26 Юни, 2024 11:22 1 083 15

ИТН при Радев: Най-практичният ход е с третия мандат да се състави експертен кабинет

  • итн-
  • румен радев-
  • трети мандат-
  • експертен кабинет

Държавният глава попита представителите на шестата политическа сила в парламента как виждат успешната формула за съставяне на правителство

ИТН при Радев: Най-практичният ход е с третия мандат да се състави експертен кабинет  - 1
Снимка: БГНЕС

Най-практичният и верен ход е с третия мандат да се състави експертно правителство. Това заяви лидерът на ПГ на "Има такъв народ" Тошко Йорданов в началото на консултациите при президента Румен Радев за съставяне на правителство, предаде репортер на "Фокус".

"Усещате как ниската избирателна активност постави редица предизвикателства пред българската политическа система, пред партиите", започна президентът Румен Радев.

Държавният глава попита представителите на шестата политическа сила в парламента как виждат успешната формула за съставяне на правителство.

В отговор Тошко Йорданов определи ниската избирателна активност като "ужасяваща". Той постави под съмнение действителният брой на избирателите в страната и изрази недоумение защо не се актуализират избирателните списъци. Председателят на ПГ на ИТН обаче коментира, че проблемът с ниската избирателна активност е плод на действията на политиците и това, че нарушават дадените от тях обещания.

"Ние не от сега говорим за експертен кабинет в условия на политическа криза, който е единственият изход за излизане от кризата и връщане доверието на гражданите в парламента", заяви Йорданов.

Тошко Йорданов повдигна и въпроса за промяната на политическата система. Той коментира, че било по-удачно страната да стане президентска република, тъй като според него така е ясно кой носи отговорността за управлението.

"Има и трети вариант - президентска република. Ние се опитахме да направим референдум по темата. Не събрахме достатъчно подписи, но това не променя нашето мнение, защото в една президентска република президентът е начало на изпълнителната власт и тя има много по-голяма легитимация. В момента наблюдаваме разпарчетосване на малка избирателна активност и легитимацията на всяка една партия е почти никаква", заяви Йорданов.

Той посочи, че стабилността в президентската република била по-голяма, дори в условия на политически кризи.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 комунистче

    13 4 Отговор
    много сте практични вие, и вашия шеф практичен, с едно изпращане на космонавт, да спечелим македонците завинаги на наша страна, ама то политиката не е като пазаруването на практична домакиня, в Практикер, тази практичност показва липса на идеология в ИТН, конюктурна и вождистка партия, без профил и физиономия, за идеология да не говорим изобщо
  • 2 да де

    16 4 Отговор
    Скоро ще се разбере дали и чорапа е в заверата, ако се стигне до третия мандат и го връчи на чалгарите.
  • 3 Опростачване

    14 2 Отговор
    Партия на сценаристи - гавраджии с бенд, балет и македонски космонавт.
  • 4 Ние българските граждани

    11 0 Отговор
    Избирателите предлагаме:
    1,След извънредни парламентарни избори партиите да не получават субсидии до нови редовни парламентарни избори.
    2.ЦИК да направи класацията на партиите спрямо всичките българи имащи право на глас.
    3.Да се промени закона за регистрциите на партиите за избори да представят списък с подписи на 250 000 привърженици,а не както сега 2 500 подписа.
    Така по малко партии и коалиции ще има,а не както сега да се явяват над 30 партии и коалиции!
  • 5 Последния Софиянец

    14 1 Отговор
    Щом ще управляват експерти защо хрантутим толкова много партии?
  • 6 Африкански

    8 1 Отговор
    Ако мисля,че ми вярва наият народ
    трябва да съм голям кретен и идиот!
  • 7 Трандафор

    4 6 Отговор
    След христоивановите промени в конституцията, очевидно е, че т.н. от ИТН експертно правителство, всъщност ще е правителство договорено с Радев! Реванш, бате! И понеже за президентска република се иска ВНС, и понеже няма мнозинство за промени на промените, да се върне старото положение, та експертно, демек римейк на служебно на Радев! С мандат на шестите! А ако и Величие поискат мандата......

    Коментиран от #9

  • 8 Ако

    10 0 Отговор
    направят гръцкия модел ще бетонират герб-дпс във властта!
  • 9 Каква полза

    4 1 Отговор

    До коментар #7 от "Трандафор":

    от дракане на толкова бозъ?
  • 10 Тези продължават

    10 1 Отговор
    с простотийте да баламосват хората. Какво значи експертно правителство, щом ще се избира от партиици?
  • 11 Зрител

    9 2 Отговор
    Хората от ИТН бяха като на тръни при президента, сякаш сами не знаеха какво търсят там, и нямат търпение да излязат от сградата и да потърсят успокоение в някое климатизирано кафене.
  • 12 Ай стига бе

    10 2 Отговор
    Дали ще сложиш първо вода, кисело мляко и краставица, или краставица, вода и кисело мляко, или кисело мляко, краставица и вода, то при всички случаи ще се получи едно и също - таратор. Затова тия от ИТН направо да вземат и да си подкрепят правителството на ГЕРБ-ДПС, а не да се правят на умрели лисици и да разиграват театър, че щели да правят правителство с трети мандат.
  • 13 Луди

    8 0 Отговор
    Преди борбата беше кой ще спечели изборите, сега борбата стана за последния мандат, щото всички лаят ама никой не иска да носи отговорност
  • 14 Много неизвестни

    3 0 Отговор
    Много тъпа идея - кой ще избира тези експерти? Колко ще са експерти(знаем как се плаща за дипломи)? Кой ще определя от кои партии, колко и за кои отраслови и функционални правителствени сектори и области ще се назначават? Ако се вземат "извънпартийни" специалисти, колко ще са "извънпартийни"? Ще започне ли натдаване и отново с нашите пари? Ако гласуват за тези експерти винаги може да се направи задкулисна сделка за мнозинство.
    Според мен най доброто предложение е на Костадинов-анти ГЕРБ-ДПС коалиция. Ако изхождат от нац. ни интерес няма да имат проблеми с вътрешната политика, ако не се разбират по външната(там са им различията) да има референдум. Така ще решаваме ние за какво да харчад нашите пари- парите на българският данъкоплатец.
  • 15 Тия Експерти са Експерти....

    2 0 Отговор
    Тия Експерти са Експерти.... по Всичко друго! Но не и Експерти които знаят как се Гради Държава! И Откъзде трябва да се започне! - При всички положения... Не от Средата!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол