Last news in Fakti

15 Януари, 2024 07:11 967 23

Притеснителни данни от проучване показват: Всеки четвърти българин- жертва или свидетел на насилие

  • проучване-
  • насилие-
  • жертва-
  • свидетел

Масово българите признават за домашно насилие само шамарите и побоя, но не и вербалното, емоционалното и сексуалното насилие

Притеснителни данни от проучване показват: Всеки четвърти българин- жертва или свидетел на насилие - 1
Илюстративна снимка БГНЕС

Всеки четвърти българин е бил жертва на насилие или е бил свидетел на такова. Това показват резултатите на проучването на психолози от Великотърновския университет и женското дружество "Екатерина Каравелова" в Силистра, съобщават от БНР. Проучването е направено в цялата страна и е обхванало 3500 деца и възрастни. Авторите на изследването го представиха пред българските евродепутати и пред народни представители от правната, образователната, здравната и социалната комисии в Народното събрание и настояват за спешни промени.

Масово българите признават за домашно насилие само шамарите и побоя, но не и вербалното, емоционалното и сексуалното насилие, като стереотипите на мъжете и жените са различни, както и на хората от селата и градовете, сочи проучването, което продължи 30 месеца и установи, че всеки четвърти българин е попадал в ситуация на насилие.

Данните не са неочаквани, коментира проф. Велислава Чавдарова от ВТУ:

"Не, не ни изненада, защото агресията в българското семейство е устойчива тенденция. Няма нищо извънредно. Това, което е различно, са причините в момента, които се наблюдават, т.е. определено, освен вътрешносемейните отношения, категорично влияние има социално-обществена, дори политическа среда и този агресивен подход към взаимоотношенията изобщо".

Продължават обществените нагласи, че проблемите с насилието трябва да си останат в семейството, а когато жертвите добият смелост да потърсят защита, изваждането от критичната ситуация става бавно, държавната машина е тромава, затруднена е работата с насилниците, отделно имаме и все по-силен и по-разпространен език на омраза от политиците. Проблеми има дори с традициите ни и разбиранията за патриархат, коментира психологът доц. Иван Иванов:

"Патриархалните традиции и норми, според участниците в малките населени места, са ресурс за предпазване от насилие. Докато участниците от големите населени места смятат, че патриархалните традиции способстват и отключват проявите на домашно насилие. В някаква степен имаме изцяло разцепена ситуация".

Много тревожни са изводите, които правят психолозите от разговорите си с ученици. Стереотипите са непробиваеми, коментираха проф. Велислава Чавдарова и гл. асистент Петя Трифонова:

"Особено в малките населени места децата не възприемат като насилие дори и преживяно такова. Това, че децата са били малтретирани, бити или присъствали на сцени с домашно насилие не променя техните стереотипи", посочи проф. Чавдарова.

"Всички ползваха концепциите, наблюденията, моделите вкъщи. Ако една майка е толерантна да бъде обиждана или каквото и да е друго, те смятаха, че това е нормално, чисто финансово да са обезпечени", допълни гл. ас. Трифонова.

Нужни са много сериозни промени в образователната, здравната и социалната политика на страната. Въпреки че преди няколко месеца имаше промени в Закона за домашното насилие, правилникът за прилагането му е неработещ, коментира Галя Иванова от женското дружество "Екатерина Каравелова" в Силистра, а темата е била обсъдена на срещата с българските депутати:

"Това просто е спешно да се случи, защото към момента има едни промени в законодателството, които са доста адекватни, но на практика кой следи за тяхното изпълнение и как точно се случват нещата – няма нормативна уредба, която да го регламентира, актуална нормативна уредба. Правилник има, но той не е съобразен със Закона за защита от домашно насилие".

Психолозите от ВТУ и женската неправителствена организация са обсъдили с депутатите темата за домашното насилие да влезе в образователните програми, поясни доц. Иван Иванов:

"Да могат гъвкаво през различни ролеви игри да се решават конфликти, така че още на ранно училищно ниво да има нещо като превенция и децата да са чувствителни към темата".

Езикът на омразата е превзел българската политика и затова е нужен:

"Етичен кодекс на публичните личности. В изказванията и становищата да не се подчертават и да не се злоупотребява с полово-ролевите стереотипи, защото сега да не говорим на какъв език си говорят и как се обиждат в Народното събрание".

На законотворците ни са предложени и законодателни промени.

"Политиката в сферата на семейството и насилствените отношения да върви към по-голяма прозрачност, по-голяма координираност, съответно бюджет, поемане на отговорност и създаване на адекватна система, която да може да работи и с жертвите, и с насилниците", посочи доц. Иванов.

Мащабното изследване, проведено сред 3500 деца и възрастни в 28-е области в страната, може да стане основа на национална програма за работа по проблемите с домашното насилие, още повече, че сега се структурира националният съвет за противодействие на домашното насилие и секретариатът към него. Нужно е да се преосмисли, че подходът към различните райони трябва да е различен, коментира Галя Иванова от силистренската неправителствена организация:

"Домашното насилие е такъв феномен, който не засяга единствено семейството, той засяга и устоите на държавата. Много е важно да не приемаме, че отношенията в семейството са само вътре в семейството. За нас ще е голямо постижение, че ние нямаме работа".


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Всичко

    14 2 Отговор
    е от хубав живот !
  • 2 Енгелс

    12 2 Отговор
    Това е съпъстващо явление на капитализма. Негова характеристика.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Дядо Йоцо гледа

    9 2 Отговор
    Нали към америката гледаме ,там всеки втори е с оръжие !
  • 5 Дядо Йоцо гледа

    7 0 Отговор
    Има една песен -Този рай води в ада . Незнам дали сте я разбрали ,но може да си я припомните !
  • 6 Анонимен

    7 0 Отговор
    Периода 1989-та-1992-та година, 2 000 000 българи емигрираха в САЩ. Христо Стоичков, семейството му също вазира там.
  • 7 мдаа

    5 1 Отговор
    Не всеки четвърти, а цяла България стана свидетел как полицайте в Стара Загора пребиха до смърт 55 годишния шофьор
  • 8 Артилерист

    4 3 Отговор
    Основната причина е, че станахме колония на американците и ни се натрапва техния пример. Като следствие на тази причина е масовото опростачване. Използването на агитките като щурмови отряди, на циганите като сигурен електорален потенциал, антагонистичните крамоли в парламента, стигащи до улично вагабонтство и налитане на бой, инатливото посягане на паметниците, заставане открито на страната на американските военнолюбци и прочие, доведоха до ширещо се самооправство-"ще правим каквото си искаме, включително и срещу закона", според записа от сбирката на Подмяната-в цялото общество, в тч. и най-малката му клетка семейството. Подмяната и сглобката й с ГЕРБ и ДПС тотално раздели обществото. Друг е въпросът, че животът стана труден и причините за неразбирателство се увеличиха...

    Коментиран от #11

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Това ще се измени

    2 0 Отговор
    Последните години живеем в една ненормална обществена система. За това се стигна до тука. НО, краят му се вижда вече. Всички разбраха, че така повече не вървим наникъде. Трябва да спрем до тука, да си изберем друг път на развитие. И тогава на повечето ще им е добре, никой няма да тормози децата, в семействата няма да има насилие, на улицата, в училище и на обществените места няма повече да има неприятни сцени. Всичко си зависи от нас. Наш избор е, как са живеем, като общество. Тогава, какво чакаме?

    Коментиран от #12

  • 11 ЗКПЧ

    4 0 Отговор

    До коментар #8 от "Артилерист":

    Няма никакво значение на кого сме колония. Дали сме на САЩ или Русия, Англия или Германия всички строят капитализъм. Енгелс по горе ви го написа. Това явление при социализма го нямаше. Хората живееха спокойно и щастливо. Не си заключваха домовете и колите. Е, нямало било дънки и банани. Сега има, нали? Ама спокойствие няма. Не се знае дали ще осъмнеш оцелял. Това е положението.
  • 12 Максимилиан Робеспиер

    1 2 Отговор

    До коментар #10 от "Това ще се измени":

    Пътя да развие съгласно Диалектиката е ясен! След капитализма следва социализма като 1-фа фаза на комунизма и в по далечен план следва комунизма. Няма друга алтернатива. "Един призрак броди из Европа"....

    Коментиран от #14

  • 13 Мъдрият

    2 3 Отговор
    Една четвърт ли? Нещо бъркате!

    Просто сега терминът насилие отдавна се изкриви и не се използва правилно!

    Родителят има право да пошляпне детето си, когато то не слуша! И това не е насилие!

    Великият и най-мъдрият от човеците цар Соломон казва: "Който жали пръчката - не жали сина си!"

    И това е така. Особено момчетата са по-буйни и беладжии, и е номално пръчката да играе по гърбините им, когато правят бели и са си го заслужили!

    Хиляди години се е процедирало така - и има защо! Това работи! А сега някакви ..... изведнъж решиха, че родителят нямал право да удари детето си?!

    И баща ми и дядо ми (Бог да ги прости!) са ме били, когато не съм слушал, но аз никога не съм им се сърдил - защото си знаех, че съм го залужил!

    Аз възпитавах децата си с много любов, но строго! И също няколко пъти съм ги пошляпал, но само в много редки случаи - и то само, когато умишлено не са искали да слушат, и се тръшкаха и гевезяха(но повече не го направиха!). И то само в началото - докато придобият респект от мен, после вече не се е налагало.

    Аз съм против детето да се бие за щяло и нещяло - както съм виждал много родители да правят!

    Но има ситуации - когато то умишлено ти противоречи и не иска да те послуша - и няма друг правилен изход! Защото, ако му отстъпиш - после ще ти се качи на главата и никога вече няма да има респект и уважение към теб!

    Иначе жена ми - никога не съм я удрял, въпреки, че е имал случаи(макар и много редки), когато си е била за бо

    Коментиран от #16

  • 14 Максимилиан Робеспиер

    1 2 Отговор

    До коментар #12 от "Максимилиан Робеспиер":

    Поправка: Пътя на развитие...
  • 15 Дааа

    1 0 Отговор
    И ЖалкатаПачаГанеф е малтретиран, за това се изживява като ПродаженКозялПудел.
  • 16 Максимилиан Робеспиер

    1 1 Отговор

    До коментар #13 от "Мъдрият":

    Не си мъдър, дори си написал голяма глупост. Както да възпитаваш децата си, те участват в обществено политическият живот. Не живеят изолирано! Системата , в случая капитализма е хванала в железни клещи всеки индивид и му въздейства разрушително. Такъв е облика на капитализма.
  • 17 Само питам

    1 1 Отговор
    ПодлогатаНаКозякГанеф шибкат ли го редовно?
  • 18 Принципно

    1 1 Отговор
    България много се гордее с историята си ,а тя всъщност в голямата си част е свързана с насилие Тук на балканите е така дълбоко вкоренено в традициите .Народите са оцелявали след постоянно насилие отвън като са отвъщали на насилието.Няма как в българската история да е описано какви страшни войни сме били дисциплина налагана с телесни наказания,а в малцинствата нещата са по същия начин.Пълен патриархати налагане волята на по силния. Траките били много свободолюбиви и неорганизирани.Има ли организация има и санкция.Много от това което ни се налага е извън нашата Южна същност.Това са ценности на едни народи с липса на слънце зад девет планини в десета.

    Коментиран от #19

  • 19 Сиси

    2 0 Отговор

    До коментар #18 от "Принципно":

    "Принципно", си написал нищо смислено.

    Коментиран от #20

  • 20 Принципно

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от "Сиси":

    Кое не е смисленото ?

    Коментиран от #21

  • 21 Сиси

    1 0 Отговор

    До коментар #20 от "Принципно":

    Ами помисли малко, раздвижи го това сиво вещество.
  • 22 Сатаната ни диша във вратовете

    1 0 Отговор
    Затягат положението. Налагат постоянен страх от наказание - било то заради език на мразата, който никой още не е дефинирал юридически какво точно означава, било заради малко по-строго отношение към децата и т.н. При социализма внимавахме да не разказваме публично политически вицове и да не говорим против обществения строй но сред приятели и вкъщи можехме да си кажем всичко. Сега най-опасните хора стават членовете на семейството, защото всяко дете може да напише до съответните органи какво се говори вкъщи, може да се оплаче, че го насилват морално да учи, и в резултат на това детето да бъде дадено за отглеждане в детски дом или в друго семейство, например на двама гейове. Това се случва вече в Европа. И тук започват да го внедряват, градините градни, амка им.
  • 23 Сиса

    0 0 Отговор
    На кафе съм с приятели в стария град на Несебър! Три млади майки- българки, седнали на съседната маса споделят как всяка една от тях я е шамаросвал мъжа и, когато не слушала. Разказваха си за физическия тормоз, който им налагат техните съпрузи, все едно е нещо в рамките на нормалното...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол