Last news in Fakti

30 Юли, 2023 03:07 2 313 27

155 години от подвига на четата на Хаджи Димитър на Бузлуджа

  • чета-
  • хаджи димитър-
  • стефан караджа

Редовните турски части атакуват фронтално четническите позиции, на моменти се стига до ръкопашен бой с многочисления враг

155 години от подвига на четата на Хаджи Димитър на Бузлуджа - 1
Снимка: Архив

Драги читателю на ФАКТИ днес ще ти разкажем за подвига на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа.

Нейните действия остават в сянката на Христо Ботев, но водените от четниците сражения през лятото на 1868 г. показват, че българите са готови да се бият и умират за свободата.

Всичко започва през нощта на 6 срещу 7 юли 1868 г. четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа преминава Дунава и навлиза в България. Това става край село Вардим, при местността Янково гърло, недалеч от устието на р. Янтра.

Четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа е българска чета, формирана през 1868 година и влязла в подвластните на Османската империя български земи през 1868 година в опит за вдигане на общонародно въстание. Четата представлява обединение на двете отделни чети на българските хайдути Хаджи Димитър и Стефан Караджа. Подготовката на четата се провежда първоначално край Бързау в Румъния, а след това и в село Петрушан.

Тъй като още при дебаркирането четниците са забелязани от турски патрул, войводите провеждат военен съвет, на който е решено да не се обявява въстание, а да се прекъсне телеграфа между Русе и Свищов и възможно най-бързо да се достигне Балкана. След това четата се оправя към с. Сяръ Яр, където престоява известно време и се снабдява с коне и каруци.

Още същия ден четата е застигната от турска потеря от приблизително 1000 души башибозук и е принудена на заеме позиции в лозята на с. Караисен. Отбранявайки се организирано, четниците отблъскват всички атаки като дават само две жертви - Арсо Мартинов и Александър Василев. След смрачаване, отрядът обхожда турските позиции и продължава на юг.

Сутринта на 8 юли решават да се скрият за почивка в Карапановата горичка до с. Горна Липница, но са открити и, без да успеят да починат, отново трябва да приемат боя. След няколко часово сражение пристигат и турски подкрепления от редовни части, които предприемат опит да обкръжат четата. С точна стрелба атаките са отбити и през нощта отрядът продължава пътя си към Балкана. В това сражение пада убит един четник - Пеню Хаджипенев (Тошооглу).

Избират направление западно от с. Бяла черква и прекосяват р. Росица, но не успяват да се откъснат от противника. Вместо това, на 9 юли, близо до с. Вишовград, Търновско, четата се сблъсква с 4000 редовна войска в местността Дълги дол и отново е принудена да влезе в бой. За трите дни марш от Дунава към Балкана това е трето сражение без никакъв отдих. Редовните турски части атакуват фронтално четническите позиции, на моменти се стига до ръкопашен бой с многочисления враг и броят на боеспособните четници намалява до 85 човека. Дочакала нощта, четата се изтегля на север и с обходен маньовър поема към планините, но не успява да скрие следите си.

Четвъртото сражение е при с. Канлъдере на 10 юли, където отрядът попада под кръстосания противников огън и е обстрелян от две страни. Лошата позиция принуждава войводите да заповядат фронтална атака на една височина, припомня сайтът „Днес+”. Знаменосецът Георги Чернев е убит, а освен това турците, макар и с цената на големи загуби, успяват да заловят раненият на няколко места Стефан Караджа. Мястото на убития знаменосец се заема от Христо Македонски, височината е овладяна и от тази позиция боят продължава до късния следобед. Четниците са намалели наполовина, има и много ранени. С падането на нощта те продължават към Балкана и този път успяват да се откъснат от преследвачите.

На 13 юли достигат до с. Дебел дял, западно от Габрово, където оставят ранените. Останалите успяват да достигнат Стара планина, като група от 14-15 човека изостава и се отделя. Последните тридесетина души, начело с Хаджи Димитър на 18 юли 1868 г. стигат връх Бузлуджа, където са обградени от редовни турски части в състав около 700 човека. Сражението продължава повече от три часа, на остатъците от четата са нанесени тежки загуби, в яростния бой е убит и Хаджи Димитър. Оцелелите десетина четници правят опит да пробият кордона на турските войски, но от тях се измъкват само четири човека. Войводата Стефан Караджа пък умира на 31 юли от раните си в затвора.

ХАДЖИ ДИМИТЪР

Жив е той, жив е! Там на Балкана,

потънал в кърви лежи и пъшка

юнак с дълбока на гърди рана,

юнак във младост и в сила мъжка.

На една страна захвърлил пушка,

на друга сабля на две строшена;

очи темнеят, глава се люшка,

уста проклинат цяла вселена!

Лежи юнакът, а на небето

слънцето спряно сърдито пече;

жътварка пее нейде в полето,

и кръвта още по–силно тече!

Жътва е сега... Пейте, робини,

тез тъжни песни! Грей и ти, слънце,

в таз робска земя! Ще да загине

и тоя юнак... Но млъкни, сърце!

Тоз, който падне в бой за свобода,

той не умира: него жалеят

земя и небе, звяр и природа

и певци песни за него пеят...

Денем му сянка пази орлица,

и вълк му кротко раната ближи;

над него сокол, юнашка птица,

и тя се за брат, за юнак грижи!

Настане вечер – месец изгрее,

звезди обсипят сводът небесен;

гора зашуми, вятър повее, –

Балканът пее хайдушка песен!

И самодиви в бяла премена,

чудни, прекрасни, песен поемнат, –

тихо нагазят трева зелена

и при юнакът дойдат, та седнат.

Една му с билки раната върже,

друга го пръсне с вода студена,

третя го в уста целуне бърже, –

и той я гледа, – мила, зесмена!

"Кажи ми, сестро де – Караджата?

Де е и мойта вярна дружина?

Кажи ми, пък ми вземи душата, –

аз искам, сестро, тук да загина!"

И плеснат с ръце, па се прегърнат,

и с песни хвръкнат те в небесата, –

летят и пеят, дорде осъмнат,

и търсят духът на Караджата...

Но съмна вече! И на Балкана

юнакът лежи, кръвта му тече, –

вълкът му ближе лютата рана,

и слънцето пак пече ли – пече!


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 32 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 И в тез времена

    31 2 Отговор
    както и до наше време народа не се вдигна.... учудва само бързата и организирана реакция на турците....
  • 2 Мдааа Дааа

    39 6 Отговор
    И за благодарност от властващата, но скромна като брой жъл.топа.виетна cгaн ще затрие датата 3 март, ден на признателност за освобождението от османско иго и падналите в борбата за свобода....
  • 3 Няма

    44 2 Отговор
    Няма по-велика поезия от Ботевата, създадена от велик човек за велики хора !
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 До първия

    16 0 Отговор
    Те са знаели !
  • 6 А СЕГА.....

    27 1 Отговор
    СЛЪНЦЕТО ОЕЧЕ ЛИ ПЕЧЕ..
    А ТУКА ПАК СЕ КРАДЕ ЛИ КРАДЕ...
  • 7 нтн

    35 6 Отговор
    Евроатлантиците не обичат да се напомня , че в България е имало борци за свобода , не обичат и да се изтъква България, искат робско племе , без история и без национално самоуважение, за да се прекланя пред новите поробители. Нямаме вече такива личности като хайдутите и техните войводи .
  • 8 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    32 8 Отговор
    ако питате киро с кривата уста ще ви каже че тук е имало само турско пресъствие нищо повече тия двамата са били терористи затова законната валст ги е утрепала

    скоро така ще пише в учебниците по история докато търпим пп дп герб и дпс !

    все тая де то вече българите са малцинство в родината си

    Коментиран от #9, #10

  • 9 ПОСЛЕДНИЯТ МОХИКАН

    30 1 Отговор

    До коментар #8 от "ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    ОТДАВНА ГО ПИШЕ ПО ТОЯ НАЧИН В УЧЕБНИЦИТЕ, ЗА ПРИСЪСТВИЕТО. А ТОВА НАПРИМЕРГО НЯМА В УЧЕБНИЦИТЕ: Иван Вазов: Стреснѝ се, племе закъсняло! ЗАЩО ЛИ ?!
  • 10 Пантагрюел

    31 2 Отговор

    До коментар #8 от "ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Вчера гледах пресконференцията на Кривоустов,Дългоносков и Дженерале-то,където обясняваха на Беновска как като сменята Трети март с двайсет и четвърти май ще спрат неграмотността в училищата и ще повишат ХЕнтелЕгентността на учениците.
    Все едно,че като почиваш във вторник,вместо в неделя ,ти се е повишила заплатата .Пълни щуротевици.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Хаджи Папурко

    6 2 Отговор
    Хаджи Димитър не е убит на Бузлуджа а умира по късно от раните си на връх Къдрафил в Средна гора.От боя на Бузлуджа е изнесен от четирима четници.
  • 13 САТЪРА НА ХАНА

    16 0 Отговор
    БЛАЗЕ ИМ НА ВОЙВОДИТЕ И ТЕХНИТЕ ЧЕТНИЦИ
    ......
    ЗАГИНАЛИ КРАСИВА СМЪРТ ЗА МАЙКА БЪЛГАРИЯ
    ...
    ТАКИВА НЕ УМИРАТ !
  • 14 Некой си

    8 12 Отговор
    Умряли са за нищо ! Времето го доказва.Вечна им памет !

    Коментиран от #15

  • 15 Не са!

    24 1 Отговор

    До коментар #14 от "Некой си":

    Не са умрели за нищо а ние живеем за нищо,признай го тихичко пред себе си..
  • 16 ха ха

    3 21 Отговор
    Аууу, колко тъжно и гордо, че умрял воеводата! Истината е, че е проведене зле замислена, лошо планирана и изпълнена операция. Главатарите са подвели и повели на заколение здрави и прави млади мъже без резултат. Всъщност, има резултат - възпял ги един поет. И този поет организирал подобна калпава операция, където профукал куп млади животи. И в нашенски типичен стил героизираме безотговорността, а после се чудим що управниците ни все на заколение за слава ни водят и нищо не се получава както трябва.

    Коментиран от #20, #21

  • 17 Студопор

    15 4 Отговор
    За нищо измряха момчетата. Пак сме под робство, само дето господарите сега са други. Не е трябвало да ходят да мрат по дерета и паланки. Трябвало е да избягат с 200 от държавата, да се задомят някъде и да доживеят до дълбока старост. Раята е била рая с причина. Както и днес. Всеки я мачка, тя търпи и вика "така трябва".
    "Не сме народ, а мърша"!!

    Коментиран от #27

  • 18 плюс минус

    22 0 Отговор
    В центъра на родния Русе по времето на соца е издигнат паметник на Стефан Караджа.
    В историческия музей в къщата на Никола Обретенов - син на баба Тонка, се пазеше
    черепа на Стефан Караджа, изровен и запазен от великата българка.
    В тази история има много случки, които показват българската любов и
    саможертва към жадуваната свобода.
  • 19 Българин

    6 15 Отговор
    Статията е пародия. Няма и дума с какви пари е организирана четата и кои са организаторите, а това са прозападно ориентираните ТБЦК. Няма и дума, че поради тази причина руската дипломация е уведомиха турците за преминаването на четата и точното място на преминаване!!!!!

    Коментиран от #22, #23

  • 20 УЙКО- КАЛЕКО

    17 0 Отговор

    До коментар #16 от "ха ха":

    ИМАЛО Е СМИСЪЛ ОТ ТАКИВА ЧЕТИ КОИТО ДА НАПОМНЯТ НА БЪЛГАРИТЕ,ЧЕ СА НАРОД.НАПРИМЕР ПАИСИЕВАТА ИСТОРИЯ Е СПРЯЛА ПРОЦЕСА НА ПОГЪРЧВАНЕ В ЦЯЛА ЮЖНА БЪЛГАРИЯ
  • 21 Ти да не си оня кривоносия с Телерик?

    5 0 Отговор

    До коментар #16 от "ха ха":

    Дето гениално замисля, планира и изпълнява операции и винаги всичко му се получава както трябва? С парите и връзките на ДС?
  • 22 Лично Путин

    5 2 Отговор

    До коментар #19 от "Българин":

    е уведомил турците за преминаването на четата и точното място на преминаване!!!!! С парите на БайДрън Младши и Володимир Зеленски е организирана четата на прозападно ориентираните. И смени доставчика!
  • 23 Дон Домат

    5 2 Отговор

    До коментар #19 от "Българин":

    Или приложи документи, или спри да оплюваш Русия. Фактите се, че Русия ни освободи от турско робство. Не забравяй, че тогава и в самата Русия са били "прозападно ориентирани" - Екатерина Велика е германка, а аристократите са говорели на френски. И какво от това!?

    Коментиран от #25

  • 24 Истината

    1 7 Отговор
    Героично , но глупаво ! Никаква стратегическа мисъл , никаква предварителна подготовка с маршрути , ятаци на необходимите места , логистика , и увеличаване на боеспособността , чрез увличане на нови българи в борбата ! Зле замислен , лошо изпълнен , и фатално завършил юруш ! Възпети от поет , на получил се на нищо от историята , и претърпял същия крах , поради глупостта си ! Герои за вътрешна употреба !
  • 25 Дон Домат

    5 0 Отговор

    До коментар #23 от "Дон Домат":

    Съжалявам, че се отплеснах - поклон пред Героите! Те много добре са знаели къде отиват.
    И пак офтопик - позор за Кръстанка Шаклиян, която като ГЕРБ-ерска депутатка превзе половината площад "Хаджи Димитър" в Сливен за да си построи къща. До паметника на героя - къщата на наглата...
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове