15 Септември, 2024 17:37 3 511 19

Ето кой реши учебната година да започва на 15 септември

  • реформи-
  • стоян омарчевски-
  • образование-
  • учебна година

Преди реформите на Стоян Омарчевски учебната година стартирала на Димитровден

Днес е първият учебен ден, който се оказва почивен. Но един човек преди век работи неуморно, за да има модерно европейско образование в България. Неговото име е Стоян Омарчевски и е създателят на емблематичната дата за първият учебен ден. За него не се знае много, но Юлиян Стоянов се срещна с неговия внук.

Преди век Стоян Омарчевски сяда в министерското кресло на Просвещението и остава в историята, припомня "Нова телевизия".

Преди неговите реформи учебната година започвала на Димитровден и приключвала на Гергьовден. Проф. Александър Марчев е негов внук. Казва, че преди 1989 година името на дядо му било забранено.

"Семейства като нашето избягваха много да говорят. Такова беше времето. Особено, когато са били пред децата. Винаги съществуваше страха да не почука ДС на вратата. Затова много много не се говореше по тези въпроси, но разбира се знаех кой е дядо ми. На нас не гледаха с добро око властите. Златното правило беше да си затварят устата", спомня си той.

Днес обаче не следва това правило. Разказва много, но няма какво да покаже. Снимките се броят на пръстите на едната ръка. Целият архив на семейството е изгорял след разрушителните бомбардировки в София по време на Първата световна война.

Запалителна бомба пада върху къщата и изгаря до мазето.тотално изгаря. Имал е най-голямата частна библиотека, огромен архив. Кореспонденция с Айнщайн. Всяка българска книга, която е излязла, първият екземпляр с автограф се е подарявал на Омарчевски", разкрива Марчев.

С гордост разказва как дядо му е създател и на Деня на народния будител. Прави основното образование задължително. Измислил е и Омарчевския правопис, който използваме и до днес - премахнал е окончанието Ъ от думите и е въвел правилото кога се пише "СЪС" и "ВЪВ". Критиците по онова време обаче твърдят, че това е една популистка реформа и нивото на езика е свален в името на народа.

"Ако сега си представим, че беше запазен онзи правопис и карахме хората да пишат на него, трябва да ви кажа, че само няколко процента щяха да се справят прилично", допълни той.

Сред наследството, оставено ни от Омарчевски са построените по негово време над 1100 училища в цяла България. Към днешна дата столичното 141 училище носи негово име. Има и негов портрет в Зала "Запад" в Народното събрание.

По предложение на Омарчевски е създадена алеята на бележитите българи тук в Борисовата градина, но до ден днешен негов паметник няма. Както и никъде другаде в България.

Вежди Рашидов работи по паметника. Такъв, каквито са и в Борисовата градина.
В последните десетилетия професор Омарчевски преподава в Богословския факултет в Софийския университет, създаден от неговия дядо. Бил е и декан.

И така за 103-а година учениците ще чуят първия звънец и ще прекрачат прага на училището, за да започнат новата учебна година.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 32 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Стопанската

    11 21 Отговор
    Година е била ог Гергьовден до Димитров ден и логично е , учебната година да е от Димитров ден до Гергьовден ! Този е работил в интерес на даскалите, не в интерес на децата! Заради него децата ни боледуват и не дочакват пенсия
  • 3 На Димитровден

    25 3 Отговор
    дюлгерите са се завръщали от гурбет , полската работа е била приключила , в която децата са участвали , така , че е било нормално тогава да започне учебната година .
  • 4 инж. Ганчо Илков

    29 4 Отговор
    Защо Внукът пише само за ДЯДО си, а не споменава, че същият е от Правителството на БЗНС, с Премиер Александър Стамболийски. Стамболийски чрез Великият Омарчевски провежда Образователната Реформа в България и не само в Областта на Граматиката, а и в Аграрния и Икономическия Сектор (Търговски Гимназии, Аграрен Университет и в много други). Когато Премиера има Волята да Управлява с Цел издигане Образованието, Културата, Интелекта и Предприемаческия Дух на НАРОДА, намира Правилните Личности и постига Съществени Резултати.

    Коментиран от #15

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Стига цензура

    24 9 Отговор
    Попитах: Кой и кога е бомбардирал София през 1- та световна?Къщата му е изгоряла заради англетата и янките през 2-та световна .Стига манипулации!

    Коментиран от #7, #8

  • 7 един

    4 10 Отговор

    До коментар #6 от "Стига цензура":

    С изричното съгласие на Сталин.
  • 8 Баце

    8 1 Отговор

    До коментар #6 от "Стига цензура":

    Не е цензура, цензура имаше по времето на "кърваият комунистически режим", сега има гласност и свобода на словото, но пък "не е политкоректно" ей за това те трият, сега и мен ще ме "резнат"

    Коментиран от #10

  • 9 Българин

    10 1 Отговор
    Така е било , защото децата са помагали на родителите си за сеитбата и прибирането на реколтата !
  • 10 Стига цензура

    11 4 Отговор

    До коментар #8 от "Баце":

    Прав си ,но това ми е ника.А заради политкоректност ли спряха руските ТВ? Аз му викам цензура.
  • 11 Лидия

    6 12 Отговор
    Учебната година е започвала на 1 септ.Когато идва на власт сатрапа Стамболийски,премества датата на 15ти за да могат децата да помагат в прибиране на реколтата.По света няма понятие "откриване"на учебна година,освен в СССР-днес Русия.Помним и,че на времето откривахме и партийната учебна година.Така ли беше?Така.

    Коментиран от #14, #18, #19

  • 12 Учебните

    16 3 Отговор
    Занимания започват едва от м. Октомври, на практика. През соца събирахме кестени, шипки , трънки и глогинки! Комсомолски бригади на грозде и царевица! За без пари, детски труд !
  • 13 хахах

    9 7 Отговор
    Голяма работа... по това време 80% са били неграмотни и до преди 50-те години образованието е било на ниско ниво. Не виждам смисъл да пишете за такива измислени "герои" като този.
  • 14 Прочети

    3 1 Отговор

    До коментар #11 от "Лидия":

    За “ главният герой”, в уикипедия и тогава пиши! Информирай се.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 гост

    9 0 Отговор
    Този професор- богослов да не се прави на мъченик, светец няма да го произведат. Хич не е бил забранен по време на социализма дядо му ! В Шуменско има село на негово име - ОМАРЧЕВО !
  • 17 Димитровден

    3 0 Отговор
    По стар стил беше 13 дни по-късно.
  • 18 Лидия е лъжец

    1 1 Отговор

    До коментар #11 от "Лидия":

    Но пък му личи отдалече
  • 19 1689

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "Лидия":

    Чудесен празник! Откриваме новата учебна година, днес! Деца, родители, учители са в тържествено настроение! Всеки има мили спомени от първия си учебен ден. Какво е било преди, днес няма никакво значение! А това, че в другите държави няма такъв празник, не означава че ние трябва да го махнем, Лидия! Напротив, трябва да ги съхраним и пазим. И днес, с трепет, всички влизат в клас! На добър час, ученици и учители! Учители, знанието е сила!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове