30 Август, 2024 16:08 587 12

Кабинетът отпуска над 100 млн. лева за провеждане на изборите през октомври

  • кабинет-
  • избори-
  • 100 милиона лева-
  • провеждане-
  • отпускане

Правителството одобри план-сметката за разходите по подготовката и произвеждането на вота

Кабинетът отпуска над 100 млн. лева за провеждане на изборите през октомври  - 1
Снимка: БГНЕС

Правителството одобри план-сметката за разходите по подготовката и произвеждането на изборите за народни представители на 27 октомври 2024 г. Това съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет, цитирани от БНТ.

Одобрените средства са в размер на 100 028 000 лева. Дейностите, които ще се финансират с тях, включват: подготовка и отпечатване на избирателните списъци; закупуване и изработване на необходимите изборни книжа и материали, в т. ч. пликове за гласуване, протоколи, удостоверения и др.; логистично осигуряване на областните и общинските администрации и на администрацията на Министерския съвет; възнаграждения на членовете на районните и секционните избирателни комисии; осигуряване на гласуването в чужбина; осигуряване на охранителните мероприятия от Министерството на вътрешните работи с оглед опазване на обществения ред и сигурност; провеждане на разяснителна кампания за правата и задълженията на гражданите и начина на гласуване; обучение на членовете на секционните избирателни комисии; осигуряване на дейности по видеонаблюдението и видеозаснемането на изборния процес; организиране на места за гласуване в държавните училища и др.
Министерският съвет има готовност да осигури необходимите средства при сключване от страна на Централната избирателна комисия на договори за логистика и техническа поддръжка на специализирани устройства за електронно машинно гласуване, както и за други материали и съпътстващи дейности за обезпечаване на машинното гласуване, гласуването с хартиени бюлетини, компютърната обработка на данните от гласуването в изборите и издаването на бюлетин с резултатите от изборите.

Актът на правителството е в изпълнение на чл. 18 от Изборния кодекс. Необходимите средства за финансирането на одобрените с план-сметката разходи ще се осигурят за сметка на преструктуриране на разходи и/или трансфери по централния бюджет за 2024 г.
Правителството прие и решение, с което възлага на министъра на иновациите и растежа координацията по изпълнението на дейностите във връзка с организационно-техническата подготовка на изборите за Народно събрание на 27 октомври 2024 г., включително дейностите по съгласуване с Централната избирателна комисия на условията и реда за изработването, доставката и съхранението на изборните книжа и материали.
Министърът на вътрешните работи следва да организира изпълнението на дейностите от компетентността на МВР във връзка с подготовката и произвеждането на изборите.

Министърът на финансите предстои да внесе в Министерския съвет проект на тарифа, по която партиите, коалициите и инициативните комитети заплащат предизборните предавания по Българската национална телевизия и Българското национално радио и техните регионални центрове.
Съгласно правителственото решение министърът на регионалното развитие и благоустройството координира дейността по изготвянето и публикуването на избирателните списъци, а министърът на външните работи организира подготовката и произвеждането на изборите извън страната. Министърът на правосъдието следва да организира дейностите по подготовката и произвеждането на изборите в местата за лишаване от свобода. На министъра на правосъдието се възлага също така да издава наказателните постановления по чл. 496, ал. 3, изречение второ от Изборния кодекс.

Министърът на електронното управление ще организира дейността по техническото осигуряване на видеонаблюдението и видеозаснемането по чл. 57, ал. 1, т. 34 от Изборния кодекс, включително като сключва необходимите за целта договори.

Решението на кабинета предвижда те да информират министър-председателя за хода на подготовката на изборите до обявяването на изборните резултати.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Актуална Антена

    11 0 Отговор
    И изтегли нов заем от 4 милиарда евро
  • 2 Бравос

    11 0 Отговор
    30 процента гласуват . Няма електорат . А парите за избори тройни . Намалете ги . Отпускате 30 милиона . в дребните селца - там са корупциите и се знаят , ами няма да има секции гълтащи по 45 000 лева и ще спестим . Излагациите с дописвания и другите ще ги пропуснем . Да гласуват където има секция . вода нямат а секции да им носят .
  • 3 Пременил се Илия

    8 0 Отговор
    па в тия.
  • 4 Хубава работа

    10 0 Отговор
    А новият дълг от няколко милиарда да обясните за какво се тегли, за какво ще се харчи ..

    Коментиран от #9

  • 5 просто киро

    7 1 Отговор
    богата държава сега 100 милиона през марг нови избори още 120 милиона
  • 6 Истината е тая

    11 0 Отговор
    Всичките извънредни избори през последните три години ни струват за всеки извънреден избор между 150 и 200 милиона лева!
    Това са пари колкото да се построят три детски болници!
    И това се дължи единствено на "умно и красивите" от жълтите п.авета!
    Срам и позор!

    Коментиран от #7

  • 7 Вълка

    5 0 Отговор

    До коментар #6 от "Истината е тая":

    необезпечени кредити за над един милиард е раздала ББР. 4 милиарда отидоха по КТБ. 4 милиарда за Боташ.
    4 милиарда по турски поток.
  • 8 Ден година храни

    6 1 Отговор
    И лучец еж и водица пий
    Дий воле дий
  • 9 Бели пари

    4 0 Отговор

    До коментар #4 от "Хубава работа":

    За черни дни
  • 10 Защо НОРМА не е държавна фирма

    5 1 Отговор
    Която да обезпечава изборите заедно с информационно обслужване
  • 11 БАНко

    3 0 Отговор
    НАТООООООВЦИ , А ЗА ФАШИСТИТЕ ОТ ОСТАТЪЧНА У-КРАЙНА САМО ТАЗИ ГОДИНА 85 000 000 ЕВРО ОТ НАШИТЕ ПАРИ В БЮДЖЕТА И МИЛИАРДИ ДВЕТЕ ГОДИНИ ОСВОБОДИТЕЛНА ВОЙНА СРЕЩУ ЧВК НАТО !!!!
  • 12 Българин

    1 0 Отговор
    Поредните напразно изхарчени 100 милиона.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол