10 Август, 2024 05:16 1 004 21

Арх. Дора Иванова: Бузлуджа може да бъде ценна за образователни цели

  • архитект дора иванова-
  • бузлуджа-
  • паметник

Държавата не може да вземе решение за паметника, заяви основателят и управител на фондация "Проект Бузлуджа".

Сградата на Бузлуджа е затворена, защото няма модел за управление и държавата е в позиция, да не може да вземе решение. По-лошото е, че липсата на достъп до сградата спира дейностите по мониторинг и поддържане на извършените дейности и всички защитни съоръжения, които предпазваха до момента изключително успешно произведенията на изкуството. Усилията положени от български, международни експерти, от много доброволци с международно финансиране започват да я връщат към разпадане.

Това каза пред "Фокус" арх. Дора Иванова, основател и управител на фондация "Проект Бузлуджа".

Според арх. Дора Иванова сградата на Бузлуджа се управлява от областния управител на Стара Загора, който има правото да допуска или да не допуска достъп до нея, защото е опасна. Тази опасност идва след като сградата е била обезопасена с извършени съоръжения и дейности. "Местният референдум е изход от заплетената ситуация. Ясно е, че областните управи не са институции, които развиват проекти и опазват архитектурно наследство. На национално ниво това също не е възможно да се случи. Референдумът е възможност да се разплете административният възел. Да могат общината и хората, които са най-близо до нея, да са тези, които се грижат за сградата и от тях да зависи поддържането ѝ. Една развита сграда може да допринесе много за региона", обясни арх. Дора Иванова.

Пластовете на времето в мемориала са много и гледните точки са много, и всички те трябва да бъдат съхранени. Бузлуджа е една платформа за истории, която може да бъде ценна за образователни цели, да могат повече хора да научат за близкото минало. “То не може да бъде изтрито, може да бъде критикувано, трябва да бъде критикувано и на това място може да се случва това. Бузлуджа може да е много повече - място за история, място за събития, дестинация. В момента Бузлуджа е една от петте най-известни изоставени сгради в света, а може да бъде една от петте най-известни функциониращи сгради в света, ако се постараем да позволим това развитие", подчерта арх. Дора Иванова.

"След 10 ноември 1989 г., образът на Тодор Живков беше изчегъртан от мозайка в паметника на Бузлуджа. По-късно беше сложено бяло платно и посетителите не знаеха защо се случва това. Всъщност това е първата разруха на паметника. След което американски графичен артист изрисува отново лицето на Тодор Живков. Това показва нагледно, че мозайките и картините носят ценността, разказа, смисъла на миналото. Целта не е да се възстановява паметника в първоначалния му вид, а да се запазят всички тези слоеве на историята, за да могат те да са видни и да бъдат разказвани на поколенията, изтъкна още арх. Дора Иванова.

От горската сцена на Опън Бузлуджа фест, от която български и чуждестранни експерти разказват за противоречивото наследство на Европа, разказват се спомени свързани с това място, има прожекции на горско кино и 10 различни Бузлуджа изживявания, чрез които може да се научи повече за мястото, за историята, за сградата, за природата и да се съпреживее наистина това магично и сюрреалистично място. "С хвърчила около Бузлуджа, с 3D мапинг шоу, чиито създатели надминаха себе си, с много музика, три сцени и млади хора е изключително мотивиращо, че имаме такива ангажиращи, мислещи, търсещи и забавляващи се тук млади хора", коментира арх. Дора Иванова.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Само питам

    13 1 Отговор
    Колко милиона са нужни за ремонт на паметника на Бузлуджа? Питам за едни хора, които скоро гласуваха да подарим едни 80 милиона.
  • 2 Математик

    5 3 Отговор
    Нищо не разбрах от " модел на управление" и липсата на достъп, та чак до "произведение на изкуството"
    Ама щом кака Дора е архитект - респект.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Един

    11 7 Отговор
    Комунистическа отходна яма. Но пък хваща окото и може да се използва като атракция, спор няма. За разлика от мавзолея, от това може да се получи нещо хубаво.
  • 5 Мнение

    4 5 Отговор
    Може да се позакърпи покривът и да стане музей на соца. Със сигурност ще има туристическо значение за региона и за държавата като цяло. Да не говорим, че залата може да се използва за концерти и други младежки прояви. Документалният филм за изоставените сгради по света и направи страхотна реклама и това трябва да се използва.
  • 6 За протокола

    8 9 Отговор
    Освен за образователни, Бузлуджа може да бъде полезна и за хигиенизиране на обществото.
    Не може 35 години след падането на тоталитаризма, партията, която го прилагаше, която правеше лагери на смъртта, която беше превърнала държавата в огромен затвор и т.н. да е все още наоколо и дори да участва в правенето на закони и в управлението. Тази партия заедно с членовете си трябва да се натовари на тази чиния и да отлети еднопосочно в небитието.
  • 7 Гост

    8 11 Отговор
    Това да се бутне . Няма нужда да се подържа . Паметник на творческото безсилие . Отвратителен и грозен . Като това дето беше пред ндк.

    Коментиран от #18

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Фюрера

    6 8 Отговор
    Долу всички паветници на окупатора и неговите ратаи комунистите!При МО4А!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 🏴‍☠️КарибскитеПирати 🏴‍☠️

    5 9 Отговор
    Долу паметниците на О К У П А Т О Р А !
  • 12 Kакво и трабва на чинията?

    7 9 Отговор
    Няколко багера с хидрочукове, два-три челни товарача, една мощна каменотрошачка и десетина камиона да откарват трошляка до строежите на новите магистрали.

    Коментиран от #15

  • 13 🏴‍☠️КарибскитеПирати 🏴‍☠️

    2 8 Отговор
    12 Поздравления за коментара!Така е най правилно!Гласувам ЗА!
  • 14 🏴‍☠️КарибскитеПирати 🏴‍☠️

    6 8 Отговор
    в днес бг са се събрали потомците на червената чума бях баннат за пореден път от там следкато ги итъбуших за пореден път от гавра.
  • 15 Цената

    8 4 Отговор

    До коментар #12 от "Kакво и трабва на чинията?":

    Ти освен да трошиш друго нещо можеш ли да направиш?Примерно един курник да построиш???

    Коментиран от #16

  • 16 Kакво и трабва на чинията?

    2 0 Отговор

    До коментар #15 от "Цената":

    СМР за 20-тина милиона имам зад гърба си. Курници няма, но ако поръчаш ще ти построим.
  • 17 Туйто!

    1 1 Отговор
    Абе, хора, защо априори свързвате Бузлуджа единствено с комунизма?! Това място е свято, защото там се води жестока битка м/у четите на Хаджи Димитър и Стефан Караджа и многочислена турска войска. Остават живи само около 20-на четници.
    Прочетете биографичния роман "Левски" на Яна Язова, в който тя описва тия забравени от нас събития, и ще добиете представа за какво става дума.
    Предполагам, знаете коя е Я. Язова и какво е отношението на комунистическата власт към нея.

    Коментиран от #19

  • 18 За протокола

    5 1 Отговор

    До коментар #7 от "Гост":

    Да, но докато беше Министър на културата Минеков, син на придворния скулптор на Т. Живков, нареди тази чиния да се поддържа от държавния бюджет. С други думи, целият народ, голяма част от който е бил репресиран от тази партия трябва да плаща за ремонта и поддържането на този тотем.
    Гадно и цинично, нали.
  • 19 За протокола

    5 1 Отговор

    До коментар #17 от "Туйто!":

    Коментира се паметника, който е символ на тоталитаризма, а не самият връх.
    Самото наличие на такъв комунистически тотем на този свят връх е кощунство.

    Коментиран от #21

  • 20 Алфред Нобел

    4 0 Отговор
    така е! там могат да се учат сапьори и взривотехници
  • 21 Туйто!

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "За протокола":

    В България такива внушителни монументи се броят на пръстите на едната ръка.
    Какво е накарало комунистическата власт точно на Бузлуджа да издигне този паметник?!
    Какви, колко и на кого издигнахме ние паметници след 1989-та год.? Освен псевдоскулптурата на цар Самуил със стряскащо светещите очи.
    Магистралите все пак не са паметници, нали?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове