Last news in Fakti

14 Август, 2023 10:06 3 391 17

Трудовата книжка отива в историята наесен

  • трудова книжка-
  • труд-
  • нои-
  • нап

Първата стъпка към промяната бе направена в края на май

Трудовата книжка отива в историята наесен - 1
Снимка: БНТ

Има консенсус хартиената трудова книжка да се замени с единен електронен трудов запис и да е част от регистъра на заетостта към Национална агенция за приходите (НАП). Това заяви за БТА депутатът Божидар Божанов от парламентарната група на „Продължаваме промяната – Демократична България“, вносител на предложението за изменения в Кодекса на труда (КТ).

Централизирайки тази информация, всъщност постигаме повече гаранция за правата на работниците и служителите, коментира той. Идеята се приветства и от Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) и Българската стопанска камара, казаха вицепрезидентът на КНСБ Тодор Капитанов и заместник-председателят на Българската стопанска камара (БСК) Мария Минчева.

Първата стъпка към промяната бе направена в края на май, когато депутатите от 49-ото Народно събрание гласуваха на първо четене законопроекта. Очаква се окончателното му приемане да бъде през есенната парламентарна сесия, тъй като времето преди лятната почивка не стигна, за да мине на второ четене във водещата Комисия по труда, социалната и демографската политика. Текстовете са били обсъдени детайлно с работната група.

Забавянето с един месец не е проблем, защото институциите вече се наясно какво ще се очаква от тях и сроковете няма да бъдат променяни, коментира в публикация във фейсбук през юли Божанов. Той уточни, че в резултат на едномесечна продуктивна работа е постигнато съгласие по всички казуси.

Работната група разписа по-детайлни текстове за отпадането на трудовата книжка, така че да се покрият всички случаи, за да не губят хората правата си, само защото сме решили да премахнем този документ, потвърди Божанов за БТА.

Необходима дигитализация

България е една от последните държави, в които има трудова книжка, подчерта Божанов, според когото най-накрая е дошло времето и се е възприела идеята, за нейното отпадане. По думите му един от аргументите да се предприеме подобна стъпка е загубата на този хартиен документ, което създава проблеми при пенсиониране.

Трудовата книжка ще се ползва за доказване на стажа преди 1997 г., защото данните от този период ги няма никъде другаде, посочи Божанов.

Отдавна смятаме, че всичко, което може, трябва да се дигитализира. От 2014 г. се опитваме да бъде въведено електронизиране в отношенията между работодателя и работника, каза Минчева. Всичко ще може да се проверява онлайн, подчерта тя.

Минчева приветства ангажимента на Божанов, първо като министър на електронно управление в кабинета „Петков“ и сега като народен представител, да защитава тази идея. Зам.-председателят на БСК смята, че ползите от промените са категорични.

Според становище на камарата, публикувано през май т.г., една от положителните страни е, че се минимизират негативните при загуба и унищожаване на трудовата книжка или липса на печати и подписи. Отпадането на необходимостта от връчването на уведомление относно сключения трудов договор съгласно чл. 62, ал. 5 от Кодекса на труда е друга положителна страна на законопроекта според работодателската организация. Отпада и издаването на удостоверение за осигурителен доход и заявление за осигурителен (трудов) стаж, т. нар. УП2 и УП3.

Досега се обхващаха само работниците и служителите, служебните книжки не се подаваха като данни в НАП, а информацията вече ще се консолидира и за работниците, и за държавните служители, отбеляза още Минчева.

Ако трудовата книжка не е коректно попълнена, това създава трудност при административното обработване. Това изключително много затруднява както работодателите, така и администрацията в лицето на Националния осигурителен институт при изчисление на пенсиите, коментира Тодор Капитанов.

За синдикатите беше важно да няма ограничаване на трудовите права на хората с въвеждането на предложението промени, каза той и също изрази мнение, че това е стъпка към дигитализация. Ще облекчи работниците и работодателите при попълване или проверка на данни относно трудовия и осигурителния стаж, посочи вицепрезидентът на КНСБ.

Икономическият и социален съвет приветства всичко, което е свързано с дигитализацията на документите, защото това отговаря на целите за устойчиво развитие, а и улеснява хората, каза председателят на съвета Зорница Русинова. Това дава по-голяма прозрачност и служи за превенция на злоупотреби, подчерта тя и напомни за другата промяна – отпадането на синия талон към шофьорската книжка.

Промяната се очаква през 2026 г.

В доклада на Комисията по труда, социалната и демографската политика за второто четене на законопроекта се отбелязва, че „единният електронен трудов запис е електронен документ, който представлява съвкупност от електронни документи и е официален източник на данни и обстоятелства, свързани с трудовата дейност на работника или служителя и е официален удостоверителен документ за тези данни и обстоятелства“. Предвижда се всеки работник или служител да има право на достъп до единния си електронен трудов запис. Родителите и настойниците имат достъп до съответния единен трудов запис до навършване на 18 години на непълнолетен работник или служител.

Заложен е срок до 1 септември 2026 г., в който работодателите, съответно органите по назначаване, изпращат на НАП електронни копия на всички трудови и служебни книжки на всички работници и служители, чиито трудови и служебни книжки не са въведени в регистъра на заетостта.


Поставете оценка:
Оценка 4.9 от 71 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Питам

    31 60 Отговор
    Абе тия от НАП, не се ли издъниха с данните на всички българи, изтекли в интернет. Сега щели да пазят трудовиа стаж на работещите. Все едно вълк да пази стадо овце.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Цифров концлагер

    21 50 Отговор
    Всичките ни данни изтекоха, включително ДНК от проби ковид, някой готви в глобален мащаб тотална диктатура, контрол и редуциране на човечеството.

    Коментиран от #5, #9

  • 4 абсолютно!

    30 3 Отговор
    Аман от нечистоплъчни пракрики, тип дебекла и нахална леля да не ви признмава стаж или да се прави, че нещо не може да прочете от хартиената книжка, при положение, че вече данните са на един клик растояния!
    Единственото което трябва да се направи е чисто формално данните , които вече са онлайн, да заменят официално излишната бумага!

    Въпросът тук е, защо толкова много се бавят промени, които не са свързани нито с инвестиране на пари, нито с в време и ли трудоемкост?

    Хартиенатъа книжка да ходи на бунището и всек ида може лесно да си проверява стажа, данъците, задълженията, правата и положението онлайн!

    ПС. Редно е и частнтие съдебни бандити да пуснат беплатно базата данни с хората, срещу които са започнали дела! Тази информация се кртие като държавна тайна, докато еднои задължение от 100 лв стане 1100, например.

    Прозрачност, дигиталност и право на информация за собствените ви данни! Това ще отреже от бюджета на мафията милиарди далавери всяка година!
  • 5 не е

    30 3 Отговор

    До коментар #3 от "Цифров концлагер":

    Хартиен е концлагерът!
    Лисопата на к0онтрол е равна на пълна лиспа на правила у нас.
    анархия, хаос и злоупотреби в полза на мутрои-ченгеджийската мафия от а до я!
  • 6 да бе

    31 0 Отговор
    Тия са толко мудни...ма надника си върви!
  • 7 Въпрос

    32 0 Отговор
    А Ако работодателят вече е закрил фирмата? Кой ще изпрати стажа? Бай Станка от село Чумориново ли?
  • 8 СССР

    30 13 Отговор
    В Македония още от 2008 г. имат електронни трудови книжки, ученически бележници и електронни здравни книжки и рецепти. А и билети за градският транспорт! Ние още сме на чушкопек! Но важно е, че има 20% почитатели на Путлер!

    Коментиран от #11, #14

  • 9 Бандера

    30 8 Отговор

    До коментар #3 от "Цифров концлагер":

    А американците откраднаха ли ти рецептата за киселото зеле и джибровата ракия?
  • 10 фалш

    13 25 Отговор
    не съм съгласен, това крие сериозни рискове от ощетяване на гражданите - ПП-ГРОБ нямат правото на такива спорни реформи - ниска електорална подкрепа и фалшива партийна сглобка..
  • 11 КартоФ

    2 25 Отговор

    До коментар #8 от "СССР":

    Като нямат история се опитват да компенсират с иновации.
  • 12 Павел пенев

    9 25 Отговор
    Това ще бъде поредната електронна простотия. Как хората ще доказват трудов стаж и получавани заплати ако данните в електронната система са неверни,сгрешени или изобщо не въведени. Ако тъпите бюрократи твърдят че данните липсват или са хакнати, как ще се доказва противното?
  • 13 Мнение

    10 25 Отговор
    Сега вече всеки корумпиран администратор ще може да ви изтрие от системата и после доказвайки че сти работили. Браво. Гадове
  • 14 Знайко

    9 25 Отговор

    До коментар #8 от "СССР":

    Ти живял ли си по времето на СССР да знаеш, или си бил още атомще от необразувана Яйцеклетка? Твоите почитатели на Бай Фън са едни хайдуци и продажници. Добре че е СССР, че да имаш всичко, което е останало неразграбено досега.
  • 15 БЗНМСРЗС

    8 25 Отговор
    Много лошо българи,много лошо ,нама да се пенсионирате ,яко на поточната линия ,ще ви взимат парите без проблем.Ще ви оставят гладни,жадни,голи,боси,ако нямате 40 години стаж.Поточните линии ви очакват."Работата ще ви направи свободни" ,чак музика ще ви пускат докато сте на поточната линия.
  • 16 Стефан

    2 25 Отговор
    Щом са замесени ДБ значи ще стане страшна суматоха.
  • 17 Борил

    3 25 Отговор
    Това създава предпоставки за корупция, всеки който има достъп до системата ще може да сътвори каквото е необходимо срещу съответната сума, но ПП-ДБ си гледат техния интерес.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове