14 Септември, 2024 17:50 1 986 10

Евтим Милошев и проф. Галин Цоков откриха новата учебна година в българското неделно училище в Истанбул

  • цариград-
  • учебна година-
  • българско училище

Училището в Истанбул се помещава в сградата на Българската екзархия

Евтим Милошев и проф. Галин Цоков откриха новата учебна година в българското неделно училище в Истанбул - 1
Снимка:МС

Близо 70 деца се обучават в българското неделно училище в Истанбул, а през тази година 17 първокласници прекрачват неговия праг. Официалното начало на новата учебна година бе дадено днес от министъра на туризма Евтим Милошев и министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков.

„Това е едно от най-емоционалните събития, на които съм присъствал - заради чуждоезичната среда, в която работите и заради големите успехи, които постигате", посочи министър Милошев. Той пожела успешна година на колектива на неделното училище и акцентира върху ролята на неделните училища зад граница.

„България има да покаже толкова много красиви места и древна история. Посещавайте България във всеки един възможен момент. Бъдете здрави, дръзновени и винаги носете родината в сърцата си", каза министър Милошев.

„Това училище е наследник на институция, подготвяла редица български просветители, затова и съм много развълнуван да бъда днес тук", каза проф. Галин Цоков, министър на образованието. Той подчерта, че неделното училище и сега постига редица успехи и обърна внимание на проекта, реализиран от него по Националната програма на МОН - „Неразказните истории на българите". В неговите рамки учениците са влезли в ролята на изследователи и са събирали данни за приноса на българите в развитието на спорта на Турция. „Това е бъдещето не само на неделното, но и на българското образование - децата да създават, да прилагат на практика уменията си и да са лично ангажирани със случващото се в клас", подчерта министър Цоков.

В училището се обучават деца и ученици от предучилищна група до 6. клас. То функционира към Генералното Консулство на Република България в Истанбул и носи името "Св. Св. Кирил и Методий" - както се е казвало първото българско училище, открито през 1857 г. в Цариград и просъществувало 116 години.

Двамата министри подариха на училището таблети, както и мултимедиен проектор, на който да бъдат презентирани интерактивни уроци и да се прожектират образователни материали за България. МОН осигурява и редица ученически пособия и книги за учебната дейност в него, MT дари Енциклопедии за училищната библиотека, а Министърът на спорта дари пособия за спортните им занимания.

„Новата година винаги носи надежда за нещо по-добро. Дано заедно го постигнем и нашите деца усвояват българския език, българската история и българската география още по-добре", пожела генералният консул на България в Истанбул Васил Вълчев.

МОН подпомага организационно, методически и финансово две български неделни училища в Република Турция - към дипломатическите ни мисии в Истанбул и Одрин, в които общо се обучават над 120 деца. В тях те изучават български език, както и история и география на страната ни, организирани като обучителни курсове. Много от децата се включват и в допълнителни дейности - музика, фолклор и изобразително изкуство. Училището в Истанбул се помещава в сградата на Българската екзархия на Фондацията на българските православни църкви.

По-рано през деня двамата министри присъстваха и на тържествената литургия по случай Кръстовден в Желязната църква „Св. Великомъченик и архидякон Стефан", на която присъства и Елена Шестакова, най-възрастната възпитаничка на българското училище в Истанбул. В нейния край министър Милошев подари на българската църква Евангелие в сребърен обков, като в деня на Кръстовден отправи послание да посрещаме предизвикателствата с вяра в душите и любов към България, каквато са имали нашите прадеди, основали този храм.

Министър Цоков подари на църквата икона на Св. Иван Рилски и припомни, че ежегодно МОН отличава директори на училища за изключителен принос за развитие на образованието с награда, учредена на името на светеца. „Избрахме тази икона, защото тази храм има особено място в историята на българите. И той е свещен както от гледна точка на нашата религия, така и за разпръскването на знанието по всички български земи. И тъй като иконата в голяма степен символизира и тази силна връзка между православието и образованието, се надявам да остане в този духовен център", посочи министър Цоков.

В църквата „Св. Стефан" бе отслужена и заупокойна молитва в памет на загиналите български летци майор Петко Димитров и старши лейтенант Венцислав Дункин от ВВС.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Град Козлодуй

    6 4 Отговор
    Браво
  • 2 Делян Пеевски

    7 6 Отговор
    Прави предизборна агитация
  • 3 Попето

    13 1 Отговор
    Разходка държавни пари, децата хабер си нямат кои са тези чиновници.
  • 4 Мехмед

    8 9 Отговор
    А кога ще има турски училища в България?

    Коментиран от #5, #6

  • 5 нашия

    6 7 Отговор

    До коментар #4 от "Мехмед":

    ако има турци в България някога .....евентуално може би някое неделно училище ,НО ще помислим......
  • 6 нашия

    9 4 Отговор

    До коментар #4 от "Мехмед":

    приятелю Турция не е национална държава /има нтого различни племена на тази територия/ населяващите я са именувани по името на територията а не държавата да е именувана на името на народа коъто я населява....за разлика от България която носи името си от народа който я населява....и не бъркай мщсулманите в България с турци,защото много ще ти се разсърдят.....
  • 7 Браво

    5 0 Отговор
    Галине, браво Цоков и на тебе Евтиме !
  • 8 А така

    5 2 Отговор
    Туристи, екскурзианти. Добра работа са свършили. Да поощряват живущите в турско да учат български език, че след някоя година да дадат своя принос за една партия на един важен човек . Дано се научат да четат и пишат и да помагат на родителите си да попълват документи , за да гласуват правилно. Е, ми толкова могат да преценяват положението днес избраните от зависими хора за министри и управници в нашата мила родина.
  • 9 А така

    4 2 Отговор
    Написах преди малко коментар, без да съм прочел статията, достатъчно показателно е заглавието. После прочетох коментарите. Поразително съвпадение на мненията с моето. Дано им светне на господата, че хората разбират всичките им маневри и да спрат да ни мислят за глупави. Не се спряхте бе, ми отвратихте хората. За интересите на дебеланчо ли посетихте училището точно в турско? Той ви плати и вие нямате натъпкваме, хукнахте. Вън от институциите, предатели!
  • 10 Стоянова

    3 0 Отговор
    На екскурзия съм в Истанбул и днес по програма трябваше да посетим църквата "Св. Стефан". По път ни уведомиха, че църквата е затворена за посетители, защото има литургия и двамата министри са там. Правят изключение само за нашата група, защото сме българи. Действително ни допуснаха свободно да присъстваме на службата. Охраната се държа съвсем естествено, сякаш там няма държавни лица. Почувствахме се горди и поласкани, защото чужди туристи напразно се опитваха да влязат в тази забележителна църква.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове