Last news in Fakti

24 Април, 2024 08:57 2 474 82

"Тренд": ГЕРБ-СДС водят с над 9% пред ПП-ДБ

  • тренд-
  • проучване-
  • избори

Според данните на социологическата агенция кабинетът на Димитър Главчев стартира с 20% одобрение

"Тренд": ГЕРБ-СДС водят с над 9% пред ПП-ДБ - 1

Над 9% е разликата между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за предстоящите избори. Това показва проучване на социологическа агенция „Тренд” по поръчка на "Нова броудкастинг груп" и „24 часа", посветено на нагласите на българите спрямо основните институции, партии и актуални теми. Изследването е реализирано в периода между 12 и 19 април 2024 г. чрез пряко полустандартизирано интервю "лице в лице" с таблет сред 1002 души на възраст 18+.

„Проучването е проведено след разпадането на ротацията, след встъпването в длъжност на служебния кабинет и след скандалите в Агенция „Митници”. Това обясни в студиото на „Здравей, България социологът от Изследователски център "Тренд” Димитър Ганев.

По думите му спрямо подобно проучване, направено през март, не се отчита „кой знае колко сериозна разлика в електоралната картина”. „Това, което се случи в рамките на този месец е, че има ерозия в подкрепата на ПП-ДБ. Разликата между първия и втория се увеличава благодарение на тази ерозия, а не заради ръст на първата политическа сила. Поради този факт разликата между първите двама е малко над 9 процента. Иначе като структура на нагласите няма кой знае колко сериозна разлика. Това, което се регистрира с това проучване е, че първия се отделя на трудно преодолима дистанция”, подчерта той.

Според данните на социологическата агенция кабинетът на Димитър Главчев стартира с 20% одобрение.

11% оценяват положително промените в Конституцията в частта за служебния кабинет.

Налице е нов спад в оценката за работата на парламента, като през април положителната оценка е 12%, а отрицателната достига 80%.

При оценката за президента вече близо 10 месеца не се отчита сериозна динамика.

Една пета (20%) от българите изразяват одобрението си за служебния кабинет на Димитър Главчев, а 39% не го одобряват. Сравнително високи са стойностите на опцията „Не знам/Не мога да преценя“ поради сравнително скорошното стъпване в длъжност на правителството спрямо началото на терена на изследването.

Само 11% от българите имат положително отношение към промените в Конституцията в частта свързана със служебния кабинет. Въпреки че темата е сериозно дискутирана в публичното пространство в последните месеци, все още 39% заявяват, че не са запознати с промените. 38% от интервюираните имат отрицателно отношение към конституционните промени.

Въпреки наситения с политически събития месец, не се регистрира сериозна промяна в електоралните нагласи. Преговорите за ротацията и обвиненията около Агенция „Митници“ вероятно са причината за ерозия в подкрепата спрямо „Продължаваме промяната-Демократична България“ с малко над 2 процентни пункта от гласуващите. ГЕРБ-СДС задържа нивата си от последните месеци (24.9% от гласуващите). ПП-ДБ (15.5%), ДПС (14.4%) и Възраждане (14.2%) са с близки стойности и представянето им в предстоящата предизборната кампания ще е ключова за крайната подредба на второто, третото и четвъртото място. Сигурна остава петата позиция за БСП (9.1% от гласуващите), а на шесто място е „Има такъв народ“ с 4.8% от гласуващите. 6.9% от българите декларират, че ще се възползват от опцията „Не подкрепям никого“. 49% са тези, които заявяват, че ще гласуват на предстоящите предсрочни парламентарни избори, което се равнява на около 2.6 до 2.8 милиона избиратели.

Доста сходна е електоралната картина при европейските избори. При тях отчитаме малко по-висока мобилизация при „Продължаваме промяната-Демократична България“ до 16.1% и минимална разлика в негативна посока при БСП (8.7% от гласуващите).

Данните са от проучване на социологическа агенция „Тренд” по поръчка на "Нова броудкастинг груп" и „24 часа", посветено на нагласите на българите спрямо основните институции, партии и актуални теми. Изследването е реализирано в периода между 12 и 19 април 2024 г. чрез пряко полустандартизирано интервю "лице в лице" с таблет сред 1002 души на възраст 18+.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 31 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Софиянеца

    52 35 Отговор
    Няма да се изненадам ако ПП-ДъБъ станат 4-ти !

    Коментиран от #4

  • 2 Скептик

    99 5 Отговор
    Вярвам на Тренд точно колкото на Галъп, тоест 0%. Единствената разлика е че на едните плащат Герб, а на другите ДПС.
  • 3 ТаУмВзе

    64 6 Отговор
    Ако изборите променяха нещо щеше да са Забранени. Марк Твен
  • 4 Ти пак ли

    16 16 Отговор

    До коментар #1 от "Софиянеца":

    се занимаваш с каквото не ти е работа, иди да закусиш...

    Коментиран от #5

  • 5 Софиянеца

    40 12 Отговор

    До коментар #4 от "Ти пак ли":

    Със служебния кабинет на Боко Главчев това е положението за шарлатаните!

    Коментиран от #24

  • 6 След

    50 12 Отговор
    всички тия сглобки и каша в страната, с толкова много услуги към посолствата на ппдб и гроП, въобще не ми е чудно защо сме на тоя хал.
    Да продължаваш да си даваш подкрепата за ти две коалиции, е мазохизъм .....разбира се, ако има истина в тая извадка

    Коментиран от #67

  • 7 Наздраве

    37 1 Отговор
    Трендовете вече са в промили, не в проценти.
  • 8 Продължаваме Промяната

    31 12 Отговор
    И да водят, и да не водят, пак трябва да направят сглобка с нас, ако искат да крадат. Тиквата трябва да проумее, че безконтролното и еднолично крадене приключи. Вече ще трябва да се дели
  • 9 Селянин

    43 1 Отговор
    Не вярвайте на никоя статистика, която сам не сте подправили!
  • 10 спокойствие и само спокойствие

    24 12 Отговор
    Споко бе , малко ала-бала и шушу-мушу с Козяк 16 и СИЕЛА и 9-те процента ще станат от минус - плюс ! Колко му е , просто едни пари трЕбва да се разкешат /Коки ще се погрижи/.

    Коментиран от #17

  • 11 !!!?

    39 9 Отговор
    Андрешко си иска мутрите...!!!?

    Коментиран от #29

  • 12 Инженер

    10 6 Отговор
    АЗ ЩЕ ГЛАСУВАМ ЗА ИВЕЛИН МИХАЙЛОВ!
  • 13 Ама Хич не ви вярвам

    34 0 Отговор
    Поръчка на нова
    Хахахаха
    Най мисирската тв
  • 14 Кирил петков

    41 11 Отговор
    Ние с целия джендъриат сме 7-10% добре, че правим ала бала
  • 15 Българин

    37 27 Отговор
    ВЪЗРАЖДАНЕ ВТОРА СИЛА!

    Коментиран от #22

  • 16 ГЕРБ

    41 1 Отговор
    За колкото процента си платя, толкова получавам от агенциите ;)
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 невярващ

    32 16 Отговор
    Абсурдно е , разликата да е толкова незначителна (9%) след всички разкрития от последните дни . По скоро е 19% . Не вярвам , че ПП/ДБ ще съумеят да вкарат повече от 14 - 16 човека в НС . Най вероятно , ще си правят компания с Нинова някъде около 4-те процента .
  • 19 Кокорев

    38 17 Отговор
    До изборите подкрепата за ПП-ДБ ще падне още, вероятно наполовина. Те са пълно разочарование.Издигат непригодни, корумпирани и прости хора в управлението.

    Коментиран от #27, #33

  • 20 Посолството

    18 8 Отговор
    Изборните резултати да са в тези проценти. Разлики да не се допускат.
  • 21 Дамаджанов

    10 14 Отговор
    Чашков развали имиджа на "промяната", какво да го правиш-комунист.
  • 22 Друг българин

    7 8 Отговор

    До коментар #15 от "Българин":

    Отзад напред ;)
  • 23 ГЕРБ ПОБЕДА

    9 28 Отговор
    Борисов е вдигнал високо летвата със заявка за премиер Фандъкова!

    Коментиран от #36, #65

  • 24 Моарейн

    28 11 Отговор

    До коментар #5 от "Софиянеца":

    Шарлатаните сами си го направиха, защото не виждат по-далеч от носа си. Сега да си носят последствията от тоталната си неграмотност и некомпетентност. И ако може, да демонстрират мъъъъъничко достойнство и да престанат да реват, че пак не са случили на народ. Може пък така да прилъжат някоя заблудена душица да пусне бюлетина за тях.
  • 25 зрител

    22 1 Отговор
    КОЙ ВИ ВЯРВА....?
  • 26 Селянин

    37 3 Отговор
    Ако има избирателна активност, както в други държави от порядъка на 80-90%,
    тогава ДПС няма да са в Парламента и ГЕРБ ще са с 10-12 народни представители.
    Затова ще чувате отвсякъде, че не трябва да гласувате, няма смисъл, всичко е предрешено и т.н.

    Коментиран от #38

  • 27 Корекция

    24 1 Отговор

    До коментар #19 от "Кокорев":

    Това се отнася до ГЕРБ. Всички го виждаме. Калинка до калинката.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 ?!!!

    16 4 Отговор

    До коментар #11 от "!!!?":

    А , гъвкавите китки си искат ЛГБТИ крадците и лъжците ?!!!
  • 30 нннн

    25 3 Отговор
    В заглавията, а и я статиите,.винаги преобладава информацията за ГЕРБСДС и ППДБ. Внушава се мисълта, че това са важните партии и избирателите трябва да гласуват за тях. Според мен по- важни са останалите партии. Сглобката я видяхме вече колко струва ..
  • 31 Промянов

    22 10 Отговор
    ПП-ДБ ще издигнат за депутати такива мастити интелектуалци като Лена, Кирето, Ичо Талибана, Наско Стрелочника, Т. Тенев катаджията, "градинаря", бай Галин Цоков, Хазарта, Настимир, ба аЦона от РЯзград, Безнадежда Йорданова и всички ще се втурнат да гласуват за тях. Така ще съберат 4%, колкото да влязат вътре и се радват на добро държавно обслужване-ядене, пиене, кюфтета, командировки в чужбина, безплатен транспорт, 10 бона заплата, секретарки, разпивки, банкети, комисиони,"семинари" и др. екстри.Ще продължат "промяната".
  • 32 Мирослав

    18 11 Отговор
    ..."Това показва проучване на социологическа агенция „Тренд” по поръчка на "Нова броудкастинг груп" и „24 часа".....повече няма смисъл да четем!

    Нашето семейство ще гласува за Възраждане, защото друга алтернатива няма!
  • 33 Ее,

    2 4 Отговор

    До коментар #19 от "Кокорев":

    по-уеко го казвай това, ти се оуя!
  • 34 Направих собствено проучване

    6 5 Отговор
    Според него
    Бандитите ще достигнат 18,5%

    Шарлатаните ще бъдат с 9,3%

    Турците ще вземат 10,1%


    Има такъв народ БСП и войводите ще бъдат едва едва над четири процента

    Останалите процентите ще бъдат разхвърляни сред остатъчните партии
  • 35 Азззззззз

    8 8 Отговор
    Социологията е точна наука - колкото процента поръчаш, толкова получаваш... Какъв трябва да си за да гласуваш за ппдб - най- големите лъжци в обозримо минало?!
  • 36 Малии,

    14 2 Отговор

    До коментар #23 от "ГЕРБ ПОБЕДА":

    Фандъкова премиер? Па тя едвам докрета до края на кметуването, ти за премиер я тикаш. Фандъкова е прочетен вестник, както впрочем и самият Бойко.

    Коментиран от #39

  • 37 Отвратен

    13 0 Отговор
    100% не вярвам на Тренд
  • 38 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    4 4 Отговор

    До коментар #26 от "Селянин":

    Къде видя 90% избирателна активност 🤔❓🤔❓🤔

    Коментиран от #44

  • 39 ГЕРБ ПОБЕДА

    10 2 Отговор

    До коментар #36 от "Малии,":

    Тя е по-заслужила от Габриел, защото е обслужвала обръчите от фирми на ГЕРБ-ДПС през годините!
  • 40 Мда

    15 3 Отговор
    Подготвят ни за изборното купуване на гласове от мафията дпс-гроб.
  • 41 МАЙ..МАЙ....

    5 3 Отговор
    Джулай морнинг....
    Кабинет б.б.4...
  • 42 Точен

    11 13 Отговор
    Гласувам за Възраждане, не вярвам на никого другиго.
  • 43 баба Вуйна

    8 7 Отговор
    всичките сте за публично обесване , но няма кой.... алчни Американски Мекерета
  • 44 Селянин

    7 1 Отговор

    До коментар #38 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    88,35 % - рекордна избирателна активност в Турция.
  • 45 Мъдрият

    9 13 Отговор
    Тези резултати НЕ СА ВЕРНИ!

    Според мен реалните резултати ще бъдат следните:

    1. герп - 10-15% - тоест при тях ще има спад минимум 10%

    2. подмяната - 2-3% - и адиос от парламента - тоест при тях ще има спад минимум 12-13%

    3. Възраждане - 20% - тоест при тях ще има плюс 5-6%

    4. дпс - ще запазят позициите си, защото имат "твърд" електорат - това може да се промени само ако мнозинството от хората излязат да гласуват. При гласували 80% - дпс ще имат само 5-6%

    5. БСП - очаквам да запазят позициите си

    6. ИТН - очаквам да се вдигнат малко - с 2-3%

    7. Нов играч - 10-20% - може това да са левицата или гешев, или някой друг, ще видим...

    Коментиран от #52

  • 46 БеГемот

    8 4 Отговор
    Абе хората си искат старото ОПГ по близко им е до манталитета...тия новите много цифрови им изглеждат...тука се влачи с чувала ,пъхат се пачки по шкафовете... по човешко е някак ,по българско...

    Коментиран от #70

  • 47 инж. Ганчо Илков

    11 0 Отговор
    Кой плаща Издръжката на Социологичните Агенции? В обществена Среда в която няма Реална Политическа Партия, а само Политически Проекти и то на Рекорден Брой, за каква достоверност в това Кой води Класацията в евентуални Избори е нелогично, дори смешно. Боричкането за Парламента е боричкане за Облагодетелстване, а не за подобряване качеството на Управление. Тук значителна Роля играят Политизираните Олигарси. Бойко и Пеевски отдавна са Озурпирали Подстъпите към Власта. Така, че без да имаш Диплома за Социолог е ясно кой Води Колоната на Политическите Проектанти. Зна е се и какво ще стане след Изборите. СГЛОБКА или Нови Избори. Докато Борисов и Пеевски не влезнат зад Решетките Коалиционно Правителство няма как да има.
  • 48 оня с коня

    10 7 Отговор
    Тия които се канят да гласуват за Възраждане само ще си изхабят Гласа щото тая партия няма с кого да се коалира и съответно да управлява.

    Коментиран от #49

  • 49 грешиш

    8 4 Отговор

    До коментар #48 от "оня с коня":

    хората които гласуват за възраждане не желаят да управляват, а само да правят напук, или просто да се изокат.
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 ПОРЕДЕН ПЪТ

    8 0 Отговор
    ВСИЧКИ СТЪКМИСТИ НА ЯСЛАТА ......КОЙТО ПРЕДЛОЖИ ПО КАЧЕСТВЕНА ЗОБ ЗА НЕГО НАТДАВАМЕ
  • 52 Пф,

    1 6 Отговор

    До коментар #45 от "Мъдрият":

    много си мъдър, няма що. По-добре не губи времето на хората с измислиците си.
  • 53 евалата чалгопитеци

    4 3 Отговор
    Как е Промяната? Свежичко ли ви е още, или ви излъгаха и вече вони?
    Много е тъпо когато установиш, че пак си употребен по най-просташкия начин.

    Коментиран от #54

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Иван

    5 0 Отговор
    ГЕРБ са концлагер, предлагаха 12 години пенсия от 100 лева, докато самодоволно - Бойко Борисов търчеше - да си играе тенис, футбол, никакво състрадание.

    Дали кметът на София е от ГЕРБ или Президентът.

    А когато се опитаха да направят един вид - "преврат", прокурор Иван Гешев нареди на някакви "татуирани" момчета - с къси ръкави, черни тениски - типични за фашистите одежди - ГЕРБ наредиха да се "нахлуе" в Президентството.

    ГЕРБ нямат място сред трудовите хора на България - те са като някаква "странна" птица.
  • 56 Фейкомети сте

    4 0 Отговор
    И децата знаят, че макар и мнозинството от народа да е аполитично, сред гласуващото малцинство Възраждане е на първо място. Сега изкарват фалшива статистика, подготвяща фалшиви избори. Можеха да си напишат и 50%, но с разпръснат вот е най-лесно - краде се и се вършат предателства без никой да носи отговорност. Сега ако питате кой е виновен за проблеми, създадени през миналата година, някои ще кажат ГЕРБ, други ще кажат ППДББ, трети - ДПС. И всички ще са прави
  • 57 Ввве

    4 0 Отговор
    Това не подкрепям никого е пълна безумица, и колко ще вкарат, минават 4% а депутатите са 0 и се разпределят на останалите. Като не подкрепяш не гюасувай
  • 58 Eдин

    3 0 Отговор
    Водят само с 9% ? Ами сигурно за толкова са си платили - на "избирателите, на агенциите ... !
  • 59 Хаирсъзина

    1 2 Отговор
    С помощта на Гочоолу, Дочоолу и Данко Хаирсъзина, на изборите ГЕРБ-СДС пак ще са начело.
  • 60 Електорал

    3 0 Отговор
    Тук само партийни функционери коментират. А хората този път ще гласуват, защото станаха явни гадориите, които се сервират на гражданството.

    Коментиран от #62

  • 61 Хаирсъзина

    3 0 Отговор
    Забравих да кажа, че и оня с коня и ще помага любимеца му банкянския селянин да спечели.
  • 62 Вуте

    2 0 Отговор

    До коментар #60 от "Електорал":

    Дай Боже да си прав.
  • 63 Холмс

    3 1 Отговор
    Сега всичкш анализатори са обидени и ще си връщат на ПП-ДБ като им дават занижени проценти!
  • 64 Ами

    2 0 Отговор
    докато 60 процента по избори ходят за риба и гъби,една шепа задноблизци на обора ще продължават да унищожават България!
  • 65 Амче

    3 0 Отговор

    До коментар #23 от "ГЕРБ ПОБЕДА":

    то учителката от Самоков по руски език е по зле и крадлива и от сапуненият плъх ,бе !
  • 66 Хо хо

    1 2 Отговор
    Бялото конче е оседлано и чака Сам войвода Бойко да го яхне.

    Коментиран от #69

  • 67 Българин 🇧🇬

    1 1 Отговор

    До коментар #6 от "След":

    Кажи коя партия да подкрепим с над 50 % в предсрочните избори? Израждане или итн.
  • 68 напразно се морите

    2 0 Отговор
    Трендът ще се обърне до изборите!
  • 69 ха ха ха

    2 0 Отговор

    До коментар #66 от "Хо хо":

    То умря горкото, заради свръхтеглото на ездача...
  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Васил

    1 0 Отговор
    ПП-ДБ всъщност ще бъдат много по-надолу като резултат след като си излъгаха избирателите в този парламент
  • 72 Тервел

    0 0 Отговор
    И това им е много. Резултатите на ПП-ДБ ще бъдат трагични.
  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове