1 Август, 2024 18:13 1 980 55

Филип Димитров: Твърдението, че главният прокурор не може да се смени, се оказа невярно

  • филип димитров-
  • главен прокурор-
  • смяна

Това, което представлява съдебната реформа, е насочено към правата на прокуратурата и позицията на главния прокурор – дали той е вездесъщ, дали може да се меси навсякъде и дали може да носи отговорност”, каза Димитров по повод промените

 Филип Димитров: Твърдението, че главният прокурор не може да се смени, се оказа невярно - 1
Снимка: NovaNews

Твърдението, че главният прокурор не може да се смени, се оказа невярно. Главният прокурор е сменяем. Сега има механизъм за разследване, неговите функции са ограничени”. Това заяви бившият премиер и настоящ конституционен съдия Филип Димитров в „Денят на живо” по NovaNews по повод решението на Конституционния съд за промените в Основния закон.„ Това, което представлява съдебната реформа, е насочено към правата на прокуратурата и позицията на главния прокурор – дали той е вездесъщ, дали може да се меси навсякъде и дали може да носи отговорност”, каза Димитров по повод промените.
Той поясни, че КС е оставил в действие изменения, които обвързват Прокуратурата само с наказателните съдилища. „И създават определени ограничения в правомощията на прокуратурата, сред които – отпада правото да атакуват министрите или актове по своя приумица, ограничава се кръга на делата, в които те могат да участват само по силата на специална разпоредба и се възстанови отпадналото право на главният прокурор, че той може да упражнява методическо ръководство и надзор на дейността на прокурорите”, каза конституционалистът.

Той е категоричен, че кратката листа от имена, които биха могли да станат служебен премиер, не може да доведе до конституционна криза.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 41 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Да видя

    16 56 Отговор
    един истински демократ. Днес се нагледахме на деца на комунисти и комунисти с когнитивен дисонанс на евроатлантици.

    Коментиран от #9, #20, #23

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Вижте го добре

    54 14 Отговор
    Този съсипа половин България.......
  • 4 да де

    43 8 Отговор
    И тая партийна квота се изходи.
  • 5 Васко делчев

    46 13 Отговор
    Тая Чебурашка откъде я изкопахте. Мястото на този подобни нему е в затвора за погрома над държавата ни.
  • 6 ФД един престъпник, предател и марионетк

    49 11 Отговор
    Марионетка, виждайки го мога да изпитвам само погнуса и отвращение! Историята да те съди

    Коментиран от #34

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 ХЕИ - ЮРИСТ

    43 5 Отговор
    Хубаво си живуркате в Конституционния съд. Това е възможно Най корумпирания орган в държавата, пристанище за послушковци.
    Кому сте нужни, и кои сте вие та да тълкувате конституцията?
  • 9 Европеец

    41 6 Отговор

    До коментар #1 от "Да видя":

    Гледах го тоя по телевизията, много не адекватен,,,,, такъв беше и като министър председател..... И прочети как бракоразводното адвокатче, даваше кантората си за явочна квартира.... Бракоразводния адвокат стана конституционен съдия, надали някога си го е мислил..... Юрисконсула на болница стана конституционен съдия, тая може и да си го е мислила.....
  • 10 Име

    36 7 Отговор
    Този човек се занимавал с някакви елементарни дейности, изведнъж стана - демократ Министър-председател, после - Конституционен съдия - дали разбира изобщо материала.
  • 11 123456

    31 7 Отговор
    Филипчооо, и ти за какъв аршин си , сещай се
  • 12 бивш седесе избирател

    39 6 Отговор
    Отвратително долен човек.
  • 13 Домовата книга

    27 7 Отговор
    кратката листа от имена Домовата книга е нова разделителна линия. например омбуцман ще се избира не за да защитава гражданите от администрацията , а първо дали става за наш човек и премиер. Това унищожава демократичния замисъл за отделните институции на конституцията. Филип проспа тази опасност. Много разочароващо.
  • 14 Гилотин Бесилков

    20 7 Отговор
    Комунистически хардуер с инсталиран на него социалистически псевдо-юридически софтуер, като Филип Димитров и компания, не може да се гради демократично и правово общество! Винаги затъват в партийно беззаконие, мутро-рекет и корупция!
    Да те изберат по БКП-партийному и по ДС-агентурному за партийно-олигархичен конституционен съдия е висша степен на корупция! Нужна е незабавна лустрация до 9-то коляно с пълна конфискация на придобитото корупционно-конституционно!
  • 15 Конспиратор

    3 13 Отговор
    При едно бъдещо конституционно мнозинство в недалечното патово политическо бъдеще, ХИв Бой кикиевските промени трябва да се отменят от нар.събрание като деструктивни за държавата.
  • 16 Тома

    27 6 Отговор
    Дърт козел
  • 17 Тоя който се

    33 6 Отговор
    Събличаше гол в кабинета си, когато беше премиер и с яркият си литературен Труд “ Ибо Господи” в който оприличаваше насинарството, като еротичен танц, та тоя не много имен, но за това пък много откачен човечец и той излезе от нафталина!
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 бай Иван

    27 6 Отговор
    "Твърдението, че главният прокурор не може да се смени, се оказа невярно"

    Верно ли бе Филипчо ? Ма малко ти пукнаха главата преди тридесетина години и оше лебиш на тия лаври та и конституционен съдия те направиха. Главният прокурор е сменяем само когато няма интерес от него или пречи на определени политици. Така е Филипчо при демокрацията. За справка "демократичната" Украйна и там смениха прокурора, когато почна да пречи на фамилия Байдънови. Смениха Гешев като почна да пречи на фамилия Борисови. И те така.
  • 20 ТОЧНО ТАКА!

    36 6 Отговор

    До коментар #1 от "Да видя":

    Да видя един Истински Демократ-
    Истински Разрушил Майка България...!!!
  • 21 Иван

    22 7 Отговор
    Той да си взима заплатата - 20 000 лева - пък - все му е тая.
  • 22 ежко

    19 6 Отговор
    Като го знам този мухъл що за "капацитет" е и направо се изясни картинката!Чудиха се как да му платят слугинажа и хоп -съдия в КС!
  • 23 Българчето от ДПС

    14 6 Отговор

    До коментар #1 от "Да видя":

    Хайде разгърни темата - кое пък му е демократичното на този индивид - с какво се отличил, освен че показа колко са неподготвени претендиращите да бъдат ново начало още тогава - преди 30 години. И от тогава - все така, и те така, все ново начало се претендира, а народът се евакуира или просто мълчаливо умира. Ще отече в канала и това безличие.

    Коментиран от #47

  • 24 Този

    13 5 Отговор
    Нищо не е направил за демокрацията и кого баламосва сега.Само получава 15000 заплата за този ,дето духа Защо не запазихте. 5. Години мандат на прокурора.Димитров срам си за демокрацията в България.Веднъж не се показа с характер и да имаш адекватно мнение.Но иначе използваш НСО да си правите шопинг по магазините с жена си.Оставка на всички пенсионери използвачи в КС Искаме оставки на пенсионерите в този съд.Алцхаймерите и паркинсоните и кукумицините ВЪН!
  • 25 Петков

    0 6 Отговор
    Палячовците и продажници за какво гласуваха на Промяната на Конституцията?
  • 26 И този изпълзя

    10 5 Отговор
    след откриването на олимпиадата в Париж. Какво да се прави ....такива ни управляват. Крият се после след тайната вечеря изпълзяват като охлюви и пускат слуз и екстременти.
  • 27 Истанбулски

    9 10 Отговор
    България не заслужава Филип Димитров. Няма значение от помията която ляха по негов адрес комунисти, ДС и КГБ протежета, разбира се управлявани от хибридки на Кремъл. С една дума Кремъл отдавна се опитва да влияе тук. За Боянските ливади Желев не беше в час, но Доган изпълни поръчението и смъкнаха 1вото демократично правителство

    Коментиран от #37, #42

  • 28 Търновец

    10 8 Отговор
    Филип Димитров няма нищо общо с демокрацията и разрухата на България почна от него. А и досега не ми е ясно как даде Българско гражданство на 200000 Израелски Евреи по ускорена процедура а истински Българи чакаха години. Той не е конституционалист - няма как на изборите да гласуват 32% и да има народно събрание, съмнявам се че Филип знае какво е това конституция. А вместо конституционен съд отдавна трябваше да има избираема от нас горна камара.
  • 29 ТОЗИ Е АГЕНТ НА КГБ-ДС

    12 7 Отговор
    ПЪЛЕН БОКЛУК, СЪСИПА БЪЛГАРИЯ ЗАЕДНО С НАДЕТО
  • 30 Фильо адвоката

    11 6 Отговор
    Гола вода е Фильо. Намърдаха го там, зо да не излезе в пенсия и да лапа по 15 бона на месец. Нищо не разбира от конституционно право и теория на правото и теория на държавата. Сега е гербераст , послушен изпълнител. Пази си пенсията.
  • 31 Шест

    13 6 Отговор
    Един МИШОк.
  • 32 ХА ХА ХА

    10 6 Отговор
    СДС ЧУЧОЛОТО.
  • 33 Жададык

    11 6 Отговор
    фъ дъ и деситу атанасова-КОНСТИТУЦИОННИ СЪДИИ.....ЗАКРИВАЙ.
  • 34 Пурко

    1 5 Отговор

    До коментар #6 от "ФД един престъпник, предател и марионетк":

    Фил Кенеди - ГРЕАТ.
  • 35 ????

    11 6 Отговор
    Тоя същия филипчо ли е ,дето уж десен,а назначи комунисти от ДС ,Бриго и сталийски
  • 36 Име

    5 7 Отговор
    Развалиха държавата, не че е било идеално, но не се прави така - всичко да се срути. Трябваше нормални реформи, едно по едно. Всичко за един ден, направо - комедия.

    Сега - като свършиха парите, минаваме на туризъм и на заеми. Има напредък - живее се по-цветно, но има и глупост.

    Аз разбирам да беше преди 20 години - да е поносимо - но 35 години след Тодор Живков - да сме най-бедни в Европа, Румъния да ни изпреварва.

    Коментиран от #39

  • 37 Анонимен

    5 6 Отговор

    До коментар #27 от "Истанбулски":

    Баш Желев беше, но всеки от нас заслужава това положение, хем искаме свобода, ама ако може и да сме наравно, хем искаме правосъдие ама не за нас самите..
  • 38 Аз....

    10 6 Отговор
    Г-н Димитров ,
    Преди 32 години тези хора ни ти гласуваха доверие А СЕГА ИМ ПОМАГАШ????
  • 39 Анонимен

    12 0 Отговор

    До коментар #36 от "Име":

    А при соца, данеби да бяхме по добре от другите соц страни!? Лоши хора сме, това е продажни.
  • 40 Истинските десиденти не ги

    8 7 Отговор
    допуснаха до участие в политическия живот. Този беше промотиран от българските евреи в САЩ и стигна дори до премиер. Все пак за него няма данни за корупция и това трябва да се отбележи.

    Коментиран от #53, #54

  • 41 И ти ли Бруте

    8 6 Отговор
    Фипето беше бракоразводен адвокат по времето на СДС. После може да е завършил някакви евроатлантически курсове - щом и той акъл започна да дава!?
    Сега остава и агент Ники-дантелата да цъфне !
    Много баяти специалисти и експерти се навъдиха - един от друг по знаещи!!!
  • 42 Юрист

    7 6 Отговор

    До коментар #27 от "Истанбулски":

    Ф.Д.е слаб юрист, нагаждач и продажник. Излезе долен човек, по-точно човечец.
  • 43 Пенсия

    6 6 Отговор
    Филип Димитров предаде синята идея за една пенсия от 12 000лв
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Дон Вито

    6 6 Отговор
    Този и той прислужник на мафията
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Българчето Цървул

    7 0 Отговор

    До коментар #23 от "Българчето от ДПС":

    Ако не беше демократичен, сега нямаше да има жив комуняга и България щеше да е Швейцария на Балканите !
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Иван

    3 5 Отговор
    Ха, ха, ха - червендалестите комунистически, червени копейки са налазили форума като "червени" хлебарки.
    Мачкаййййй...., червените хлебарки пукат по добре дори от черните !
  • 50 непригоден, но удобен

    6 1 Отговор
    Гледах предаването с Ф. Димитров. В неговото изказване нямаше нито едно стройно подредено изречение, никаква мисъл, хаос в главата му, неправни изрази, откровени глупости, нелепости, изобщо показването му за сетен път доказа колко непригоден човек е този.Повтаряше като деловодител някакви числа: примерно...." то го пише в 65" или "има го в 99". Явно този нещастен индивид-"конституционен съдия"- е имал предвид номерацията на член от конституцията. Но така не се говори.Дори и студентите не говорят така, защото правилно е да се казва-примерно-" С ъгласно правната норма на член еди кой си от конституцията".
  • 51 Лудев

    4 3 Отговор
    И погледът му е налудничав, като на руски психар от Ростов на Дон, който пие на перона на гарата направо от шишето самогон.
  • 52 сДС

    4 0 Отговор
    Сбирщина от прости, крадливи цървули, нагли ченгета и алчни комундели, може да се управлява само с диктатура. При демократична конституция и липса на държавен контрол се получава пълна лудница. Специалистът от психидиспансера много добре го знае.
  • 53 Днешна България

    5 0 Отговор

    До коментар #40 от "Истинските десиденти не ги":

    Точно така. Този и неговите ортаци изгониха Янко Янков от СДС. Янко бе три класи над Ф.Д.- и като юрист, и като човек, бе и учен и университетски преподавател, а тоя е кръгла нула, бе треторазряден адвокат. Янко се самоуби миналата година от непоносимост към този живот, а тоя лапа сега 15 бона и едва ли се сеща за Янко. Това е днешна България
  • 54 Д-р Психарски

    2 0 Отговор

    До коментар #40 от "Истинските десиденти не ги":

    Участието на некадърници в управлението на държавата е също крайно отрицателно. Некадърникът получава пари , които не заслужава, изпълнява заповеди на задкулисието и заема място на друг, който заслужава поста. А в случая става дума и за генетически и социален психарлък.
  • 55 ПЕНКО

    1 1 Отговор
    ПЕДОЛОГ Е ДОСТОЙНА ПРОФЕСИЯ , НО ЧАК ПЪК ДА ИЗКУКА --ДО ВЕНЕЦИАНСКА САМОБИТНОСТ !?!?!?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол