Last news in Fakti

26 Май, 2024 18:45 1 244 23

Мария Минчева: Пенсиите се използват предизборно от политическите партии

  • мария минчева-
  • избори-
  • пенсии

Решението на парламента за пенсиите да се увеличат с 11% е малко странно. Не знам как да го коментирам извън контекста на предизборната кампания в момента

Мария Минчева: Пенсиите се използват предизборно от политическите партии - 1
Снимка: БСК

Решението на парламента за пенсиите да се увеличат с 11% е малко странно. Не знам как да го коментирам извън контекста на предизборната кампания в момента.

Това заяви в интервю пред БНР Мария Минчева, председател на Надзорния съвет на НОИ и зам.-председател на Българска стопанска камара.

"Защото законът ясно е разписал как се взимат решения и от кои органи. Това решение беше взето в рамките на законовата процедура, всяка година Надзора на НОИ взима такива решения. Ако приемем, че НС има право оперативно да се меси в дейността на всякакви органи, които са колективни, това решение не би имало никаква стойност, защото надзорът е така направен, че има паритет между квотата на правителството и на социалните партньори. Това решение може да се коментира единствено в предизборната кампания. За мое съжаление темата с пенсиите се използва предизборно от политическите партии, тъй като има над 2 млн. пенсионери, които са гласоподаватели и политиците обичат да раздават пари от трибуната на НС, надявайки се това да привлече повече гласове в едната или другата посока", коментира Минчева.

"Правилото се изменя и от 75% от инфлацията и 25% от ръста на осигурителния доход, от 2005 г. това решение е обвързано с 50% нарастване на осигурителния доход и 50% от ръста на инфлацията. По закон ежегодно се осъвременяват пенсиите с решение на НОИ с % равен на - прилага се правилото, а не се казва по преценка на надзора, има ясно правило", разясни председателят на Надзорния съвет на НОИ.

И коментира:

"Няма нищо укоримо в това управителят на НОИ да внася предложение за осъвременяване на пенсиите, защото законът ясно казва 50% от ръста на осигурителен доход и 50% от ръста на потребителските цени."

Мария Минчева предупреди, че живеем в несигурно време, визирайки сегашната геополитическа ситуация и "прогнозите показват намаляване на ръста на инфлацията".

За нея големият проблем "е дългосрочен и не се говори за него – застаряване на населението".

"Все по-малко хора ще допринасят с вноски и все повече ще са бенефициентите на общественото осигуряване. Чували сме призивите от необходимостта от увеличаване на осигурителните вноски, за да се преодолее дефицита в НОИ. Но колкото и да се увеличават вноските трябва да гледаме по-комплексно на пенсионната система", каза Минчева.

"За нас като работодателска организация, това е елемент, който трябва ясно да се каже, да видим откъде пенсионерите могат да получават доходи извън държавната пенсия. Второ трябва да се работи за повишаване на финансовата грамотност на младите хора. А увеличавайки финансовата грамотност, ние трябва да знаем, че днес, внасяйки осигуровки върху реалния си доход, а не върху минималния, това ни гарантира доза спокойствие в годините когато няма да сме активни", препоръча председателят на Надзора на НОИ.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 пенсионер

    10 2 Отговор
    Депутатите и правителствата убиват народа , а ГЕРБ го заравя !!
  • 2 миче мари що

    11 1 Отговор
    не цъкваш ти и таза кака дето си ни я изтъпанчила че тези 11% увеличение е само за тази година и че следващите години за пенционерите пак дърво:

    Прогнозата е от 1 юли 2025 г. пенсиите да се вдигнат с 6,6%, като минималната ще стане 618,89, а средната – 941,43 лв. За 2026-а пък швейцарското правило ще даде 4,6% ръст, или минималната пенсия за стаж и възраст ще е 647,36 лв., а средната 984,74 лв.

    Най-малко ще е увеличението през 2027 г. – 3,8%. Това означава 671,96 лв. минимална и 1022,16 лв. средна пенсия. Максималната ще замръзне на 3400 лв. и за следващите 3 години.
  • 3 ЦИРКаджии

    13 4 Отговор
    Как защо? Защото едни искаха да отмъкнат едни 100 милиона от пенсионерите, затуй беше решение на НС. И защото 50% парите за пенсии са от БЮДЖЕТА, а не от вноски? Увеличете вноските и тогава коментирайте....работодатели?
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Ако

    8 1 Отговор
    няма пари за пенсии, нека изядем ПВУ-ТО !
  • 7 Тази

    13 1 Отговор
    На кой свят се намира. Тя няма за какво да мисли защото не може, измислили са го други,а тя повтаря. Това е трагедията на управляващите в институциите на България.
  • 8 Кинти кинти

    8 2 Отговор
    Сега е момента преди избори да се извинят ръцете на всички частни партии които искат да влязат в парламента,а следователно първото нещо което да се гласува да е 1460 лева чисто ьшминимална заплата колкото е минимума за нормален живот на един работещ и 850 лева минимална пенсия,както и по 200 лева на глас легално,който иде да гласува няма значение за кого на изхода на ръка 200 кинта,това ще е легален стимул за изборна активност.Малко да живнат нещата в тази нещастна територия.
  • 9 А не беееееее

    9 2 Отговор
    Пенсиите ТРЯБВА да се използват предизборно от политическите партии ! Но и трябва после обещанията да се изпълняват !
  • 10 За Пенсиите пари няма

    15 1 Отговор
    А за НАТО и Украйна пари милиарди има а? Гиди мишки....
  • 11 Бойко

    11 1 Отговор
    Моля Дамата да не си рита трудовата книжка
  • 12 Голямата Промяна

    6 2 Отговор
    Ами нали затова ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС промениха така Конституцията? Сега могат в Парламента, предизборно да раздават и обещават пари на всеки! Нали не ги дават от джоба си?
    Това по същество си е купуване на гласове!
  • 13 Точен

    9 1 Отговор
    Пари за фашистка украйна има, но за българските пенсионери не дават 1% отгоре? Позор и за сглобката, и за НОИ.
  • 14 Тая пък

    6 1 Отговор
    Ти кат са пенсионираш тогаз пак ще си приказваме. Сега ти е лесно.
  • 15 ох, тези пенсии...

    8 0 Отговор
    Голяма дъвка. Пенсиите - пенсионерите, пенсиите - пенсионерите. Защо никой не каже на глас, какви безумни заплати се вземат в държавните дружества, агенции, в разните отдели, за които не сме и чували? И защо си затварят очите за заплатите, които се увеличават по 4-ри пъти годишно с почти по една минимална пенсия.
    А бонусите ?!!!
    То бива, бива наглост, ама това на нищо не прилича. Пенсиите станаха трън в очите и то точно на тези, които получават най-високи заплати и бонуси.
    Какъв е този нов морал, каква е тази алчност и омраза ?!!!
    Ами спрете ги, за да спите спокойно.

    Коментиран от #22

  • 16 Парите са разменната монета за Всички Из

    0 0 Отговор
    Парите са разменната монета за Всички Иззбори! Парите са ктоката с която се купува стоката! Пенсиите Нйа-малко! Колко заплати са платени за да се спечелят гласовете на Държавните Служители!
  • 17 Анонимен

    0 3 Отговор
    Пенсионерите. Има ги богати, бедни. Умни и добри и всякакви. Не ги подценяйте. Ходят с децата, внуци в Гърция, обикалят светът. От умни по умни от тях, нищо, че са някои на 84 г, но децата им са много заможни, на маман брат. Шеф на нотариуси, фирми, родителите им не бяха случайни, работари, умни и учтиви, спокойни, внуците им в Лондон учат атомна физика и по Щатите не с пари на сорос, жалко, че вуйчо не е жив, получи от умствен труд, сметки, масивен инфаркт, който работи ще има, а и децата и внуци на краси са над бойковите баби. Не гласуваме, защото ние тракийците имахме заможни преди 1944 идвайки от Гърция на тия земи, имахме и цк на бкп на 1 секретар, имаме ченгета и за да не обидим антикомунисти и фалш бкп не гласуваме, а сега ще оправят българия на пеевски хората. Те мохамеданите са трудолюбиви, а и младото ученичка, в нашият клас имаме 3 българчета, 18 българомохамедани и 7 циганчета в 12 клас, а турчета нямаме, а градът е вече не на турците, а на пеевски и бойко. Старите българи разчитат на тях, земята се изкупува от тях. Свърши с български произход. Хубави им са песните, а са единни. Бг си я харесват. Пенсионерите като умрат и банкя ще изкупят, но на по късен етап. Работят от 20 г сенейства и в София са купили множество жилища и ги дават под наем, на момичето родителите са в софия, идете ги стигнете българите. Не е обидно, казва го от смолян строителя, всичко като умрете ще ви купим и много други думи. Парата е у тях, може и цветелина б, да го потвъ
  • 18 Пенсионер

    8 0 Отговор
    Минчева нека каже, с колко им увеличиха заплатите и то със задна дата считано от 1.1.2024. Реваха, протестиращи и най накрая успяха да избият ръцете на Правителството. Ами нека каже какъв размер Великденска добавка получи всеки служите от НОИ? Ама и това премълчава. Седнала да коментира левчетата на пенсионерите. Как не я срам.
  • 19 Мдаа

    8 0 Отговор
    Ще се престраши ли някоя мисирка да попита Минчева, какво месечно възнаграждение получава като Председател на надзора на НОИ. С няколко нули е заплатата, Минчева да каже цифрата. Да види Народа за какво става въпрос.
  • 20 Мдаа

    5 0 Отговор
    Някой подгрявава Минчева да говори отново против пенсионерите
  • 21 Финансист

    5 0 Отговор
    Това изказване на Минчева не е случайно. Може би отново ще се направи опит да се вземе 1% от пенсионерите при актуализацията на пенсиите. Нищо, че цените на стоки и услуги растат поголовно. Мария това не я интересува. Тя служи на властта, не на пенсионерите. Припомням, че края на юни трябва да се преведе третият транш по сметките на ВУЗовете за увеличение заплатите на Вузовската администрация, секретарки, чистачки разни и т.н. Парите още не са осигурени. Ако не се намерят резерви, пенсионерите с 1% надолу ще изгорят. Вместо 11% актуализацията ще стане 10%. 1-ви юли наближава и ще видим.
  • 22 Минчева

    8 0 Отговор

    До коментар #15 от "ох, тези пенсии...":

    като Председател на Надзора на НОИ взема всеки месец заплата 20000 лева.
  • 23 Икономист

    7 0 Отговор
    С това си неправомерно изказване за Парламента, госпожа Минчева трябва да бъде освободена от поста в НОИ.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове