Last news in Fakti

18 Юни, 2024 16:19 1 767 53

Проф. Димитър Вацов: В момента всичко зависи от ИТН

  • димитър вацов-
  • итн-
  • отказ-
  • среща-
  • герб

Според проф. Вацов евентуален проект на президента Румен Радев ще срещне сериозен отпор от политическите формации

Проф. Димитър Вацов: В момента всичко зависи от ИТН - 1
Снимка: БГНЕС

ГЕРБ и ДПС са в менгеме, което ги задължава да направят правителство.

Това каза пред БНР проф. Димитър Вацов, философ и политически анализатор, и прогнозира кабинет да се състави още с първия мандат, ако не - с втория, "за да не дадат ГЕРБ и ДПС топката на Румен Радев".

"Те са хванати в менгеме между ниската електорална легитимност, която имат, тъй като много малко хора гласуваха изобщо на последните избори. Но в същото време те имат най-висока електорална легитимност, защото имат най-висок процент от всички политически партии, като общо депутатите им са 115 и почти сами имат мнозинство", уточни той.

Според него в момента всичко зависи от ИТН:

"Това е най-вероятният партньор, а и само те не са направил стъпка назад, отказвайки по някакъв начин да сътрудничат и да се явят на срещата с ГЕРБ".

Прогнозата на анализатора е ИТН да подкрепят правителство на ГЕРБ и ДПС:

"Ще го обявят, че е в името на стабилността, а за самото правителство ще измислят по-благовидна формула, примерно - експертно".

Проф. Вацов допусна ИТН "да се фръцнат" и тогава да се търси с втори или с третия мандат правителство с частична подкрепа от БСП, от "Величие" или от отделни депутати.
"Очаквам БСП да не промени поведението си, за да избегнат обвиненията в безпринципност, след като вече Корнелия Нинова не е лидер. А от друга страна очакват президентът да им връчи на тях третия мандат, ако евентуално се стигне до това да се прави правителство на националното спасение", смята анализаторът и подчерта, че този вариант е малко вероятен, а и той не вярва Румен Радев да връчи на БСП третия мандат този път.

По думите на проф. Димитър Вацов оставането в опозиция би трябвало "да поизчисти малко физиономията на ПП-ДБ, което кампанията не успя да направи":

"Някакъв вид вътрешна трансформация те вероятно трябва да претърпят. Вероятно Радан Кънев е прав, но това сега не може да се прогнозира. ... Много е трудно да се излъчи обща политика, това е коалиция в коалицията. Радан Кънев е силен лидер и може би прави политическа заявка, че би лидирал един процес на преобразуване и трансформация на този сложен политически субект в нещо по-хомогенно и по-консолидирано, както преди Иван Костов направи с ОДС. Радан Кънев има качествата, но няма предпоставките да направи това".
Политтехнолозите на Румен Радев се целят в негласуващите и в електората на радикалите, т.нар. популисткото ляво-дясно, смята анализаторът и коментира:

"Има много желаещи за проект на Радев - негови министри от служебните правителства, които той успя да придърпа към себе си, леви интелектуалци, гравитиращи около някогашното списание "Аспекто", социолози около агенция "Галъп".
Според проф. Вацов евентуален проект на президента Румен Радев ще срещне сериозен отпор от политическите формации:

"ГЕРБ и ДПС като стари клиентелистки партии няма лесно да се дадат. Те имат 1 милион устойчива електорална база, която не може да бъде пометена. Градската демократична общност ще противодейства. "Възраждане" и БСП ще противодействат, защото той ще им яде електорат. "Величие" са всеобщата подривна сила в българското общество. Тя не може да бъде веднага опитомена".


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    9 5 Отговор
    Всичко зависи от ДПС.

    Коментиран от #30

  • 2 Да,ама не

    25 5 Отговор
    Нали за това и казват малкото ДПС.

    Коментиран от #35

  • 3 Стойко

    23 6 Отговор
    Аз само искам да попитам?!?! Къде се е покрил онзи дърт, вмириcaн пaцyyл който се опитваше да се представя за трол на гадния ,противен,низък ,сакат чалгар от Учиндол Славуца Тодоров Трифонов от Учиндол мразен вече от целия Български народ ???? Да не се е удавил в изпражненията си седнал на дървената гаванка за голяма нужда! Този миришещ на нафталин мазен и ненужен цървул който повтаряше едно и също че Слави бил достоен и почтен и никога нямало да се продаде на мафията ГЕРБ-ДПС! Удавил се е в изпражненията си

    Коментиран от #5, #34

  • 4 Гербер

    6 13 Отговор
    Никой не печели от неявяване на среща
  • 5 Механик

    18 7 Отговор

    До коментар #3 от "Стойко":

    Слави не го мислете! Този път ще си получи милиарда който е искал от Киро и му казал че само 500 милиона са за него а останалите за хората му по веригата .....За Бойко и Пеевски не е проблем да му ги извадят на мига след като за начало ги чакат 29 милиарда по плана за възстановане и развитие! В момента Слави има в обществото 9 процента одобрение и 63 неодобрение...И минус 9 вече да е милиарда е при него...Какво му пука че 6 милиона Българи ще го проклинат и ненавиждат, с одобрение не се плащат сметки а с пари! А тези които ще го кълнат ще са с празни джобове, а парите на Борисов и Пеевски в неговия

    Коментиран от #33

  • 6 Дано не сте излъгали избирателя и Вие!

    22 2 Отговор
    ИТН много ще загубят ако се коалират с ГЕРБ и ДПС, партия еднодневка!
  • 7 Хахаха

    18 2 Отговор
    Тошко Йорданов на Парапета, а Бочко и Делянчо отзад!
  • 8 Ирония

    21 4 Отговор
    Тошко Йорданов е в поза "тип сандвич" между бузките на Боко и Шиши!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Абсолютни плазмодии и нагаждачи

    16 4 Отговор
    чалгакултуртрегери + порнофолк = И ТН
  • 11 Евроатлантик Шиши

    13 2 Отговор
    Бързо в скута !
  • 12 Бедна майко Българийо!

    18 2 Отговор
    До там ли те докараха, да те управляват двама престъпници и един про.ст.ак Чалгаджия?! Ужас!!!
  • 13 Иееей

    12 3 Отговор
    Тошко вече брои с Дългия пачките пристигнали от Банкя...
  • 14 Мдаа

    11 4 Отговор
    Сливуца вдига цената !
    като за последно !
    изчегъртва .... кеш , а не ГЕРБ!
  • 15 По-голямо падение

    11 3 Отговор
    в българската история не е имало и може би няма за има.Една държава да зависи от шепа чалгари , попаднали в ръцете на безмилостни дресьори, решили чрез тях да управляват държавата.
  • 16 Истината!

    13 5 Отговор
    Българите се прецакаха, не гласувахте за ПП-ДБ, на ви сега Боко Чекмеджето, Делян Магнитски санкциониран за корупция и пране на пари и Учиндолския вулгарен Чалгар!!!! Те ще ви "оправят" и окрадат!!!

    Коментиран от #32

  • 17 Рей

    12 4 Отговор
    Кой въобще вярва че чалгарите, имат право на собствено мнение и глас, Славчо бе на хранилка при мафията, повече от 20 години, и сега ще го играе против тях, абсолютен фарс!
  • 18 Дрън дрън та пляс

    6 3 Отговор
    Айде славчовците на пързалката
  • 19 Срамно е да си българин

    15 3 Отговор
    щом един ЧАЛГАР ИЗЧАГЪРТВАЧ на ГЕРБ по най-долния и подъл начин се подигра на българския народ като единствен от парламентарните шайки се съгласи на преговори с ОПГ ГЕРБ/ДПС ! Излизайте и гласувайте масово за да разбере светът, че сме единствените простаци на земята които избират свободно палачите си ! Негласуващите са единствените родолюбци които протестират мирно и демократично против политическите измамници ! Заслужаваме беднотията опростачването чрез чалгария ! Срам сме пред Бог и героите ни начело с Ботев и Левски ! Махам се от тази овча кошара, търпението ми се изчерпа !
  • 20 Срам и позор!

    14 3 Отговор
    Ще ни управляват спящия Бойко с пачки и кюлчета злато в чекмеджето, Пеевски санкциониран по „Магнитски“ за корупция и пране на пъри от Великобритания и САЩ и Чалгаря Славчо, който 20 години е на хранилката на мафията.
  • 21 Още в началото

    5 3 Отговор
    когато се появиха на сцената с прословутото интервю на Слави пред Льо Монд във възхвала на евроатлантизма, разбрах че са от статуквото. А с Никито Василев продал за 250 милиона БТК на кипърска офшорка, вместо предлаганите 4 милиарда на Виденов, мнението ми се затвърди. Истинските лидери и партии не могат да помиришат Парламент като Клисаров и Пасков.
  • 22 Ех, колега

    0 9 Отговор
    И ти си продаде душицата. Петниш името на философията, която е независима от политическата гнус, а ти избра да слугуваш на западната неолиберална идеология. Предпочете си в стомах пред чиста съвест.
  • 23 Дани

    7 3 Отговор
    сЛАВЧО ПАТЕРИЦАТА И ЧАО.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Тома

    3 2 Отговор
    Като чуя менгеме виждам как стягат на тиквата топките
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Алооо симпатизанти

    4 3 Отговор
    на Чалгаря сега дойде ли ви в кухите тикви мисъл, че сте проsти лумпени ? Ето ви доказателство защо този деец на мутрите от 90-те провали умишлено своето съставяне на кабинет ? Ако още не сте разбрали, значи нямате нищо общо с хомосапиенс !

    Коментиран от #31

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 В момента не зависи от ДПС

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    ДПС има власт само над БСП, а те няма как да подкрепят правителство!
  • 31 На кой чалгар

    1 3 Отговор

    До коментар #27 от "Алооо симпатизанти":

    На киро ли, на христо иванов ли, на баце ли, на асенчо ли?

    Коментиран от #36

  • 32 Няма българин

    3 4 Отговор

    До коментар #16 от "Истината!":

    да гласува за национални предатели като ПП и ДБ и за хора с тотална липса на морал и ценности като тях!
  • 33 Да се лъже

    3 3 Отговор

    До коментар #5 от "Механик":

    е дъно в обществото, също като спонсорите на лъжи ПП и ДБ!
  • 34 Факт

    0 6 Отговор

    До коментар #3 от "Стойко":

    Достойните хора като Слави, не са продажници като лъжеца киро и толеите му по форумите!

    Коментиран от #41

  • 35 Малкото ДПС е ПП и ДБ

    1 3 Отговор

    До коментар #2 от "Да,ама не":

    Всички ги видяха в скута на пеевски на мазно кайве, обсъждайки как да те лъжат и крадат!
  • 36 Явно както казах всеки

    2 2 Отговор

    До коментар #31 от "На кой чалгар":

    чалгар е с куха глава, щом задаваш въпрос на който всеки разумен човек има отговор - чалгарят всеизвестен като Слави Тъпото от 7/8 !

    Коментиран от #37

  • 37 Всеки разумен човек

    0 5 Отговор

    До коментар #36 от "Явно както казах всеки":

    не драска глупави и ниско интелигентни опорки и лъжи на пропадналите ПП и ДБ! Нали така? Ти що не си от разумните?
  • 38 ИТН са предатели!

    3 3 Отговор
    Секса почна... кой на кого ще седи в скута...

    Коментиран от #40

  • 39 Пълна пародия!

    4 3 Отговор
    Пропадналите ИТН, мазния лъжец Слави и чирака му Тошко Тъпото, който се готви да седне в скута на Пеевски са пълта пародия! Пропаднала сган!
  • 40 Ами лъжеш

    0 5 Отговор

    До коментар #38 от "ИТН са предатели!":

    като ПП и ДБ!
  • 41 Аре бегай

    4 3 Отговор

    До коментар #34 от "Факт":

    Слави ли бре, който 20 години е на хранилката на мафията, който няма морал, култура и елементарно възпитание, който се гаври с една майчица на малко бебче, който разпространява вулгарна чалга и опростачава децата ни, който е идин истерик с фалшива диплома, който не може едно смислино изречение да каже без да му го напишат и да го чете като мало.ник...

    Коментиран от #42

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Право на мнение!

    3 3 Отговор
    ИТН са долни мръсни мазни чалгари, умствено ограничени и с ниска култура, скандалджии, истерици и интриганти, клеветници и прооостациии.

    Коментиран от #45

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Може

    1 4 Отговор

    До коментар #43 от "Право на мнение!":

    Ама за твое съжаление, казват истината! Гадно за теб, че ти пречат ПП и ДБ да те лъжат и крадат и да си бедна и нещастна, ам нъ! Има и такъва народ, да иска нещо по достойно!
  • 46 Хахаха

    4 2 Отговор
    Слави ли бре, певачката на мафиотите.
  • 47 Срам и позор!

    4 3 Отговор
    ИТН са дъното на културата на поведение! Това са жалки клоуни, които опростачиха не само цяло едно поколение, но и българския парламент!

    Коментиран от #51

  • 48 Хахаха

    3 3 Отговор
    ИТН са мазни лъжци, които ви лъгаха, че ще чагъртат ГЕРБ, а сега седнаха сугинажки в скута на баце Бойко.
  • 49 6нтщ5ж

    3 3 Отговор
    Тошко интриганта и мръсната уста на ИТН, жалък интригант и мазен лъжец!
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Аз пък мислех

    1 3 Отговор

    До коментар #47 от "Срам и позор!":

    Че такива лъжци и крадци като ПП и ДБ опростачват.
  • 52 Ха ха ха

    2 1 Отговор
    Това ще е и безславният край на ИТН. Дано не предадат собствения си народ, макар че той, народът не заслужава нищо, защото при такава уникална възможност да се разправи с тях в процес на избори две едно си остана в къщи да си мирише непраните чорапи. Както каза Андрей ние сме малък но за сметка на това много прост народ. Лично аз вече нямам жал в себе си.
  • 53 ЧЕСТНО

    1 0 Отговор
    ТОВА, КОЕТО ГЕРБ ПРЕДЛАГА НЕ Е ЕКСПЕРТНО ПРАВИТЕЛСТВО, А Е ТЯХНО ПРАВИТЕЛСТВО! БОЦЕ СИ ТЪРСИ ПАТЕРИЦИ, ДАЖЕ НЕ ИМ ДАВА И ПРАВО НА ИЗБОР, А И ПЛАШИ С ИЗБОРИ - АМИ ХУБАВО! НЕКА ОТИДЕМ ПАК НА ИЗБОРИ, НО ТЯХ ВЕЧЕ НЯМА ДА ГИ ИМА!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол