Last news in Fakti

14 Май, 2024 18:09 864 5

Зам.-министър на труда и социалната политика: 11% увеличение на пенсиите отразява реално икономическите процеси

  • пенсии-
  • министър на труда

Важно е пенсионната система да бъде устойчива, жизнеспособна и да отговаря на потребностите на ползвателите й, за да има доверие в нея, каза Лазар Лазаров

Зам.-министър на труда и социалната политика: 11% увеличение на пенсиите отразява реално икономическите процеси - 1

Процентът на осъвременяване на пенсиите отразява реално и изпреварващо процесите, които са настъпили в икономиката. Това заяви пред Радио "Фокус" Лазар Лазаров, зам.-министър на труда и социалната политика по повод 11% увеличение на пенсиите от 1 юли 2024 година.

"Надзорният съвет е органът, който има правомощия да вземе окончателно решение по отношение осъвременяването на пенсиите през съответната година, това е съгласно действащото законодателство. И разбира се, той се съобразява с параметри, които са свързани с нарастването на средния осигурителен доход за предходната година и ръста в цените на потребител, по-известно като инфлация, в рамките на отчетените показатели.

Тези показатели са по-ниски от онези, които са предвидени в бюджета. Бюджетът е изготвен естествено, въз основа на прогноза през 2023 година. В този смисъл има изпреварващо увеличение на пенсиите, което е над отчетните показатели", коментира Лазаров.

Относно бъдещото развитие на пенсионната система, Лазар Лазаров отбеляза, че е важно тя да бъде устойчива, жизнеспособна и да отговаря на потребностите на ползвателите ѝ, за да има доверие в нея. По думите му обаче доверието в пенсионната система не се осъществява с резки движения и с популистки предложения или с действия, които отнемат ресурси от нея.

"Поради тази причина, следва много балансирано да бъдат отчетени интересите на всички участници в нея. На онези, които внасят средства, на онези, които в момента потребяват средства, на работодателите, на осигурените лица, разбира се и на социалните партньори. Именно затова, в момента имаме историческият шанс да се ползваме от две инициативи. Едната инициатива е свързана с искане от страна на Народното събрание за извършване на анализ на пенсионната система.

От друга страна, Икономическият и социален съвет, като орган на независимото гражданско общество, също прави анализ в областта на пенсионната система. Ние като държавна институция, също имаме своите отговорности в него. И онова, което бих очаквал след всички тези анализи е да се постигне един надпартиен политически консенсус за основните параметри, по които следва да работим и за тяхната устойчивост във времето", коментира зам.-министърът на труда и социалната политика.

Според Лазаров въвеждането на различни механизми, които имат негативно отражение от гледна точка на приходи на осигурителната система, в бъдеще водят до разстройване на самата система:

"Но онова, около което може би следва всички да се обединим, да има едно по-справедливо отчитане на приноса на отделните категории лица, които внасят осигурителни вноски. И да предотвратим изкушенията на различни политически кръгове в различни етапи от нейното развитие да извършват дейности, с които подкрепят едната или друга страна в осигурителния процес".


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    5 0 Отговор
    Що е то "икономиските процеси" и що за ми3ерен процент може да ги отрази реално?
  • 2 Михайлов

    7 2 Отговор
    Стига с изборните номера. През управлението на Борисов пенсиите нито веднъж не бяха увеличавани, а също така имаше таван на пенсиите с цел някой да не забогатее. Не съм фен на Асен Василев, но единствен той се сети, че има пенсионери в държавата, които ровят в кофите и увеличи пенсиите им. Това за кофите е вярно. С пенсия от 200-300 лв., след плащане на лекарства, ток, вода, парно и т.н. нищо не остава. Имаше призив към пенсионерите преди 10-тина години да продадат жилищата си и да закупят по-малки. Кой ли ги е купил?

    Коментиран от #3

  • 3 Гост

    2 5 Отговор

    До коментар #2 от "Михайлов":

    Не си прав! Не съм бойковист, но и при него се увеличаваха пенсиите. Иначе съм съгласен, че това си е своего рода пазаруване на гласове и трябва да се води криминално деяние.
  • 4 Сандо

    5 0 Отговор
    Да разбираме ли,че инфлацията в България е поне 11%?Ако това е така,защо лъжете европата да ни приема в еврозоната?И защо лъжете и българите,че сме готови за еврото и то за нас ще е "манна небесна"?
  • 5 Горски

    2 0 Отговор
    Първото правителство на Борисов замрази пенсиите 2009 - 2013 те не помръднаха нагоре и с една стотинка. Извършената през 2013 актуализация не успя дори до покрие натрупаната инфлация. През 2014 - 2017 пенсиите бяха осъвременявани по т. нар. швейцарско правило с нищожни проценти 1.9 - 2.7 %. През 2014 средната пенсия беше 311.35. През 2017 хиляди пенсионери не получиха дори 2.4% индексация, заради апокрифно постановление от 2006 г. От 1.07.2020 1.276 млн пенсионери живеят под линията на бедност изчислена на 363 лв.
    През 2019 трябваше да отпадне таванът за новите пенсии. Владислав горанов зачеркна този текст от кодекса за социално осигуряване. борисов еднолично отмени предвидения в КСО растеж от 1.5% за всяка година стаж - в края на 2018 го замрази на 1.2% Пенсионери от Велинград благодарили на Борисов за щастливото детство, което са имали. Ама ние тогава не бяхме на власт - казал Борисов! Е именно затова де! - казали му пенсионерите.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове