Last news in Fakti

16 Декември, 2013 14:53 1 052 0

"Алфа Рисърч": "Протест" и "оставка" са символите на годината

  • "алфа рисърч"-
  • обществените нагласи-
  • проучване-
  • партиите-
  • протестите-
  • "протест"-
  • "оставка"

В политическия спектър обаче липсва нов играч, който да консолидира енергията на общественото недоволство

2013 година – „протест“ и „оставка“, 2014 – „морал“, „избори“ и „успех“. Това е най-кратката равносметка за отминалата и най-концентрираното очакване за идващата година, показва декемврийското национално представително проучване за обществените нагласи на социологическа агенция „Алфа Рисърч“, проведено в периода 30 ноември – 8 декември чрез пряко стандартизирано интервю по домовете на 1011 пълнолетни българи.

„Протест”  е символът, определен  с голямо мнозинство (40%) от българските граждани, като описващ най-добре духа на изтичащата  година. Носители на протеста са и три от поставените в Топ 5 събития на 2013 г.  –  гражданските протести срещу правителството на Орешарски, започнали след  избора на Делян Пеевски за шеф на ДАНС (26%), февруарските протести срещу високите сметки за ток (12%) и студентските протести (10%).

За 47% от българите годината приключва с негативна равносметка, съпоставима по сила единствено с настроенията в края на силно кризисни и предхождащите бурни обществени промени години. Четири са основните причини за ескалиращия ръст на отрицателните оценки  в края на годината – икономическото състояние на бизнеса и домакинствата, критично ниското доверие в способността на правителството да се справи с предизвикателствата пред управлението, външните оценки за ситуацията в страната,  липсата на обединяваща цел и идеи за развитието на България.

Неблагоприятната среда и отсъствието на лични перспективи са в основата на желанието на 6,7% от пълнолетните българи да заминат да работят в страна от ЕС след падането на ограниченията от 1 януари 2014 г. Две трети от тях са до 30 години, а още 15% - до 40 години, 26% - с висше образование и 48% - със средно. Досегашните проучвания на агенцията сочат, че около половината от декларираните намерения се реализират. Ако тази тенденция се запази, около 200 000  души ще напуснат  България в близко бъдеще.

Партиите и политиците продължават да губят доверие както заради неспособността си да зададат ценности и стандарти в публичния живот, така и заради вътрешните си скандали. БСП (16,5%) и ГЕРБ (15,8%)  остават почти плътно една до друга, но с по-ниска подкрепа, отколкото в края на октомври. Национален фронт за спасение на България извлича дивиденти от скандалите в „Атака“ и започва да привлича по-голямата част от националистическия вот – 3,5% за партията на Валери Симеонов срещу 2,7% за тази на Волен Сидеров. ДПС (6,1%) запазва позициите си, също както и Реформаторският блок (6,9%), чиито потенциални избиратели обаче съхраняват облика си на силно колебаещ се електорат.

Доминиращото обществено усещане, че настоящата ситуация е твърде неустойчива и опасна, за да се задържи дълго, отключва вълна от надежда за промяна към по-добра 2014 година. 38% са оптимистите и 29% – песимистите за следващата година. Надеждите са концентрирани около три символа  – „морал”, „избори”, „успех”.  От  постигането им до голяма степен ще зависи дали ще се оправдае събудилият се оптимизъм за промяна и най-вече за повече морал в политиката.

Оценка за 2013 и очаквания за 2014 година

За разлика от минали години, когато множество краткотрайни събития разфокусираха общественото внимание и сливаха един с друг времевите отрязъци , 2013-а минава под знака на няколко емблематични събития, които позволяват ясната й идентификация. За събитие №1 българите определят гражданските протести срещу правителството на Орешарски, избухнали след назначаването на Делян Пеевски за шеф на ДАНС (26%).

Следва оставката на правителството на Бойко Борисов (21%) и почти веднага след него – пристигането на сирийските бежанци (19%). Още два протеста – февруарските срещу високите сметки за ток (12%) и студентските (10%) са сред знаковите събития, с които хората ще запомнят отминаващата година. Сформирането на правителството на Орешарски е посочено от 3% от анкетираните, подписването на договора за „Южен поток“ – от 1%, а контрапротестите – от 0,7%.

Възприятието за 2013-а като година на протести дава отражение върху цялостната символика на годината.  Несъмнено, темата за протеста се наложи в публичното пространство по начин и интензивност, с които много рядко у нас е била пробивана официалната пропаганда. 40% от българите посочват „протест” като емблема на отминаващата година.

Още една дума от лексиката на площадите и гражданите е сред символите на 2013 –  „оставка”, посочена от 27% от анкетираните. За 16% от хората „бежанците” са запомнящият се знак на годината.
Общата равносметка на годината е една от най-негативните за последните петнадесет години. С 47% отрицателни оценки и едва 11% положителни тя е сравнима с годините на тежка икономическа криза, след които са следвали бурни политически промени.

С много малки изключения очакванията на българите за всяка следваща година са оптимистични. Настоящата не прави изключение. 29%, главно възрастни хора, с ниско образование и безработни се страхуват от по-лоша година, 38% - учащи, представители на по-младото и средно поколение от София и големите градове се надяват на по-добра 2014.

За разлика от думите-символи на 2013, за които има много по-голямо единодушие, предложенията за знаци на 2014 са над 70. От личните – „доброта, пари, здраве, надежда”, през по-тясно свързаните с общността – „напредък, благополучие, просперитет” до онези, които белязаха речника на 2013-а, но надеждите за осъществяването на които се прехвърлят към  2014  - „морал, успех, избори, промяна”. Така, налагането на гражданската визия за политиката се очертава като едно от предизвикателствата на 2014година.

Доверие в правителството и институциите

Втори пореден месец доверието към правителството остава под психологическата бариера от 20% и по-ниско от електоралния потенциал на излъчилите го партии БСП и ДПС. В началото на декември положителните оценки за дейността му са 19%, а отрицателните достигат половината от пълнолетното население  - 50%. Дори сред традиционните леви избиратели – възрастни, пенсионери, жители на малките населени места – неодобрението за кабинета е средно 1,5 пъти по-високо от одобрението.

Макар и по-бавно, продължава ерозията в доверието и към премиера Пламен Орешарски. Към момента положителните оценки за дейността на Пламен Орешарски (21%) надвишават само с 2 пункта тези за правителството, а отрицателните (47%) са три пункта под тези за кабинета.

И през декември, нито една от ключовите държавни институции не успява да излезе от негативната спирала на недоверието:

- Одобрението за парламента се е закотвило на дъното от 10%. Намалява и личният рейтинг на председателя му Михаил Миков - от 20% на 18%.

- Отношението към президента Росен Плевнелиев остава силно поляризирано. Той губи два пункта доверие, с което отрицателните оценки за дейността му (29%) вземат лек превес над положителните (27%).

- Аналогична е тенденцията в мненията за работата на главния прокурор Сотир Цацаров (22% позитивни срещу 28% негативни), към ръководената от него прокуратура (13% позитивни срещу 46% негативни) и всички институции на съдебната власт.

- Положителен баланс на доверие в края на годината запазват единствено столичният кмет Йорданка Фандъкова (35% към 26%), еврокомисарят Кристалина Георгиева (34% към 22%) и националният омбудсман Константин Пенчев (32% към 19%).

Доверие в политическите партии

Обществено-политическите нагласи на избирателите продължават да бъдат твърде критични към настоящото политическо статукво. Мнозинството от жителите на страната са категорично за предсрочни парламентарни избори:  41% - във възможно най-кратки срокове, 39% - заедно с европейските. Подкрепата за пълен мандат на правителството се връща на равнището от летните протести  - 19%.

За трети пореден месец БСП и ГЕРБ стоят доста плътно една до друга в електоралните нагласи, въпреки че и при двете е налице лек спад. Достигайки  максимума си на обществена подкрепа, БСП с леки колебания запазва около 16,5% избиратели. Доверието в лидера й Сергей Станишев обаче продължава да ерозира, спадайки от 23% до 19%.

ГЕРБ и Бойко Борисов също бележат лек отлив на подкрепа. Електоралният потенциал на партията спада от 16,5% до 15,8%, а одобрението за лидера му от 24%  на 21%.

Близки остават позициите между Реформаторския блок и ДПС. Реформаторите разполагат с малко по-висок общ потенциал (6,9%), но зад 6,1% за ДПС стои по-мобилизиран електорат.

Недоволството от управлението на страната и притокът на бежанци през последните месеци повишават радикалните анти-системни нагласи и националистическия вот. Скандалите около „Атака“ отнемат част от подкрепата й, която спада до 2,7% и прелива в полза на конкурента НФСБ (3,5%).

Търсенето на алтернативи извън настоящите политически партии се връща също на равнището от летните месеци – 10%. За момента обаче както в националистическата ниша, така и в останалата част от политическия спектър липсва нов играч, който да консолидира енергията на общественото недоволство. Поради това дялът на негласуващите се запазва сравнително висок (39%).


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове