Last news in Fakti

20 Февруари, 2024 15:09 2 581 39

Кметът на Омуртаг Ешреф Ешрефов, неговият баща и трето лице са с обвинения за корупция и длъжностни престъпления

  • кмет-
  • омуртаг-
  • опг

Обществени поръчки на общината са възлагани на различни фирми, но веднага след това като подизпълнител е наемана фирма на бащата на кмета

Кметът на Омуртаг Ешреф Ешрефов, неговият баща и трето лице са с обвинения за корупция и длъжностни престъпления - 1

Кметът на Омуртаг и баща му вече са обвиняеми за организирана престъпна група извършвала длъжностни и корупционни престъпления, съобщи БНТ00.

Бащата на Ешрефов - Хасан, е бил ръководител на престъпната група. Обществени поръчки на общината са възлагани на различни фирми, но веднага след това като подизпълнител е наемана фирма на бащата на кмета на Омуртаг. Има и трети обвиняем за участие в схемата.

Кметът на Омуртаг Ешреф Ешрефов е настанен в болницата в Омуртаг, след като е получил инфаркт. Той е там под полицейска охрана, след като вчера е бил арестуван. Случаят се води от Софийска градска прокуратура и Комисията за противодействие на корупцията.

Малко по-късно от Софийската градска прокуратура потвърдиха арестите. Води се разследване, образувано първоначално по данни за подкуп.

В хода на разследването са извършени множество действия по събиране и проверка на доказателства, както и оперативно-издирвателни мероприятия, които са дали основания разследването да се води за организирана престъпна група (чл. 321 НК).

В резултат на съвместната и координирана работа на СГП и Комисията за противодействие на корупцията са събрани доказателства, които наблюдаващият прокурор е оценил като достатъчни за привличане към наказателна отговорност.

На 19.02.2024 г. е предявено постановление за привличане на бащата на Ешрефов в качеството му на обвиняем за това, че в периода от началото на 2019 г. до датата на привличането в гр. Омуртаг и на територията на община Омуртаг ръководил организирана престъпна група, в която участват длъжностни лица, създадена е с користна цел и с цел извършване на престъпления по служба (чл. 282, чл. 283 и др. от НК).

На същата дата е предявено постановление за привличане и на Ешреф Ешрефов, като обвинението срещу него е за това, че в качеството си на длъжностно лице е участвал в групата.

Двамата обвиняеми са задържани с постановление на наблюдаващия прокурор за срок до 72 часа.

Предстои да бъде направено искане от СГП пред Софийски градски съд за взимане на мярка за неотклонение "задържане под стража" спрямо обвиняемите.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    25 0 Отговор
    Вай аман!
  • 2 сигурно

    25 1 Отговор
    Шиши сега ще привика деветото джудже за да му издърпа ушите !!!
  • 3 забрана

    27 3 Отговор
    Тази антибългарска партия ще затрие държавата !!!
  • 4 Самозабравили

    29 0 Отговор
    се от далавери , власт и алчност ! Във всяко населено място бъка с такива !
  • 5 ХАХАХАХ

    19 4 Отговор
    ПЕЕВСКИ ЩЕ ГО СПАСИ СПОКО
  • 6 Акула

    22 0 Отговор
    Кога в Бг ще пречупятОПГ и Корупцията
  • 7 Иванова

    32 2 Отговор
    Хайде сега по всички общини, на всякъде е бъкано с такива кметове, зам. кметове и роднините им.
  • 8 хммм

    23 0 Отговор
    Крайно време е и североизтокът да започне да се чисти...

    Коментиран от #10, #13, #14

  • 9 Сила

    17 0 Отговор
    Гешефтар Гешефтаров е получил инфаркт от преяждане с мазни вратни пържоли....... Вай, вай, вай
  • 10 пери

    12 2 Отговор

    До коментар #8 от "хммм":

    Прошумоля се, че е наказателна акция и чистката е политическа, в дпс-то, щото има непослушни.
  • 11 Иванова

    20 0 Отговор
    Хубава новина! Дай Боже, всеки ден по няколко такива хубави новини да има. Дано прокуратурата да подхване и другите общини!

    Коментиран от #15

  • 12 Селянин

    19 0 Отговор
    Че едва ли има кмет с бюджет, който да не е в подобни схеми.
  • 13 8968

    15 1 Отговор

    До коментар #8 от "хммм":

    Първо трябва да се започне по- нагоре от селски кмет, МАЙ. Защото Омуртаг е малък град от селски тип. Големите риби в региона не се закачат. Никой не се разравя в областния град- Търговище. Никой не проверява как действат структурите там. Проверката се прави от София. А в Търговище... гонят кокошкари.
  • 14 Иванова

    24 0 Отговор

    До коментар #8 от "хммм":

    Само североизтокът ли? Цяла България трябва да се изчисти от тези несменяеми кметове/феодали/ и родата им до девето коляно.
  • 15 8968

    14 0 Отговор

    До коментар #11 от "Иванова":

    Хубава новина за наивници. Горят бушони. Големите акули в региона никой не закача.
  • 16 Емигрвнт

    13 1 Отговор
    За пореден път само ще вметна, че Испания е била над 830 г.под мароканско робство, но въпреки, че МАРОКАНЦИТЕ тук са над 2 млн. само легалните / колко са нелегално никой не знае /те нямат право на създаването на партия, имат всички права наравно с испанците както и всички легални емигранти, нямат право да строят джамии, заварените такива са превърнати в музеи отразяващи миналото ли не са действащи, имат право да се молят по техните там канони и закони, но в наети помещения които се намират в подземни места и без право да вият и смущават околните ! Това е истината и никой не може да попречи на Испания да защитава националността си !

    Коментиран от #24

  • 17 Бай Хюсеин

    9 1 Отговор
    Асановси Хасан тия имена Все на далавери алавери,чудна работа.
  • 18 Тони Минев

    11 0 Отговор
    Ами този е дребна риб..ка,в сравнение с Каб..а.мил..ионеров,кме..та на общината на Апостола на свободата .....Карлов..ска община.
  • 19 Генчо Даков

    7 2 Отговор
    Познайте коя община води класац..ията......КАРЛО....во.

    Коментиран от #22

  • 20 Не всички знаят

    11 0 Отговор
    Може ли малко яснота, от коя партия са крадците!?
  • 21 Емигрант

    12 2 Отговор
    В коя европейска християнска държава мюсюлманите имат партия която навсякъде би се смятала за етническа и на верска основа, само опростаченото и неадекватно българско население е измамено, че видите ли няма да е демократично да се откаже регистрация на такава, тотална измама на червените с което разделиха народа за да управляват до днес !

    Коментиран от #26

  • 22 Експерт

    4 0 Отговор

    До коментар #19 от "Генчо Даков":

    Не се натискай, участващите са хиляди! И всички са способни!
  • 23 Фори

    8 0 Отговор
    Кметовете от общински администратори, решаващи проблемите на хората по места , се превърнаха в бизнесмени
    готови за пари да разделят майчината гръд на 8 свински цици,само и само да сучат и крадат! 90 % от тях са за затвора,ама толкова се са нагушили и откраднали,че вече им е все едно!Те са крадците по места от народа!!!
  • 24 Ганьо

    4 0 Отговор

    До коментар #16 от "Емигрвнт":

    Тези да не са емигранти...

    Коментиран от #27

  • 25 Хорейшио

    6 0 Отговор
    Имаше една чалга песен "За крадец не ставаш сине, ти си будала..." Та и на тоя убавец работата е такава. Да сключваш договори с фирма "на баща си" (всъщност е ясно че бащата е подставено лице, фирмата е на самия кмет) e може би най лесния начин да те хванат. Тия даже не са достатъчно умни, за да крадат без да ги хванат.
  • 26 Ганчо

    5 1 Отговор

    До коментар #21 от "Емигрант":

    Не търси под вола теле. В коя християнска държава има толкова партии, че да не могат да се обединят срещу шепа хора. Проблема не е в тях и тяхната партия, а в рода Ганев...

    Коментиран от #31

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Емигрант

    2 2 Отговор
    До 24 "Ганьо" - Кои тези бе неразбралия ? Говоря ти за над 2 млн. мароканци родени и живеещи в Испания, над 830 г. мароканско робство, какви емигранти ? Ти да не си от мюсюлманите в България които трудно схващат и говорят български ? Защо изтрихте този коментар, Пеевски ли не ви разрешава ?

    Коментиран от #30

  • 30 Ганьо

    3 0 Отговор

    До коментар #29 от "Емигрант":

    Искаш да кажеш, че тези са роби ли? Айде бегай при Пеевски да му обясниш...

    Коментиран от #32

  • 31 Емигрант

    3 0 Отговор

    До коментар #26 от "Ганчо":

    Ганчо, Ганчо, разумът ти само за такъв глYпав въпрос ли ти стигна ? Ще ти отговоря с въпрос - "А КОЙ РАЗРЕШИ ДА ИМА ТОПКОВА ПАРТИИ В БЪЛГАРИЯ" ? Кой разреши да има антибългарската ДПС, кой разреши да се създаде другата антибългарска - Възраждане на която в момента членовете и са в Русия която обяви България за ВРАГ, кой разреши ЧАЛГАРИ да имат партия, кой разреши измамата БКП да се прекръсти на БСП все едно, че е друга шайка със същите членове и възгледи, кой разреши на мутра-бандит от 90-те да създаде партия и да превърне държавата в мафия, нима за всичко това не е виновен суверена ? Имаш ли адекватен отговор на тези въпроси ? Защо тези престтпни политици копират от Запада само цените, а не копират заплати, безплатно здравеопазване, социална политика и т.н., ще ти кажа, защото в България останахте само мишките умеещи да МРЪНКАТЕ и църквата, защото не знаете дори от какво се нуждаете за да бъдете ефективни когато протестирате....защото сте "знаещи" и "можещи", но само за да беднеете....
  • 32 Емигрант

    1 1 Отговор

    До коментар #30 от "Ганьо":

    Много си объркан "дребен", дори не разбираш добре български явно ! Описал съм много ясно една истина, но ти явно не схващаш нищо ! Затова и политиците които ви управляват нямат вина, защото са ваш нетазбран избор !
  • 33 ЧОЧО

    1 0 Отговор
    Шиши няма да дърба ушите на никого,защото тоя кмет не е от неговата партия .
  • 34 Боруна Лом

    3 0 Отговор
    И ПРОВЕРКА НА ДИПС!
  • 35 Тити

    3 0 Отговор
    Амииии а Боко ни караше че няма такова нещо и всичко е илюзия.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Мюмюн

    1 1 Отговор
    а ба те са са объркали ве, кмета е честрн,от политически натиск е
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове