ако видим картата ще разберем, че по-голямата част от гласовете за Ердоган идват от чужбина и от малоазиатскта част на Турция. Кемалистката партия на Кълъчдароглу взема Истанбул и по-големите градове. Трябва да направим и уточнението, че вече имаме победител в турския парламент в лицето на Ердоган, каза международният анализатор доц. Искрен Иванов.

Картата е същата като при изборите през 2014 г., т.е. много малко се е променила Турция на електорално равнище днес. Виждаме монолитното мнозинство, което живее в централната и източната част на Турция, което гласува традиционно за Ердоган. Виждаме, че кемалисткта част на Турция продължава да е в същия обем както през 2014 г. Тоест Ердоган успява да постигне своите цели. За нас е важно каква Турция ще има на границата с България, допълни Кръстев.

И преди 10 г., и сега виждаме, че младото поколение напуска Турция и не иска да се реализира в нея. Виждат, че управлението на Ердоган не води до онази стабилност, която е необходима за тази проевропейска и прозападна ориентация, смята Николай Кръстев.

Според него пред Турция предстоят още много избори оттук насетне и нестабилно управление. Загубите, които Турция претърпя от земетресението са огромни – това е близо 5% от БВП, които тепърва ще трябва да се възстановяват в турската икономика.

Ако Ердоган спечели тези избори, това не трябва да се интерпретира като проазиатска ориентация на страната. Истината е, че Турция винаги е била американски съюзник още от студената война насам. Това, че Ердоган ще изкара страната от НАТО и ще престане да бъде съюзник на САЩ е фикция. Турция е зависима от американската икономика и много добре знае каква е цената на това да не бъде със Запада, каква е цената на това да бъде с Русия и каква е цената на това да не следва заветите на Кемал Ататюрк. Никой турски лидер няма да си го позволи, допълни доц. Искрен Иванов.

Прозападната ориентация на Турция не може да бъде поставяна под съмнение, но някой иска да я постави под съмнение. Виждате колко остро беше обръщението на лидера на опозицията, който дори се обърна на руски език в „Туитър“ към Русия и каза на руските приятели да не се месят в изборните резултати. На Русия ѝ отговаря повече Ердоган да бъде начело на страната, защото тя може да общува с него по-лесно и безпроблемно. Два авторитарни режима по-лесно се разбират, каза Кръстев.

Не мога да се съглася, че преизбиране на Ердоган би тласнало Турция в руската сфера на влияние. Турция е 16-тата икономика в света и е много по-зависима от Запада. Република Турция е най-близкият ни съюзник в НАТО, независимо кой лидер ще е начело и тази антитурска реторика тук в България, не е нищо друго освен руска пропаганда, каза още доц. Иванов.

Тези избори са като референдум накъде тръгва Турция днес – 100 години след обявяването на републиката, заключи Кръстев.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Фонфон лаян

    6 1 Отговор
    Въй въй бай дигна кръвно
  • 2 Пич

    8 0 Отговор
    Хахаха..... атлантиците и козяците , бяха решили да давят Ердоган паша в Босфора !!! Но , Ердоган паша ги накара ,те да изгълтат водицата !!!
  • 3 Въпросът не е накъде тръгва Турция

    1 0 Отговор
    Въпросът е ние защо не тръгваме на никъде ами се люшкаме от един господар на друг.
  • 4 Именно

    0 2 Отговор
    Твърди се, че именно гласовете от европа и анадола са силно манипулирани.А факта, че над милион действотелни бюлетини за опозицията са унищожени или обявени за невалидни и то от бастиона на опозицията къде и шапка да си поставят 80% са гарантирани. Значи ситуацията е следната. Статуковото успя да изцеди максимума със все позволени и не позволени методи и удари 49%.това е-но не и 50%.За втори тур изглежда Ердоган ще трябва да се тревожи повече спрямо опозицията.
  • 5 Реалността е друга

    0 0 Отговор
    Вчерашните избори се оказаха само конртолен мач. Финала ще е след 2 седмици. За момента е трудно да се определи, кой е загубил или спечелил. Цифрите показват едно - но силното притеснение фъв фронта на ердоган подсказват друго.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове