Last news in Fakti

7 Февруари, 2024 11:41 12 044 34

Иван Хиновски: 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй" е единственият източник на енергия във всякакви метеорологични условия

  • аец козлодуй-
  • лицензиране

Трябва да се знае не само колко ще струва, но и източниците на финансиране. Проектът се отразява на цената на капитала, лихвите падат при такъв контракт, посочи експертът

Иван Хиновски: 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй" е единственият източник на енергия във всякакви метеорологични условия - 1

Споразумението за седми блок на АЕЦ "Козлодуй" трябва да гарантира финансовата рамка. Имаме нужда от него - той е единственият алтернативен източник на сигурна енергия във всякакви метеорологични условия. Ще изгубим всички въглищни централи поради неконкурентноспособност, заради ръста на цените на квотите. През 2038 г. се очертава загуба на всички базови мощности в България, което ще бъде апокалиптично. Няма да можем да покриваме основното потребление. Това заяви енергийният експерт Иван Хиновски в ефира на NOVA NEWS.

"Трябва да се знае не само колко ще струва, но и източниците на финансиране. Проектът се отразява на цената на капитала, лихвите падат при такъв контракт. Очакваме информация относно компонентите на кредита. Очаквам част от него да е от американската EXIM Bank. Това е в рамките на 70% външно финансиране, а българското ще бъде 30%. Фирмите за доставка и строителство ще се обсъждат допълнително", коментира той.

По думите му критична за крайната цена на проекта ще бъде формулата EPS - инженеринг, доставки и строителство.

"Проектът е със сбъркана конституционна форма на изпълнение. Той е в прерогативите на изпълнителната власт, но част от отговорностите за него се прехвърлиха върху парламентарната комисия, НС и КС. Основната идея е проектът да стане необратим. Ангажиментите да станат такива, че да се осигурят всички условия от две страни. В момента е в геополитическа фаза - предстоят да се направят редица избори. Не се знае дали ще бъде реализируем, но има една голяма неизвестна - лицензирането. Технологията няма лиценз в ЕС все още. Дано ние успеем, за това се иска огромен експертен капацитет, който България няма", обясни Хиновски.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бесен-_ Язовец

    45 9 Отговор
    17ти блок ше построите в Козлодуй скъсаняци сорски.
  • 2 Град Симитли

    21 3 Отговор
    Намери "проф." касчиев и му набий канчето!
  • 3 Генерал Гъби Гъбев

    20 2 Отговор
    абе ппрофесорче остави Ганев да си бере гъбите, него мощности не го засягат, гъба се шуши на слънце
  • 4 ДПС,ГЕРБ,ППДБ най-голям враг наБългария!

    52 6 Отговор
    Не правят АЕЦ Белене, защото когато лежат дълги години в затвора Белене, ще ги облъчва!!!

    Коментиран от #25

  • 5 абе да има ,

    25 4 Отговор
    4 затворени и 4 отворени . от 1-4 са сега . 4 блок работи и в дъжд . ми едни батерии и за нас да правим електричество . ама тая хранилка . обраха всичко живо за години напред . тая енергетика е лъжлива . еквадорските банани са на картелите . да спрем да внасяме фуражните банани . още 2 реактора и ще цъфнем . чалгарите ще изкуфеят .
  • 6 ПОДАРЯВАМЕ 2 РЕАКТОРА НА УКРАЙНА

    60 4 Отговор
    които са изпитана технология,платени и лицензирани в ЕВРОПА. Вземаме НЕИЗПИТАНА технология, ЕКПЕРИМЕНТАЛНА, НЕЛИЦЕНЗИРАНА В ЕВРОПА./ Англия е отказа от тях/ Без КОНКУРС, без да знаем КОЛКО ще струват. 3 ФИРМИ ще изграждат всяка пооотделно и накрая НИКОЙ не носи отговорност /американски естествено/ Ще се чудим къде да закопаваме отработеното ядрено гориво, което РУСИЯ си прибираше, но САЩ НЕ..... Ще платим предварително разбира се . Както ТИКВАТА плати накуп без неустойки в договора. ВЪОБЩЕ сладък живот. Като изтече лиценза на 5 и 6 блок на Козлодуй ще ги затворим, защото са руски, ще затворим Мариците, ще затворим БЪЛГАРИЯ

    Коментиран от #23

  • 7 Абориген

    50 1 Отговор
    Ще разберем ли истината за престъплението извършено при затварянето на реакторите на централата? Кой го извърши, ще има ли осъдени някога?! Що за народ сме- продажни и с робски манталитет.
  • 8 За сведение

    48 3 Отговор
    на господина на снимката, 7-мият реактор на Козлодуй е българска недомислица! Да имаш почти цялото оборудване на втора АЕЦ с лицензирани реактори и построена площадка за тях и да ги подариш на Украйна е престъление, което само глу..пак може да извърши! Е, нашите скъпи, буквално и преносно(!), политици очевидно са такива! Сега ще търсят спасение в нещо, което не се знае дали въобще работи и още по-малко се знае колко ще струва... Абе пак българска работа...
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Бивш канадец

    32 0 Отговор
    Не знам тоя калъф дали е чул, че американският чайник не е лицензиран за експлоатация в Европа?
  • 11 Учуден

    41 0 Отговор
    Браво бе, до вчера обяснявахте с Боко как седми и осми блок са излишни за България, защото бяха руски, сега изведнъж без тях не можем , ако са американски.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Симо

    44 1 Отговор
    С две думи, за 45г. комунистите, тези изедници, направиха България от силно аграрна, с коларски пътища и газови лампи, добре развита страна с инфраструктура и електрификация навсякъде. Сега демократите-капиталисти ще ни върна там от където тръгнахме, също за 45г.
  • 14 българина

    9 8 Отговор
    Хиновски и други мислещи хора, спрете да обяснявате на жълтопаветната козяшка гмеж. Щом материала гласува за тези които му го причиняват, така да бъде. Който може да емигрира, стига се ядосва, българското днк е увредено откъм мисловна дейност, вече е по близо до кучето, което разбира само от сопата, отколкото до мислещ човек

    Коментиран от #31

  • 15 Въпрос

    22 1 Отговор
    А отработеното гориво, къде ще се складира? За един народ питам...
  • 16 Боруна Лом

    33 1 Отговор
    АБЕ РОЗОВИЯТ ЗАЩО КУНЕВИЦА КРИВОУСТА ЗАТВОРИ ПЪРВИТЕ ЧЕТИРИ БЛОКА? БЕЗРОДНИЦИ!
  • 17 Сандо

    23 3 Отговор
    Ако не бяха Хиновски и цяла продажна тайфа продажни експерти като него,ако не бяха безгръбначните ни и безродни политици,ако не беше лишената ни от морал и чувство за обществена отговорност медийна среда,то вече щяхме да имаме работеща АЕЦ-Белене!Но колко от хората се сещат за ония далечни години след 1989,когато новите ни "приятели-Господари" ни го казаха в прав текст,че не ни е нужна енергетика,защото няма да имаме икономика,която да я потребява.Казаха го хората,казаха и реализираха!А на нас ни оставиха една постна чорба да духаме.
  • 18 Посмали малко,

    7 1 Отговор
    бе Хиновски.Тоя път дето сте го хванали,до кривата круша.
  • 19 България една голема перка, ...........

    11 1 Отговор
    Иван Хиновски
    Спирайте всички перки и солари - пр?дня са!
    България не е бунгало или ферма за да се нуждае от тях.
    Икономиката се нуждае от евтина електоенергия!
    Щом чехите разбраха истината за НОВОТО ГОРИВО на техната АЕЦ и НО СЕ ОТКАЗАХА , значи ние сме наистина кретени за да го приемем като еквивалент за нашите блокове.
    Български елет ни управлява или магистрални каки?

    Коментиран от #21

  • 20 123456

    10 0 Отговор
    7ми блок бил единственият който може да работи при всякакви метеорологични условия???алоооооо
  • 21 Абориген

    13 0 Отговор

    До коментар #19 от "България една голема перка, ...........":

    Браво, точно в десетката! Българският "елит" са по - зле от магистрални каки, но ние си ги избираме.
  • 22 Стеф

    17 3 Отговор
    Чисто и просто ни трябва един Орбан който да им каже НЕ на тия квоти и точка Напълно ясно е че тоя 7 блок на Козлодуй е химера При лицензирана площадка Белене и доставени реактори каква е логиката на ново тържни и лицензионни процедури

    Коментиран от #27, #28

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Донков

    6 0 Отговор
    Ако правилно съм разбрал, Хиновски в същност ни казва, че Седми блок е една далавера, на сегашните управляващи. Тоест Хиновски за пръв път говори това, което мисли.

    Коментиран от #26

  • 25 Абориген

    7 0 Отговор

    До коментар #4 от "ДПС,ГЕРБ,ППДБ най-голям враг наБългария!":

    Много ми допада твърдението.
  • 26 Задунаец

    5 1 Отговор

    До коментар #24 от "Донков":

    Донков, още когато свалихте бай тошо и го бутнахте в панделата, т.е. под домашен арест, още тогава аз ви казах, че ще изпуснем далаверата с Белене,- АЕЦа. И за Козлодуй АЕЦа ви казах, че ще се прецакаме, ама вие слушкАхте луканката!
  • 27 Задунаец

    9 1 Отговор

    До коментар #22 от "Стеф":

    Стеф...и аз съм много заинтересован от един Орбан да дойде. Питай унгарците от къде го взеха, да си вземем и ние един.
  • 28 Задунаец

    4 0 Отговор

    До коментар #22 от "Стеф":

    Стеф, малко е късно - андрей луканов не е между живите, но въпросът ти е към него! 1990 когато той е Премиер, правителството му спира строежа, а през 1991 взема решение за окончателното му спиране. Един от основните противници на АЕЦ Белене е Стефан Продев, депутат от БСП и главен редактор на вестник Дума. И двамата са покойници, но съм сигурен, пе в БСП има достатъчно хора киито могат да обяснят действията му.
  • 29 Ал Тъпоне

    6 1 Отговор
    Остава сега да го платим, както Ф-16 и да чакаме докато решат да го построят!
  • 30 ИНЖ1

    5 1 Отговор
    Тъй като сме пазарна икономика, проектът да бъде листван на борсата. Стига с тия държавни авантюри с нашите пари!!! Веднъж го играхме 40г. с Белене - провал. Гьол. Сега защо пак играем същата пиеса???
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Зегор

    1 0 Отговор
    До сега бяхме ядрено бунище на Европа, но сега ще бъдем ядрено бунище на света.Важно е да има големи комисионни.
  • 33 Стефания

    1 0 Отговор
    До сега руснаците взимаха ядрените отпадъци от АЕЦ, но вече ще се изхвърлят по плажовете в мореhttps:
  • 34 Само питам

    1 0 Отговор
    Хиновски, инженер по ДВГ, преди плюеше по ядрената енергетика, сега обърна палачинката! Защо ли?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове